Verwarmen met warmtepomp: waarom een slimme investering? Werking, kosten en pluspunten

In een tijdperk waar duurzaamheid centraal staat, wordt de keuze voor allerlei verwarmingssystemen steeds crucialer. Een opvallende speler die tegenwoordig aan populariteit wint, is de warmtepomp. Ontdek in dit artikel waarom verwarmen met een warmtepomp de aandacht wint door zijn milieuvriendelijkheid en vele andere voordelen.

Hoe zorgt een warmtepomp voor verwarming?

Je kan de werking van een warmtepomp makkelijk vergelijken met de werking van een koelkast. Bij een koelkast wordt koude opgewekt door een verdamper waarin koelmiddel circuleert.

In een koelkast absorbeert een koelmiddel in de verdamper warmte uit de binnenruimte, waardoor deze koelt. De opgenomen warmte wordt vervolgens afgevoerd.

Een warmtepomp doet dat op een gelijkaardige manier. Doordat de zon het hele jaar schijnt, zitten er in de lucht, het water en in de aarde enorme massa’s aan warmte opgeslagen én dat zelfs in de winter.

Deze warmte gebruikt de warmtepomp om je woning op te warmen. Hoe dat precies gebeurt, hangt sterk af van het type warmtepomp waarvoor jij kiest.

Verwarmen met warmtepomp

Voorzie in een geschikt warmteafgiftesysteem (vloer- of plafondverwarming, radiatoren…)

Wanneer je overweegt om te verwarmen met een warmtepomp, voorzie je best ook geschikte verwarmingselementen. We spreken dan over toestellen die warmte afgeven.

Er geldt één grote regel bij verwarmen met een warmtepomp: hoe lager de aanvoertemperatuur van de centrale verwarming, hoe hoger je rendement moet zijn. 

Daarom combineer je best een warmtepomp met een verwarmingselement dat op een lage temperatuur kan werken. Wat zijn de opties?

Ontdek de mogelijkheden van een warmtepomp
Je woning verwarmen met een warmtepomp is efficiënt en milieuvriendelijk. Vind vandaag nog een specialist in jouw buurt.
arrow Ontvang gratis offertes

Alle geschikte warmtepompen voor centrale verwarming

Er bestaan heel wat verschillende soorten warmtepompen die geschikt zijn als centrale verwarming. Ontdek hieronder de verschillende mogelijkheden voor je woning.

1. Water-water warmtepomp

Deze pomp haalt warmte uit het grondwater waarmee de pomp het CV-water verwarmt. Aangezien je bij de water-water warmtepomp aan grondboringen moet doen, is deze pomp één van de duurste opties in vergelijking met de andere warmtepompen. 

Toch verdien je de investering snel terug door het constant hoge rendement van het systeem. De hoge temperatuur blijft namelijk constant het hele jaar door, waardoor de water-water warmtepomp enorm goed presteert. 

  • Geschikte warmteafgiftesystemen: vloer-, wand-, plafondverwarming en LT-radiatoren. 
  • Prijs: vanaf ongeveer 15.000 euro.

2. Lucht-water warmtepomp

Naast de water-water warmtepomp, bestaat er ook de lucht-water warmtepomp. Deze pomp haalt warmte uit de omgevingslucht, waardoor het CV-water kan opwarmen. Hiervoor installeert een installateur een buitenunit die in contact staat met de leidingen van de centrale verwarming. 

Het grote voordeel van deze warmtepomp is dat er geen grondboringen nodig zijn bij je woning. Let op: deze pomp brengt wel een nadeel met zich mee.

Doordat de temperatuur van de lucht eigenlijk constant verandert, ligt het rendement van deze pomp wel lager in vergelijking tot de geothermische warmtepompen zoals de water-water en grond-water warmtepompen. 

  • Geschikte warmteafgiftesystemen: vloer-, wand-, plafondverwarming en LT-radiatoren. 
  • Prijs: vanaf ongeveer 5.000 euro.

3. Grond-water warmtepomp

Een grond-water warmtepomp haalt daarentegen energie uit de bodem. Hierdoor wordt het water in het CV-systeem warm. Een installateur legt hierbij een netwerk van buizen in de grond.

Deze buizen kunnen zowel horizontaal op een diepte van ongeveer 1,5 meter liggen, ofwel kunnen de buizen verticaal geïnstalleerd worden via diepteboringen. 

De bodemtemperatuur blijft relatief constant, waardoor je kan genieten van een hoog rendement met de grond-water warmtepomp. Er geldt één gouden regel: hoe dieper de buizen in de grond zitten, hoe hoger en constanter het rendement. 

  • Geschikte warmteafgiftesystemen: vloer-, wand-, plafondverwarming en LT-radiatoren. 
  • Prijs: vanaf ongeveer 20.000 euro.
Aan het twijfelen?
Ontvang hier advies op maat.

4. Lucht-lucht warmtepomp

Bij een lucht-lucht warmtepomp wordt er warmte uit de omgevingslucht gehaald. De pomp geeft deze niet in de vorm van water, maar in de vorm van lucht af aan zijn omgeving. 

Een installateur plaatst voor deze pomp een buitenen binnenunit die met elkaar in verbinding staan. Terwijl de buitenunit de omgevingslucht aantrekt, blaast de binnenunit de opgewekte warmte in je woning.

Met deze pomp geniet je het hele jaar door van een aangename temperatuur in je woning. Tijdens de zomer kan je met de pomp zelfs koelen, waardoor je de pomp kan gebruiken als airco

  • Geschikte warmteafgiftesystemen: luchtverwarming.
  • Prijs: vanaf ongeveer 4.000 euro.

5. Hybride warmtepompen

Je kan ook kiezen voor een hybride warmtepomp. De hybride warmtepomp is eigenlijk een luchtwater warmtepomp die daar bovenop gesteund wordt door een CVcondensatieketel op mazout of gas.

Het primaire systeem blijft de warmtepomp. Wanneer de warmtepomp niet kan voldoen aan de vraag springt de CV-ketel bij. 

Dit systeem bepaalt zelf wanneer het best overschakelt naar de ketel op basis van een aantal factoren zoals de brandstofprijzen, de buitentemperatuur en het rendement.

De hybride warmtepomp is de ideale oplossing wanneer je niet zo’n goede isolatie in huis hebt en je de oude radiatoren (hoge temperatuur) wilt behouden.

  • Prijs: vanaf ongeveer 8.000 euro.
Hybride warmtepomp

Wat is goedkoper: verwarmen met een warmtepomp of gas?

Hoewel verwarmen met een warmtepomp een grote investering is, zal je het snel terugverdienen door het hoge rendement van de installatie.

Met een lucht-water warmtepomp per voorbeeld bespaar je wel 1.341 euro per jaar in vergelijking met een installatie op gas.

Ga je liever voor een geothermische warmtepomp? Dan bespaar je ongeveer 2.400 euro per jaar tegenover een gasinstallatie.

Waarom je hele huis verwarmen met een warmtepomp? [Voordelen]

Je huis verwarmen met een warmtepomp, biedt tal van voordelen. Hieronder vind je een handig overzicht van alle voordelen zodat jij de beste beslissing kan maken voor je woning.

1. Milieuvriendelijk

Een warmtepomp is zeer milieuvriendelijk. Het toestel haalt tot wel 80% van de nodige energie uit een omgevingsbron. De 20% die nog over blijft komt uit elektriciteit.

Wanneer je je warmtepomp combineert met zonnepanelen, verwarm je je huis alleen maar met groene energie. Het toestel is dus ideaal wanneer jij een steentje wil bijdragen aan een groenere toekomst.

2. Lager CO2-verbruik

Kies jij ervoor om een centrale verwarming te plaatsen op basis van een warmtepomp? Dan zal jij heel wat minder CO2-emissie hebben: 

  • 30% minder C02-emissie dan een condenserende gasketel
  • 40% minder C02-emissie dan een gewone gasketel
  • 50% minder C02-emissie dan een stookolieketel

3. Goedkopere kostprijs

Een warmtepomp is en blijft een grote investering. Toch heeft het een lager stroomverbruik dan de traditionele verwarmingssystemen.

Hierdoor zal een warmtepomp door de relatief snelle terugverdientijd goedkoper uitkomen dan andere verwarmingsinstallaties. 

4. Veilige installatie

Je loopt geen kans op een CO-vergiftiging of schoorsteenbrand door te verwarmen met een warmtepomp. Hierdoor zal je woning met een nieuwe warmtepomp veel veiliger aanvoelen dan met een traditioneel toestel.

5. Onderhoudsarm

Wanneer je kiest voor een warmtepomp, hoef je het toestel amper te onderhouden. Toch is het verstandig om de pomp regelmatig te laten controleren door een vakman.

6. Ook koelen is een optie

Wil je graag voor een omkeerbare warmtepomp gaan? Dan geniet jij het hele jaar door van aangename temperaturen binnenshuis.

Terwijl je in de winter makkelijk kan verwarmen met je warmtepomp, kan je in de zomer de warmte ook makkelijk buiten houden door te koelen met je warmtepomp.

Professionele installateur die een warmtepomp gaat installeren

Zit je nog met vragen? Vul het offerteformulier in en ontvang advies op maat van deskundigen

Ben je helemaal klaar voor een nieuwe warmtepomp in je woning? Of wil je eerst nog wat meer informatie? Vul onderstaand formulier in en kom in contact met verschillende warmtepomp installateurs in jouw buurt.

Door de vele offertes te vergelijken, scoor jij de beste deal voor je renovatie- of bouwproject. Werk voor al je projecten steeds samen met een specialist. Zo vermijd je onnodige kosten en ontvang je steeds advies op maat.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Warmtepomp – Vraag advies & offertes om te vergelijken
1*. Welk type warmtepomp wens je te laten installeren?

2*. Waarvoor wil je de warmtepomp gebruiken?

3*. Wanneer wens je de werken te laten uitvoeren?

4. Beschrijf uw project

5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.