Kies je beter voor een warmtepomp of een gasketel?

Het is een veel voorkomende vraag: welke te kiezen, een warmtepomp of een gasketel? Erg logisch dat je hierover nadenkt. Veel huizen hebben een gasketel. Maar gezien de opwarming van de aarde, denken veel mensen nu na over het isoleren van hun huis en het aanschaffen van een warmtepomp. Daarnaast kan een warmtepomp op de lange termijn ook kosten besparen. Beide systemen hebben hun voor- en nadelen. En het is natuurlijk afhankelijk van ieders eigen situatie. In dit artikel nemen we je graag mee langs alle nuttige info omtrent dit onderwerp.

Wanneer is een warmtepomp de betere keuze?

Een warmtepomp kan om verschillende redenen de betere keuze zijn. Daarnaast zijn er ook vereisten om een warmtepomp goed te laten functioneren in jouw woning:

  • Het is belangrijk dat je een goed geïsoleerde woning hebt. Warmtepompen werken namelijk op lagere temperaturen dan klassieke radiatoren, waardoor het belangrijk is dat er niet te veel warmte meteen weer naar buiten ontsnapt.
  • Hierop aansluitend is een warmtepomp de betere keuze als je een verwarmingssysteem al hebt dat je woning weliswaar even goed verwarmt, maar werkt met lagere temperaturen. Zoals een vloerverwarming of lage temperatuur radiatoren. Meestal zijn dit nieuwbouwwoningen.
  • Een warmtepomp is de betere keuze als je af wil van fossiele brandstoffen. Een warmtepomp werkt namelijk volledig op elektriciteit. Daarnaast kunnen de prijzen van fossiele brandstoffen ook nogal schommelen doorheen het jaar.
  • Als je voor de meest milieuvriendelijke manier van verwarming voor je huis wilt kiezen, is een warmtepomp de beste optie. Een gasketel heeft namelijk CO2uitstoot bij de gebruiksfase. Een warmtepomp stoot zelf niks uit. Het verbruikt natuurlijk wel elektriciteit.
  • Als je bijvoorbeeld al zonnepanelen bezit, kun je zelf gratis elektriciteit voor de warmtepomp opwekken. Zo heb je een zeer milieuvriendelijke verwarmingsinstallatie en bespaar je op de lange termijn kosten.
  • Tenslotte is een warmtepomp ook een goede keuze als je regelmatig onderhoudskosten wilt vermijden.

Wanneer kies ik toch voor een gasketel?

Hoewel een warmtepomp vaak de verstandigste optie is, zijn er genoeg redenen om een gasketel te overwegen. De nadelen van een warmtepomp passen soms niet bij je eigen situatie.

  • Een gasketel kan je overwegen als je bijvoorbeeld een minder goed geïsoleerde woning hebt, waar de warmte snel ontsnapt. Vaak zijn dit oude woningen.
  • Het verwarmingssysteem, dat gevoed zou worden door de warmtepomp, kan geen extreem hoge temperaturen bereiken. Hierdoor is een gasketel wellicht ook een betere optie als je wilt dat je huis snel de gewenste temperatuur bereikt.
  • Daarnaast is het niet altijd mogelijk om een warmtepomp aan te sluiten. Vaak heb je een lage temperatuurverwarming nodig.
  • Verder, als je tenminste al een gasaansluiting hebt, is een gasketel snel en eenvoudig te installeren. Er zijn geen grote renovaties nodig. Soms is het ook mogelijk om redelijk eenvoudig een gasaansluiting aan te laten leggen, als je er nog geen hebt.
Boiler inspectie

Warmtepomp combineren met gasketel

Je kan ook nadenken over het combineren van een (lucht-water) warmtepomp met een gasketel. Dit noemen we ook wel een hybride warmtepomp.

Bij deze hybride oplossing verwarmt de warmtepomp je woning en zorgt de cv-ketel voor het warme tapwater. Mocht het nou erg koud zijn buiten, of wil je je woning snel op een hogere temperatuur krijgen, dan kan de cv-ketel ook bijspringen.

De gasketel die hierbij wordt gebruikt heet ook wel een gascondensatieketel. Deze soort ketel heeft een erg goed rendement, wat gunstig is.

Een gascondensatieketel kan je jaarlijkse energiefactuur wel tot 35% laten dalen in vergelijking met een oude, traditionele gasketel! Door deze nieuwe soort gasketel zijn rookgassen door de schoorsteen ook verleden tijd.

Dit komt doordat de nieuwe soort gasketel de warmte uit de waterdamp van de verbrandingsgassen opvangt voor het verwarmen van de centrale verwarming.

Het systeem van de hybride warmtepomp controleert zelf wat de meest efficiënte en dus energiezuinige optie is op de specifieke momenten van de dag. Er wordt dan gekeken naar de actuele buitentemperatuur en de gewenste binnentemperatuur. 

Als het bijvoorbeeld erg koud buiten is, kan het wat langer duren voordat de warmtepomp je woning op de juiste temperatuur heeft gebracht. In dat geval kan de gasketel bijspringen.

Hoeveel hybride systemen bestaan er?

Er bestaan over het algemeen twee soorten hybride systemen: het alles-in-één-systeem en het volledige hybride systeem.

Het alles-in-één-systeem is een systeem waarbij je alleen een buitenunit installeert in combinatie met een condensatieketel. Dit systeem is goed geschikt voor nieuwbouwwoningen of als je een oudere woning gaat renoveren.

Het volledige hybride systeem is goed geschikt voor als je een warmtepomp wil aansluiten op je bestaande gasketelsysteem.

Er zijn dan geen grote werkzaamheden nodig. Je voegt dan zowel een binnen- als een buitenunit toe aan je bestaande ketel.

Er zijn andere combinaties mogelijk, bijvoorbeeld met thermische zonnepanelen of een zonneboiler. Je kan bij ons gratis advies en vrijblijvende offertes hiervoor aanvragen.

Geïnteresseerd in een hybride warmtepomp?
Vul het onderstaande formulier in en kom meer te weten!
arrow Ontvang offertes

Prijs warmtepomp versus gasketel

Naast het milieuvriendelijke voordeel van warmtepompen vergeleken met fossiele brandstoffen gebruikende gasketels, zijn er ook financiële voordelen.

Wil je een exactere berekening? Wij kunnen je hierbij helpen door advies op maat aan te bieden.

Is verwarmen met een warmtepomp goedkoper dan gas?

Er zijn verschillende manieren om naar de kosten te kijken. In eerste instantie heb je de aankoopprijs. In dit geval is meestal een warmtepomp duurder.

Een lucht-water warmtepomp kost bijvoorbeeld ongeveer 5.000 euro, inclusief btw en installatie. De prijs hangt natuurlijk wel af van het type warmtepomp.

Een traditionele cv-ketel is tegenwoordig eerder tussen de 2.150 en 5.400 euro te verkrijgen (inclusief btw en installatie). De prijs hangt af van hoe groot vermogen je nodig hebt.

In tweede instantie heb je de kosten van je jaarlijkse energiefactuur. Ten opzichte van een gasketel is het verbruik van een warmtepomp een stuk zuiniger. Als je dus de terugverdientijd meerekent, zal uiteindelijk een warmtepomp de goedkopere optie zijn.

Heb ik recht op premies en subsidies?

Onder bepaalde voorwaarden kan je in aanmerking komen voor premies bij het aanschaffen van een warmtepomp. We begrijpen erg goed dat je vragen hebt bij de complexiteit van de regelingen. Daarom sommen we er vier voor je op:

  • Mijn VerbouwPremie: afhankelijk van je inkomen maak je aanspraak op de Mijn VerbouwPremie van de Vlaamse overheid. Deze premie kan je krijgen als je bezig bent met renovatie en energiebesparende investeringen. Behoor je tot de middelste inkomenscategorie? Dan kan je 3.000 euro voor een lucht-water warmtepomp krijgen. En voor een hybride warmtepomp kan dat oplopen tot 2.000 euro (maximaal 40% van de factuur).
  • Totaalrenovatiebonus: deze bonus krijg je na het combineren van meerdere energiebesparende premies. Het gaat om ten minste 3 premies (of 2 premies met een ventilatiesysteem). Hoe meer energiezuinige maatregelen je neemt, des te hoger de bonus dus. Deze drie investeringen moeten allemaal binnen een periode van 5 jaar vallen. En daarnaast moet de eerste investering gedaan zijn voor eind 2020.
  • EPC-labelpremie: deze premie is van netbeheerder Fluvius. Heb je je eerste investering later uitgevoerd dan eind 2020? Dan kan je het beste naar deze premie kijken. Je krijgt financiële steun als je binnen 5 jaar ervoor zorgt dat met deze investering je huis aanzienlijk energiezuiniger wordt, waardoor het EPC-label van je woning verbetert. Je dient dit te combineren met twee andere energiebesparende maatregelen om hier aanspraak op te maken.
  • Verlaagd btwtarief: deze premie is uitsluitend van toepassing op mensen die samenwerken met een erkende installateur. Is je woning ouder dan 10 jaar en wil je milieuvriendelijker gaan verwarmen? Dan kan je aanspraak maken op een verlaging van het btw-tarief van 21% naar 6%. Voor het aanschaffen en installeren van warmtepompen in huizen jonger dan 10 jaar geldt in 2024 deze regeling ook nog steeds. Een ideaal moment dus om na te denken over een milieuvriendelijke verwarmingsinstallatie!

Als je een nieuwe gasketel aanschaft zijn er ook nog steeds premies waar je aanspraak op zou kunnen maken:

  • Mijn VerbouwPremie: als je tot de laagste inkomenscategorie behoort, kun je aanspraak maken op 1.800 euro premie bij het aanschaffen van een nieuwe gascondensatieketel. Deze premie kan oplopen tot 2.500 euro als je daarmee je oude stookolieketel moet laten weghalen. Je komt echter wel alleen in aanmerking voor deze premie als je eindfactuur, ten laatste, viel in de maand oktober van het jaar 2023.
  • Verlaagd btw-tarief: ook voor gascondensatieketels geldt de verlaagde btw-tariefregeling van 21% naar 6%. Dit geldt voor woningen ouder dan 10 jaar.
We zien hier een buitenunit van een warmtepomp.

Alle voordelen en nadelen op een rijtje

Het kan fijn zijn om alles nog even kort samengevat op een rijtje te hebben voordat je een keuze maakt. Er zijn veel variabele om rekening mee te houden als je op zoek bent naar een milieuvriendelijke verwarmingsinstallatie.

Warmtepomp

Voordelen:

  • Energiezuiniger: een warmtepomp gaat veel efficiënter om met z’n energieverbruik. Dit scheelt elke maand weer geld.
  • Niet afhankelijk van fossiele brandstoffen: al helemaal als je zonnepanelen laat installeren kan je volledig onafhankelijk raken van fossiele brandstoffen!
  • Milieuvriendelijker: zelfs als deze met grijze stroom (elektriciteit verwekt met fossiele brandstoffen) wordt gevoed, stoot je warmtepomp minder CO2 uit.
  • Minder onderhoudskosten: een warmtepomp heeft minder onderhoudskosten dan een gasketel. Je hoeft enkel elke 2 jaar het koelcircuit even te laten controleren.

Nadelen:

  • Duurder: de aankoopprijs van een warmtepomp ligt hoger dan een gasketel.
  • Alleen rendabel bij goed geïsoleerde woningen: anders kan de warmtepomp je woning niet adequaat verwarmen.
  • Complexere installatie: dit verschilt per type warmtepomp. Maar over het algemeen is het een complexere aangelegenheid om een warmtepomp te installeren dan een gasketel. Voor de installatie van de buitenunit van een lucht-water of lucht-lucht warmtepomp is een dak of gevel nodig.
  • Lage temperatuurverwarming nodig: een warmtepomp verwarmt de radiatoren tot een lagere temperatuur. Hierdoor heb je speciale lage temperatuurradiatoren nodig.
Op zoek naar gespecialiseerde kennis?
Wij weten wel raad daarmee!

Gasketel

Voordelen:

  • Goedkoper: de aankoopprijs van een gasketel ligt lager dan een warmtepomp.
  • Ook rendabel bij minder goed geïsoleerde woningen: met een gascondensatieketel kan je verwarmingswater hogere temperaturen bereiken en hoeft je woning minder goed geïsoleerd te zijn om verwarmd te worden.
  • Eenvoudige installatie: zeker als je een gasaansluiting hebt in je woning, is het erg eenvoudig om een gasketel te installeren in je woning.
  • Geen lage temperatuurverwarming nodig: doordat het water bij een gasketel tot hogere temperaturen verwarmd kan worden, is het niet nodig om speciale radiatoren te hebben die geschikt zijn voor lagere watertemperaturen.

Nadelen:

  • Minder energiezuinig: een gasketel verbruikt meer energie (en tevens fossiele brandstoffen) dan een warmtepomp (die elektrisch is).
  • Afhankelijk van fossiele brandstoffen: gasketels zijn afhankelijk van gas, een fossiele brandstof dus. We hebben gezien hoe deze prijzen nogal kunnen fluctueren de afgelopen jaren.
  • Minder milieuvriendelijk: doordat de gasketel gas verbruikt en minder energiezuinig is dan een warmtepomp, is dit systeem ook minder milieuvriendelijk.
  • Meer onderhoudskosten: een gasketel moet verplicht om de 2 jaar voorzien worden van onderhoud. Dit kost per keer zo ongeveer tussen de 100 en 200 euro (inclusief btw).

Kan ik mijn radiatoren behouden bij het vervangen van mijn condensatieketel?

Er zijn zeker scenario’s waarbij je je radiatoren kan behouden als je je condensatieketel wil vervangen.

Allereerst is het belangrijk om te bepalen of je thuis hoge- of lage temperatuurradiatoren hebt. Mocht het zo zijn dat je hoge temperatuurradiatoren hebt, dan kan je overwegen om toch lage temperatuurradiatoren aan te schaffen.

Vooral wanneer je overstapt naar een warmtepomp, zijn lage temperatuurradiatoren veel beter geschikt voor dat systeem. Je kan ook overwegen om een vloerverwarming te nemen. Dit systeem valt ook onder de lage temperatuurverwarmingssystemen.

We zien hier de leidingen van gasketels en boilers in een kamer.

Welke keuze maak ik met het oog op het milieu?

Een warmtepomp is verreweg milieuvriendelijker dan een gasketel. Op dat vlak is de keuze snel gemaakt.

Het is dan echter wel belangrijk om mee te wegen dat een warmtepomp na verloop van de jaren pas zijn milieu– en prijswinst boekt.

Het apparaat kost weliswaar meer energie om te produceren, maar verbruikt dagelijks dan weer minder energie in vergelijking met een gasketel.

Daarom zul je de positieve effecten hiervan pas na verloop van tijd volledig realiseren. Wil je gratis en vrijblijvende offertes ontvangen? Daar helpen we je graag bij!

Ben je geïnteresseerd in een warmtepomp of ga je toch liever voor een gasketel? Vul het formulier in en ontvang offertes op maat

Nu weet je alle ins en outs van warmtepompen en gasketels! Als je interesse hebt om een van deze twee verwarmingssystemen aan te schaffen, dan helpen we je daar maar al te graag bij. Vul hieronder het formulier in voor gratis en vrijblijvende offertes en advies op maat van specialisten in jouw buurt.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Warmtepomp – Vraag advies & offertes om te vergelijken
1*. Welk type warmtepomp wens je te laten installeren?

2*. Waarvoor wil je de warmtepomp gebruiken?

3*. Wanneer wens je de werken te laten uitvoeren?

4. Beschrijf uw project

5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.