Warmtepomp convectoren: efficiënter dan een warmtepomp met radiatoren of vloerverwarming?

Tegenwoordig zoeken we steeds naar duurzame verwarmingssystemen. Als veelbelovende optie staat de warmtepomp in de schijnwerpers. Maar is een warmtepomp met convectoren efficiënter dan zijn tegenhangers, zoals radiatoren of vloerverwarming? Ontdek in dit artikel de vele voordelen en de mogelijke uitdagingen van deze innovatieve warmtepomp met convectoren.

Hoe kan je verwarmen met (ventilo-) convectoren?

Convectoren zijn warmte-afgiftesystemen die de ruimte verwarmen via convectiewarmte. Maar hoe werkt dat precies? De koude lucht beneden in de ruimte wordt verwarmd door een verwarmingselement in de convector.

Zoals we weten gaat de warmte steeds naar boven, waardoor er luchtverplaatsing ontstaat. Dat proces noemen we convectie.

Vervolgens koelt de verwarmde lucht bovenaan de ruimte opnieuw af en gaat het weer naar beneden. Daarna start de hele cyclus opnieuw. 

Een ventilo-convector is ook een soort convector. Het grote verschil met de gewone convectoren is dat ze op lagere temperaturen werken.

Dat maakt ze een pak energie-efficiënter. Bovendien zorgt het er ook voor dat de temperatuur niet hoog genoeg is voor een natuurlijke convectie. 

Daarom bezit dit type convector een ingebouwde ventilator die lucht verplaatst en een warmtestroming creëert. Dat innovatief systeem vind je in de binnenunit en kan je makkelijk verbinden met de buitenunit van bijvoorbeeld een lucht-lucht warmtepomp. 

De buitenunit onttrekt de warmte-energie aan de buitenlucht. Vervolgens zal deze warmte via leidingen naar binnen gebracht worden. Tot slot verspreidt de ventilatorconvector deze warmte via de ingebouwde ventilator. 

Warmtepomp convectoren

Ventilo-convectoren versus radiatoren

Ventilo-convectoren en radiatoren werken op een heel andere manier. De radiator maakt gebruik van warm water met een temperatuur van ongeveer 70 graden. Vervolgens verspreidt de radiator deze warmte via straling (horizontale golven).

De radiator is eigenlijk trager in verwarmen en koelen dan de ventilo-convector. Daarom is het moeilijker om bij een radiator zelf de temperatuur te regelen. 

De ventilo-convector daarentegen werkt met lage temperaturen. Zijn starttemperatuur bedraagt 35 graden en de verspreiding van deze warmte gebeurt niet via straling, maar via bewegingen van de propellers van de ventilator.

Een ventilo-convector werkt dus met andere woorden met convectiewarmte die ruimtes gelijkmatiger en sneller kan opwarmen.

Bovendien zijn de convectoren enorm zuinig doordat ze een waterinhoud hebben die 70% lager is dan die van een radiator. 

Ventilo-convector versus vloerverwarming

Vloerverwarming en ventilo-convectoren starten beide met lage temperaturen. Dat maakt ze duidelijk zuiniger en energie-efficiënter dan radiatoren. Beide toestellen kan je op een verwarmingsketel en warmtepomp aansluiten. Toch bestaan er ook enkele verschillen. 

De convector heeft een groter koelvermogen met een snellere opwarmtijd dan de vloerverwarming. Maar de installatie kan door de draaiende ventilator wat geluidsoverlast veroorzaken.

Het systeem is dus zeker niet volledig geluidloos. Bovendien is de warmteverdeling minder homogeen dan bij de vloerverwarming.

Een laatste groot verschil is dat vloerverwarming volledig onzichtbaar is, terwijl de ventilo-convector wel zichtbaar is in de ruimte.

Wat kosten warmtepomp convectoren? [Prijs 2024]

Overweeg je om warmtepomp convectoren te laten installeren? Dan is de prijs zeker een belangrijke factor. Alle soorten convectoren (vloer- en wandconvectoren, vrijstaande convectoren, rooster met put) hebben een gemiddelde prijs die ligt tussen de 130 en 450 euro per stuk.

Voor de installatie van de warmtepomp convectoren betaal je gemiddeld 450 euro. Let op: de installatiekosten variëren sterk van installateur tot installateur. 

Ontvang je liever exacte prijzen?
Vraag hier je offertes!

Verschillende typen convectoren voor een warmtepomp: een handig overzicht

Voor welk type convector kies ik nu het beste voor mijn warmtepomp? De onderstaande drie convectoren komen het vaakste voor: de convector radiator, de hybride convector en de ingebouwde convectorput. 

1. Convector radiator

De convector radiator is vergelijkbaar met het uiterlijk van de gewone radiator. Net zoals de gewone radiator maakt het gebruik van warm water om de ruimte op te warmen. Je kan de convector zowel op een cv-ketel als warmtepomp aansluiten. Bovendien kan je kiezen tussen een wandmodel of een vrijstaand model. 

2. Hybride convector

De hybride convector, ofwel de ventilator convector, valt dan weer te vergelijken met onze eerste optie: de convector radiator. Maar er bestaat één groot verschil: de hybride heeft ventilatoren op de convector.

Dit betekent dat de convector sneller en grotere hoeveelheden warmte kan afgeven, waardoor je een optimale werking hebt: je verbruikt minder gas/elektriciteit en je laat je energiefactuur dalen. 

3. Ingebouwde convectorput

Wil je liever geen radiatoren zien in je interieur? Dan is een vloerconvector of een ingebouwde convectorput een ideale optie. Enkel het roostertje zal zichtbaar zijn, doordat de put van de convector in de vloer wordt gebouwd.

De ingebouwde put bestaat uit twee delen: het eerste deel zuigt de omgevingslucht vanuit de ruimte op. Het tweede deel krijgt deze lucht en verwarmt het met een verwarmingselement. Dit slimme systeem biedt tal van voordelen voor jou en je woning.

Handig bij zowel nieuwbouw als renovatie

Of je nu bezig bent aan een renovatie of aan het bouwen van een nieuwbouw: warmtepomp convectoren passen in beide situaties. Zo kan je het hele jaar door genieten van aangename temperaturen in je woning: in de zomer kan je koelen én in de winter kan je ermee verwarmen.

Hoe zorg je voor een goed onderhoud van je ventilo-convectoren?

Ventilo-convectoren zijn over het algemeen zeer onderhoudsvriendelijk. Een professionele inspectie door een vakman is vaak niet nodig.

Toch moet je er op letten dat er zeker geen stof in het systeem komt. Dat kan je makkelijk vermijden door af en toe met een stofzuiger het stof weg te werken.

Je reinigt best ook af en toe de buitenkant van de unit met een droge doek. Gebruik hiervoor zeker geen water. Dat zou schade kunnen aanbrengen aan het toestel. 

Bovendien kan je de filters eenvoudig reinigen door het rooster op te heffen en nadien met een fijne borstel op je stofzuiger het stof te verwijderen. Let op: waar je filters precies zitten, hangt sterk af van model tot model.

Warmtepomp aansluiten op bestaande convectoren

Wil je graag een warmtepomp aansluiten op bestaande convectoren? Dat gaat enkel wanneer je convectoren op een lagere temperatuur werken.

Heb je oude en traditionele radiatoren? Deze zijn vaak hoge temperatuurradiatoren. Deze kan je helaas niet aansluiten op je nieuwe warmtepomp. 

Warmtepomp convectoren aansluiten

Voordelen en nadelen van convectoren op een warmtepomp aansluiten

Convectoren bieden heel wat vooren nadelen. Wanneer je overweegt om warmtepomp convectoren te laten installeren, neem je hier eerst best een kijkje. Ontdek hieronder redenen om de convectoren wel of niet aan te schaffen.

Voordelen

De voordelen van convectoren zijn: 

  • Convectoren kunnen een ruimte sneller op de gewenste temperatuur brengen dan radiatoren. Ze kunnen zelfs koelen. 
  • Het toestel past makkelijk in je interieur. Je kunt het zelfs minder laten opvallen door het te laten inbouwen of door een omkasting te plaatsen rond het toestel. 
  • Ze verbruiken minder energie dan de klassieke radiatoren. Zo hebben ze zeer weinig tijd nodig om de kamer op de gewenste temperatuur te krijgen. Bovendien blijven ze niet lang naverwarmen. Met andere woorden: het energieverbruik ligt wel 10% lager dan bij het klassieke systeem. 
  • Convectoren zijn milieuvriendelijker door het natuurlijk proces. 
  • Convectoren blazen de warme lucht naar boven. Hierdoor verspreidt de lucht op een gelijkmatige manier

Nadelen

Toch hebben convectoren ook enkele nadelen

  • Het toestel blaast warme lucht in de kamer, waardoor het een luchtstroom in beweging zet. Daarom zullen stofdeeltjes zich makkelijk verplaatsen. Dat kan zeer nadelig zijn voor mensen met zware allergieën
  • De levensduur van convectoren is vaak minder lang dan de levensduur van de klassieke radiatoren. 
  • Over het algemeen lijken convectoren misschien duurder, maar beschouw het als een investering: op lange termijn zijn ze relatief voordelig omdat ze je energiekosten aanzienlijk kunnen verlagen.

Bijkomende info en advies op maat nodig? Stel je vragen aan specialisten en vergelijk gratis offertes

Ben je al overtuigd van het nut van een warmtepomp met convectoren? Of wil je eerst nog wat extra informatie over de efficiëntie van de warmte-overdracht? Vul dan onderstaand formulier in en kom in contact met verschillende specialisten uit jouw regio. 

Door de verschillende offertes te vergelijken, scoor jij de beste deal voor je renovatie- of bouwproject. Werk voor al je projecten steeds samen met een vakman. Zo vermijd je onnodige kosten en ontvang je steeds advies op maat. 

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Warmtepomp – Vraag advies & offertes om te vergelijken
1*. Welk type warmtepomp wens je te laten installeren?

2*. Waarvoor wil je de warmtepomp gebruiken?

3*. Wanneer wens je de werken te laten uitvoeren?

4. Beschrijf uw project

5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.