Warmtepomp met boiler: wat kost het? Wat zijn de voordelen?

Wil je jouw sanitair warm water op een milieuvriendelijke en energiezuinige manier verwarmen? Dan is een warmtepomp met boiler wellicht een goede oplossing voor jou. Maar wat houdt deze technologie precies in? Lees in dit artikel meer over de investering in duurzame warmte en ontdek de vele voordelen die een warmtepomp met boiler biedt.

Hoe werkt een warmtepomp met ingebouwde boiler?

Klassieke verwarmingssystemen werken steeds op fossiele brandstoffen of op elektriciteit. Een warmtepomp met boiler werkt daarentegen maar deels op elektriciteit. Het haalt ongeveer 70% van de nodige energie uit de omgevingslucht.

De warmtepompboiler heeft niet per se hitte nodig: elektriciteit en de aanwezige omgevingswarmte uit de binnen-, buitenlucht of afgevoerde ventilatielucht zijn de enige twee zaken waar de boiler gebruik van maakt.

Maar hoe werkt het nu precies? De boiler wordt uitgerust met koelvloeistof die op een lage temperatuur begint te koken en gasvormig wordt. Nadien drukt een compressor het gas samen, waardoor de temperatuur begint te stijgen.

Zo wordt de warmte aan het sanitair water in een soort voorraadvat afgegeven. Nadien wordt het gas opnieuw vloeistof, verlaagt de druk en de hele cyclus kan opnieuw beginnen.

Wat is het verschil tussen een warmtepompboiler en een warmtepomp met buffervat?

Een warmtepompboiler en een warmtepomp met buffervat dienen allebei voor de opslag van warm water. Het grote verschil tussen de twee is dat een boiler enkel zorgt voor het sanitair warm water, terwijl een buffervat energie opslaat om andere installaties zoals je centrale verwarming bij te staan door gebruik te maken van het warm water.

Warmtepomp met boiler

Wat kost een warmtepomp met geïntegreerde boiler?

Wanneer je overweegt om een warmtepompboiler te laten installeren in je woning, check je best op voorhand de prijs. Je betaalt gemiddeld 3.500 euro (inclusief btw en installatiekosten) voor een warmtepompboiler.

Hoewel de kosten vrij hoog liggen, is het een goede keuze. De boiler vraagt veel minder energie dan een klassieke boiler, waardoor het een rendabele en toekomstgerichte investering wordt. 

Zijn er premies of subsidies van de Vlaamse overheid?

Er bestaat een Mijn VerbouwPremie voor elke eigenaar en investeerder die een warmtepompboiler liet installeren. Check hiervoor zeker nog eens de voorwaarden op de site van de Vlaamse overheid.

Bovendien kan je ook een subsidie krijgen wanneer je een woning of appartement met een slecht energielabel zoals E en F koopt en je dat binnen de vijf jaar energetisch renoveert. Ook hierbij check je zeker de voorwaarden best op de website van de Vlaamse overheid.

Ontdek je liever exacte prijzen?
Vraag hier je offertes!

Wat zijn de voordelen en de nadelen van een warmtepompboiler

De warmtepompboiler biedt tal van voordelen, maar helaas ook nadelen. Benieuwd? Ontdek ze hieronder: 

De voordelen

  • Milieuvriendelijk: de boiler stoot veel minder CO2 uit dan klassieke waterverwarmingssystemen doordat ze warmte uit de omgevingslucht onttrekken. 
  • Energiezuinig: een warmtepompboiler is maar liefst drie keer zuiniger dan bijvoorbeeld een elektrische boiler. Wanneer je de boiler combineert met zonnepanelen, is het zelfs nog zuiniger.
  • Simpele installatie: de warmtepompboiler werkt op elektriciteit, waardoor je alleen maar een stopcontact nodig hebt om het apparaat aan te sluiten.
  • Dé ideale optie voor grote gezinnen: de boiler kan voldoende warm water voorzien voor gezinnen tot 6 personen.

De nadelen: 

  • Heeft veel ruimte nodig: de warmtepompboiler is redelijk groot, waardoor het toestel vaak in de garage of kelder geplaatst wordt. 
  • Laag rendement in de winter: tijdens de zomermaanden is er genoeg warmte in de lucht zodat de boiler sanitair warm water kan opwarmen. In de winter is dat minder het geval, waardoor de boiler meer energie nodig heeft om diezelfde hoeveelheid water op te warmen. 
  • Duur: de boiler is een dure kost. Maar bekijk het steeds als een goede investering want door de besparing op je energiefactuur heb je de investering snel terugverdiend. 

Kan je de woning verwarmen met een warmtepompboiler?

Je kan je woning verwarmen met een warmtepompboiler maar dat is niet aan te raden. Wanneer je dit wel doet, wordt er enorm veel energie verbruikt waardoor de levensduur van je boiler zal afnemen omdat deze veel intensiever moet werken. Eventueel lukt het wel voor vloerverwarming in enkel de badkamer. 

Warmtepompboiler specialist inschakelen

Is een warmtepompboiler interessant in jouw woning?

Of een warmtepompboiler interessant is voor jouw woning, hangt af van enkele factoren zoals de beschikbare ruimte, de behoeftes van je gezin, enzovoort. Er bestaan wel enkele gevallen wanneer een warmtepompboiler zeker interessant is voor je woning: 

  • Er is een grote warmwaterbehoefte (bijvoorbeeld je hebt een groot gezin).
  • Je woont in een bestaande woning met of zonder gasaansluiting. De warmtepompboiler is namelijk zeer eenvoudig te installeren. 
  • Je hebt zonnepanelen.

Combinatie met zonnepanelen voor extra efficiëntie

Wil je je ecologische voetafdruk nog kleiner maken en je energiefactuur nog meer laten dalen? Ga dan voor de combinatie van een warmtepompboiler met zonnepanelen.

De panelen wekken elektriciteit op door zonlicht, waardoor ze perfect aansluiten bij de elektriciteitsbehoeften van de warmtepompboiler

Overtuigd van de voordelen van een warmtepomp met boiler? Vergelijk offertes en bespaar op installatiekosten

Ben je helemaal overtuigd van de vele voordelen van een warmtepompboiler? Of zit je toch nog met enkele vragen? Vul onderstaand formulier in en kom in contact met verschillende specialisten in jouw regio.

Door de gratis offertes te vergelijken, scoor jij de beste deal voor je renovatie- of bouwproject. Werk voor al je projecten steeds samen met een vakman. Zo vermijd je onnodige kosten en ontvang je steeds advies op maat.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Warmtepomp – Vraag advies & offertes om te vergelijken
1*. Welk type warmtepomp wens je te laten installeren?

2*. Waarvoor wil je de warmtepomp gebruiken?

3*. Wanneer wens je de werken te laten uitvoeren?

4. Beschrijf uw project

5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.