Installateur warmtepomp: waarop letten? Aandachtspunten en opleiding

Wil je jouw warmtepomp laten installeren door een installateur? Dit artikel biedt een overzicht van de belangrijkste aandachtspunten en de vereiste opleiding voor een warmtepomp installateur. Verkrijg hier meer informatie en ontvang advies op maat van specialisten in jouw buurt door ons offerteformulier in te vullen.

Installateur warmtepomp: prijs warmtepomp installatie

De kostprijs voor een warmtepomp en installatie is afhankelijk van een aantal factoren. Het type en het vermogen van de warmtepomp zijn hierbij het belangrijkst. Maar ook de kostprijs van de installateur is belangrijk om in rekening te brengen.

Elk type of elke soort warmtepomp vereist een andere plaatsing. Zo is bij een grond-water warmtepomp bijvoorbeeld een grondboring nodig.

Deze prijs zal dus hoger liggen in vergelijking met een lucht warmtepomp waarbij je geen grondboringen hoeft te doen en er dus geen graafwerken nodig zijn.

We geven je in onderstaande tabel een overzicht van de richtprijzen per type warmtepomp.

Soort warmtepompGemiddelde prijs (exclusief btw, inclusief plaatsing)
Hybride warmtepomp€ 8.000 tot € 15.000 
Lucht-lucht warmtepomp€ 4.000 tot € 7.000 
Lucht-water warmtepomp€ 5.000 tot € 9.000 
Grond-water warmtepomp€ 20.000 tot € 30.000
Water-water warmtepomp€ 15.000 tot € 20.000 

De exacte prijs voor jouw installatie hangt echter af van jouw persoonlijke situatie.

Hoe wordt de prijsofferte opgesteld?

Bij het opstellen van een prijsofferte wordt rekening gehouden met jouw persoonlijke wensen en keuzes. De prijs verschilt per installatiebedrijf en per type warmtepomp.

Het is dus handig om meerdere offertes aan te vragen bij verschillende installateurs. Zo kan je de voordeligste optie kiezen voor jouw warmtepomp.

Wat kost een warmtepomp installateur per uur?

De kostprijs van een warmtepomp installateur of specialist wordt altijd bepaald per uur. Een totale kostprijs kan afgesproken worden voor de levering en plaatsing maar dat is eerder een uitzondering op de regel.

Er zijn verschillende installateurs voor warmtepompen met verschillende tarieven per uur:

 • Ongecertificeerde warmtepomp specialist: tussen 20 en 25 euro per uur.
 • Gecertificeerde warmtepomp specialist: tussen 30 en 50 euro per uur.

Het is echter aan te raden om voor een gecertificeerde installateur te kiezen, zodat je zeker bent van een correcte installatie van je warmtepomp.

Wil je de exacte prijs weten voor jouw specialist? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan bij installateurs in jouw buurt via onderstaand offerteformulier.

Waarom specialist inschakelen?

Waarom zou je er nu voor kiezen om een specialist in te schakelen? Er zijn 3 belangrijke redenen om te kiezen voor een specialist of erkende installateur:

 1. Vakbekwaamheid en expertise: een erkende specialist beschikt over de juiste vaardigheden en vakkennis om een warmtepomp op een juiste manier te installeren en af te stemmen op jouw specifieke behoeften.
 2. Kwaliteit en garantie: met een erkende installateur of specialist ben je zeker van kwalitatief hoogwaardige materialen en daarbovenop een professionele installatie. Hierdoor heb je meer zekerheid en garantie op een goede werking van de warmtepomp.
 3. Premies en subsidies: om in aanmerking te komen voor een verbouwpremie voor een warmtepomp of subsidies is de installatie door een specialist vereist. Door het kiezen voor een erkende installateur kom je dus in aanmerking voor financiële voordelen en een ondersteuning vanuit de Vlaamse overheid.

Een erkende installateur of specialist inschakelen is dus een absolute aanrader.

Controle van de warmtepomp

Soorten warmtepompen

Je hebt veel verschillende soorten warmtepompen waaruit je kan kiezen. We bespreken de verschillende soorten kort hieronder in meer detail.

Lucht lucht warmtepomp

Met een lucht-lucht warmtepomp haal je warmte uit de buitenlucht en wordt er warme lucht naar binnen geblazen in de winter. In de zomer kan je dit proces omdraaien.

Deze warmtepomp fungeert dus als een soort airconditioner. Je hoeft hiervoor enkel een buitenunit te plaatsen aan jouw gevel.  

Lucht water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp onttrekt ook warmte aan de buitenlucht. Via een watercircuit wordt de warmte afgestaan aan het leidingswater of het water van de verwarming. Je kan dit soort warmtepomp gebruiken als vloerverwarming.

Ook bij dit type warmtepomp kan je simpelweg een buitenunit plaatsen waardoor je geen invasieve renovatie moet doorvoeren.

Warmtepomp water water

Met een water-water warmtepomp wordt de warmte onttrokken aan het grondwater. Het water wordt hierbij uit de grond gepompt met behulp van een dieptepomp. Na het gebruik, komt het water dan terecht in een lozingsput.

Je hebt voor de installatie hiervan 2 putten van 80 meter diep nodig. Hierdoor zullen de installatiekosten relatief hoog liggen. Een waterwater warmtepomp heeft wel het hoogste rendement van alle warmtepompen.

Hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp is een warmtepomp in combinatie met een cvketel. De warmtepomp zal je woning opwarmen in normale omstandigheden.

Is het echter een uitzonderlijk koude dag of moet je woning heel snel opwarmen? Dan zal de cv-ketel bijspringen. De cv-ketel zal ook zorgen voor warm water.

Indien je woning niet goed geïsoleerd is, is een hybride warmtepomp ideaal. De cv-ketel kan hierbij namelijk bijspringen wanneer nodig.

Geothermische warmtepomp

Grond-water of geothermische warmtepomp onttrekt warmte aan de grond. Je kan kiezen voor horizontale of verticale leidingen onder de grond.

Bij weinig ruimte is een verticaal buizensysteem ideaal. Al liggen de installatiekosten van dit verticale buizensysteem wel vrij hoog. Dit komt doordat er diepteboringen tot wel 80 meter nodig zijn.

Omdat er voor dit type warmtepomp grondboringen nodig zijn, wordt dit vaak gedaan bij nieuwbouwwoningen, nog voor de tuin is aangelegd.

Wil je weten welke soort warmtepomp het beste bij jouw wensen past? Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan bij vakmannen in jouw buurt voor advies op maat via onderstaand formulier.

Op zoek naar een specialist?
Neem contact op met vakmannen in jouw buurt!

Wat zijn momenteel de beste merken van warmtepompen?

Er zijn 3 warmtepomp merken die erbovenuit springen momenteel. We bespreken deze in meer detail voor jou hieronder.

Daikin

Daikin is een Japans warmtepomp merk met meer dan 95 jaar ervaring. Het merk biedt meerdere types warmtepompen aan:

 • Lucht-water warmtepomp: HT en LT
 • Hybride warmtepomp

Daikin is een merk dat streeft naar de vermindering van CO2-uitstoot binnen woningen. Het grootste voordeel van dit merk is dat ze de keuze bieden tussen hoge temperaturen en lage temperaturen warmtepompen. Elk van deze systemen heeft zijn eigen voordelen.

Mitsubishi

Mitsubishi Electric is een Japans merk met kwalitatief hoogwaardige warmtepompen. Ze verkopen vooral lucht-water warmtepompen met binnen- en buitenunit.

Hierdoor kun je op een duurzame manier verwarmen en je woning voorzien van sanitair warm water. Moderne technologie en een zuinig energielabel zijn de grootste voordelen van deze warmtepompen.

Viessmann

Viessmann is een Duits warmtepomp merk en heeft meerdere types warmtepompen:

 • Lucht-water warmtepomp
 • Grond-water warmtepomp
 • Hybride warmtepomp

De voordelen van deze Viessmann warmtepompen zijn dat ze een hoog rendement en een lange levensduur hebben. Daarnaast staan ze bekend om hun stille werking en strak design.

Professionele installateur gaat een warmtepomp plaatsen

Hoe warmtepomp installeren? Stappenplan en werking

Er zijn 4 stappen die je niet uit het oog mag verliezen voor het installeren van een warmtepomp:

 • Stap 1: plannen en voorbereiden van de installatie van een warmtepomp. Het is vooral belangrijk dat je de juiste keuze maakt qua type warmtepomp en je woning voorbereidt op de installatie.
 • Stap 2: warmtepomp plaatsen en aansluiten. Er zijn over het algemeen 2 grote onderdelen die geïnstalleerd moeten worden: allereerst de binnenunit, die dient als vervanging van een verwarmingsketel, en ten tweede de buitenunit, welke een complexere installatie vereist.
 • Stap 3: het instellen en controleren van de warmtepomp. Een erkende vakman of installateur kan langskomen om de warmtepomp te controleren en in te stellen.
 • Stap 4: de warmtepomp is klaar voor gebruik. Door de warmtepomp zorg je voor een energiezuinigere woning.
Warmtepomp laten herstellen door een installateur

3 aandachtspunten bij het kiezen van een warmtepomp installateur

Er zijn 3 aandachtspunten waar je best op let en rekening mee houdt bij het kiezen van een installateur voor je warmtepomp:

 • Het type warmtepomp
 • Het certificaat en de bekwaamheid van de installateur
 • Persoonlijk advies op maat

We bespreken deze 3 aandachtspunten hieronder in meer detail.

Type warmtepomp

Elke warmtepomp heeft unieke eigenschappen en dit vraagt dus ook een specifieke expertise voor de installatie en het onderhoud ervan. Je kiest het best voor een installateur op basis van ervaring met het specifieke type warmtepomp dat je selecteert.

Certificaat en bekwaamheid

Een certificaat is enorm belangrijk. Je controleert best of de warmtepomp installateur over de juiste certificaten en bekwaamheid beschikt. Het bezit van een RESCert-certificaat garandeert de professionele vaardigheden en kwalificaties van een installateur.

Zo’n RESCert-certificaat waarborgt het feit dat de installateur of vakman de juiste opleiding heeft gevolgd en dus de juiste expertise heeft voor een hoogwaardige en veilige installatie.

Persoonlijk advies op maat

Goede communicatie en advies op maat zijn essentieel voor een deskundige warmtepomp installateur. Een installateur moet bereid zijn alle vragen te beantwoorden en je helpen bij het maken van de juiste keuze, rekening houdend met jouw specifieke situatie.

Neem contact op met vakmannen in jouw buurt via onderstaand formulier en vind zo de meest geschikte warmtepomp installateur voor jouw wensen.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul dan snel dit formulier in. Het is volledig gratis en vrijblijvend!
arrow Ontvang offertes

Kies voor een warmtepomp installateur met het RESCert-certificaat

Het is niet verplicht om een RESCert-certificaat te hebben, maar het is echter wel sterk aanbevolen voor warmtepomp installateurs. Ook als je op zoek bent naar een warmtepomp installateur, kies je best voor een installateur met zo’n certificaat.

Dit RESCert-certificaat verzekert dat de installateur de vereiste kwalificaties heeft en vakbekwaam is om warmtepompen op een goede en hoogwaardige manier te installeren.

Warmtepomp laten nakijken door experts

Overweeg je om zelf een installateur van warmtepompen te worden?

Wil je zelf een warmtepomp installateur worden? Dan doe je er goed aan een opleiding te volgen bij Syntra of via de Vlaamse opleidingsdatabank. In België zijn er verschillende opleidingsmogelijkheden.

De opleidingen zijn heel belangrijk om de juiste kennis en vaardigheden te verwerven die nodig zijn om als erkend installateur te werken en een correcte plaatsing te garanderen.

Syntra

Wil je een gecertificeerde installateur worden, dan kun je een uitgebreide opleiding volgen bij Syntra. Deze opleiding focust op hernieuwbare energie en warmtepompen.

Je krijgt hierbij zowel een theoretische als praktische training over de werking en installatie van warmtepompsystemen. Er wordt ingegaan op de verschillende soorten warmtepompen, evenals hun toepassingen en technische aspecten.

Energie-efficiëntie, duurzaamheid en veiligheid worden ook aangehaald binnen de opleiding. Je verhoogt door deze opleiding je kansen op een succesvolle carrière als warmtepomp installateur.

Vlaamse opleidingsdatabank

Een breed aanbod aan erkende opleidingen vind je in de Vlaamse opleidingsdatabank. Dit geldt ook voor een opleiding voor installateurs van hernieuwbare energie en warmtepompen.

De opleidingen worden aangeboden in verschillende opleidingscentra en bieden veel flexibele opties voor wie een carrière in deze sector ambieert. Je kan kiezen voor verschillende opleidingsvormen:

 • Avondcursussen
 • Dagopleidingen
 • Zelfstudie

De opleidingen richten zich zowel op theorie als praktijk om een brede basiskennis te garanderen over het installeren en onderhouden van warmtepompen.

Warmtepomp buitenunit zelf herstellen

Op zoek naar erkende installateurs? Vul het offerteformulier in en kom in contact

Ben je op zoek naar erkende installateurs? Vul dan het offerteformulier in. Zo kom je direct in contact. Je kunt gratis en vrijblijvende offertes ontvangen.

Deze zijn van warmtepomp installateurs uit jouw buurt. Zo vergaar je eenvoudig meer informatie. Ook vergelijk je makkelijk de prijzen. Op deze manier vind je de beste oplossing voor jouw situatie.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Warmtepomp – Vraag advies & offertes om te vergelijken
1*. Welk type warmtepomp wens je te laten installeren?
2*. Waarvoor wil je de warmtepomp gebruiken?
3*. Wanneer wens je de werken te laten uitvoeren?
4. Beschrijf uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.