Buderus warmtepomp prijs: prijsbepalende factoren, soorten en advies

De warmtepomp is een systeem waarmee je op een groene en innovatieve manier je huis kunt verwarmen. Met dit duurzame en milieubewuste alternatief voor de CV-ketel, verhoog je de waarde van je woning en verklein je jouw ecologische voetafdruk. Sinds het jaar 1731 is de Belgische fabrikant Buderus expert op het gebied van betrouwbare verwarmingssystemen en behoort tot de Europese marktleiders in de verwarmingssector. Voor warmtepompen ben je bij Buderus dan ook op het juiste adres. Maar welke warmtepompen zijn er en welke past het best bij jouw situatie? En niet onbelangrijk: hoeveel kost een warmtepomp van Buderus?

Wat kost verwarmen met een warmtepomp van Buderus?

Allereerst hebben we de tarieven en verwachte aansluitingskosten van de verschillende types van warmtepompen voor je uitgezocht en op een rijtje gezet. Onthoud wel dat dit richtprijzen zijn en er nog veel factoren zijn die meespelen bij de uiteindelijke kosten.

Type warmtepompRichtprijs pompAansluitingskosten
Bodem-water / geothermisch systeem€ 7.500 – € 15.000€ 10.000 – € 20.000
Lucht-water systeem€ 4.500 – € 13.000Geen
Sanitair systeem€ 1.200 – € 3.000Geen
Hybride systeem€ 4.000 – € 10.000Geen
Water-water systeem€ 7.500 – € 15.000€ 10.000 – € 27.000

Prijsbepalende factoren

De volgende factoren kunnen invloed hebben op de hoogte van de kosten van een warmtepomp:

Haalbaarheid

Allereerst is het goed om rekening te houden met het feit dat niet elk type warmtepomp haalbaar is voor jouw situatie. Er moet ter plaatse gekeken worden of de installatie mogelijk is en naast aansluitingskosten, moet je rekening houden met eventuele kosten voor bouwvergunningen.

Omdat de prijzen voor de verschillende warmtepompen onderling enorm kunnen variëren, speelt jouw situatie dus een rol in bij de hoogte van de kosten.

Nieuwbouw of bestaande bouw

Het maakt ook uit of je een heel nieuw verwarmingssysteem wilt bouwen, of dat je een bestaand systeem wilt renoveren.

Wanneer je naar een nieuwbouwwoning verhuist en dus een nieuw systeem laat plaatsen, zijn alle types warmtepompen mogelijk. Ook kun je gratis gebruik maken van de omgevingsenergie om te verwarmen waardoor de bedrijfskosten laag zullen zijn.

Bij renovatie van een bestaand systeem, is aan te raden om isolerende maatregelen te nemen voor het huis en te kiezen voor vloerverwarming. Dit zorgt voor een efficiënter gebruik van de warmtepomp en dus een lager elektriciteitsgebruik.

Type verwarming

Bij de aanschaf van een warmtepomp adviseren we om voor oppervlakteverwarming  (wand- of vloerverwarming) te kiezen in tegenstelling tot de meer traditionele radiatoren. Oppervlakteverwarming is efficiënter, omdat de warmte gelijkmatig door de ruimte verspreid wordt en deze geen overtollige lucht verwarmt zoals radiatoren doen.

Daarnaast werken oppervlakteverwarmingssystemen vaak bij lagere watertemperaturen dan traditionele radiatoren. Wanneer je de elektriciteit voor de warmtepomp opwekt met een fotovoltaïsche installatie, dus door middel van zonne-energie, wordt het systeem nog efficiënter en verminder je het totale energieverbruik.

Elektriciteitstarief en bouwwijze

Warmtepompen hebben dan wel de laagste verbruikskosten, maar het elektriciteitstarief en de bouwwijze bepalen uiteindelijk de totale kosten.

Het is dus verstandig om verschillende elektriciteitsleveranciers met elkaar te vergelijken. Gemiddeld ben je ongeveer 400 – 1.000 euro per jaar kwijt aan de gebruikskosten. 

Onderhoudskosten

Warmtepompen hebben minder onderhoud nodig dan olie- of gasverwarmingsystemen, omdat je geen schoorsteen hoeft te vegen.

Wel is het belangrijk om regelmatig het koelcircuit van de warmtepomp en de mechanische onderdelen ervan te laten controleren om vroegtijdige slijtage te voorkomen. Zo’n controle kost ongeveer 200 euro per jaar. 

Wil je liever direct persoonlijk advies?
Vul dit formulier in om gratis en vrijblijvend offertes te ontvangen.
arrow Ontvang offertes

Welke Buderus warmtepompen zijn er?

Buderus onderscheidt de volgende vier verschillende types van warmtepompen:

1. Bodem-water warmtepompen

Dit type warmtepomp, ook wel een geothermische warmtepomp genoemd, gebruikt de natuurlijke warmte van de bodem om je huis te verwarmen.

Door middel van een ondergronds buizennet wordt energie uit de grond gepompt en doorgegeven aan het verwarmingssysteem.

Omdat de bodem gedurende het hele jaar een vrij constante temperatuur heeft, geeft dit systeem een oneindige voorraad aan energie die je kunt omzetten in warmte.

De Logatherm WSW186 is een modulerende, geothermische warmtepomp van Buderus. Dit model wordt niet alleen beschouwd als het meest efficiënte, maar staat ook bekend als het stilste op de markt met een geluidsniveau van slechts 30 dB.

Het heeft een A+++ klasse voor seizoensafhankelijk verwarmingsrendement, wat aangeeft hoe efficiënt de warmtepomp energie gebruikt om warmte te leveren gedurende het hele verwarmingsseizoen. Het systeem is goed geschikt voor nieuwbouwwoningen of ter vervanging van een oud model.

Een digitale illustratie van een geothermische warmtepomp met een horizontaal buizennetwerk

2. Lucht-water warmtepompen

Aan de hand van een lucht-water systeem wordt de energie op een zuinige manier uit de buitenlucht gehaald en omgezet in warmte.

De buitenunit van de warmtepomp bestaat uit componenten als een compressor, een ventilator en een verdamper, die allemaal nodig zijn om warmte uit de buitenlucht te onttrekken en deze naar het verwarmingssysteem binnen te transporteren.

Naast de buitenunit heeft een lucht-water warmtepomp ook een binnenunit, die meestal in de woning wordt geïnstalleerd.

Buderus heeft vijf modellen van dit type warmtepomp op de markt gebracht. Het nieuwste model is de Logatherm WLW166i: een split lucht-water warmtepomp die ideaal is voor de warmwaterproductie en verwarming in nieuwbouwwoningen.

Met de bivalente binnenunit, de WLW166i B, kun je in combinatie met bestaande installaties een hybride systeem vormen wat dit model erg geschikt maakt voor renovatieprojecten.

Daarnaast is een combinatie met een fotovoltaïsche installatie ook mogelijk. Net als de Logatherm WSW186, is deze warmtepomp, met een A+++ klasse, een zuinige en ecologisch verantwoorde keuze.

Bovendien zorgt de compressor in de buitenunit voor een optimaal energieverbruik, afgestemd op jouw warmtebehoefte.

Op zoek naar een specialist in warmtepompen van Buderus?
Start nu met het vergelijken van offertes!

3. Sanitaire warmtepompen / warmtepomp boilers

De sanitaire warmtepompen van Buderus produceren op een duurzame manier warm water voor het hele gezin. Je kunt hiermee door middel van de buiten- of de binnenlucht op een efficiënte manier warmte opwekken om daarmee warm water te verwarmen. 

De Logatherm WPT is het nieuwst aangeboden model van Buderus en is te verkrijgen in twee groottes: 200 liter en 260 liter. 

De hoge efficiëntie van deze sanitaire warmtepomp (tot wel 70 procent energiebesparing) en het gebruik van het milieuvriendelijke koudemiddel R513A maken dit een goede optie wanneer je jouw ecologische voetafdruk wilt verkleinen.

Bovendien kun je deze ook goed combineren met andere duurzame systemen, zoals een fotovoltaïsche installatie of thermische zonneenergie

4. Hybride warmtepompen

Met een hybride warmtepomp kun je het systeem van een warmtepomp afwisselen met je bestaande verwarmingsinstallatie.

Een intelligente switch bepaalt op welke momenten het beter is om gebruik te maken van het warmtepompsysteem, of juist van je andere verwarmingsbron, zoals aardgas of mazout.

Het hybride systeem kan dus voor jou de zuinigste keuze maken tussen de twee en combineert de efficiëntie van een warmtepomp met de betrouwbaarheid van een traditionele verwarmingsketel.

De hybride systemen van Buderus bevatten ook allemaal een koelfunctie. Deze gebruikt onder andere een verdamper en een compressor, om de aanwezige warmte naar buiten te blazen en voor koeling te zorgen in de zomer.

Let op!

In België kun je geen beroep doen op subsidies wanneer deze koelingsfunctie is geactiveerd. 

Buderus heeft een groot aanbod aan hybride systemen, maar we zullen ons focussen op een van de nieuwste modellen: de Logano plus GBH212.

Dit hybride gascondensatiesysteem combineert de gascondensatieketel Logano plus GB212 met de buitenunit van de lucht-water warmtepomp WPL AR. Dit is een goede keuze wanneer je een bestaand verwarmingssysteem wilt uitbreiden of renoveren.

Het hybride gascondensatiesysteem biedt de perfecte balans tussen verwarmingsprestaties en duurzaamheid en is een milieuvriendelijke keuze voor de verwarming van zowel je huis als voor het sanitair warm water.

Dit efficiënte systeem heeft een energiescore van A++ en voldoet daarmee aan de EPB-eisen. Daarnaast is het hybride gascondensatiesysteem snel en eenvoudig geïnstalleerd en gemakkelijk te integreren met een fotovoltaïsch systeem.

Welke Buderus warmtepomp is het beste voor mij?

Om deze vraag te kunnen beantwoorden is het belangrijk dat je kijkt naar de haalbaarheid van de warmtepomp voor jouw type woning en je eigen budget te bepalen.

De prijzen van de warmtepompen kunnen onderling namelijk behoorlijk van elkaar verschillen. Daarnaast kun je er snel achterkomen of de bodem-water warmtepomp een optie is, omdat je daar genoeg ruimte voor moet hebben.

Als je dat niet hebt, zal je automatisch moeten kiezen voor een lucht-water systeem. Omdat de keuze niet altijd even gemakkelijk is, kun je het beste jezelf laten adviseren door een expert.

Buderus warmtepomp

Wil je meer te weten komen over hoeveel een Buderus warmtepomp precies kost in België? Vul dan het offerteformulier in en ontvang prijsoffertes

Wil je graag persoonlijk advies ontvangen en de prijs van verschillende Buderus warmtepompen nauwkeurig kunnen vergelijken?  Vul dan gratis en vrijblijvend ons offerteformulier in en vind samen met een specialist de juiste oplossing voor jouw situatie!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Warmtepomp – Vraag advies & offertes om te vergelijken
1*. Welk type warmtepomp wens je te laten installeren?
2*. Waarvoor wil je de warmtepomp gebruiken?
3*. Wanneer wens je de werken te laten uitvoeren?
4. Beschrijf uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.