Lucht-water warmtepomp bij vorst: maak je warmtepomp winterklaar
Een lucht-water warmtepomp werkt ook in de winter prima! Het is een veel voorkomende fabel onder mensen dat dit niet het geval zou zijn. Wel hebben we een aantal tips voor je om je warmtepomp enigszins winterklaar te maken. Zoals bij elk apparaat zijn er namelijk een paar dingen om rekening mee te houden. We nemen je graag mee langs de verschillende tips en tricks!
INHOUDSTAFEL
Hoe werkt een lucht-water warmtepomp in de winter?
Een lucht-water warmtepomp onttrekt warmte uit de buitenlucht, laat een speciale vloeistof daarmee opwarmen binnen een gesloten systeem, en geeft er verwarmd water voor terug, waarmee het je huis verwarmt. In de winter werkt dit net zo.
Net zoals een koelkast harder moet werken in de zomer, moet je warmtepomp in de winter iets harder werken om je huis op te warmen. Maar daar is niks raars aan. Het lucht-water warmtepompsysteem werkt tot buitentemperaturen van -20 graden Celsius.
Het is echter wel zo dat hij bij koude temperaturen harder moet werken om je huis warm te houden. Dat kost dus meer energie, maar hij is nog steeds zuiniger met energie dan een cv-ketel op gas.
Kan een lucht-water warmtepomp kapotvriezen?
Ijsvorming gebeurt doordat vocht in contact komt met het metaal van de machine. Bij lage temperaturen creëert deze vochtige lucht ijs op het metalen rooster.
Een lucht-water warmtepomp zal niet kapotvriezen. Er kan door vorst wel ijsvorming op de buitenunits van de warmtepomp komen. Maar dit is in principe niet erg.
Tegenwoordig hebben warmtepompen ook een automatisch ontdooisysteem: als er ijsvorming wordt gedetecteerd, gebruikt de warmtepomp een deel van z’n warmte om het ijs te doen smelten. Dit vindt plaats d.m.v. een omdraaiing van de stroomrichting van het koelmiddel.
Met een automatisch ontdooisysteem, kan je een warmtepomp een heel jaar lang gebruiken om je huis binnen op een constante temperatuur te houden, speciaal voor jouw comfort.
Tips bij het bevriezen van de buitenunit
Meestal beschikt dit type warmtepomp over een automatisch ontdooisysteem, mocht dit niet het geval zijn, dan hebben we hier een paar handige tips voor je.
- Roosters vrijhouden: zorg ervoor dat de roosters van de warmtepomp altijd vrij zijn van obstakels. Anders moet de machine harder werken en ligt het gemiddelde rendement lager.
- Houd het gebied rondom de warmtepomp sneeuw– en ijsvrij: het is belangrijk dat je rondom de buitenunit het ook sneeuw- en ijsvrij houdt.
- Een goede waterafvoer: zorg voor een goede waterafvoer om ophoping van smeltwater, sneeuw, en/of ijs te voorkomen, wat schade kan veroorzaken.
- Constante temperatuur: het is aan te raden om, alvorens de vriesperiode van start gaat, je warmtepomp op een constante temperatuur (dag en nacht) in te stellen. Dit kan ijsvorming tegengaan.
Lager rendement van lucht-water warmtepomp bij vriesweer
Bij koude temperaturen moet de warmtepomp harder werken, dit kost meer energie. Hierdoor ligt het rendement van je warmtepomp lager.
Het rendement berekenen we aan de hand van het SCOP (Seasonal Coefficient of Performance). Deze coëfficiënt wordt berekend op basis van het prestatieniveau op verschillende momenten gedurende het jaar. Hierdoor krijgen we een beter beeld van de efficiëntie van warmtepompen.
Om het verschil in rendement te zien tussen zomer en winter kan je het COP (Coefficient of Performance) gebruiken. Deze coëfficiënt kijkt slechts naar één maand. Hoe hoger het getal, des te minder energie verbruikt de warmtepomp om je huis te verwarmen.
In de zomer ligt de COP vaak tussen de 6 à 7, terwijl in de winter dit getal ongeveer tussen de 2 en 3 ligt. Wat nog steeds hoger is dan een HR- of cv-ketel.
Combineer de lucht-water warmtepomp met zonnepanelen
Het is aan te raden om een lucht-water warmtepomp te combineren met zonnepanelen. Het milieuvoordeel dat je behaalt met een warmtepomp komt niet alleen voort uit het rendement, maar ook uit de potentie om volledig op groene energie te functioneren.
Het zelf aanleggen van zonnepanelen draagt hieraan bij. Het is verstandig om een specialist langs te laten komen die samen met jou kan berekenen hoeveel energie je zou kunnen opwekken en hoeveel je hiermee bespaart op je energierekening.
Zonnepanelen worden steeds goedkoper en efficiënter, waardoor het een aanlokkelijk investeringsmodel kan zijn.
Goede isolatie om koude uit huis te houden
Het klinkt vrij logisch, en dat is het ook: hoe beter je je huis isoleert, hoe makkelijker je de koude buiten de deur houdt, des te minder energie je nodig hebt om je huis te verwarmen.
Warmtepompen werken met lagere watertemperaturen waardoor het isoleren van je huis een groot verschil kan maken.
Alternatief: een hybride warmtepomp is ideaal in de winter
Als je niet goed isoleert, kan een volledig elektrische warmtepomp ontoereikend zijn. In dit geval kan je nadenken over een hybride warmtepomp.
Een hybride warmtepomp is een warmtepomp die samenwerkt met een HR-ketel (Hoog Rendement ketel). Deze HR-ketels werken over het algemeen op gas.
In de winter kan het voorkomen dat de energievraag hoger ligt. Als de energievraag te hoog is, kan het verstandig zijn om op dit hybridesysteem over te stappen. Vraag advies aan een expert over de stand van zaken in je eigen huis.
Contacteer experten en ontvang tot 5 gratis offertes
Vond je dit artikel behulpzaam en wil je meer weten? Dat kan! Vul het formulier hieronder in voor gratis advies. We helpen je graag bij het vinden van een specialist bij jou in de buurt. Wij bieden tot wel 5 gratis offertes aan, zodat jij een weloverwogen keuze kan maken.