Waar warmtepomp plaatsen?

Waar wil je jouw warmtepomp plaatsen? Dit artikel geeft je een overzicht van de aandachtspunten en de mogelijke opstelplaatsen. Ontvang hier meer informatie en advies op maat van specialisten in jouw buurt via ons offerteformulier.

Op welke plaatsen kan ik allemaal een (hybride) warmtepomp installeren?

Waar kun je het beste een hybride warmtepomp plaatsen? Deze belangrijke vraag kun je je het beste stellen bij het aanschaffen van een warmtepomp.

De plaats waar je de warmtepomp installeert, is sterk afhankelijk van het type warmtepomp waarvoor je kiest. Andere factoren zijn vaak ondergeschikt. Vaak heeft een warmtepomp een binnenunit en een buitenunit.

Woon je in een wijk, dan zie je vaak dat de buitenunit naast het huis wordt geplaatst. Dit in tegenstelling tot steden, waarbij de buitenunit meestal op het dak wordt geplaatst.

Afhankelijk van het type warmtepomp is de installatie anders en dus ook de installatie-vereisten. Bij een grond-water warmtepomp zal je horizontale of verticale boringen moeten uitvoeren.

Deze boringen doe je best in je achtertuin. Je moet echter ook vaak andere factoren in overweging nemen, zoals geluidshinder en de verbindingsmogelijkheden tussen de binnen- en buitenunit.

Er is geen wet die vastlegt waar je een bepaald type warmtepomp moet plaatsen. Hieronder bespreken we een aantal mogelijke plekken en hun voordelen voor het plaatsen van een warmtepomp.

Warmtepomp plaatsen buiten

Garage

In de garage kun je de binnenunit van een warmtepomp plaatsen, maar ook op zolder of in de kelder zijn goede opties. Om de binnenunit van een warmtepomp te kunnen plaatsen, is het belangrijk dat er voldoende leidingwerk aanwezig is.

Een goed geïsoleerde ruimte is daarbovenop ook belangrijk als ook een makkelijke toegang tot de warmtepomp voor onderhoud.

Nieuwbouw

Bij een warmtepomp in nieuwbouw wordt een buitenunit vaak geplaatst op een plaats met veel aansluitingen. Hierdoor bespaar je aanzienlijk op de kosten, omdat er minder leidingwerk nodig is.

Een warmtepomp bij een nieuwbouw wordt vaak aan de zijkant of achterkant van de woning geplaatst. Zo blijft het uitzicht langs de voorkant mooi en blijft het geluid ook aan de achterkant.

Een warmtepomp bij nieuwbouw op het dak plaatsen is een andere goede optie. Het grote voordeel van de installatie van een hybride warmtepomp is dat je geen verticale boringen nodig hebt in tegenstelling tot bij geothermische warmtepompen 

Zolder

Een hybride warmtepomp functioneert samen met een cv-ketel. De buitenunit van de warmtepomp wordt vaak op het dak geplaatst.

Een goed idee is dan om de cvketel op de zolder te plaatsen waardoor deze in zo dicht mogelijk en dus goed contact staat met de buitenunit van de warmtepomp.

Dak

In een stad wordt de buitenunit van een warmtepomp vaak op het dak geplaatst. Dit werd hierboven ook al een keer vermeld.

De cvketel bij een hybride warmtepomp staat in dit geval op de zolder waardoor de ketel dus makkelijk in verbinding staat met de warmtepomp. Daarbovenop is het voordeel ook nog dat je het aangezicht van de straat mooi houdt. 

De buitenunit op het dak plaatsen oogt daarbovenop ook mooier. Anders zou de buitenunit van de warmtepomp in jouw tuin staan.

Een bijkomend voordeel is hierbij is dat je minder last hebt van het geluid dat geproduceerd wordt door de warmtepomp of geluidsoverlast. 

Professionele installateur gaat een warmtepomp plaatsen

Oud huis

Wil je een oud huis duurzamer maken? Het installeren van een warmtepomp is niet altijd een goede eerste stap, maar kan wel een optie zijn.

Bij een oud huis biedt een warmtepomp echter niet dezelfde voordelen als bij een nieuwbouwwoning. Het beste wat je kan doen in een oud huis is isoleren.

Eerst isoleren, dan de stap zetten naar een water-water warmtepomp. De keuze van het type warmtepomp is uitgebreid. Er is echter één uitzondering, namelijk de bodem-water warmtepomp.

Deze wordt bij oude huizen niet vaak gekozen aangezien er horizontale of verticale boringen moeten gebeuren. Hierbij wordt de energie uit een captatienet van grondwater gehaald.

Er is dus een goede mogelijkheid dat je tuin een bouwerf wordt. Deze warmtepomp heeft echter wel het hoogste rendement. 

Wil je weten welke plaats het meest geschikt is voor jouw warmtepomp, of heb je een klacht over de warmtepomp? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan bij experts bij jou in de buurt via onderstaand formulier.

Op zoek naar een specialist?
Neem contact op met vakmannen in jouw buurt!

Waar mag je de buitenunit van een warmtepomp plaatsen?

Je kunt de buitenunit van een warmtepomp op verschillende plaatsen installeren: je voortuin of je achtertuin, aan de gevel, aan het balkon of op het dak of aan een aanbouw zoals bijvoorbeeld de garage.

Warmtepomp plaatsen in de tuin

Wat is de beste plaats voor buitenunit warmtepomp?

De allerbeste plek om een warmtepomp te installeren is ergens waar er veel bekabeling en leidingwerk aangelegd is. Zo kunnen er heel makkelijk leidingen en kabels getrokken worden om de buitenunit te verbinden met de binnenunit. Om het hoogste rendement te bereiken, plaats je best de twee units op niet al te grote afstand van elkaar.

Plaats je je buitenunit in de voortuin terwijl de binnenunit op de tweede verdieping ligt aan de achterkant, is dit verre van ideaal.

Deze plaatsing is niet ideaal voor zowel het leidingwerk als het rendement. Een zo kort mogelijke afstand tussen het buiten- en binnenunit heeft de voorkeur.

De warmtepomp plaats je best op een plek waar die voor niemand in de weg staat, maar ook voldoende vrije ruimte heeft voor de luchtdoorstroming en alle aansluitingen.

Een buitenunit plaats je liever ook niet te dicht bij een deur of raam en omwille van het geluid ook zeker niet te dicht bij een slaapkamer of een andere ruimte waar je veel tijd in doorbrengt.

Een buitenunit kan namelijk aanzienlijk geluid of lawaai produceren. Dit komt door de ventilator en compressor die hierin zitten. Hoe verder je dus de buitenunit weghoudt van ramen en deuren, hoe minder geluidshinder je zal ondervinden.

Het verwarmingswater wordt minder warm gemaakt door een warmtepomp in vergelijking met een cv-ketel. Hierdoor heb je meer tijd nodig om het huis warm te krijgen. De pomp zal langer opstaan dan je gewoon bent en dus ook meer geluid blijven produceren.

Wil je weten wat in jouw woning de beste plaats is om je buitenunit te plaatsen? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan bij vakmannen in jouw buurt via onderstaand formulier.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul dan snel dit formulier in. Het is volledig gratis en vrijblijvend!
arrow Ontvang offertes

Warmtepomp zwembad: waar plaatsen?

Een lucht-lucht warmtepomp voor een zwembad wordt vaak buiten geplaatst, bij voorkeur dicht bij de technische ruimte.

Deze lucht-lucht warmtepomp blaast koude lucht naar buiten. Het is dus belangrijk dat er genoeg ruimte voorzien wordt rond de warmtepomp zodat deze koude lucht ergens heen kan ontsnappen. 

Staat de warmtepomp in een gesloten ruimte, dan zal deze ruimte snel afkoelen. Hierdoor krijg je een domino-effect. Hoe lager de omgevingstemperatuur, hoe minder rendement de warmtepomp heeft. Dat is niet de bedoeling.

Een kwalitatieve warmtepomp voor een zwembad heeft een titanium wisselaar. Titanium is een erosie- en chloorbestendig materiaal dat ervoor zorgt dat het zwembadwater zonder enige moeite doorstroomt. De gemiddelde prijs van deze warmtepomp voor je zwembad start vanaf 1.000 euro.

Vaak wordt de warmtepomp voor een zwembad heel vakkundig weggestopt, aangezien deze veel geluid produceert en er niet zo aangenaam uitziet. Een mogelijke plaats hiervoor is de achterzijde van je tuinhuis, afgeschermd door planten en struiken.

Zwarte warmtepomp

Warmtepomp laten installeren of aansluiten? Vul het offerteformulier in en kom in contact met specialisten

Overweeg je een warmtepomp te installeren of aan te sluiten? Start door ons offerteformulier in te vullen. Hiermee bereik je specialisten in je omgeving.

Door je aanvraag ontvang je gratis en vrijblijvend meerdere offertes. Dit maakt het eenvoudig om informatie te verzamelen en prijzen te vergelijken. Zo ontdek je de ideale oplossing voor jouw situatie.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Warmtepomp – Vraag advies & offertes om te vergelijken
1*. Welk type warmtepomp wens je te laten installeren?

2*. Waarvoor wil je de warmtepomp gebruiken?

3*. Wanneer wens je de werken te laten uitvoeren?

4. Beschrijf uw project

5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.