Kostprijs warmtepomp 2024

Overweeg je de installatie van een warmtepomp en ben je benieuwd naar de kostprijs? In dit artikel geven we uitgebreid inzicht in de kostprijs van warmtepompen, waarbij we de verschillende types onder de loep nemen. Een duidelijk overzicht van de kostprijs van een warmtepomp en kenmerken van diverse warmtepompsystemen staat centraal in onze bespreking, zodat je goed geïnformeerd bent voordat je een beslissing neemt.

Warmtepomp prijs per type

De belangrijkste prijsbepaler van een warmtepomp is welk type warmtepomp je verkiest. Hieronder lees je meer over de prijs per type.

Lucht-lucht warmtepomp prijs

De lucht-lucht warmtepomp haalt de warmte uit de buitenlucht en zal vervolgens de lucht afgeven in de ruimte die verwarmd moet worden.

Deze soort warmtepomp is de goedkoopste keuze. Er moeten namelijk geen graafwerken gebeuren. Hierdoor worden de plaatsingskosten tot een minimum beperkt.

Kies je voor een lucht-lucht warmtepomp? Dan mag je toch rekenen op een kostprijs van 4.000 à 5.000 euro, inclusief de plaatsing en exclusief btw.

Prijs lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp, die warmte uit de buitenlucht haalt en overdraagt aan het verwarmingswatercircuit, heeft een initiële prijs van ongeveer 10.000 euro, exclusief radiatoren of vloerverwarming.

Hoewel er geen graafwerk nodig is, kan de installatie als complex worden beschouwd vanwege technische aspecten. De uiteindelijke kosten variëren op basis van specifieke behoeften en de complexiteit van het gewenste verwarmingssysteem.

Geothermische warmtepomp prijs

De geothermische warmtepomp wordt ook wel grond-water warmtepomp genoemd. Hier moet je voor het bedrag rekenen tussen 7.000 en 15.000 euro.

De kostprijs voor de installatie wordt bepaald door de grondboringen. Je zal namelijk kiezen voor een horizontaal buizennetwerk of het verticaal systeem. De benodigde installatiewerkzaamheden zorgen voor het hogere prijskaartje.

In de regel is een horizontaal buizenstelsel goedkoper, maar er is wel een groter oppervlakte nodig. De installatiekosten kunnen variëren tussen de 10.000 en 20.000 euro.

Water-water warmtepomp prijs

Een alternatieve optie is de aanschaf van een water-water warmtepomp, waarbij de warmte rechtstreeks uit het grondwater wordt onttrokken en vervolgens wordt overgedragen aan het water in het verwarmingscircuit.

Deze specifieke warmtepompvariant behoort tot de duurdere categorieën, voornamelijk vanwege de uitgebreide grondwerken die essentieel zijn voor de installatie ervan.

De prijs van een water-water warmtepomp wordt in grote mate bepaald door de diepte van de benodigde boringen. Over het algemeen beginnen de kosten voor deze warmtepompvariant bij ongeveer 15.000 euro.

Hybride warmtepomp prijs

De kostprijs voor een hybride warmtepomp varieert doorgaans tussen de 5.000 en 7.000 euro, en deze prijs is inclusief btw en installatiekosten.

Een hybride warmtepomp maakt gebruik van aardwarmte als een duurzame bron om zowel energie-efficiëntie als verwarmingscomfort te bieden.

Vergelijk warmtepomp prijzen
Wil je de beste prijs voor je warmtepomp? Vraag hier offertes aan en vergelijk gratis prijzen.
arrow Ontvang offertes op maat

Is warmtepomp rendabel?

Verschillende factoren spelen een cruciale rol in het rendement van een warmtepomp, waarvan de isolatie van je woning een belangrijk onderdeel vormt.

Aangezien warmtepompen werken met lagere temperaturen in vergelijking met andere verwarmingssystemen, wordt het rendement beïnvloed door de mate van isolatie. Een slecht geïsoleerde woning kan het rendement van de warmtepomp verminderen.

Bovendien is het bekend dat warmtepompen optimaal presteren wanneer ze worden gecombineerd met een ruim oppervlak aan warmteafgiftesystemen, zoals vloer- en/of muurverwarming.

De keuze van de juiste warmtepomp is essentieel. Hoewel de lucht-lucht warmtepomp over het algemeen een lager rendement lijkt te hebben in vergelijking met andere types, is het soms niet haalbaar om bijvoorbeeld een water-water warmtepomp of geothermische warmtepomp te installeren.

Hoog rendement

Desondanks hebben de meeste warmtepompen over het algemeen een hoog rendement en vormen ze een duurzaam alternatief voor traditionele verwarmingsketels op inductie.

Kostprijs warmtepomp

Premie warmtepomp

Wanneer je een erkende installateur inschakelt voor de installatie van een warmtepomp, heb je recht op diverse interessante premies.

Hier vind je een overzicht van alle warmtepomp premies en andere financiële voordelen, inclusief informatie over bedragen, voorwaarden en de aanvraagprocedure.

Mogelijke premies voor warmtepompen in 2024:

  • Mijn VerbouwPremie: € 300 – € 6.400.
  • Totaalrenovatiebonus: € 625 – € 4.750.
  • EPC-labelpremie: € 2.500 – € 5.000.
  • Verlaagd btw-tarief: 6% btw (i.p.v. 21%).

Bespaar met een professionele installatie

Om in aanmerking te komen voor deze warmtepomp premies, dien je samen te werken met een groene energie-installateur die beschikt over het RESCert-certificaat. Deze voorwaarde geldt voor alle soorten warmtepompen, inclusief lucht-lucht warmtepompen.

Het bedrag van de premie is afhankelijk van het type warmtepomp dat je hebt. Deze premies kunnen de kostprijs van je warmtepomp aanzienlijk verlagen.

Terugverdientijd warmtepomp

Het bepalen van de terugverdientijd voor een warmtepomp is een variabele factor die sterk afhankelijk is van verschillende factoren, waaronder het specifieke type warmtepomp, het type woning waarin deze wordt geïnstalleerd, en het totale energieverbruik van de woning.

Hieronder bieden we een overzicht van de verwachte terugverdientijd voor diverse warmtepompsystemen.

Type warmtepompLevensduur (gemiddeld)
Hybride warmtepomp8 jaar
Lucht-lucht warmtepomp12 jaar
Lucht-water warmtepomp16 jaar
Water-water warmtepomp20 jaar
Geothermische warmtepomp verticaal28 jaar
Geothermische warmtepomp horizontaal20 jaar

Warmtepomp installatie prijzen

Bij het overwegen van een warmtepompinstallatie dien je rekening te houden met zowel de aanschafkosten als de installatiekosten. De totale prijzen variëren afhankelijk van het type warmtepomp dat je kiest.

Gemiddeld liggen de aanschafkosten tussen 8.000 en 12.000 euro. De installatiekosten vallen doorgaans tussen de 2.000 en 3.000 euro.

Het is belangrijk om beide aspecten te overwegen bij het bepalen van het budget voor je warmtepompinstallatie, waarbij specifieke behoeften en de complexiteit van installatie invloed hebben op de totale investering.

Onderhoud warmtepomp prijs

Het onderhoud van de warmtepomp is afhankelijk van welke warmtepomp je hebt. Sommige hebben namelijk meer onderhoud nodig dan andere.

Wil je exact weten wat de onderhoudskosten zijn? Vraag jouw offerte en ontvang de prijzen van verschillende installateurs in jouw regio.

Warmtepomp installeren

Ook interessant voor jou:

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig voor een warmtepomp?

+
Het benodigde aantal extra zonnepanelen hangt af van het type warmtepomp dat je kiest. In het geval van een hybride warmtepomp zal je naar schatting ongeveer 5 tot 7 extra zonnepanelen moeten installeren om het verbruik van de hybride warmtepomp te compenseren.

Wat kost een warmtepomp voor een gemiddeld huis?

+
De kostprijs voor een warmtepomp voor een gemiddeld huis is afhankelijk van het type warmtepomp en ligt doorgaans tussen de 6.000 en 10.000 euro.

Warmtepomp kopen in 2024: offertes vergelijken loont

Als je overweegt om een warmtepomp aan te schaffen, is het een verstandige zet om offertes te vergelijken. Ontvang nu jouw persoonlijke offertes. Deze service is gratis en vrijblijvend.

Door offertes van diverse installateurs in jouw regio te vergelijken, krijg je inzicht in de beschikbare opties en kun je een weloverwogen beslissing nemen bij de aankoop van je warmtepomp.

Neem de tijd om de aanbiedingen te evalueren en kies de installateurs die het beste aansluiten bij jouw behoeften en budget.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Warmtepomp – Vraag advies & offertes om te vergelijken
1*. Welk type warmtepomp wens je te laten installeren?
2*. Waarvoor wil je de warmtepomp gebruiken?
3*. Wanneer wens je de werken te laten uitvoeren?
4. Beschrijf uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.