Geothermische warmtepomp: prijs, werking en rendement

Een geothermische warmtepomp gebruikt de grond als warmtebron. Het is een zeer efficiënte en milieuvriendelijke keuze om je huis te verwarmen, maar ook een flinke investering. In dit artikel kom je meer te weten over de prijs die je kan verwachten bij de aankoop van een geothermische pomp, de werking en het rendement ervan.

Ontvang een prijs op maat

Geothermische warmtepomp prijs

De prijs van de aankoop en installatie van een geothermische warmtepomp varieert tussen € 7500 en € 15.000. Hou er rekening mee dat geothermische warmtepompen de duurste soort warmtepompen zijn.

Ze zijn gemiddeld € 3000 tot € 5000 duurder dan lucht/water warmtepompen. De reden daarvoor is omdat de bron gemaakt moet worden, terwijl bij lucht/water warmtepompen dat niet hij geval is. Bij geothermische warmtepompen moeten er namelijk grondwerken of geothermische boringen gebeuren om het buizensysteem te installeren.

Het voordeel van een geothermische warmtepomp is dat je de aankoopprijs op 7 tot 15 jaar kan uithalen. Bovendien verbruikt een geothermische pomp 5 keer minder dan een traditionele warmtepomp, waardoor je op lange termijn ook het verschil zal merken in je portemonnee.

Na de installatie van je geothermische warmtepomp kom je in aanmerking voor een premie van de netbeheerder van € 1500 (label A+) of zelfs € 4000 (label A++).
Je moet echter ook voldoen aan bepaalde voorwaarden om de premie effectief te krijgen. Zo moeten de werken uitgevoerd zijn door een erkende aannemer, de facturen maximum 1 jaar oud zijn en moet de installatie beschikken over minstens een A+ productielabel.

Vraag hier meer informatie

geothermische warmtepomp

Werking geothermische warmtepomp

Een geothermische warmtepomp gebruikt de grond als warmtebron. Fundamenteel bestaat een geothermische warmtepomp uit een gesloten circuit van buizen of leidingen. Door dat circuit vloeit er een mengsel van water en antivriesmiddel. Omdat de grondtemperatuur altijd ongeveer hetzelfde is, kan dat mengel de warmte overnemen.

Hou er wel rekening mee dat er 2 soorten geothermische warmtepompen bestaan. Aan de ene kant bestaan er horizontale warmtepompen (horizontale captatie) waarvan het buizensysteem ongeveer 1,5 meter diep horizontaal onder de grond wordt geïnstalleerd. Voor dit type warmtepomp heb je dan ook veel oppervlakte nodig.

Aan de andere kant kan je ook kiezen voor een verticale warmtepomp (verticale captatie) die tot 160 meter diep in de grond geboord wordt.

Bij beide soorten wordt het water naar een verdamper getransporteerd. Aangezien het mengsel een laag kookpunt heeft en de warmte van de grond overneemt, begint het snel te koken waardoor de verdamper het kan omzetten in gassen.

Die gassen komen terecht in de compressor. De compressor gebruikt elektriciteit om de gassen op te warmen. Op die manier wordt elektrische energie omgezet in warmte-energie. De warmte kan vervolgens gevoerd worden naar je verwarmingssysteem. De laatste stap bestaat erin dat het anti-vriesmiddel weer afkoelt waardoor het proces helemaal opnieuw kan beginnen.

Geothermische warmtepomp kopen

Een geothermische warmtepomp is een grote investering. Daarom is het belangrijk dat je de voor- en nadelen ervan kent om op lange termijn zeker te zijn van je aankoop.

Voordelen

Een geothermische warmtepomp is op lange termijn vooral interessant op financieel vlak. Maar wist je dat deze soort pompen veel meer te bieden hebben aan jou én aan de natuur?

  • Milieuvriendelijk: geothermische warmtepompen zijn niet schadelijk voor het milieu aangezien ze de warmte uit de grond nemen. De warmtebron is dus van natuurlijke oorsprong. Daarnaast zijn de cijfers van CO2-uitstoot veelzeggend over deze soort warmtepomp: ze stoten tot 50% minder CO2 dan andere systemen voor verwarmingsketels.
  • Geen onderhoud: verwarmingsketels hebben regelmatig onderhoud nodig, maar dat is niet het geval bij geothermische warmtepompen. Als ze correct worden geïnstalleerd hoef je er voor de komende 15 tot 20 jaar er niet meer aan denken.
  • Geschikt voor koeling: geothermische warmtepompen met een verticale captatie zijn ook geschikt om je huis te koelen in de zomer. De temperatuur onder de grond ligt in dat geval lager dan de luchttemperatuur, waardoor de pomp kan afkoelen.

warmtepomp verticaal

Nadelen

  • Prijzig: je betaalt al snel tussen de € 7500 en € 15.000 (of meer) voor een geothermische warmtepomp.
  • Grondige werken nodig: Afhankelijk van het type geothermische warmtepomp (horizontaal of verticaal) zijn er geothermische boringen of andere soorten grondwerken nodig. Daarom zijn warmtepompen ook moeilijker te plaatsen in bestaande woningen.
  • Warmtepompen met een horizontaal captatienet kunnen niet koelen in de zomer: ze liggen te ondiep waardoor de grond te warm is in de zomer om te kunnen afkoelen.

Neem contact op met een specialist

Rendement geothermische warmtepomp

In het algemeen hebben geothermische warmtepompen een hoger rendement dan warmtepompen die de lucht als warmtebron gebruiken. Dat komt omdat de temperatuur van de grond niet veel schommelt tijdens de verschillende seizoenen. Let op: bij een klimaat met hoge temperaturen heeft een luchtwarmtepomp wél een hoger rendement.

Het verbruik van alle soorten warmtepompen wordt uitgedrukt in COP. Dat staat voor Coefficient of Performance en zal je telkens zien terugkomen bij het vergelijken van verschillende soorten warmtepompen. COP is een getal dat bij warmtepompen meestal schommelt tussen 3 en 5.

Het wordt berekend door de elektriciteit die nodig is om de warmtepomp te laten werken te delen door de geleverde warmte. Je kan er ook zo naar kijken: bij een geothermische warmtepomp met een COP gelijk aan 4, betaal je € 1 aan elektriciteit, maar krijg je energie ter waarde van € 4 terug.

Over het algemeen kan je ervan uitgaan dat hoe hoger de COP, hoe groter het rendement van de warmtepomp. Een warmtepomp met een hoge COP zal minder verbruiken dan een warmtepomp met een lage COP. Een geothermische warmtepomp heeft een COP dat 0,5 tot 1 punt hoger is dan een luchtwarmtepomp.

Om het rendement van je geothermische warmtepomp te garanderen zorg je er best voor dat je huis goed geïsoleerd is en dat de grond waar het buizensysteem onder wordt geïnstalleerd leemgrond is. Leemgrond is beter dan zandgrond omdat er geen kans is dat de warmte wegvloeit via de watervoerende lagen. Dat is wel het geval bij zandgrond.

Terugverdientijd geothermische warmtepomp

Gemiddeld kan je rekenen op een terugverdientijd van 7 tot 15 jaar voor een geothermische pomp. Vroeger was dat veel langer (15 tot 20 jaar), maar ondertussen is de aankoopprijs gedaald en kan je ook rekenen op subsidies van de netbeheerder.

Zelf of laten installeren?

Een geothermische warmtepomp kan je niet zelf installeren. Er zijn factoren die meespelen, zoals bodemsoort en het type boringen en grondwerken die nodig zijn voor de installatie van de buizen. Door een erkende aannemer in te schakelen weet je ook zeker dat je een premie zal krijgen van de netbeheerder. Denk ook aan het feit dat een juist geplaatste warmtepomp geen onderhoud nodig heeft op lange termijn.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Warmtepomp - Vraag advies & offertes om te vergelijken
1. Welk type warmtepomp wens je te laten installeren?

2. Waarvoor wil je de warmtepomp gebruiken?

3. Wanneer wens je de werken te laten uitvoeren?

4. Beschrijf uw project

5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.