Warmtepomp zonder buitenunit: wat zijn je mogelijkheden? Uitvoeringen, werking en kosten

Warmtepompen zijn er in verschillende soorten en maten. Een van de factoren die mensen ervan weerhouden een warmtepomp te laten installeren, is de grote, logge buitenunit die er meestal bij hoort. Het is echter ook mogelijk om een warmtepomp zonder buitenunit te laten plaatsen. Ben je geïnteresseerd in een warmtepomp, maar weet je niet wat je opties zijn? In dit artikel zetten we alle informatie die je nodig hebt op een rijtje.

Hoeveel kost een warmtepomp zonder buitenunit?

Om te beginnen is het natuurlijk belangrijk om te weten welke prijsklassen er bestaan voor warmtepompen zonder buitenunit. Zo kun je een inschatting maken van de kosten en weet je direct of het iets voor jou is of niet.

De verschillende soorten warmtepompen zijn lucht-lucht warmtepompen, lucht-water warmtepompen, geothermische warmtepompen en hybride warmtepompen.

Soort warmtepompGemiddelde prijs (incl. installatie, excl. btw)Premiekosten
Lucht-lucht warmtepomp€ 2.500 – € 8.000€ 300
Lucht-water warmtepomp€ 7.500 – € 12.500€ 2.250
Geothermische warmtepomp€ 10.000 – € 24.000 € 4.000
Hybride warmtepomp€ 5.000 – € 7.000€ 1.500
Wil je een duidelijk beeld van de kosten?
Vul ons offerteformulier in en ontvang prijzen van specialisten in jouw buurt.

Hoe werkt een warmtepomp zonder buitenunit?

Om de installatiekosten en de mogelijkheden van je warmtepomp beter af te kunnen wegen kan het helpen om te begrijpen hoe een warmtepomp zonder buitenunit werkt. In dit stappenplan staat kort en duidelijk uitgelegd hoe een warmtepomp in zijn werking gaat. 

Stap 1: de warmtepomp neemt warmte uit de omgeving op

Een warmtepomp onttrekt warmte uit de omgeving. Dit gebeurt met behulp van een koelvloeistof in de warmtepomp. Deze koelvloeistof heeft slechts een lage druk en lage temperatuur nodig om tot een kookpunt te komen. Vervolgens verdampt de koelvloeistof en neemt zo de warmte op. 

Stap 2: het toestel verhoogt de temperatuur van de warmte

De verdampte koelvloeistof wordt naar een compressor geleid. De compressor perst de damp samen, waardoor de temperatuur verder stijgt. De temperatuur ligt nu hoger dan het water in je cv ketel of de lucht in je woning. De compressor gebruikt elektriciteit. 

Stap 3: de warmtepomp geeft de warmte af aan de verwarming

Van de compressor gaat de damp naar een condensor. De naam zegt het al: dit is waar de damp condenseert. Door de condensatie kan de damp de warmte afgeven aan je cv water. Vervolgens wordt dit water naar je warmtetoestellen zoals je radiator of je vloerverwarming gepompt.

Stap 4: de werking kan opnieuw beginnen

Wanneer de damp alle warmte heeft afgegeven, condenseert het volledig in de warmtepomp en wordt het teruggeleid naar het begin van de pomp als koelvloeistof. Zo kan het hele proces opnieuw beginnen en blijft jouw woning lekker warm. 

Warmtepomp zonder buitenunit laten installeren door een specialist

Heeft een warmtepomp altijd een buitenunit?

Een warmtepomp hoeft dus niet altijd een buitenunit te hebben.  Hieronder bespreken we de warmtepompsoorten waarbij het mogelijk is om ze zonder buitenunit te installeren. 

1. Monoblock warmtepompen

Warmtepompen waarbij alle componenten in dezelfde behuizing zijn geplaatst, noemt men monoblock warmtepompen.

Hoewel lucht-water en lucht-lucht warmtepompen meestal als splitsystemen met een buitenunit worden geïnstalleerd, worden tegenwoordig steeds vaker monoblock versies van deze systemen geproduceerd.

2. Geothermische warmtepomp

Een geothermische warmtepomp onttrekt de warmte niet uit de lucht maar uit de aardwarmte. Omdat de aardbodem een relatief constante temperatuur heeft, is een geothermische warmtepomp de meest rendabele keuze van alle warmtepompen.

Ook bij lage buitentemperaturen kan de pomp makkelijk warmte genereren. Het is echter wel de duurste soort pomp om te installeren. Voor de installatie zijn er namelijk grondwerken vereist. Je tuin zal dus worden omgespit.

Geothermische warmtepomp horizontaal captatienet

3. Lucht-water monoblock warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp onttrekt warmte aan de lucht om daar vervolgens water mee op te warmen. Denk bijvoorbeeld aan je cv water of je sanitair water.

De lucht-water warmtepomp is vooral bekend als apparaat met een grote buitenunit, maar er zijn tegenwoordig steeds meer monoblock varianten beschikbaar. 

4. Lucht-lucht warmtepomp

Een lucht-lucht warmtepomp onttrekt, net als een luchtwater warmtepomp, de warmte uit de lucht. In plaats van deze aan je cv water of sanitair water af te geven, geeft een lucht-lucht warmtepomp de warmte af aan de lucht.

Deze warmtepompen zijn ook als monoblock beschikbaar. In plaats van een buitenunit zijn er dan twee muurdoorgangen met een buitenrooster nodig. 

Airco zonder buitenunit

Kies je voor een lucht-lucht warmtepomp? Dan is het ook mogelijk om op hete dagen de werking van je warmtepomp om te draaien. Je warmtepomp kan dan warme lucht omzetten in koele lucht en functioneert daarmee als een airco.

5. Hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp werkt met een combinatie van een condensatieketel en een luchtwater warmtepomp. Afhankelijk van de omstandigheden zal dit type warmtepomp zelf kiezen welke energiebron te gebruiken. Voor een monoblock systeem is ook hier een muurdoorgang met een rooster vereist.

6. Warmtepomp boiler zonder buitenunit

Je kan ook kiezen voor een warmtepompboiler. Een warmtepompboiler verwarmt enkel je sanitair water, en dus niet de rest van je woning. Hiervoor worden een warmtepomp en een boilervat voor je sanitair water samen in een gesloten systeem geplaatst.

Ook voor deze installatie zijn er geen apparaten tegen de buitenmuur nodig. Voor de aanvoer en afvoer van lucht kan de installateur gewoon twee gaten in de gevel maken voor de luchtkanalen.

Vraag advies voor warmtepompen zonder buitenunit
Wil je weten of een warmtepomp zonder buitenunit geschikt is voor jouw woning? Specialisten staan klaar om je te adviseren.
arrow Ontvang offertes en advies op maat

Pluspunten van een warmtepomp zonder buitenunit op een rij

Er zijn heel wat voordelen om te kiezen voor een warmtepomp zonder buitenunit mocht je ervoor kiezen om een warmtepomp te laten plaatsen. 

1. Verschillende varianten: compact, klein, groot…

Je kan tegenwoordig uit allerlei soorten warmtepompen kiezen die in monoblock varianten geplaatst kunnen worden. Je kan dus zeker de warmtepomp kiezen die het beste bij jouw leefsituatie past.

De warmtepompen komen in verschillende soorten en maten. Je hoeft dus niet in een groot huis met veel buitenruimte te wonen om van een warmtepomp gebruik te kunnen maken.

Tip: Compact formaat voor een appartement

Lucht-lucht warmtepompen, lucht-water en hybride warmtepompen zijn ook in compacte formaten te krijgen. Je kan dus ook als je een kleine woning hebt of niet op de begane grond woont een warmtepomp laten installeren.

2. Nieuwste technologieën

Het is niet zo lang geleden dat lucht-water warmtepompen enkel verkrijgbaar waren met een buitenunit. De monoblock uitvoeringen van dit soort warmtepompen zijn een nieuw soort technologie. Door een warmtepomp zonder buitenunit aan te schaffen weet je dus dat je apparaat helemaal up-to-date is.

3. Geen buitenunit

Het grote voordeel is natuurlijk gewoon het ontbreken van de buitenunit. Het scheelt je erg veel ruimte aan je gevel. Bovendien ziet het er natuurlijk stukken beter uit

4. Eenvoudige installatie

Bij een split systeem moet er een koeltechnische verbinding worden gemaakt tussen de buitenunit en de warmtepomp binnen.

Bij een monoblock systeem is dit echter overbodig. Dit zorgt ervoor dat de installatie sneller kan verlopen. Bovendien bespaar je een hoop ruimte.

5. Minder warmteverlies

In het geval dat er geen sprake is van een buitenunit moet er minder afstand worden overbrugd door het verwarmende element.

Onderweg gaat er dus minder warmte verloren. Dit zorgt voor extra rendement. Het is dus voordeliger om geen buitenunit te hebben.

6. Geen geluidsoverlast

Monoblocks maken een stuk minder geluid dan buitenunits. Hebben je buren of jijzelf last van het geluid van je buitenunit? Dan kan het een oplossing zijn om voor een monoblock optie te kiezen. 

7. Milieuvriendelijk: erg zuinige werking

Omdat er bij een monoblock minder sprake is van warmteverlies, is een monoblock niet enkel rendabeler, maar ook milieuvriendelijker. Een monoblock is immers energiebesparender dan een buitenunit.

8. Weinig onderhoud

Een warmtepomp zonder buitenunit vereist veel minder onderhoud dan een exemplaar met buitenunit. Waarom? Een buitenunit wordt constant aan de weerselementen blootgesteld. De unit slijt daardoor veel sneller dan bij een monoblock, waarbij alle apparatuur zich binnen bevindt.

Meer weten? Stel je vraag via het offerteformulier en krijg advies op maat van deskundigen

Wil je meer weten of ben je klaar voor een installatie na het lezen van dit artikel? Vul dan snel het offerteformulier hieronder in. Je ontvangt vrijblijvend advies op maat en offertes van verschillende vakspecialisten.

Zo kun je weloverwogen beslissen over jouw warmtepomp en kiezen voor de optie met de beste prijs-kwaliteitsverhouding.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Warmtepomp – Vraag advies & offertes om te vergelijken
1*. Welk type warmtepomp wens je te laten installeren?
2*. Waarvoor wil je de warmtepomp gebruiken?
3*. Wanneer wens je de werken te laten uitvoeren?
4. Beschrijf uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.