Kleine warmtepomp: slimme investering? Voordelen en afmetingen

Verken in dit artikel de voordelen van een kleine warmtepomp. Bespaar op kosten en benut de ruimte efficiënt. Ontdek wanneer het ideaal is voor jouw woning en vergelijk de mogelijkheden voor de tuin, het zwembad, en meer. Benieuwd naar de afmetingen en alternatieven? Lees vooral verder.

Voordelen compacte warmtepomp

  • Besparen op kosten: dit model is voordeliger in aanschaf dan grotere modellen, wat een significant verschil kan maken bij het kiezen van een verwarmingssysteem.
  • Ruimte-efficiënt: deze warmtepompen nemen weinig ruimte in beslag, waardoor ze ideaal zijn voor beperkte ruimtes zoals stadsappartementen.
  • Geen buitenunit: sommige modellen hebben geen buitenunit, wat ze geschikt maakt voor locaties waar buitenunits niet zijn toegestaan. Ze bestaan uit slechts één binnenunit.
  • Efficiënt verwarmen: mini warmtepompen werken efficiënt en kunnen in veel gevallen het grootste deel van het jaar voldoende warmte genereren. In de winter kunnen ze worden ondersteund door een bestaand verwarmingssysteem.

Kleine warmtepomp binnenunit zonder buitenunit

Een warmtepomp zonder buitenunit, ook wel een monoblock genoemd, is een compacte verwarmingsoplossing die geen externe unit buitenshuis vereist.

In tegenstelling tot traditionele warmtepompen, waarbij een buitenunit nodig is, is een monoblock een alles-in-één systeem dat binnen geïnstalleerd kan worden.

Warmtepompen vergelijken?
Vind een vakman bij jou in de buurt.

Wat zijn de afmetingen van een mini versie?

Mini warmtepompen hebben doorgaans compactere afmetingen in vergelijking met standaardmodellen. Een typische mini warmtepomp varieert in hoogte van 50 tot 70 centimeter, een breedte van 40 tot 60 centimeter, en een diepte van 20 tot 30 centimeter.

De exacte afmetingen verschillen per merk en model, maar ze zijn ontworpen om in kleinere ruimtes te passen en kunnen aan de muur worden gemonteerd of op de vloer worden geplaatst.

Wanneer zou je kiezen voor een kleine warmtepomp?

Mini warmtepompen hebben zo hun eigen voordelen. Ontdek hieronder wanneer ze de beste keuze zijn.

Kleine versus grote warmtepomp

Een kleine versie is ideaal als je in een kleinere woning woont, zoals een nieuwbouwappartement of een kleine passiefwoning.

Deze pompen zijn ontworpen voor efficiëntie en hebben lagere aanschafkosten, waardoor ze perfect zijn voor situaties met een lage warmtebehoefte.

Als je weinig ruimte hebt, zoals in stadsappartementen, bieden deze warmtepompen ook een praktische oplossing vanwege hun compacte formaat.

Zou ik een kleine warmtepomp aanschaffen als ik veel ruimte heb?

Dit type is ideaal voor compacte ruimtes met beperkte warmtevraag. Voor grotere huizen met meer verdiepingen en hogere warmtebehoefte kan een kleine pomp mogelijk niet voldoende capaciteit hebben om het hele huis comfortabel te verwarmen.

Als je al een warmtepomp hebt geïnstalleerd en deze lijkt niet afdoende voor je grote woning, overweeg dan een groter model of meerdere warmtepompen voor een efficiënte dekking van de warmtebehoefte.

Kleine warmtepomp binnen

Kleine warmtepomp voor tuin (lucht/water)

Een compact model voor de tuin, ofwel lucht-water warmtepomp, biedt een efficiënte en duurzame oplossing voor het reguleren van de temperatuur in kleinere buitenruimtes zoals tuinhuisjes, serres of terrassen.

Door warmte aan de buitenlucht te onttrekken en deze over te brengen naar het watercircuit, kun je genieten van een aangename omgeving in je tuin, zelfs tijdens koudere dagen.

Kleine warmtepomp zwembad

Een mini warmtepomp voor zwembaden is een compacte en efficiënte oplossing om het zwembadwater te verwarmen. Ontworpen voor kleinere zwembaden of spa’s, bieden deze warmtepompen een energiezuinige manier om het hele zwemseizoen comfortabele watertemperaturen te handhaven.

Ze zijn ruimtebesparend, eenvoudig te installeren en ideaal voor wie op zoek is naar een praktische en kosteneffectieve manier om maximaal van het zwembad te genieten.

Geïnteresseerd in kleine warmtepompen?
Vul het offerteformulier in voor persoonlijk advies.
arrow Ontvang offertes en advies op maat

Is het vermogen beter of slechter bij een kleinere warmtepomp?

Het vermogen van een kleinere warmtepomp is beter voor woningen met een lage warmtebehoefte, zoals nieuwbouwappartementen of kleine passiefwoningen.

Door de isolatie gaat er weinig warmte verloren, waardoor een warmtepomp met een vermogen van ongeveer 3 kW vaak meer dan voldoende is om de ruimte efficiënt te verwarmen.

Kleine warmtepomp zwembad

Wat is een alternatief voor mini warmtepomp?

Infraroodverwarming biedt een kosteneffectief alternatief voor warmtepompen. Hoewel warmtepompen voordelen hebben, brengen ze helaas ook nadelen met zich mee.

Ook interessant voor jou:

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig voor een mini warmtepomp?

+
Gemiddeld genomen heb je ongeveer 5 tot 7 zonnepanelen nodig om een kleine warmtepomp van stroom te voorzien, afhankelijk van het type warmtepomp en je specifieke energiebehoeften.

Wat kost de kleinste warmtepomp?

+
De kosten voor een mini-warmtepomp variëren, maar ze liggen doorgaans tussen de € 500 en € 800 (excl. montage en btw), afhankelijk van het merk, model en de specifieke kenmerken.

Het is altijd verstandig om offertes aan te vragen en advies in te winnen bij installateurs om een nauwkeurige prijsinschatting te krijgen voor jouw specifieke situatie.

Kleine warmtepomp kopen: vergelijk offertes en installateurs

Ben je klaar om een kleine warmtepomp aan te schaffen? Vergelijk offertes en ontdek betrouwbare installateurs om je op weg te helpen naar een energiezuinige verwarmingsoplossing. Maak de juiste keuze en geniet van de voordelen van een compact, efficiënt model in jouw woning.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Warmtepomp – Vraag advies & offertes om te vergelijken
1*. Welk type warmtepomp wens je te laten installeren?
2*. Waarvoor wil je de warmtepomp gebruiken?
3*. Wanneer wens je de werken te laten uitvoeren?
4. Beschrijf uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.