Premie warmtepomp 2023: voorwaarden en bedragen

Overweeg je een warmtepomp te installeren, informeer je dan zeker over de premie voor een warmtepomp. Met een warmtepomp verwarm je de woning op een duurzame manier en bespaar je aanzienlijk op je energiefactuur. Tegelijk is een warmtepomp een serieuze investering. Om die kosten te helpen drukken en om milieuvriendelijke warmtebronnen aan te moedigen, voorzien de Vlaamse en andere gewestelijke regeringen een warmtepomp premie.

In dit artikel vind je een overzicht van de regelgeving omtrent de premie voor warmtepompen in Vlaanderen, het Hoofdstedelijk Gewest Brussel en Wallonië. Wil je na het lezen van dit artikel meer weten? Stel je vragen via onze offertepagina en ontvang gratis 1 of meer prijsoffertes van warmtepomp installateurs.

Ontvang advies en gratis advies van warmtepomp installateurs

Warmtepomp premie in Vlaanderen

warmtepomp man

In het Vlaamse Gewest worden de premies toegekend via netbeheerder Fluvius. Startpremies schommelen tussen 300 euro (lucht-lucht) en 4000 euro (geothermische warmtepomp). Daartussen liggen de hybride lucht-water (800 euro) en de gewone lucht-water (1500 euro).

Premie warmtepomp van netbeheerder Fluvius in 2023

Als je een warmtepomp laat installeren door een erkende aannemer, kom je in aanmerking voor een premie van netbeheerder Fluvius. Daarbij dien je rekening te houden met bepaalde zaken. Zo zal het bedrag dat je krijgt afhankelijk zijn van het soort warmtepomp en de datum op de eindfactuur. Hieronder vind je een handig overzicht terug. Let wel: je kan maximaal 40% van het bedrag van je eindfactuur opstrijken. Bij gebouwen die enkel het nachttarief toepassen, bedraagt de som maximaal 50% van de factuur.

Soort warmtepomp Bedrag premie 2023 Bedrag premie 2023 (ter vervanging van elektrische verwarming of in gebied zonder aardgasnet)
Lucht-luchtwarmtepomp (label A+ of beter) € 480 € 720
Hybride lucht-waterwarmtepomp (label A+ of beter) € 3.200 € 4.800
Lucht-waterwarmtepomp (label A+ of beter) € 4.800 € 7.200
Geothermische warmtepomp (label A++ of beter) € 6.400 € 9.600

Voorwaarden voor premie voor een warmtepomp

Er zijn verschillende voorwaarden waaraan je warmtepomp moet voldoen om aanspraak te kunnen maken op een premie. Wij lijsten ze graag even voor je op.

Nieuwe warmtepompen

De premies zijn enkel van toepassing op nieuwe warmtepompen op elektriciteit of gas, met als functie ruimtes en eventueel sanitair water op te warmen. Ze mogen niet gehanteerd worden om te koelen en moeten voldoen aan de technische eisen. Warmtepompboilers behoren niet tot deze categorie aangezien ze enkel sanitair water verwarmen.

Correct energielabel

Als je de premie effectief wil ontvangen, moet je ervoor zorgen dat je geothermische warmtepomp uitgerust is met een A++ energielabel en je lucht-luchtwarmtepomp of (hybride) lucht-waterwarmtepomp met een A+ label.

1 januari 2014

Uitsluitend woningen in het Vlaams Gewest die voor 1 januari 2014 op het elektriciteitsnet werden aangesloten, maken kans.

Aannemer

De plaatsing moet absoluut gebeuren door een aannemer.

Combinatie met andere premies

De premie is combineerbaar met de premie voor een warmtepompboiler, als laatstgenoemde of een lucht-luchtwarmtepomp als eerste geïnstalleerd werd.

Hoe de premie voor een warmtepomp aanvragen?

De premie kan je zowel per post als online aanvragen bij Fluvius met een uiterlijke termijn van een jaar na de factuurdatum. Wees je ervan bewust dat je naast het aanvraagformulier alle gevraagde documenten moet doorgeven aan de netbeheerder. Hierbij gaat het om een attest van de aannemer en kopieën van de facturen met vermelding van alle noodzakelijke eigenschappen (type, merk, vermogen, enz.).

Klik hier voor een prijs op maat

warmtepompen twee

Totaalrenovatiebonus

Als je vanaf 2017 minstens drie maatregelen combineert die energiebesparend zijn, is de totaalrenovatie van toepassing.

Binnen een termijn van vijf jaar vraag je minstens drie premies van de netbeheerder aan, of combineer je twee premies met een ventilatiesysteem. In beide gevallen krijg je een extra bedrag bovenop de afzonderlijke sommen.

Aanvraag totaalrenovatiebonus

Alvorens je de totaalrenovatiebonus aanvraagt, moeten de werken al gebeurd zijn. Vanaf het moment dat Fluvius constateert dat de maatregelen wel degelijk uitgevoerd zijn en in aanmerking komen, contacteren ze je en wordt je automatisch uitbetaald.

Premie warmtepompboiler Fluvius in 2023

Ook voor warmtepompboilers, die dienst doen als opwarmer van sanitair water, kan je een premie aanvragen.

Premie warmtepompboiler: voorwaarden

Net zoals bij een warmtepomp dien je verplicht te werken met een aannemer. In combinatie met andere premies, valt de zonneboiler uit de boot. Het is wel van toepassing op de warmtepomp, als de warmtepompboiler of de lucht-luchtwarmtepomp als eerste geplaatst is geweest.

Hoe aanvragen?

De aanvraagwijze verloopt zoals bij warmtepompen. Tot 12 maanden na de factuurdatum kan je zowel per post als via mail contact opnemen met Fluvius. Stuur naast het aanvraagformulier ook zeker alle andere benodigde documenten in.

Kom meer te weten over warmtepompen

Premie voor warmtepomp in Brussel

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zijn energiebonussen vrij gemakkelijk te verkrijgen. Ze zijn bestemd voor lucht-water-warmtepompen, water-water-warmtepompen en geothermische warmtepompen.

De voorwaarden zijn als volgt:

  • De premie wordt toegekend aan een natuurlijke of rechtspersoon voor een gebouw gelegen in het Brussels Gewest.
  • Voor energetische renovatiewerken met of zonder bouwvergunning, ongeacht de leeftijd van het gebouw.
  • De warmtepomp moet worden geïnstalleerd door een gecertificeerde installateur om een ​​goede energieprestatie te garanderen.
  • De bonus wordt niet toegekend bij de verwarming van zwembadwater.

De premies zijn onderworpen aan een plafond van 50% van het factuurbedrag. Ze verschillen afhankelijk van het type warmtepomp en je inkomen.

Premie voor warmtepomp in Wallonië

Sinds 2019 biedt het Waals Gewest bonussen aan na uitvoering van een energieaudit. Ze worden toegekend aan warmtepompen voor sanitair warm water, warmtepompen voor verwarming en gecombineerde warmtepompen.

Nadien zal het nodig zijn om een goedgekeurde huisvestingsauditeur in te schakelen alvorens de werken te starten. Hierbij wordt een analyse uitgevoerd van de energiekwaliteit van de woning, die eventuele problemen aan het licht zal brengen. Het levert je alvast een waardevol advies op en is een essentiële stap om de energiebonus te ontvangen.

Wat zijn de voorwaarden?

  • Minstens 18 jaar oud zijn en zakelijk recht hebben op de accommodatie (volledige of gedeeltelijke eigenaar, vruchtgebruiker, naakte eigenaar, enz.).
  • De accommodatie moet zich in het Waalse Gewest bevinden.
  • Het is geen nieuwbouw (de woning is minimaal 15 jaar voor de aanstelling van de accountant gebouwd).
  • Het gebouw is bedoeld voor woningbouw (minimaal 50%).
  • Je bent bewoner of aanwezig als er werkzaamheden gaande zijn (binnen twee jaar na de eerste werkmonitoringrapportage). Je stemt in er minimaal vijf jaar te wonen als eigenaar of te huren.

Afhankelijk van het type warmtepomp en de bijdrage aan de verbetering van de energieprestatie van je woning, kunnen de warmtepomp premies omgekeerd evenredig stijgen met je inkomen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Warmtepomp - Vraag advies & offertes om te vergelijken
1. Welk type warmtepomp wens je te laten installeren?

2. Waarvoor wil je de warmtepomp gebruiken?

3. Wanneer wens je de werken te laten uitvoeren?

4. Beschrijf uw project

5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.