Warmtepomp onderdelen: hoe is een warmtepomp opgebouwd?  

Met een warmtepomp kan je niet alleen je woning verwarmen en afkoelen, maar ook van sanitair warm water voorzien. Om de ingenieuze techniek van dit toestel te begrijpen, is het handig om de verschillende onderdelen van een warmtepomp te kennen. In dit artikel vind je alle benodigde informatie overzichtelijk terug. Heb je al interesse in een warmtepomp en wil je graag gratis en vrijblijvend offertes ontvangen? Vul ons formulier in.

Verschillende onderdelen van een warmtepomp installatie 

Om de correcte werking van een warmtepomp te garanderen, is het belangrijk dat vijf onderdelen naadloos met elkaar samenwerken. Hieronder bespreken we deze componenten samen met hun functie. 

Warmtepomp onderdelen

1. Koelvloeistof 

De koelvloeistof is eigenlijk de centrale speler van het werkingsproces: dankzij haar speciale eigenschappen kan ze zowel warmte opslaan als transporteren en afgeven. Het is daarom essentieel dat het koelmiddel van goede kwaliteit is. Enkel dan kan de warmtepomp voldoende warmte uit de koelvloeistof halen. 

Eerder was R-410A de standaard koelvloeistof, maar vandaag geven de meeste warmtepomp producenten de voorkeur aan het koelmiddel R-32. De redenen hiervoor zijn de volgende: 

  • De prestaties zijn beter dan die van R-410A. Het is 10 procent efficiënter. 
  • Het is een stuk milieuvriendelijker omdat het een snellere en eenvoudigere recyclage heeft. 
  • Het is tot slot handiger voor installateurs en onderhoudstechnici. Specialisten kunnen R-32 als vloeistof en als gas in de warmtepomp vullen. 

2. Verdamper

De verdamper is het onderdeel van de warmtepomp dat zich buitenshuis bevindt. Hier neemt de koelvloeistof warmte uit de lucht, bodem of het grondwater op. Door de hogere temperaturen bereikt het koelmiddel haar kookpunt en begint ze te verdampen

3. Compressor 

Vervolgens zuigt de compressor de damp op en perst ze samen. Het is essentieel dat de damp uiteindelijk een hogere temperatuur heeft dan de lucht of het water in de installatie zelf. De compressor is het onderdeel van de warmtepomp dat op elektriciteit werkt.

Wil je volledig onafhankelijk zijn van het elektriciteitsnet?

Dan kan je zelf stroom via een zonnepaneleninstallatie opwekken. Zo geniet je niet alleen van duurzame en milieuvriendelijke energie, maar verhoog je ook het rendement van je warmtepomp. 

4. Condensor 

Wanneer de damp door de hoge druk de compressor verlaat, komt het in de condensor terecht. Dit onderdeel brengt het koelmiddel opnieuw in een vloeibare toestand, wat betekent dat de geproduceerde warmte nu vrijkomt. 

Deze energie leidt de warmtepomp vervolgens naar een warmteafgiftesysteem zoals vloerverwarming, radiatoren of ventilo-convectoren. Zij zetten de warmte in om je woning van verwarming en/of sanitair warm water te voorzien. 

Op zoek naar een specialist?
Kom gratis in contact met specialisten in jouw regio.

5. Expansieventiel 

Het vloeibare koelmiddel verlaat onder hoge druk de condensor. Daarna zorgt het expansieventiel of de ontspanner ervoor dat de koelvloeistof opnieuw op het drukniveau van de verdamper komt. Vanaf nu kan de volledige cyclus onder lage druk opnieuw beginnen. 

Binnenkant buitenunit

Zorg voor een correct afgiftesysteem 

Je hebt niet alleen bovenstaande vijf onderdelen nodig voor een soepele werking, ook een geschikt afgiftesysteem is essentieel. Je wil de geproduceerde warmte natuurlijk efficiënt inzetten. 

Als je het rendement van je warmtepomp zo optimaal mogelijk wil gebruiken, is het vooral belangrijk dat je een afgiftesysteem kiest dat op lage temperaturen functioneert. Systemen zoals vloerverwarming en wandverwarming zijn bijvoorbeeld goed geschikt. 

Vloerverwarming zorgt voor een degelijke ruimteverwarming. Verder is het erg gebruiksvriendelijk: ieder type vloerbekleding (tegels, parket, laminaat, gietvloeren…) is geschikt. 

Ook radiatoren of convectoren kan je aan je warmtepomp koppelen, maar dan verlies je wel een deel van je rendement. 

Bijkomende info en advies op maat nodig? Stel je vragen aan specialisten en vergelijk gratis offertes

Vul ons offerteformulier in en kom in contact met meerdere specialisten in jouw regio. Zij sturen je gratis en vrijblijvend offertes met prijsvoorstellen en adviezen op maat op. Zo kan je meerdere tarieven en aanbevelingen vergelijken en een voordelige en weloverwogen beslissing maken voor jouw woning. Verstuur nu je aanvraag en geniet van de jarenlange kennis, vaardigheden en ervaringen van een deskundige.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Warmtepomp – Vraag advies & offertes om te vergelijken
1*. Welk type warmtepomp wens je te laten installeren?

2*. Waarvoor wil je de warmtepomp gebruiken?

3*. Wanneer wens je de werken te laten uitvoeren?

4. Beschrijf uw project

5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.