Hybride warmtepomp: prijs, werking en rendement

Ben je van plan om een zuinig verwarmingssysteem te installeren in jouw woning? Dan is een hybride warmtepomp misschien wel iets voor jou. Een hybride warmtepomp is een installatie van een cv-ketel en een warmtepomp die samenwerken om je huis op de meest energiezuinige manier te verwarmen.  Lees verder om meer info te verkrijgen over de prijs, werking en rendement van een hybride warmtepomp.

Ontvang een prijs op maat

Hybride warmtepomp prijs

De prijs van een hybride systeem schommelt tussen € 5000 en € 7000 inclusief installatiekosten. De prijs kan afhankelijk zijn van het merk of het systeem (een systeem met of zonder buitenunit of een combinatiesysteem).

Een hybride systeem is een stuk goedkoper dan een geothermische warmtepomp. Daardoor is de terugverdientijd ook veel korter. Gemiddeld is de terugverdientijd van een hybride warmtepomp gelijk aan 10 jaar. De terugverdientijd wordt korter als het rendement van de warmtepomp hoog is of als de energieprijzen stijgen.

Voor een hybride warmtepomp krijg je van de Vlaamse overheid een premie van € 1.500 als de pomp over een A+ of A++ label beschikt. Als je klant met uitsluitend nachttarief bent, krijg je er zelfs € 1.800 voor.
Let op: de werken moeten uitgevoerd zijn door een erkende aannemer en de facturen mogen maximaal 1 jaar oud zijn.

Werking hybride warmtepomp

Hoe werkt een hybride warmtepomp eigenlijk? Dat hangt een beetje af van het hybride systeem dat je kiest.

Alle hybride warmtepompen werken op basis van een lucht/water warmtepomp en een hoogrendementsketel. De cv-ketel en de warmtepomp werken samen om je woning en het water te verwarmen.

Het speciale aan dit systeem warmtepomp is dat de slimme thermostaat ervoor zorgt dat afhankelijk van de buitentemperatuur en van de gewenste binnentemperatuur, ofwel de cv-ketel ofwel de warmtepomp zal laten werken. Op die manier wordt altijd warmte geproduceerd op de meest energiezuinige manier.

Specifiek bestaan er drie soorten systemen op de markt:

 • Warmtepomp systemen met buitenunit: bij dit type systeem wordt de warmte uit de buitenlucht gehaald. De warmte kan dan alleen gebuikt worden voor ruimteverwarming van je woning.
 • Warmtepomp systemen zonder buitenunit: aangezien de hele installatie binnen wordt geplaatst bij dit type systeem, kan er alleen lucht gebruikt worden dat uit het ventilatiesysteem gehaald wordt. Zulke systemen kan je gebruiken om warm water te krijgen.
 • Warmtepomp combinatiesystemen: dit type systeem komt het meeste voor. Het is vooral interessant omdat het systeem een binnen- en een buitenunit heeft. Daardoor kan het buitenlucht onttrekken, maar ook lucht dat naar het ventilatiesysteem wordt afgevoerd. Bijgevolg kan je dit systeem gebruiken voor zowel ruimteverwarming, als voor de verwarming van sanitair water.

Hybride cv-ketel

Het slimme systeem van een hybride warmtepomp of een hybride cv-ketel kiest altijd de meest energiezuinige manier om te verwarmen. De cv-ketel werkt pas als het goedkoper uitkomt. Doorheen het jaar werkt meestal de warmtepomp alleen, maar als de temperaturen lager dan 5°C zijn, is het voordeliger om de cv-ketel te gebruiken voor verwarming.

hybride cv-ketel

Hybride warmtepomp kopen

Het is belangrijk dat je de voor- en nadelen van een hybride lucht/water warmtepomp kent voor de aankoop ervan. We zetten die voor jou op een rijtje.

Voordelen

 • Energiebesparend.
  Een lagere energiefactuur is hooguit het grootste voordeel van een lucht/water hybride warmtepomp. Met een hybride warmtepomp kan je 20% tot 25% van je jaarlijkse energiefactuur besparen.
 • Milieuvriendelijk.
  Een hybride lucht/water warmtepomp heeft in het algemeen een lage CO2-uitstoot. Dat komt omdat de natuur de warmtebron is en omdat het rendement van de hybride cv-ketel hoog is.
 • Betaalbaar.
  In tegenstelling tot andere soorten warmtepompen, zoals geothermische warmtepompen, is een hybride systeem erg betaalbaar. Je betaalt er gemiddeld € 5000 tot € 7000 voor. Die prijzen zijn inclusief installatiekosten en BTW.
 • Eenvoudige installatie.
  Door de eenvoudige installatie, kan een hybride warmtepomp in bestaande woningen geïnstalleerd worden. Er moet geen grote werken plaatsvinden en het systeem kan aangesloten worden op de radiatoren die je al hebt.
 • Slimme keuzetechniek.
  De slimme thermostaat kiest altijd de meest goedkope manier van verwarmen, zodat jij uiteindelijk veel minder zal betalen op je energiefactuur.
 • Compatibel met zonnepanelen.
  Heb je zonnepanelen? Dan kan je ze combineren met een hybride systeem. Op die manier bespaar je nóg meer op je verwarmingsinstallatie.

Vraag hier een offerte aan

Nadelen

 • Geluid.
  Een hybride warmtepomp kan veel geluid maken door de trilling van de buitenunit. Om geluidsoverlast te beperken voor jou en je buren, moet een installateur een goede plaats kiezen. Ook kan hij je aanraden om rubberen voeten onder de unit te laten plaatsen om de trillingen tegen te houden.
 • Onderhoud nodig.
  Onderhoud van de hybride warmtepomp is niet verplicht, maar wel aangeraden om de twee jaar. De hybride cv-ketel moet daarentegen wel verplicht gecontroleerd worden om de twee jaar of jaarlijks als je een condenserende mazoutketel hebt.
 • Niet geschikt voor elke woning.
  Je laat je woning best vooraf checken door een specialist. Niet elke woning is geschikt voor de installatie van een warmtepomp. Dat is vooral het geval bij oudere woningen.

hybride warmtepomp

Rendement hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp verbruikt veel minder dan een gewone cv-ketel aangezien die het grootste deel van de energie uit de buitenlucht haalt. De onderdelen die elektriciteit verbruiken zijn de compressor van de warmtepomp, de ventilator, de pompen en de energieplaten voor de besturing.

Net zoals bij andere soorten warmtepompen, wordt het rendement van een hybride lucht/water warmtepomp uitgedrukt in COP. COP is het getal dat je bekomt als je de elektriciteit die nodig is om de warmtepomp te laten werken deelt door de geleverde warmte. In het algemeen geldt dan ook dat een hoge COP-waarde gelijk is aan een hoog rendement van de warmtepomp. Bij hybride warmtepompen ligt de COP-waarde ongeveer tussen 3 en 4.

Daarnaast moet je ook letten op de SPF (seizoensprestatiefactor) van de warmtepomp. SPF geeft het gemiddelde rendement weer van het volledige stookseizoen en is dus een accuratere inschatting als de warmtepomp de buitenlucht als bron gebruikt. De gemiddelde SPF-waarde van een lucht/water warmtepomp is gelijk aan 2,8. Dat betekent dat 1 eenheid elektriciteit die de pomp verbruikt, omgezet wordt in 2,8 eenheden warmte.

Om het hoogste rendement uit je lucht/water warmtepomp te halen, zorg je er best voor dat je huis goed geïsoleerd is.

Zelf of laten installeren?

Het is niet aangeraden om een hybride warmtepomp zelf te installeren. Er moet nauwkeurig nagegaan worden waar de buitenunit geplaatst kan worden. Daarnaast is het niet eenvoudig om zelf een hybride cv-ketel te installeren.

Dat laat je dus beter over aan een gespecialiseerde vakman. Vraag hier tot vijf vrijblijvende offertes aan een vergelijk de diensten van verschillende vakmannen. Daarnaast ontvang je een prijsofferte direct in je mailbox.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Warmtepomp - Vraag advies & offertes om te vergelijken
1. Welk type warmtepomp wens je te laten installeren?

2. Waarvoor wil je de warmtepomp gebruiken?

3. Wanneer wens je de werken te laten uitvoeren?

4. Beschrijf uw project

5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.