Warmtepomp grond water: wat is het? Verschil met geothermische warmtepomp?

Ontdek het verschil tussen een grond-water warmtepomp en geothermische warmtepomp, beide met de bodem als warmtebron. Leer over de werking, prijs inclusief grondboringen, en vergelijk horizontale en verticale buizennetwerken in geothermische systemen. Begrijp de installatiediepte en het rendement, inclusief invloeden van bodemsamenstelling.

Is er een verschil tussen grond-water en geothermische warmtepomp?

Ja, er is een verschil tussen een grond-water warmtepomp en een geothermische warmtepomp, hoewel beide systemen gebruikmaken van de bodem als warmtebron.

Een grond-water warmtepomp haalt warmte uit het grondwater met behulp van een warmtewisselaar. Het afgekoelde water wordt teruggevoerd naar de bodem.

Een geothermische warmtepomp maakt gebruik van een boorgat om warmte uit de diepere lagen van de aarde te halen. Een vloeistof circuleert door het boorgat en brengt de warmte naar de warmtepomp.

Grond-water warmtepompen gebruiken natuurlijk grondwater, terwijl geothermische warmtepompen diepere aardwarmte benutten via een boorgat. Beide halen energie uit de bodem en verminderen het gebruik van fossiele brandstoffen.

Grond-water warmtepomp warmtewisselaar

Via ondergrondse leidingen circuleert een mengsel van water en glycol, dat opwarmt door de natuurlijke warmte in de aarde.

Deze warmte wordt overgedragen aan een koelvloeistof via een warmtewisselaar, wat resulteert in de omzetting van de koelvloeistof naar gasvorm.

Vind de juiste grond-water warmtepomp voor jou
Vul ons offerteformulier in en ontdek de beste grond-water warmtepomp voor jouw behoeften.
arrow Ontvang offertes op maat

Wat kost een grondboring voor een warmtepomp? [Prijs 2024]

Voor een warmtepomp met horizontaal buizennetwerk (captatienet) starten de kosten vanaf € 10.000. Bij een verticaal netwerk zijn grondboringen nodig, wat op zich minstens € 4.000 kost, plus de installatiekosten van de pomp variërend van € 7.000 tot € 15.000

Warmtepomp grond-water

Opties voor buizennetwerken in geothermische systemen

Een geothermisch systeem haalt warmte uit de bodem via een buizennetwerk. De oriëntatie van de buizen – horizontaal of verticaal – is afhankelijk van de beschikbare ruimte rondom de woning.

Optie 1: horizontaal buizennetwerk

De buizen worden minstens 1,5 meter diep horizontaal in de vorstvrije bodem geplaatst, wat voldoende warmte biedt. Het benodigde oppervlak is ongeveer twee keer het woonoppervlak, meestal 200-400 vierkante meter.

Het risico op bevriezing bestaat bij een te klein buizennetwerk, wat je kan voorkomen door meer anti-vriesvloeistof toe te voegen.

Dit kan echter de pomp-efficiëntie verminderen en het rendement verlagen, waardoor de investering mogelijk niet wordt terugverdiend.

Alle voordelen en nadelen op een rijtje

Voordelen

 • Constant rendement en hoge COP: een horizontaal buizennetwerk biedt betrouwbaar hoog rendement en een hoge Coëfficiënt van Prestatie (COP).
 • Kostenefficiënte graafwerkzaamheden: de benodigde graafwerkzaamheden zijn minder kostbaar in vergelijking met een verticaal buizennetwerk.
 • Gesloten systeem met hergebruik: het systeem is gesloten, waarbij de koelvloeistof efficiënt wordt hergebruikt.
 • Natuurlijke koeling in de zomer: het biedt de mogelijkheid om in het zomerseizoen over te schakelen op natuurlijke koeling.

Nadelen

 • Groot grondoppervlak vereist: voor deze methode is een aanzienlijk grondoppervlak nodig.
 • Beplanting niet toegestaan: het grondoppervlak mag geen planten bevatten om de efficiëntie te behouden.
 • Rendementsdaling tijdens stookseizoen: in het stookseizoen daalt de bodemtemperatuur, wat resulteert in een lager rendement in vergelijking met een verticaal systeem. Bij een verticaal systeem zitten de buizen veel dieper in de grond, waardoor temperatuurdalingen minimaal zijn.
Warmtepompen vergelijken?
Vind een vakman bij jou in de buurt.

Optie 2: verticaal buizennetwerk met aardsonden

Bij beperkte horizontale ruimte kiest men vaak voor verticale plaatsing. Diepteboringen, variërend van 25 tot 150 meter afhankelijk van bodemsamenstelling en gewenst vermogen, worden uitgevoerd.

Vanaf 50 meter is de temperatuur constant, wat een stabiel rendement oplevert voor de grond-water warmtepomp gedurende het hele jaar. Kunststof slangen in de boorgaten zijn aangesloten op de verdamper van de warmtepomp.

Alle voordelen en nadelen op een rijtje

Voordelen

 1. Constant hoog rendement: een verticaal buizennetwerk biedt een consistent hoog rendement doordat seizoensinvloeden geen significante impact hebben.
 2. Beperkt grondoppervlak nodig: in vergelijking met horizontale systemen vereist een verticaal buizennetwerk weinig grondoppervlak, waardoor het geschikt is voor locaties met beperkte ruimte.

Nadelen

 1. Kosten diepteboringen: de noodzaak van diepteboringen maakt verticale systemen prijziger, wat een aandachtspunt is bij de kostenoverweging.
 2. Onvoorspelbare boordiepte: het exact voorspellen van de benodigde boordiepte is lastig, wat planning en kosteninschatting uitdagender maakt.
Systeem werking grond-water warmtepomp

Hoe diep moet je een grond -water warmtepomp installeren?

De diepte waarop een grond-water warmtepomp geïnstalleerd moet worden, varieert afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de bodemgesteldheid en het vermogen van het warmtepompsysteem.

Over het algemeen worden de buizen voor een grond-water warmtepomp op ongeveer 5 tot 150 meter diepte geplaatst.

Hier zijn enkele algemene richtlijnen:

 1. Ondiepe Systemen (5 15 meter):
  • Gebruikt in gebieden waar het grondwater relatief dicht bij het oppervlak zit.
  • Geschikt voor woningen met beperkte warmtevraag.
 2. Gemiddelde Diepte (15 30 meter):
  • Dit is een veelvoorkomende diepte voor grond-water warmtepompen.
  • Geschikt voor gemiddelde tot hogere warmtevraag.
 3. Diepe Systemen (30 150 meter):
  • Toegepast in gebieden waar het grondwater dieper zit.
  • Geschikt voor situaties met een hoge warmtevraag en waar ruimte beperkt is.

Het exacte ontwerp en de diepte kunnen door een specialist bepaald worden na een gedetailleerde analyse van de bodemgesteldheid en de warmtebehoefte van het gebouw.

Rendement warmtepomp grond-water [COP – Verbruik]

Het rendement van een grond-water warmtepomp wordt beoordeeld aan de hand van de COP-waarde, die de prestaties gedurende het hele jaar weergeeft.

Een grond-water warmtepomp bereikt doorgaans een rendement van 5,5 tot 6,0 COP. Het is dus zeker een interessante investering op lange termijn.

Bodem samenstelling 

Het rendement van dit geothermische systeem is sterk afhankelijk van de opnamecapaciteit van de grond, beïnvloed door zowel de diepte als het type grond. Bij een leemachtige ondergrond is het rendement zelfs tweemaal beter dan bij droge zandgrond.

Meer weten over grond -water warmtepomp? Vul het offerteformulier in en ontvang advies op maat

Ontdek alles over grond-water warmtepompen en ontvang gepersonaliseerd advies. Vul eenvoudig het offerteformulier in en laat ons team van experts je bijstaan bij het maken van weloverwogen keuzes met offertes op maat. Maak vandaag nog de eerste stap naar een energiezuinige toekomst.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Warmtepomp – Vraag advies & offertes om te vergelijken
1*. Welk type warmtepomp wens je te laten installeren?
2*. Waarvoor wil je de warmtepomp gebruiken?
3*. Wanneer wens je de werken te laten uitvoeren?
4. Beschrijf uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.