Lucht-water Warmtepomp: prijs, werking en voordelen

Een lucht-water warmtepomp kan je helpen om op een duurzame manier de kosten van je energieverbruik naar beneden te brengen. Hoeveel kost zo een installatie en hoe werkt dat eigenlijk? Op deze en andere vragen vind je het antwoord in dit artikel.

Wil je direct advies inwinnen bij professionele en erkende warmtepomp installateurs? Stel gerust je vragen via onze offertepagina en ontvang direct ook prijsoffertes op maat.

Vraag advies en ontvang offertes voor lucht-water warmtepomp

Lucht-water warmtepomp prijs

De prijs van het toestel zelf varieert tussen € 500 en € 11.500. Daar komt ook nog eens de kost van de installatie bovenop. Gemiddeld mag je dus rekenen op een totaalprijs tussen de € 700 en € 13.400. Dat is een groot bedrag, maar alles hangt eigenlijk af van het type warmtepomp dat je verkiest.

Druk de kosten met de warmtepomp premie

Er zijn verschillende premies waarop je mogelijk recht hebt. Zo is er bijvoorbeeld de warmtepomp premie van netbeheerder Fluvius die kan oplopen tot € 4.000. In Vlaanderen heb je ook de mogelijkheid om 20 tot 30 % van de aankoop van een warmtepomp te financieren via de Renovatiepremie. Het loont dus zeker om op onderzoek uit te gaan. 

Meer weten? Vraag advies en ontvang prijzen

Hoe werkt een lucht-water warmtepomp?

Lucht water warmtepomp:  een lucht water installatie geeft koude of warmte af binnen

Lucht-water warmtepompen zijn kort gezegd verwarmingssystemen die hun warmte-energie onttrekken aan de buitenomgeving en die vervolgens binnen in de woning afgeven.

Iets gedetailleerder nu, de warmte uit de buitenlucht die door de buitenunit wordt onttrokken, wordt gebruikt om het koelmiddel te verdampen. Het resulterende gas wordt daarna samengeperst in een compressor om de temperatuur te verhogen. Later wordt dit  overgebracht naar een condensor waar het vloeibaar wordt en opnieuw zijn warmte afgeeft. Dit kan dan gebruikt worden voor sanitair warm water of voor de centrale verwarming. Doorheen het proces fungeert het (warme) water dus als transportmiddel. 

Lucht-water warmtepomp monoblock

Het werkingsprincipe van de warmtepomp met monoblock is vrijwel hetzelfde als dat van de gewone warmtepomp. Het enige verschil is dat de verdamper en de condensor in de buitenunit gecombineerd zijn. Zo is er geen koelaansluiting, maar wel een directe stroom van de buitenunit naar het centrale verwarmingssysteem.

Ook de optie tot koeling

Voor actieve koeling werkt de lucht-water warmtepomp simpelweg in omgekeerde richting. Hij onttrekt warmte aan de binnenlucht en voert die naar buiten af.

Combineren met vloerverwarming

Water lucht warmtepomp vloer verwarming en warm water

De warmteoverdracht vindt hier plaats door buizen onder de vloerbedekking. Het gaat dan om stralingswarmte, wat door veel mensen als zeer aangenaam wordt ervaren.

Lucht-water warmtepomp kopen

Warmtepomp kopen: we zouden deze voordelen en nadelen eens bekijken

Ben je nog niet helemaal overtuigd? We sommen even alle voordelen en eventuele nadelen van lucht-water warmtepompen voor je op.

Voordelen van dit type installatie

Het gebruik van een lucht-water warmtepomp is een manier om je energiefactuur op lange termijn tot wel 60 % te verlagen. De lucht-water warmtepomp produceert meer energie dan het verbruikt. Concreet produceert het 4 keer zoveel energie dan dat het verbruikt. Het is dus de zuinigste installatie op de markt, met een ruime voorsprong op de gasketel.

Bovendien is de ecologische voetafdruk van de installatie bijna nul dankzij het gebruik van lucht, een hernieuwbare bron. Externe stroom wordt alleen gebruikt om het elektrische paneel en de bedieningsmechanismen van stroom te voorzien.

Nadelen van deze installatie

  • De hoge kostprijs. Gelukkig betaalt deze investering zichzelf terug na 5 tot 15 jaar.
  • Het systeem presteert verschillend per klimaat. Je laat dus best eerst een analyse uitvoeren door een specialist.

Laat je uitgebreid adviseren

Rendement van een lucht-water warmtepomp

Rendement warmtepomp op lucht water

De lucht-water warmtepomp scoort een 2,8 op de prestatiemeter. Dat is iets lager dan andere warmtepompen die hun energie onder meer uit de bodem halen.

Warmtepomp zelf plaatsen of toch overlaten aan een specialist?

Installatie lucht water warmtepompen

Het is zeker aan te raden om voor de installatie beroep te doen op een erkend installateur. Zo weet je zeker dat alles veilig en correct verloopt. Ook kan je in geval van onzekerheden of vragen steeds terecht bij deze expert. 

De juiste warmtepompinstallateur vinden kan heel gemakkelijk door offertes aan te vragen bij meerdere vakmannen tegelijk. Die kan je dan vergelijken op de beste prijs-kwaliteitverhouding. Let wel op dat je alleen de offertes vergelijkt die inhoudelijk hetzelfde zijn. Zo vermijd je dat er achteraf onverwachte kosten opduiken.

Vraag nu meerdere gratis offertes aan via onderstaand formulier.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Warmtepomp - Vraag advies & offertes om te vergelijken
1. Welk type warmtepomp wens je te laten installeren?

2. Waarvoor wil je de warmtepomp gebruiken?

3. Wanneer wens je de werken te laten uitvoeren?

4. Beschrijf uw project

5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.