Is een warmtepomp rendabel?

Is een warmtepomp rendabel? Ontdek de economische haalbaarheid van warmtepompen. Wat is de gemiddelde terugverdientijd en welke factoren beïnvloeden deze periode? Leer alles over de berekening van de terugverdientijd en ontdek welke systemen de meest rendabele warmtepompen zijn.

Wat is de gemiddelde terugverdientijd van een warmtepomp?

De gemiddelde terugverdientijd van een warmtepomp, een cruciale factor bij de overweging van deze duurzame verwarmingsoplossing, schommelt gewoonlijk tussen de 7 en 15 jaar. De variatie in deze periode hangt af van het specifieke type warmtepomp dat je hebt gekozen.

Deze terugverdientijd omvat de tijd die nodig is om de initiële investering voor de warmtepomp en de installatie ervan terug te verdienen door de gegenereerde besparingen op energiekosten.

Het is een belangrijke overweging bij het beoordelen van de economische haalbaarheid van de overstap naar een warmtepomp en het maximaliseren van duurzame energievoordelen op lange termijn.

Factoren die de terugverdientijd beïnvloeden

Verscheidene factoren spelen een cruciale rol bij het beïnvloeden van de terugverdientijd van een warmtepomp:

 • Aanschaf- en installatiekosten: hoe hoger deze kosten, des te langer zal de terugverdientijd zijn voordat de initiële investering wordt terugverdiend.
 • Type warmtepomp: sommige types, zoals de geothermische warmtepomp, hebben hogere initiële kosten maar kunnen ook hogere besparingen opleveren, wat de investering op de lange termijn rechtvaardigt.
 • Energieprijzen: de verhouding tussen de kosten van elektriciteit en gas heeft directe gevolgen voor hoe snel de besparingen de investeringskosten inhalen.
 • Energie-efficiëntie van de woning: een goed geïsoleerde woning biedt de warmtepomp een gunstiger omgeving om efficiënt te functioneren, wat de terugverdientijd verkort.
 • Subsidies: beschikbare subsidies kunnen aanzienlijk bijdragen aan het verminderen van de totale kosten van een warmtepomp, waardoor de terugverdientijd wordt verkort. 

Het is belangrijk om rekening te houden met al deze factoren bij het berekenen van de terugverdientijd van een warmtepomp.

Berekening van de terugverdientijd

De terugverdientijd van een warmtepomp wordt berekend met een nauwkeurige formule. Deze formule is: (aanschaf inclusief installatiekosten – subsidie) gedeeld door de gemiddelde jaarlijkse besparing. Het resultaat van deze berekening is de terugverdientijd.

Bij het toepassen van deze formule is het essentieel om meerdere factoren in overweging te nemen, waaronder:

 1. Kostprijs: de kostprijs van een warmtepomp omvat niet alleen de initiële aanschafkosten, maar strekt zich ook uit tot de installatiekosten die noodzakelijk zijn voor een correcte werking van het systeem.
 2. Energiebesparing: energiebesparing bij het gebruik van een warmtepomp houdt verband met het verschil in energiekosten tussen het huidige verwarmingssysteem en de verwachte kosten bij de implementatie van de warmtepomp
 3. Stroomkosten: de stroomkosten vormen een aanzienlijk onderdeel van de exploitatie van een warmtepomp. Deze kosten zijn gerelateerd aan de elektriciteit die nodig is om het systeem te laten functioneren.
 4. Subsidie: subsidies kunnen aanzienlijk bijdragen aan het verminderen van de totale kosten van een warmtepomp. Eventuele financiële steun van de overheid kan de initiële investering verlagen en daarmee de terugverdientijd beïnvloeden. Het is handig om op de hoogte te zijn van beschikbare subsidies en deze mee te nemen in de berekeningen.

Let op

Het is belangrijk op te merken dat de terugverdientijd kan variëren afhankelijk van het specifieke type warmtepomp en de unieke kenmerken van jouw woning, zoals het isolatieniveau en de benodigde capaciteit van de warmtepomp. Een grondige analyse, waarbij al deze variabelen worden meegenomen, is noodzakelijk voor een gedegen beoordeling over hoe rendabel je warmtepomp is.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Raadpleeg onze erkende installateurs.

Warmtepompen en zonnepanelen: een goede combinatie?

Het combineren van een warmtepomp met zonnepanelen kan een zeer efficiënte en kosteneffectieve oplossing zijn. Zonnepanelen genereren elektriciteit die kan worden gebruikt om de warmtepomp van stroom te voorzien, waardoor de afhankelijkheid van het elektriciteitsnet vermindert.

Dit kan leiden tot aanzienlijke besparingen op je energierekening. Er zijn echter enkele factoren waarmee je rekening moet houden bij het overwegen van deze combinatie:

 • Capaciteit van de zonnepanelen: zorg ervoor dat je zonnepanelen voldoende stroom kunnen leveren om de warmtepomp te laten werken. Dit kan variëren afhankelijk van de grootte en het vermogen van de warmtepomp.
 • Isolatie van de woning: zoals eerder vermeld, kan een slechte isolatie de efficiëntie van de warmtepomp negatief beïnvloeden. Zorg ervoor dat je woning goed geïsoleerd is voordat je investeert in een warmtepomp en zonnepanelen.
 • Initiële investering: de aanschaf en installatie van zowel een warmtepomp als zonnepanelen kunnen een aanzienlijke investering vereisen. Echter, met de mogelijke energiebesparingen en beschikbare subsidies, zou de terugverdientijd van deze investering kunnen worden verkort.
Zonnepanelen combineren met een warmtepomp

Zijn hybride systemen rendabel?

Het rendement van hybride warmtepompsystemen hangt sterk af van verschillende factoren. Een van deze factoren is de verhouding tussen de prijzen van gas en elektriciteit.

Volgens recent onderzoek ligt het omslagpunt voor de rendabiliteit van de huidige generatie warmtepompen tussen de prijsverhoudingen van 3.5 en 2.5.

Bij een verhouding van 2.5 levert een warmtepomp bijvoorbeeld meer dan 80% van de warmte voor woningen. Echter, de aanschafprijs van een hybride warmtepomp ligt hoger dan die van een conventionele CV-ketel, variërend van € 5.000 tot € 10.000.

Daarnaast is het belangrijk om te onthouden dat voor hybride oplossingen nog steeds een gasaansluiting nodig is voor de CV-ketel, wat extra kosten met zich meebrengt.

De terugverdientijd van een hybride warmtepomp is gemiddeld 10 jaar, hoewel dit kan variëren afhankelijk van factoren zoals de aankoopprijs, het subsidiebedrag en de huidige energieprijzen.

Bovendien is de werking van een hybride warmtepomp anders dan die van een ‘gewone’ warmtepomp. Een hybride warmtepomp haalt gemiddeld 75% van de energie uit de omgeving (zoals buitenlucht of bodemwarmte) en gebruikt voor de resterende 25% elektriciteit.

Beleidsmaatregelen

Tot slot is het belangrijk op te merken dat de rendabiliteit van een warmtepomp ook kan worden beïnvloed door beleidsmaatregelen. Zo is het bijvoorbeeld verplicht om vanaf 2023 een hybride warmtepomp te installeren bij nieuwbouw.

Wanneer is een hybride warmtepomp rendabel?

Een hybride warmtepomp biedt jaarlijkse besparingen in de range van € 200 tot € 600, zoals aangegeven door de Consumentenbond. De exacte besparing is echter sterk afhankelijk van je huidige gasverbruik.

In situaties met een lager gasverbruik (< 1.000 m³ / jaar) kan de besparing relatief lager uitvallen, wat de terugverdientijd boven de 10 jaar kan brengen.

Het is van groot belang om deze variabelen in overweging te nemen bij het beoordelen van de economische haalbaarheid van een hybride warmtepomp voor jouw specifieke situatie.

Een zorgvuldige evaluatie van je huidige energiegebruik en de lokale omstandigheden is cruciaal om een weloverwogen beslissing te nemen met betrekking tot de aanschaf van een hybride warmtepomp.

Warmtepomp rendabel

Is een lucht water warmtepomp rendabel?

De rendabiliteit van een lucht-water warmtepomp is een dynamisch gegeven en wordt beïnvloed door diverse factoren, waaronder de energie-efficiëntie van het systeem, de fluctuaties in energieprijzen en eventuele beschikbare subsidies. 

In de wintermaanden kan de rendabiliteit van een lucht-water warmtepomp echter verminderen, met name als gevolg van de lagere buitentemperaturen.

Dit aspect is bijzonder relevant in koude regio’s waar de warmtepomp harder moet werken om warmte uit de lucht te onttrekken.

Het is daarom belangrijk om dit seizoensgebonden effect mee te nemen bij het overwegen van de algehele rendabiliteit van een lucht-water warmtepomp.

Vergelijk de rendabiliteit van verschillende warmtepompen
Ontvang gratis en vrijblijvend offertes van verschillende specialisten en ontdek welke warmtepomp het meest rendabel is voor jou.
arrow Ontvang offertes

Is een geothermische warmtepomp rendabel?

Een geothermische warmtepomp is zeker rendabel. Bij verwarming wordt er 6 kWh aan gratis energie uit de bodem gehaald voor elke kWh aan elektrisch verbruik.

Deze opmerkelijke efficiëntie stelt de warmtepomp in staat om aanzienlijke hoeveelheden warmte uit de aarde te onttrekken, wat resulteert in een indrukwekkend rendement.

Tijdens het koelen van de ruimte verdwijnt met slechts 1 kWh elektrisch verbruik maar liefst 16 kWh aan warmte in de bodem.

Deze dubbele functionaliteit maakt geothermie een buitengewoon rendabele optie, aangezien het niet alleen zorgt voor efficiënte verwarming, maar ook voor doeltreffende koeling.

De geothermische warmtepomp benut dus effectief de thermische energie in de bodem, wat aanzienlijke voordelen oplevert voor een duurzamere en kosteneffectievere verwarmings- en koelingsoplossing.

Hoe beïnvloedt het energieverbruik de rendabiliteit van een warmtepomp?

Het energieverbruik van een warmtepomp heeft een directe invloed op de rendabiliteit. Een warmtepomp heeft doorgaans een hoger elektriciteitsverbruik dan conventionele verwarmingssystemen. Dit komt omdat de warmtepomp elektriciteit nodig heeft om de warmte-energie uit de omgeving te halen.

Het type warmtepomp, het isolatieniveau van de woning en het gebruik van de warmtepomp zijn allemaal factoren die het energieverbruik beïnvloeden. Bijvoorbeeld, een grond-water warmtepomp verbruikt minder energie dan een lucht-lucht warmtepomp omdat de temperatuur van de grond stabieler is dan die van de lucht.

Bovendien kan het gebruik van een warmtepomp in combinatie met zonnepanelen het netto energieverbruik aanzienlijk verminderen.

Het is echter belangrijk om je specifieke situatie en behoeften in overweging te nemen bij het beoordelen van de rendabiliteit van een warmtepomp.

Warmtepomp rendabel

Wil je een warmtepomp kopen? Vul het offerteformulier in en vergelijk offertes op maat

Overweeg je de aanschaf van een warmtepomp? Vereenvoudig je zoektocht en bespaar geld door ons offerteformulier in te vullen.

Ontvang op maat gemaakte offertes van betrouwbare leveranciers en vergelijk eenvoudig de beste deals. Maak vandaag nog de juiste keuze voor een efficiëntere en duurzamere verwarmingsoplossing.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Warmtepomp – Vraag advies & offertes om te vergelijken
1*. Welk type warmtepomp wens je te laten installeren?
2*. Waarvoor wil je de warmtepomp gebruiken?
3*. Wanneer wens je de werken te laten uitvoeren?
4. Beschrijf uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.