Lucht-water warmtepomp: prijs, werking en voordelen

Een lucht-water warmtepomp kan je helpen om op een duurzame manier de kosten van je energieverbruik te verlagen. Maar hoeveel kost zo’n installatie en hoe werkt het eigenlijk? Je vindt antwoorden op deze en andere vragen in dit artikel.

Wil je direct advies inwinnen bij professionele en erkende warmtepomp installateurs? Stel gerust je vragen via onze offertepagina en ontvang direct ook prijsoffertes op maat.

Wat kost een lucht-water warmtepomp inclusief installatie? [Prijs 2024]

De kosten voor een lucht-water warmtepomp, inclusief installatie, variëren afhankelijk van het type warmtepomp dat je kiest. De prijs van het toestel zelf varieert doorgaans tussen € 500 en € 11.500. Daarbovenop komen de installatiekosten.

Over het algemeen kun je rekenen op een totaalprijs in het bereik van € 700 tot € 13.400

Het is belangrijk te benadrukken dat de uiteindelijke kosten sterk afhangen van de specifieke kenmerken en eisen van het gekozen warmtepompsysteem.

Druk de kosten met de warmtepomp premie

Er zijn verschillende premies waarop je mogelijk recht hebt. Zo is er bijvoorbeeld de warmtepomp premie van netbeheerder Fluvius die kan oplopen tot € 4.000.

Renovatiepremie

In Vlaanderen heb je ook de mogelijkheid om 20 tot 30 % van de aankoop van een warmtepomp te financieren via de Renovatiepremie. Het loont dus zeker om op onderzoek uit te gaan.

Hoe werkt een lucht-water warmtepomp?

Een lucht-water warmtepomp is een verwarmingssysteem dat warmte uit de omgevingslucht lucht onttrekt en deze vervolgens binnen in de woning afgeeft. De energie uit de buitenlucht, verzameld door de buitenunit, wordt gebruikt om het koelmiddel te verdampen.

Het ontstane gas wordt gecomprimeerd in een compressor om de temperatuur te verhogen. Vervolgens wordt dit naar een condensor overgebracht, waar het vloeibaar wordt en opnieuw warmte afgeeft.

Dit gecondenseerde warme water kan dan worden gebruikt voor sanitair warm water of voor de centrale verwarming, waarbij het als transportmiddel fungeert.

Een lucht-water warmtepomp zorgt op die manier dus voor groene stroom.

Vind snel een vakman voor jouw project
Vergelijk professioneel advies.

Lucht-water warmtepomp monoblock

Het werkingsprincipe van de warmtepomp met monoblock is vrijwel hetzelfde als dat van de gewone warmtepomp. Het enige verschil is dat de verdamper en de condensor in de buitenunit gecombineerd zijn. Zo is er geen koelaansluiting, maar wel een directe stroom van de buitenunit naar het centrale verwarmingssysteem.

Mogelijkheid tot koelen

Daarnaast biedt de lucht-water warmtepomp ook de mogelijkheid tot actieve koeling. In dit geval werkt het systeem in omgekeerde richting: het onttrekt warmte aan de binnenlucht en voert deze naar buiten af.

Combineren met vloerverwarming

Een interessante combinatie is de integratie met vloerverwarming. Bij dit systeem worden buizen onder de vloerbedekking geplaatst, waardoor de warmteoverdracht plaatsvindt door middel van stralingswarmte. Deze vorm van verwarming wordt door veel mensen als bijzonder aangenaam ervaren.

Lucht-water warmtepomp voorkant huis

Lucht-water warmtepomp kopen

Overweeg je de aankoop van een warmtepomp? Laten we samen de voor- en nadelen van lucht-water warmtepompen bekijken, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen.

Voordelen van dit type installatie

  1. Aanzienlijke verlaging van de energiefactuur: door het gebruik van een lucht-water warmtepomp kun je op lange termijn je energiefactuur tot wel 60% verlagen.
  2. Positieve energiebalans: de lucht-water warmtepomp genereert meer energie dan dat het verbruikt, met een concrete verhouding van 4 keer zoveel geproduceerde energie ten opzichte van het verbruik. Dit maakt het de meest energiezuinige installatie op de markt, met een aanzienlijke voorsprong op traditionele gasketels.
  3. Minimale ecologische voetafdruk: dankzij het gebruik van lucht als hernieuwbare bron heeft de installatie bijna geen ecologische voetafdruk. Externe stroom is alleen nodig voor het voeden van het elektrische paneel en de bedieningsmechanismen.

Hoeveel verbruikt een lucht water warmtepomp nu precies?

Met een lucht-water warmtepomp, waarbij je warmte uit de lucht haalt, genereer je ongeveer 3,5 tot 4 kWh aan verwarming per kWh elektriciteit. Je elektriciteitsverbruik zal daarvoor rond de 5.500 kWh per jaar liggen.

Geluid lucht-water warmtepomp

De meeste lucht-water warmtepompen produceren gemiddeld slechts 35 tot 40 decibel aan geluid. Dit is opvallend stiller dan veel huishoudelijke apparaten, zoals een vaatwasmachine, met een verschil van maar liefst 15 tot 20 decibel. Hierdoor wordt de geluidsimpact van de warmtepomp op je leefomgeving tot een minimum beperkt.

Nadelen van deze installatie

  1. Hoge initiële kosten: hoewel de aanschafkosten aanvankelijk hoog zijn, is het belangrijk te weten dat deze investering zichzelf doorgaans terugverdient binnen een periode van 5 tot 15 jaar.
  2. Klimaatafhankelijke prestaties: de prestaties van het systeem variëren afhankelijk van het klimaat. Het is raadzaam om een specialist een grondige analyse te laten uitvoeren om de geschiktheid voor jouw specifieke situatie te bepalen.

Is lucht-water warmtepomp rendabel?

De rendabiliteit van een lucht-water warmtepomp wordt beoordeeld met een score van 2,8 op de prestatiemeter, wat iets lager is dan bijvoorbeeld warmtepompen die hun energie uit de bodem halen.

Het is belangrijk om deze prestaties in overweging te nemen bij het evalueren van de rendabiliteit van een lucht-water warmtepomp in vergelijking met andere opties.

Ook interessant voor jou:

Wat is een hoge temperatuur warmtepomp?

+
Een hoog temperatuur (HT) warmtepomp bestaat uit twee componenten: een binnendeel dat op de locatie van de centrale verwarmingsketel wordt geplaatst en een buitendeel. Het buitendeel onttrekt warmte aan de buitenlucht, terwijl het binnendeel warm water kan produceren met temperaturen tot wel 80˚C.

Bestaat er een kleine lucht-water warmtepomp?

+
Een kleine lucht-water warmtepomp is compact, geschikt voor beperkte ruimtes, en behoudt de efficiëntie van traditionelere modellen. Het onttrekt warmte aan de buitenlucht en is ideaal voor verwarming en warm tapwater in kleinere woningen. Het is essentieel om de capaciteit van de warmtepomp zorgvuldig af te stemmen op de verwarmingsbehoefte van de ruimte.

Welke lucht-water warmtepomp kiezen?

+
Bij het kiezen van een lucht-water warmtepomp is het essentieel om de warmtebehoefte van je woning te analyseren. Let op het energielabel en de COP voor efficiëntie, overweeg extra functies zoals koeling, check het geluidsniveau, zorg voor voldoende installatieruimte, en informeer naar onderhoudsbehoeften en prijzen met mogelijke premies.

Kan een lucht-water warmtepomp bevriezen bij vorst?

+
Een lucht-water warmtepomp zal bij vorst niet kapotvriezen. IJsvorming kan wel optreden op de buitenunits van de warmtepomp, maar dit vormt in principe geen probleem. De warmtepomp is uitgerust met een automatisch ontdooisysteem.
Lucht-water warmtepomp installeren

Warmtepomp zelf plaatsen of toch overlaten aan een specialist?

Het is zeker aan te raden om voor de installatie beroep te doen op een erkend installateur. Zo weet je zeker dat alles veilig en correct verloopt. Ook kan je in geval van onzekerheden of vragen steeds terecht bij deze expert.

De juiste warmtepomp installateur vinden kan heel gemakkelijk door offertes aan te vragen bij meerdere vakmannen tegelijk. Die kan je dan vergelijken op de beste prijs-kwaliteitverhouding.

Let wel op dat je alleen de offertes vergelijkt die inhoudelijk hetzelfde zijn. Zo vermijd je dat er achteraf onverwachte kosten opduiken. Vraag nu meerdere gratis offertes aan via onderstaand formulier.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Warmtepomp – Vraag advies & offertes om te vergelijken
1*. Welk type warmtepomp wens je te laten installeren?
2*. Waarvoor wil je de warmtepomp gebruiken?
3*. Wanneer wens je de werken te laten uitvoeren?
4. Beschrijf uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.