Warmtepomp prijs 2023

Ben je op zoek naar een warmtepomp maar weet je niet goed wat je dit zal kosten? In dit artikel zal je meer kunnen lezen over de prijzen van de verschillende soorten warmtepompen. Kom in dit artikel meer te weten of de warmtepomp prijs!

Weet je al dat je een warmtepomp wilt? Dan kan je gratis en vrijblijvend jouw offerte aanvragen. Dan ontvang je zo snel mogelijk offertes van experts bij jou in de regio.

Ontvang een prijs op maat

Warmtepomp prijs per type

De kostprijs van een warmtepomp is afhankelijk van welk type warmtepomp je verkiest. Hieronder lees je meer over de prijs per type.

hybride warmtepomp

Lucht-lucht warmtepomp prijs

De lucht-lucht warmtepomp haalt de warmte uit de buitenlucht en zal dan vervolgens de lucht afgeven in de ruimte die verwarmd moet worden.

Deze soort warmtepomp is de goedkoopste keuze. Er moeten namelijk geen graafwerken gebeuren. Hierdoor worden de plaatsingskosten tot een minimum beperkt.

Kies je voor een lucht-lucht warmtepomp? Dan mag je toch rekenen op een kostprijs van 4.000 à 5.000 euro. Dit is inclusief de plaatsing en exclusief btw.

Prijs lucht-water warmtepomp

Deze warmtepomp zal de warmte uit de buitenlucht halen en afgeven aan het warmwatercircuit voor de verwarming. Hier zijn geen graafwerken nodig maar de installatie is wel complex.

De startprijs voor de lucht-water warmtepomp is rond de 10.000 euro. Dit is exclusief radiatoren of vloerverwarming.

Geothermische warmtepomp prijs

De geothermische warmtepomp wordt ook wel de bodem water warmtepomp genoemd. Hier moet je voor het bedrag rekenen tussen 7.000 en 15.000 euro. De kosten voor de installatie wordt bepaald door de grondboringen. Je zal namelijk kiezen voor horizontaal of verticale buizenstelsel.

In de regel, is een horizontaal buizenstelsel goedkoper maar er is wel een groter oppervlakte nodig. De installatiekosten kan variëren tussen de 10.000 en 20.000 euro.

geothermische warmtepomp

Water-water warmtepomp prijs

Je hebt ook de keuze voor een water-water warmtepomp. Hierbij wordt de warmte uit het grondwater gehaald. Vervolgens zal ze die afgeven aan het water van het verwarmingscircuit.

Dit soort warmtepomp kost gemiddeld het meeste omdat het de meeste grondwerken nodig heeft. De startprijs begint vanaf 15.000 euro.

Hybride warmtepomp prijs

De prijs voor een hybride warmtepomp kost gemiddeld 5.000 tot 7.000 euro. Dit inclusief btw en installatie.

Bij de hybride warmtepomp wordt gebruik gemaakt van aardwarmte.

Is warmtepomp rendabel?

Er zijn verschillende belangrijke zaken voor het rendement van de warmtepomp. Een belangrijk deel is het isolerend aspect van jouw woning. De warmtepomp is een verwarmingssysteem. Ze maakt gebruik van relatief lage temperaturen wanneer we dit vergelijken met andere mogelijkheden. Wanneer een woning slecht geïsoleerd is, zal dit kragen aan het rendement.

Ook is het gekend dat een warmtepomp het beste rendeert wanneer het gecombineerd wordt met een grote oppervlakte van warmteafgiftesystemen zoals bijvoorbeeld vloer- en/of muurverwarming.

Kiezen voor de juiste warmtepomp is cruciaal. Van alle soorten die hierboven vermeld staan, lijkt de lucht-lucht warmtepomp het minst hoge rendement te bevatten. Maar het is bijvoorbeeld niet altijd mogelijk om een water-water warmtepomp of geothermische warmtepomp te plaatsen.

Ontvang een prijs op maat

Premie warmtepomp

Wanneer je in jouw woning beslist om een warmtepomp te laten plaatsen door een gecerticifeerde installateur, dan heb je recht om een premie aan te vragen. Dit kan je doen bij Fluvius. Er zijn bepaalde voorwaarden waaraan je moet voldoen om de premie te kunnen aanvragen. Al deze voorwaarden kan je terugvinden op de website van de Vlaamse Overheid.

Het bedrag van de premie is afhankelijk van de soort warmtepomp te hebt.

Soort warmtepomp Bedrag premie 2023 Bedrag premie 2023 (ter vervanging van elektrische verwarming of in gebied zonder aardgasnet)
Lucht-luchtwarmtepomp (label A+ of beter) € 480 € 720
Hybride lucht-waterwarmtepomp (label A+ of beter) € 3.200 € 4.800
Lucht-waterwarmtepomp (label A+ of beter) € 4.800 € 7.200
Geothermische warmtepomp (label A++ of beter) € 6.400 € 9.600

De premie kan ook verdubbeld worden. Dit kan indien je de warmtepomp liet plaatsen ter vervanging van je bestaande elektrische weerstandverwarming. Een voorbeeld hiervan zijn accumulatoren. Dit moet aangesloten zijn in een gebouw dat voor 1 januari 2006 op het elektriciteitsnet. Het wordt ook verdubbeld wanneer jouw woning in een gebied ligt zonder aardgasnet.

Terugverdientijd warmtepomp

De terugverdientijd verschilt van welk type warmtepomp je wilt.

Hieronder vind je een opsomming van de terugverdientijd van de warmtepomp. Opgelet, de terugverdientijd is afhankelijk van de type woning en hoeveel energie er verbruikt wordt.

  • Hybride warmtepomp: gemiddeld 8 jaar
  • Lucht-lucht warmtepomp: gemiddeld 12 jaar
  • Lucht-water warmtepomp: gemiddeld 16 jaar
  • Water-water warmtepomp: gemiddeld 20 jaar
  • Geothermische warmtepomp verticaal: gemiddeld 28 jaar
  • Geothermische warmtepomp horizontaal: gemiddeld 20 jaar

Onderhoud warmtepomp prijs

Het onderhoud van de warmtepomp is afhankelijk van welke warmtepomp je hebt. Sommige hebben namelijk meer onderhoud nodig dan andere. Wil je exact weten wat de onderhoudskosten zijn? Vraag jouw offerte en ontvang de prijzen van verschillende installateurs in jour regio.

Ontvang een prijs op maat

Warmtepomp kopen in 2023: offertes vergelijken loont

Wil je graag een warmtepomp kopen? Ontvang dan nu je offerte op maat. Het is gratis en vrijblijvend en op die manier kan je verschillende offertes van experts vergelijken in jouw regio.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Warmtepomp - Vraag advies & offertes om te vergelijken
1. Welk type warmtepomp wens je te laten installeren?

2. Waarvoor wil je de warmtepomp gebruiken?

3. Wanneer wens je de werken te laten uitvoeren?

4. Beschrijf uw project

5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.