Warmtepomp verbruik per jaar: hoe zelf berekenen? Formule, kosten en tips

Met de groeiende bezorgdheid over klimaatverandering winnen warmtepompen snel aan populariteit. Ze vormen een energiezuinig alternatief voor traditionele verwarmingssystemen. Een belangrijke factor bij het evalueren van een potentieel nieuwe warmtepomp is het jaarlijkse energieverbruik. Ontdek in dit artikel hoe je zelf het verbruik van een warmtepomp per jaar kunt berekenen, de kosten van warmtepompen en ontvang nog enkele tips.

Hoeveel energie verbruikt een warmtepomp jaarlijks?

Het verbruik van een warmtepomp bedraagt gemiddeld tussen de 2.000 en 3.000 kWh per jaar. Opgelet: je jaarlijkse verbruik is helemaal afhankelijk van een aantal persoonlijke factoren zoals het type warmtepomp, de oppervlakte die je wilt verwarmen, het aantal personen in je woning, en nog veel meer.

Warmtepomp verbruik per jaar

Hoe het verbruik van een warmtepomp berekenen?

Heb je liever inzicht in exacte getallen? Dan kan je makkelijk zelf je verbruik berekenen met de volgende formule: 

Het verbruik van je warmtepomp = energieverbruik woning in kWh / COP

Een voorbeeld

Met je gezin verbruik je gemiddeld zo’n 15.000 kWh aan verwarming en sanitair. Voor je woning gebruik je een warmtepomp met een COP van 3. Daardoor komt het verbruik neer op 5.000 kWh per jaar (15.000 kWh / 3).

1. Verbruik stroom in kWh (per dag en per maand)

Via de bovenstaande formule kun je makkelijk je warmtepompverbruik per jaar berekenen. Wil je liever je verbruik per maand en per dag berekenen? Dan deel je het jaarverbruik door 12 maanden en 365 dagen. Hieronder vind je de formules:

  • Het verbruik van je warmtepomp per maand = (energieverbruik woning in kWh / COP) / 12
  • Het verbruik van je warmtepomp per dag = (energieverbruik woning in kWh / COP) / 365

Als we opnieuw kijken naar ons voorbeeld, komen we uit op een maandverbruik van 417 kWh en een dagverbruik van 14 kWh.

2. Gemiddeld verbruik in euro

Bereken je liever je gemiddeld verbruik in euro? Dat kun je makkelijk berekenen via het volgende voorbeeld. Stel je voor dat de elektriciteitsprijs in jouw gemeente of stad € 0,25 per kWh bedraagt.

Dat betekent dat je op jaarbasis 5.000 kWh (van het vorige voorbeeld) x € 0,25 per kWh = € 1.250 betaalt om je huis te verwarmen en te koelen met een warmtepomp.

Maandelijks komt dat uit op iets meer dan € 100. Per dag betaal je ongeveer € 3,50 om je woning op een duurzame manier op te warmen.

Opgelet: in de voorbeelden werken we slechts met een gemiddeld energieverbruik. Ontdek je liever exact hoeveel je warmtepomp zal verbruiken in een gelijkaardige situatie? Laat dit dan best berekenen door een specialist.

Liever exacte berekeningen op maat?
Vraag hier raad aan een specialist.

Stroomverbruik per soort warmtepomp

Je stroomverbruik hangt sterk af van verschillende factoren zoals je type warmtepomp. Daarom ontdek je hieronder het stroomverbruik per type warmtepomp. 

1. Lucht-lucht warmtepomp

Verkies je een lucht-lucht warmtepomp? Dan kun je je woning op een duurzame manier verwarmen én koelen tegen relatief lage kosten. Bovendien is het een goed alternatief voor elektrische verwarming die vaak een hogere kost met zich mee brengt.

Type warmtepompRendementStroomverbruik per jaar
Lucht-lucht warmtepomp3 – 4,5Tussen de 3.300 en 5.000 kWh

2. Lucht-water warmtepomp

Met de lucht-water warmtepomp haal je drie kwart van de energie gratis uit de buitenlucht. De rest van de energie verkrijgt de pomp uit het elektriciteitsnetwerk. Vervolgens geeft hij de warmte af aan het water van de installatie.

Type warmtepompRendementStroomverbruik per jaar
Lucht-water warmtepomp2 – 4Tussen de 3.750 en 7.500 kWh

3. Geothermische warmtepomp

Een geothermische warmtepomp haalt de warmte uit de grond. Hoewel deze pomp een hoog prijskaartje met zich meebrengt, biedt zij een uitstekend rendement.

Maar let op: het rendement hangt ook sterk af van de hoeveelheid water de pomp uit de grond kan halen.

Type warmtepompRendementStroomverbruik per jaar
Geothermische warmtepomp3,5 – 5,5Tussen de 2.700 en 4.300 kWh

4. Hybride warmtepomp

De hybride warmtepomp is eigenlijk een lucht-water warmtepomp gecombineerd met een condensatieketel. Het primaire systeem blijft de warmtepomp.

Wanneer de warmtepomp niet kan voldoen aan de energievraag springt de CV-ketel bij. Deze warmtepomp biedt een groot voordeel wanneer je geen goede isolatie in huis hebt.

Type warmtepompRendementStroomverbruik per jaar
Hybride warmtepomp4 – 5Tussen de 3.000 en 3.750 kWh
Warmtepompboiler plaatsen

Welke factoren beïnvloeden het verbruik van je warmtepomp?

Er bestaan verschillende factoren die het verbruik van je warmtepomp beïnvloeden. Wil je een betere inschatting maken van je verbruik? Bekijk dan zeker onderstaande factoren.

1. Soort warmtepomp

Welke warmtepomp jij precies kiest, zal een sterke invloed hebben op je verbruik. Zo heeft een geothermische warmtepomp minder elektriciteit nodig om de temperatuur in je woning te verhogen dan bijvoorbeeld een lucht-water warmtepomp. 

2. Vermogen en rendement

Ook het vermogen en het rendement zijn van groot belang voor je verbruik. Er geldt één grote regel: hoe hoger het rendement van je pomp, hoe minder energie er nodig is om de temperatuur in je woning op te wekken. 

Het rendement van je warmtepomp is gemiddeld 4 en wordt uitgedrukt in COP. Dat wil zeggen dat je 1 kWh aan elektriciteit nodig hebt om 4 kWh aan warmte op te wekken.

3. Energieverbruik

Je energieverbruik speelt natuurlijk ook een grote rol. Hoe meer energie je wilt verbruiken in je huis, hoe meer je warmtepomp zal verbruiken. Dat hangt ook sterk af van enkele factoren zoals het aantal personen in je woning en je woningoppervlakte. 

4. Precieze gebruik

Vaak gebruik je een warmtepomp niet alleen om je woning op te warmen. Wanneer je de warmtepomp enkel gebruikt voor je centrale verwarming of enkel voor je sanitair warm water, zal je logisch gezien ook minder verbruiken dan wanneer je beide wilt verwarmen. 

5. Buitentemperatuur

De buitentemperatuur is ook een grote factor bij het elektriciteitsverbruik van een warmtepomp. Ook hier houd je best rekening met één gouden regel: hoe kleiner het verschil is tussen de temperatuur van de bron (water, grond of lucht) en de binnentemperatuur, hoe hoger het rendement én hoe minder stroom je warmtepomp nodig heeft om de gewenste temperatuur te bereiken.

Wat is het stroomverbruik van een warmtepomp in de winter?

Benieuwd naar hoeveel je warmtepomp verbruikt in de winter? Dat hangt eigenlijk af van het type warmtepomp. Zo zal een grond-water warmtepomp evenveel verbruiken als in de zomer, doordat de temperatuur in de grond zowat constant blijft. 

Het verbruik van een lucht-luchtwarmtepomp ligt echter gemiddeld hoger in de winter, doordat het verschil tussen de binnen- en buitentemperatuur groter is.

Warmtepomp in de winter

Enkele praktische tips voor een bewust verbruik

Wil je graag bewuster omgaan met je energieverbruik? Ontdek hieronder vier tips die je daarbij kunnen helpen. 

  1. Verwarm op een constante temperatuur: je verbruikt minder wanneer de temperatuur constant blijft.
  2. Houd het verwarmingswater op lage temperatuur: hoe warmer het water moet zijn, hoe hoger het verbruik van je warmtepomp.
  3. Laat je warmtepomp regelmatig controleren door een specialist: zo bekom je een langere levensduur van je toestel en zorg je voor betere prestaties.
  4. Combineer de pomp met zonnepanelen: door deze combinatie maak je je woning bijna onafhankelijk van het elektriciteitsnetwerk.  

Ben je op zoek naar nog meer tips om bewuster om te gaan met je energieverbruik? Vraag dan zeker raad aan een vakman.

Info, advies of prijzen op maat nodig? Kom in contact met specialisten in jouw regio

Wil je meer weten over het verbruik van een warmtepomp per jaar en zit je nog met vragen? Of ben je helemaal klaar voor de volgende stap? Vul onderstaand formulier in en kom in contact met verschillende specialisten in jouw buurt. 

Door de verschillende offertes te vergelijken, scoor jij de beste deal voor je renovatie- of bouwproject. Werk voor al je projecten steeds samen met een erkend vakman. Zo vermijd jij onnodige kosten en ontvang je steeds advies op maat.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Warmtepomp – Vraag advies & offertes om te vergelijken
1*. Welk type warmtepomp wens je te laten installeren?
2*. Waarvoor wil je de warmtepomp gebruiken?
3*. Wanneer wens je de werken te laten uitvoeren?
4. Beschrijf uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.