Water-water warmtepomp: prijs, werking en rendement

Interesse in een water-water warmtepomp? Als je op zoek bent naar een efficiënte, ecologische en duurzame manier om de centrale verwarming en het water in jouw woning te verwarmen, dan biedt een water-water warmtepomp heel wat voordelen.

In dit artikel lees je meer over de prijs, de werking en het rendement van een water-water warmtepomp. Heb je extra advies en info nodig? Vraag gerust advies en ontvang prijsvoorstellen van warmtepomp installateurs in jouw regio via onze offertepagina.

Ontvang gratis offertes en advies

Water-water warmtepomp prijs

water-water warmtepomp

Water-water warmtepompen zijn een serieuze investering. De prijs van dit type warmtepomp kan makkelijk oplopen tot 15.000 euro. Veel geld, maar door z’n efficiënte werking en constante rendement bespaar je sowieso op je jaarlijkse energiefactuur. Bijgevolg verdien je deze investering snel terug.

Door te investeren in groene, duurzame energie profiteer je bovendien van een belastingvoordeel en de premie voor warmtepompen van onder meer netbeheerder Fluvius.

Ook combineer je deze milieuvriendelijke technologie makkelijk met zonnepanelen. Wat je opnieuw een energiebesparing kan opleveren en dus een lagere energierekening.

Vergelijk tot 5 gratis offertes

Werking water-water warmtepompen

Water-water warmtepompVoor de installatie van een water-water warmtepomp moeten eerst twee putten worden geboord in de grond. Die bevinden zich vlak in de buurt van de plek waar de warmtepompinstallatie zal komen te staan. De diepte van de putten in de grond gebeurt op basis van de bodemsamenstelling en ligt gemiddeld tussen de 25 en 150 meter diep.

In de pompput stijgt het water op en wordt het naar de verdamper geleid. De retourput vangt het afgekoelde water weer op.

Gedurende het hele proces mag er geen contact bestaan tussen het water van de bron en de buitenlucht. De putten moeten goed worden afgesloten, zodat er zich geen oxidatie en kalkafzetting kan voordoen.

Al met een kleine hoeveelheid elektriciteit haalt de water-water warmtepomp warmte uit het grondwater en kan het zo energie opwekken om het huis en sanitair water te verwarmen.

Water-water warmtepomp oppervlaktewater

In veel gevallen kan je een water-water waterpomp gebruiken die grondwater uit een bron zoals rivieren of meren in de buurt oppompt (en loost). Je hebt speciale filters nodig en het is niet zonder zijn wettelijke regels, maar je hoeft dan geen grondboringen te doen. Het proces kan andere kosten met zich meebrengen voor het oppompen van het water. Als jouw huis in de buurt van rivieren of meren ligt, kan je hier dus echt van profiteren.

Water-water warmtepompboiler

Je kan water-water warmtepompen combineren met een boiler om je water op te warmen. Een warmtepompboiler is een toestel dat zowel als lucht-waterverwarmer en als elektrisch waterverwarmingssysteem kan worden beschouwd. De omgevingswarmte van de buitenomgeving gaat door metalen spoelen om koel grondwater te verwarmen, dat vervolgens warm water wordt voor gebruik in jouw huis.

Water-water warmtepomp kopen

Ben je van plan om een water-water warmtepomp te kopen? Overloop dan eerst de voordelen en nadelen die een water-water warmtepomp met zich meebrengt:

Voordelen

– Het rendement is vergeleken met andere warmtepompen het hoogst. Dit komt omdat het afhankelijk is van grondwater dat een constante temperatuur behoudt.

– Het systeem is niet groot en neemt weinig ruimte in. Dit betekent dat het gemakkelijk kan worden geïnstalleerd zonder al te veel grond in beslag te nemen.

– Het water dat wordt opgepompt uit de grond kan op verschillende manieren worden gebruikt, bijvoorbeeld voor het toilet mee door te spoelen of te sproeien in de tuin.

– In de zomer maak je gebruik van passieve koeling. Het grondwater is kouder dan de binnentemperatuur en kan de woning koelen.

Nadelen

– Het boren van de putten in de grond is zeer duur. Voor twee putten in de grond kan men snel €8000 uitgeven, maar dit wordt na verloop van tijd terugverdiend door de energie die uit elke put wordt gewonnen.

– Hoe meer je boort in de grond, hoe hoger de kosten zullen zijn. Als het grondwater diep zit, verbruik je ook meer elektriciteit om het grondwater omhoog te pompen.

– De vergunning om grondwater op te pompen is een vereiste voor alle putten. Samen met de vergoeding ben je ook verplicht een heffing te betalen op het water dat in jouw put wordt gepompt. Gelukkig zijn er vrijstellingen beschikbaar, dus als je het water er weer uit laat stromen kan je een vrijstelling vragen.

Rendement water-water warmtepompen

Het rendement van warmtepompen wordt gemeten door de energie die de warmtepomp onttrekt uit het grondwater, te delen door de elektrische energie die de warmtepomp verbruikt. Dit wordt de COP-waarde genoemd en vertegenwoordigt de prestatiecoëfficiënt.

Zo hebben de meeste warmtepompen een gemiddeld rendement (COP) van minimaal 4. Dit betekent dat de water-water warmtepomp 1 kWh elektriciteit nodig heeft om 4 kWh energie of warmte te produceren. De water-water warmtepomp verbruikt namelijk 25% van de elektriciteit en haalt 75% van de gratis energie uit de omgeving om je 100% van de warmte te voorzien.

Water-water warmtepompen: zelf of laten installeren?

Het installeren van een water-water pomp laat je best over aan een vakman. Er moeten putten van een aantal meter diep in de grond worden geboord, en dit is moeilijk zelf te doen. Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan en vergelijk verschillende vakmannen op basis van prijs en installatie. Kies de vakman naar keuze en laat je water-water warmtepomp installeren zonder problemen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Warmtepomp - Vraag advies & offertes om te vergelijken
1. Welk type warmtepomp wens je te laten installeren?

2. Waarvoor wil je de warmtepomp gebruiken?

3. Wanneer wens je de werken te laten uitvoeren?

4. Beschrijf uw project

5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.