Soorten warmtepomp

Warmtepompen gebruiken de warmte van de grond, het grondwater of de lucht om je huis te verwarmen. Ze zijn een milieuvriendelijk alternatief voor traditionele cv-ketels en sparen je daarnaast ook heel wat geld uit op je energiefacturen. Welke soorten warmtepomp er op de markt zijn en hoe ze werken, lees je hieronder.

Ontvang een prijs op maat

Hoe werkt een warmtepomp?

De verschillende soorten warmtepompen hebben een andere werking. Dat komt omdat de warmtebron telkens verschillend is. Een geothermische warmtepomp gebruikt de warmte van de grond als bron, terwijl een lucht-lucht warmtepomp energie uit de buitenlucht haalt. Ondanks deze verschillen, hebben alle soorten warmtepompen een gelijkaardige basiswerking.

Alle systemen van de verschillende warmtepompen bestaan uit vaste onderdelen die een cyclus vormen.

  1. Er vloeit een koelvloeistof door de buizen van het warmtepompsysteem. Die vloeistof neemt de warmte over van de grond of van het grondwater. Bij warmtepompen die hun energie uit de luchttemperatuur halen, wordt de warmte via een ventilator opgenomen.
  2. De koelvloeistof verdampt door haar lage kookpunt. Het onderdeel dat daarvoor zorgt is de verdamper.
  3. De damp komt terecht in de compressor. De compressor gebruikt elektriciteit om de druk van de damp te verhogen. Door de verhoogde druk wordt de temperatuur van de damp ook verhoogd.
  4. Een condensor zorgt ervoor dat de warmte uit de vorige stap in de verwarmingsinstallatie terechtkomt. Dat zorgt ervoor dat je huis en water verwarmd worden.
  5. De druk wordt weer verlaagd door een expansieventiel. De damp van de koelvloeistof kan weer afkoelen en vloeibaar worden, waardoor de cyclus opnieuw begint.

Waar een warmtepomp plaatsen?

Je mag zelf kiezen waar je de units van de warmtepomp laat plaatsen. Dat kan in de garage, kelder of zolder zijn. Kies een goed geïsoleerde en ruime kamer uit. Dat laatste zal ervoor zorgen dat het onderhoud van de warmtepomp een stuk makkelijker loopt.

De buitenunit kan ook overal staan. Bij sommige warmtepompen zal een specialist de buitenunit wat verder van het huis plaatsen zodat jij en je buren geen last zullen hebben van eventuele geluidshinder.

Soorten warmtepomp

Verschillende soorten warmtepompen onttrekken warmte uit verschillende soorten bronnen. Hieronder vind je meer informatie over de warmtepompen waaruit je kan kiezen.

Lucht-lucht warmtepomp

Lucht-lucht warmtepompen onttrekken warmte uit de buitenlucht om de lucht in je woning te verwarmen. Dat betekent dat de pomp niet aangesloten wordt op je verwarmingssysteem, maar op ventilatoren. Een voordeel van deze soort warmtepomp is dat het systeem in de warme zomermaanden ook gebruikt kan worden om je huis te koelen.

Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt warmte uit de luchttemperatuur om het water voor de verwarming in je huis te verwarmen. Deze soort warmtepomp heeft een lagere rendement dan pompen die de grond of het grondwater als bron hebben. Dat komt omdat de temperatuur van de lucht veel schommelt waardoor er soms meer elektriciteit nodig is om te verwarmen.

Grond-water warmtepomp

Een grond-water warmtepomp (ook wel een geothermische warmtepomp genoemd) is een goede keuze als je het water in je huis wil verwarmen met warmte uit de grond. Deze soort warmtepompen kunnen zowel horizontaal of verticaal geplaatst worden afhankelijk van de ruimte waarover je beschikt.

Water-water warmtepomp

Als je veel grondwater rond je huis hebt, is een water-water warmtepomp interessant om je sanitair water te verwarmen. De warmtepomp haalt dan de warmte uit de temperatuur van het grondwater. Voor de installatie ervan mag je een hogere prijs verwachten. Er zijn grondboringen nodig om het grondwater te bereiken. Een water-water warmtepomp heeft wel een hoog rendement, aangezien de temperatuur van het grondwater niet schommelt doorheen het jaar.

Hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp is een combinatie van een warmtepomp en een cv-ketel. Het systeem bestaat uit een slimme thermostaat die bepaalt of het goedkoper is om je huis te verwarmen met gas of warmte uit de omgevingstemperatuur. Een hybride warmtepomp is dan ook een perfecte combinatie van groene energie en een lage energiefactuur.

soorten warmtepomp

Wat kost een warmtepomp?

Het is belangrijk om voor de aankoop van een warmtepomp een idee te hebben van de prijs. Hieronder vind je een overzicht van de gemiddelde prijzen van alle soorten warmtepomp. Voor een meer nauwkeurig prijsoverzicht raden we het aan om een specialist te contacteren. Bekijk ook zeker de premies waarvoor je in aanmerking komt!

Soort warmtepomp

Prijs (incl. BTW en installatiekosten)

Premie

Lucht-lucht warmtepomp

vanaf € 2.500

€ 300
Uitsluitend nachttarief: € 360

Lucht-water warmtepomp

vanaf € 6.000

€ 1.500
Uitsluitend nachttarief: € 1.800

Grond-water warmtepomp

vanaf € 12.000

€ 4.000
Uitsluitend nachttarief: € 4.800

Water-water warmtepomp

vanaf € 15.000

/

Hybride warmtepomp

vanaf € 5.000

€ 800
Uitsluitend nachttarief: € 960

Let op: om in aanmerking te komen voor een premie van de Vlaamse overheid, zou je warmtepomp minstens over een A+ label moeten beschikken. Daarnaast mogen de facturen niet ouder zijn dan één jaar, en moeten de werken uitgevoerd zijn door een erkende aannemer.

Ontvang informatie van een specialist

Welke warmtepomp kiezen?

Een warmtepomp kiezen is niet altijd makkelijk. Er zijn gevallen waarbij je beter voor een andere soort verwarmingssysteem kiest, bijvoorbeeld als je woning niet goed geïsoleerd is.

Voorwaarden voor het plaatsen van een warmtepomp

Je kan niet bij elke woning uit alle soorten warmtepomp kiezen. Je woning moet eerst voldoen aan een aantal voorwaarden. Ook het type huis speelt een belangrijke rol in je keuze. Woon je in een stad? Dan is het bijvoorbeeld moeilijker om een water-water warmtepomp te laten installeren. Laat je zeker op voorhand adviseren door een specialist.

lucht water warmtepomp

Isolatie

Het belangrijkste is dat je huis goed geïsoleerd is als je het overweegt om een warmtepomp te laten installeren. Een goed geïsoleerd huis geeft je de zekerheid dat het rendement van de warmtepomp optimaal zal zijn.

Het is aangeraden om warmtepompen enkel in huizen met een isolatiewaarde lager dan K40 te plaatsen. Een passiefwoning waarbij warmteverlies bijna onmogelijk is, is zelf beter.

Lage temperatuurverwarming

Lage temperatuurverwarming betekent dat het water dat door je radiatoren stroomt een lagere temperatuur heeft. Dat betekent dat je radiatoren een groter oppervlak moeten hebben als je een warmtepomp gebruikt om te verwarmen. Dat maakt warmtepompen perfect compatibel met vloerverwarming. Bij hybride warmtepompen is het niet nodig om de radiatoren in je woning te vervangen.

Vraag professioneel advies en vergelijk offertes

Laat je adviseren door een gespecialiseerde vakman over de verschillende soorten warmtepompen. Vraag hier tot vijf offertes aan en ontvang een prijsofferte in je mailbox.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Warmtepomp - Vraag advies & offertes om te vergelijken
1. Welk type warmtepomp wens je te laten installeren?

2. Waarvoor wil je de warmtepomp gebruiken?

3. Wanneer wens je de werken te laten uitvoeren?

4. Beschrijf uw project

5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.