Vloerverwarming met warmtepomp: een voordelige combinatie? Werking, kosten en troeven

Ontdek de harmonische werking van vloerverwarming met een warmtepomp. Benieuwd naar een slimme en milieuvriendelijke verwarmingsoplossing? Leer over de werking, kosten en voordelen van deze duurzame combinatie en laat je informeren over geschikte systemen.

Hoe werkt vloerverwarming met een warmtepomp?

Vloerverwarming met een warmtepomp werkt eigenlijk hetzelfde als de traditionele vloerverwarming, waarbij de vloer wordt verwarmd door warm water dat door slangen stroomt.

Het enige verschil is dat bij vloerverwarming met een warmtepomp niet een cv-ketel, maar de warmtepomp de verwarming regelt.

Een warmtepomp haalt warmte uit de lucht, grond of water en gebruikt deze om je huis te verwarmen. De warmtepomp geeft deze warmte af aan het watercircuit van de vloerverwarming. Hoe dit precies gebeurt, hangt af van het type warmtepomp.

Het verwarmde water wordt vervolgens door de verwarmingsbuizen onder je vloer gepompt, waardoor je woning wordt verwarmd.

Enkele aandachtspunten

Overweeg je om je vloerverwarming aan te sluiten op een warmtepomp? Hier zijn enkele belangrijke overwegingen waar je rekening mee moet houden:

 1. Vermogen van de warmtepomp: zorg ervoor dat het vermogen van je warmtepomp voldoende is om aan de warmtevraag van je woning te voldoen. Het is raadzaam om het benodigde vermogen te laten berekenen door een ervaren verwarmingsinstallateur.
 2. Isolatie van de woning: vloerverwarming in combinatie met een warmtepomp is het meest efficiënt in goed geïsoleerde woningen. Zorg dus voor goede isolatie om warmteverlies te minimaliseren.
 3. Combinatie met zonnepanelen: als je je woning voornamelijk met groene energie wilt verwarmen, overweeg dan om je warmtepomp te combineren met zonnepanelen. Dit helpt je om je energieverbruik te verduurzamen.

Door deze punten in overweging te nemen, kun je ervoor zorgen dat je vloerverwarming optimaal werkt in combinatie met een warmtepomp, en dat je energieverbruik zo efficiënt mogelijk is.

Op zoek naar een specialist?
Vind een vakman bij jou in de buurt.

Wat kost een warmtepomp installatie met vloerverwarming? [Prijs 2024]

Voor warmwater vloerverwarming liggen de gemiddelde kosten tussen € 30 en € 65 per vierkante meter (excl. btw, inclusief plaatsing).

Hieronder vind je een overzicht van de gemiddelde prijzen voor verschillende soorten warmtepompen die geschikt zijn voor vloerverwarming:

Soort warmtepompGemiddelde prijs (excl. btw, incl. plaatsing)
Lucht-water warmtepomp€ 7.500 – € 12.500
Hybride warmtepomp€ 5.000 – € 7.000
Grond-water warmtepomp€ 10.000 – € 24.000
Water-water warmtepomp€ 15.000 – € 20.000

Tip: Vraag de Mijn VerbouwPremie aan

Bespaar op je vloerverwarming met een warmtepomp door een deel van de kosten terug te krijgen via de Mijn VerbouwPremie. Overweeg ook andere energiebesparende maatregelen, zoals isolatieverbeteringen, voor een efficiëntere werking van je warmtepomp. Informeer bij je gemeente naar mogelijke subsidies voor extra financiële voordelen.

Geschikte warmtepompen voor vloerverwarming

Niet elke warmtepomp is geschikt voor vloerverwarming, en het is belangrijk om de juiste keuze te maken op basis van verschillende factoren, zoals je woonsituatie, budget en persoonlijke voorkeur.

Hieronder vind je een gedetailleerd overzicht van de verschillende soorten warmtepompen en hun compatibiliteit met vloerverwarming:

1. Lucht-water warmtepomp

Deze warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht en gebruikt deze om je huis te verwarmen en warm water te leveren. Het systeem is zeer geschikt voor vloerverwarming, vooral in bestaande woningen waar weinig aanpassingen nodig zijn. 

De lucht-water warmtepomp wordt vaak gezien als een ideale combinatie met vloerverwarming vanwege zijn efficiëntie en gebruiksgemak.

2. Grond-water warmtepomp

Deze warmtepomp haalt warmte uit de grond door middel van een buizensysteem dat diep in de grond wordt geplaatst. 

Hoewel het een hoog rendement heeft, vereist het bijkomende ingrepen zoals diepteboringen. Daarom is het vooral geschikt voor nieuwbouwwoningen of ingrijpende renovaties.

3. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp gebruikt grondwater als warmtebron, wat zorgt voor een constant hoog rendement. Dit systeem is ideaal voor nieuwbouwwoningen of grootschalige renovaties, maar vereist een dieptepomp en een lozingsput voor het gebruikte grondwater.

4. Lucht-lucht warmtepomp

Deze warmtepomp is niet geschikt voor vloerverwarming omdat het niet is gekoppeld aan het centrale verwarmingssysteem, maar aan ventilatoren in de woning. Het wordt gebruikt voor luchtverwarming en is daarom niet compatibel met vloerverwarmingssystemen.

5. Hybride warmtepomp 

De hybride warmtepomp combineert een warmtepomp met een cv-ketel, waardoor het systeem flexibel is en kan bijverwarmen op koude dagen. Dit systeem is geschikt voor vloerverwarming in bestaande woningen met een gasaansluiting.

Welk type warmtepomp is het beste geschikt?

Over het algemeen is de luchtwater warmtepomp de meest geschikte optie voor vloerverwarming. Deze warmtepomp kan namelijk gemakkelijk worden aangesloten op zowel nieuwe als bestaande vloerverwarmingssystemen, zonder dat er grote aanpassingen nodig zijn. Hierdoor is de lucht-water warmtepomp een uitstekende keuze voor bestaande woningen.

Het is echter belangrijk om op te merken dat elke situatie anders is. Daarom is het raadzaam om advies in te winnen bij een ervaren installateur. Zij kunnen je voorzien van gepersonaliseerd advies dat afgestemd is op jouw specifieke wensen en situatie.

Vloerverwarming met warmtepomp aanleggen

Welke soorten vloerverwarming kan je met een warmtepomp leggen?

Als je overweegt om vloerverwarming aan te sluiten op een warmtepomp, is het verstandig om te kiezen voor warmwater vloerverwarming.

Elektrische vloerverwarming is een optie, maar wordt meestal gebruikt als bijverwarming, vooral in combinatie met zonnepanelen om hoge elektriciteitskosten te vermijden.

Bij warmwater vloerverwarming heb je verschillende opties:

 1. Nat systeem: hierbij worden verwarmingsbuizen in de chape geplaatst.
 2. Droog systeem: verwarmingsbuizen worden in voorgevormde isolatieplaten geïnstalleerd.
 3. Ingefreesde vloerverwarming.

De laatste twee opties kunnen ook worden toegepast bij renovaties van bestaande woningen. Het natte systeem wordt vooral aanbevolen voor nieuwbouw of ingrijpende renovaties.

Aanvoertemperatuur van vloerverwarming

Vloerverwarming in combinatie met een warmtepomp biedt het voordeel van een lagere aanvoertemperatuur in vergelijking met traditionele, oude radiatoren.

Bij traditionele radiatoren moet het water vaak op hoge temperaturen worden verwarmd (60°C – 80°C) om voldoende warmte af te geven aan de ruimte via convectie, waarbij warme lucht opstijgt. 

In tegenstelling hiermee werkt vloerverwarming op basis van stralingswarmte

De leidingen met warm water liggen onder de vloer, verwarmen deze gelijkmatig en geven geleidelijk warmte af aan de ruimte. Dit zorgt voor een comfortabel en gelijkmatig warmtegevoel.

Hoeveel graden vloerverwarming met een warmtepomp?

Doordat de warmte direct vanuit de vloer komt, volstaat een lagere aanvoertemperatuur, meestal tussen de 30°C en 45°C, afhankelijk van het systeem en de warmtepomp.

Dit is aanzienlijk lager dan bij traditionele radiatoren, wat resulteert in een verbeterde energieefficiëntie en bespaart op stookkosten.

Het exacte temperatuurniveau kan variëren op basis van het warmtepomptype, het vloerverwarmingssysteemontwerp en de warmtebehoefte van de ruimte.

Voordelen en nadelen van vloerverwarming in combinatie met een warmtepomp

Hier is een overzicht van de voor- en nadelen van vloerverwarming met een warmtepomp:

Voordelen

 • Energiezuinig: vloerverwarming in combinatie met een warmtepomp staat bekend om zijn energiezuinigheid. Het systeem maakt efficiënt gebruik van warmtebronnen zoals de lucht, grond of water, waardoor je aanzienlijk kunt besparen op stookkosten.
 • Milieuvriendelijk: door vloerverwarming te koppelen aan een warmtepomp, verwarm je je huis op een milieuvriendelijke manier. Dit vermindert de CO2-uitstoot en draagt bij aan duurzame energie. Vooral in combinatie met zonnepanelen kan je woning bijna energieneutraal worden verwarmd.
 • Mogelijkheid tot vloerkoeling: een bijkomend voordeel van vloerverwarming met een warmtepomp is de mogelijkheid tot vloerkoeling tijdens warme zomermaanden. Mits de warmtepomp omkeerbaar is, kan het systeem de vloer gebruiken om je huis te koelen, wat zorgt voor extra comfort in de warme seizoenen.
 • Geschikt voor diverse vloertypen: vloerverwarming met een warmtepomp kan worden toegepast op bijna alle soorten vloeren, van tegels tot houten vloeren. Dit maakt het een veelzijdige optie voor verschillende woningtypes en interieurvoorkeuren.
 • Gelijkmatige warmteverspreiding: een belangrijk voordeel van vloerverwarming is de gelijkmatige verspreiding van warmte door de ruimte. Dit zorgt voor een comfortabel en consistent warmtegevoel zonder koude plekken in de kamer.

Nadelen

 • Hoge initiële investeringskosten: een van de belangrijkste nadelen van vloerverwarming met een warmtepomp zijn de hoge aanvangskosten. De initiële investering kan aanzienlijk zijn, vooral in bestaande woningen waarbij de installatie van vloerverwarming extra bouwkundige aanpassingen vereist.
 • Vereist goed geïsoleerde woningen: vloerverwarming met een warmtepomp is sterk afhankelijk van de mate van isolatie. Als je huis niet goed geïsoleerd is, kan het systeem niet optimaal functioneren en kan het rendement lager uitvallen.
 • Langere opwarmtijd: in vergelijking met traditionele verwarmingssystemen kan vloerverwarming meer tijd nodig hebben om de gewenste temperatuur te bereiken. Dit kan resulteren in langere opwarmtijden, vooral bij systemen met een lagere aanvoertemperatuur.
Warmtepomp vloerverwarming

Ook interessant voor jou:

Kan je bestaande vloerverwarming aansluiten op een warmtepomp?

+
Dat is mogelijk, maar het hangt af van het type warmtepomp dat je hebt. Over het algemeen kan een lucht-water warmtepomp vrij eenvoudig worden aangesloten op bestaande vloerverwarmingssystemen zonder veel aanpassingen.

Daarom wordt dit type warmtepomp vaak gezien als de ideale keuze wanneer je vloerverwarming wilt combineren met een warmtepomp.

Kan je met een warmtepomp ook koelen via de vloerverwarming? 

+
Dit is mogelijk, maar alleen met een omkeerbare warmtepomp, die zowel kan verwarmen als koelen. Met vloerkoeling kun je de temperatuur in de ruimte enkele graden verlagen.

Tijdens deze koelingsmodus stroomt koel water door de leidingen van de vloerverwarming in plaats van warm water. Voor vloerkoeling wordt een temperatuur van rond de 18°C aanbevolen. Een lagere temperatuur wordt niet aanbevolen, omdat dit kan leiden tot condensatie op de vloer.

Welke dikte vloerverwarming heb je nodig met een warmtepomp?

+
Belangrijk om te weten is dat de diameter van de vloerverwarmingsbuis wordt bepaald door de totale verwarmingscapaciteit van het systeem en de afstand tussen de buizen.

Voor woonhuizen wordt doorgaans een buisdiameter van 16 millimeter gebruikt, goed voor een oppervlakte tot circa 100 vierkante meter. Als je een groter oppervlak wilt verwarmen, is het raadzaam te kiezen voor een buisdiameter van 20 millimeter.

Wens je extra info of advies op maat? Vul het formulier in en vergelijk gratis prijsvoorstellen

Wil je graag meer informatie of advies op maat ontvangen? Vul dan eenvoudigweg het formulier in en ontvang gratis prijsvoorstellen die specifiek zijn afgestemd op jouw behoeften.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Warmtepomp – Vraag advies & offertes om te vergelijken
1*. Welk type warmtepomp wens je te laten installeren?
2*. Waarvoor wil je de warmtepomp gebruiken?
3*. Wanneer wens je de werken te laten uitvoeren?
4. Beschrijf uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.