Warmtepomp warm water: werking, prijs en premie 2023
Ben je van plan om in 2023 over te schakelen van fossiele brandstoffen naar elektriciteit? Dan is een warmtepomp een goed idee. Met een warmtepomp kan je tot wel 75% besparen op je energieverbruik. Maar dat is niet alles: je kan ook warm water voorzien met een warmtepomp. Een warmtepomp voor warm water verwarmt je woning met de warmte die in de grond is opgeslagen.
Wil je advies van een installateur? Stel je vragen en ontvang direct meerdere prijsoffertes via onze offertepagina.
Vraag advies aan specialisten en vergelijk gratis offertes
INHOUDSTAFEL
Hoe werkt een warmtepomp met warm water?
Een warmtepomp is de ideale keuze voor wie zijn energierekening wil doen dalen en wie zijn steentje wil bijdragen aan het milieu. Een waterpompboiler werkt op elektriciteit in plaats van op fossiele brandstoffen. Warmtepompen worden veeleer gebruikt om het huis te verwarmen, maar een warmtepompboiler verwarmt alleen water in de keuken en badkamer en is dus niet aangesloten op de cv-ketel.
Een waterpompboiler verwarmt het sanitair warm water met een waterpomp in plaats van met elektriciteit of gas. De warmtepomp onttrekt warmte aan de omgeving, bijvoorbeeld aan de lucht, het grondwater of de grond. Als je warm water gebruikt of juist lang niet gebruikt, koelt de boiler af.
De warmtepomp zorgt ervoor dat het water in de boiler op temperatuur blijft. Een warmtepomp is tot drie keer zuiniger dan een elektrische boiler. Zo bespaar je jaarlijks tot 70% op je energiefactuur. De warmtepompboiler werkt onafhankelijk van het centrale verwarmingsnetwerk.
De warmtepomp met warm water bevat een koelvloeistof die op lage temperatuur kookt en gas wordt. Een compressor (die op elektriciteit werkt) drukt het gas samen, waardoor de temperatuur stijgt. Die warmte geeft de waterpompboiler af aan het water in het buffervat. Het gas koelt af en wordt weer vloeibaar. Dan begint de hele cyclus weer vanaf het begin.
Het warme water slaat de warmtepompboiler op in een buffervat van gemiddeld 180 liter. Het water in dat buffervat wordt op ongeveer 45 graden Celsius gehouden. Als je de warme kraan opendraait, wordt het warme water met koud water gemengd. Zo komt er water op de gewenste temperatuur uit de kraan. Het systeem verwarmt het water regelmatig tot 70 graden Celsius, om bacterievorming te voorkomen.
Vraag advies en vergelijk gratis offertes
Hoe snel heb je warm water met een warmtepomp?
Bij een warmtepompboiler heb je vrijwel direct warm water. Het warme water zit in een opslagvat en is gemiddeld 45 graden Celsius. Het warme water wordt gemengd met koud water en koelt af, voordat het uit de kraan komt. Het hoeft dus niet te worden opgewarmd.

Hoelang duurt het voordat een boilervat opgewarmd is?
De opwarmtijd hangt af van de grootte van de boiler, het vermogen en de waaktemperatuur. Leidingwater is gemiddeld 10 graden Celsius, maar het water in de boiler zal zelden zo koud worden. Hoe groter het vermogen van de warmtepomp, hoe sneller het water warm zal zijn.
Een boilervat van 180 liter, dat gevuld is met leidingwater van 10 graden Celsius, zal binnen anderhalf uur opgewarmd zijn tot 50 graden als je werkt met een vermogen van 6 kW. Onthoud dat de boiler zelden afkoelt tot 10 graden. In de praktijk zal het dus iets korter duren.
Is er ook een warmtepomp voor sanitair warm water?
Een waterpompboiler is bedoeld om enkel het sanitair water te verwarmen. Je kunt die boiler dus ook combineren met een cv-ketel, of een lucht-lucht, lucht-water of grond-water warmtepomp. Zo zijn het sanitair warm water en de centrale verwarming onafhankelijk van elkaar.
Hoe lang kun je douchen met met een warmtepomp?
Niemand staat graag onder een koude douche. Dat zal met een warmtepomp met warm water niet zo snel gebeuren, maar in principe is het mogelijk. Het vat van de gemiddelde warmtepompboiler bevat 180 liter warm water. Of het water snel op is, hangt af van verschillende factoren:
- Hoe groot is de boiler?
- Wat voor douche gebruik je: een regendouche of een spaardouche?
- Is er tijd tussen de verschillende douchebeurten?
- Hoe groot is je gezin?
De gemiddelde douche gebruikt 6 liter per minuut, een regendouche 15 liter per minuut en een bad vul je gemiddeld met 120 liter water. Toch is de berekening niet zo simpel. Het water in de boiler is namelijk een stuk heter dan de gemiddelde douchetemperatuur van 39 graden. Dus er wordt ook koud water aan toegevoegd. Zo zul je altijd wel voldoende warm water hebben.
Met een vereenvoudigde formule kunnen we berekenen hoeveel water er ongeveer beschikbaar is.
Stel, in de boiler zit 180 liter water van 50 graden en de ideale douchetemperatuur is 39 graden. (50-10 graden) / (39-10 graden) x 180 liter = 248 liter.
In de meeste gevallen wordt er ook een elektrische weerstand in de warmtepomp met warm water ingebouwd voor noodgevallen. Als het sanitair warme water dan op is, kun je alsnog op warm water rekenen.
Bij vragen over het formaat van de boiler kun je altijd de hulp van een vakman inroepen. Wil je graag offertes vergelijken, vraag die dan aan via de onderstaande knop:
Op zoek naar een installateur?
Wat is het verschil tussen een cv-ketel en een warmtepomp?
Een cv-ketel warmt het sanitair warm water op met gas. Een warmtepomp met warm water gebruikt daarvoor elektriciteit. Daarnaast heeft een warmtepomp een hoger rendement. Bij het verwarmen op gas gaat veel warmte verloren, dat is bij een warmtepomp met warm water veel minder het geval.

Wat kost het?
Een waterpompboiler kost gemiddeld 3.500 euro (inclusief btw en plaatsingskosten). Een warmtepomp met warm water verbruikt wel veel minder energie dan een traditionele boiler. Het is dus een toekomstinvestering.
Daarnaast bieden energieleveranciers soms warmtepompen met speciale tarieven aan, die houden de energiekosten op een minimum. Als je je eigen elektriciteit opwekt, bijvoorbeeld met zonnepanelen, dan scheelt het zeker op je energierekening.
Premie en andere steun Vlaamse overheid
1. Mijn VerbouwPremie voor warmtepompen
Ben je eigenaar van je woning en is die vóór 2014 aangesloten op het elektriciteitsdistributienet? Dan kun je aanspraak maken op een waterpompboilerpremie van de Vlaamse overheid.
2. Premie voor sturingsapparaat voor elektrische warmte
Vandaag regelen veel woningen de elektrische accumulatieverwarming, elektrische boiler, warmtepomp of warmtepompboiler met een digitale meter. Daarmee bespaar je op elektriciteitskosten. Wie investeert in zo’n sturingsapparaat kan een premie voor sturingsapparaten voor elektrische warmte aanvragen bij netbeheerder Fluvius.
3. Mijn VerbouwLening
Sinds 1 september 2022 kun je een Mijn VerbouwLening tot € 60.000 aanvragen bij de Vlaamse overheid. Deze lening is bedoeld voor renovaties die de woningkwaliteit of energieprestaties verbeteren. Ook voor toestellen als een warmtepomp met warm water kun je die premie aanvragen.
Advies nodig? Contacteer professionals en krijg gratis en vrijblijvend advies
Heb je vragen over het installeren van een warmtepomp met warm water of wil je graag meer informatie of prijzen vergelijken? Vraag via onderstaand formulier gratis naar vrijblijvende offertes aan.
Een van onze experts kan je verder helpen. Zo vinden jullie samen de ideale optie voor jouw woning. De deskundige installeert je warmtepomp met warm water op een correcte en veilige manier.