Ventilatiewarmtepompen: een zinvolle aankoop? Kosten, mogelijkheden en troeven

Ontdek in dit artikel alles over ventilatiewarmtepompen. Lees meer over de kosten, mogelijkheden en voordelen. Leer hoe ze werken, wat de kosten zijn, en hoe je kunt profiteren van deze efficiënte verwarmingsoplossing. Wil je meer weten? Stel je vragen aan specialisten en vergelijk gratis offertes voor advies op maat.

Wat is de werking van een ventilatiewarmtepomp?

Ventilatiewarmtepompen werken anders dan traditionele warmtepompen. In plaats van warmte uit de buitenlucht te halen, maken ze gebruik van de warmte in de afgevoerde lucht van het ventilatiesysteem. Hierdoor is een externe buitenunit niet nodig.

De warmtepomp onttrekt warmte uit de afgevoerde lucht, die meestal een temperatuur van ongeveer 20°C heeft, en gebruikt deze om water te verwarmen. Dit proces vereist weinig energie, waardoor het een energiezuinige en efficiënte manier van verwarmen is.

Onderdeel van de hybride warmtepompen zonder een buitenunit

Een ventilatieluchtwarmtepomp werkt in combinatie met de bestaande ventilatiekanalen en cvinstallatie, waardoor het een hybride warmtepompsysteem vormt.

Het voorziet continu in een basisniveau van verwarming, maar de cv-ketel ondersteunt tijdens piekmomenten. Hierdoor verbruikt de cv-ketel tot 25% – 50% minder energie.

Ontvang je graag persoonlijk advies?
Vul dan volledig vrijblijvend onderstaand formulier in!
arrow Ontvang tot 5 gratis offertes

Een ventilatiewarmtepomp kopen: wat zijn de kosten?

Voor een ventilatieluchtwarmtepomp variëren de kosten doorgaans tussen € 2.500 en € 4.700, inclusief btw en installatie.

Bovendien kun je onder bepaalde voorwaarden een premie van de overheid ontvangen voor de installatie van een warmtepomp, waardoor de investering nog aantrekkelijker wordt.

Hoeveel stroom verbruikt een ventilatiewarmtepomp?

Een ventilatiewarmtepomp heeft een gemiddeld rendement van ongeveer 400%, wat betekent dat 1 deel energie 4 delen warmte oplevert.

Het stroomverbruik van een ventilatiewarmtepomp hangt af van factoren zoals het vermogen, de gewenste temperatuur, en de isolatie van de woning.

Over het algemeen zijn ze energiezuinig door het gebruik van ventilatielucht. Goed geïnstalleerd en afgesteld, kunnen ze flinke besparingen opleveren op de energierekening.

Besparing

Met een ventilatiewarmtepomp in combinatie met een cv-ketel op aardgas kun je jaarlijks aanzienlijk besparen op je energiekosten.

Met een gemiddelde energiebesparing van 35% kun je tot wel € 448,77 besparen op je aardgaskosten, waardoor je totale aardgaskosten uitkomen op € 833,43.

Ondanks het extra elektriciteitsverbruik van de ventilatiewarmtepomp zijn er nog steeds aanzienlijke besparingen mogelijk op je energierekening, terwijl je tegelijkertijd bijdraagt aan een duurzamere verwarmingsoplossing.

Premies en subsidies

Wie een ventilatiewarmtepomp installeert, kan mogelijk in aanmerking komen voor diverse premies en subsidies, zoals:

 • Premies van de netbeheerder: particuliere woningeigenaren in Vlaanderen kunnen een premie aanvragen bij de netbeheerder voor de installatie van een ventilatiewarmtepomp.
 • Energiepremies van de gemeente of provincie: sommige gemeenten en provincies bieden extra energiepremies aan bovenop de premies van de netbeheerder om duurzame investeringen aan te moedigen.
 • Renovatiepremie: in bepaalde gevallen kan een renovatiepremie van de Vlaamse overheid worden aangevraagd voor renovatiewerken, waaronder het plaatsen van een ventilatiewarmtepomp.
Ventilatie warmtepomp voorstelling werking

Is mijn woning of appartement geschikt voor een ventilatiewarmtepomp?

Om te weten of je woning of appartement geschikt is voor het hebben of plaatsen van een warmtepomp, houd je best rekening met volgende aspecten:

 1. Bouwjaar: een huis gebouwd na 1980, maar voor 2005, is waarschijnlijk geschikt voor een ventilatiewarmtepomp.
 2. Juist ventilatiesysteem: vanaf 1980 werden nieuwe woningen beter geïsoleerd en uitgerust met mechanische ventilatie, wat compatibel is met een ventilatiewarmtepomp. Huizen na 2005 hebben vaak balansventilatie met warmteterugwinning (WTW).
 3. Isolatie: naast mechanische ventilatie moet je huis ook goed geïsoleerd zijn, inclusief vloer, spouwmuur, dak en HR++ glas / triple glas. Bij onvoldoende isolatie heeft het installeren van een warmtepomp weinig zin; investeren in isolatie is dan de beste eerste stap.

Enkele aandachtspunten en tips

Hier zijn enkele belangrijke tips om in gedachten te houden bij het overwegen van een ventilatiewarmtepomp:

 1. Bestaande balansventilatie: als je huis al is uitgerust met balansventilatie, is het niet mogelijk om een ventilatiewarmtepomp te installeren. De warmte uit de uitgaande ventilatielucht wordt namelijk al gebruikt om de inkomende lucht op te warmen.
 2. Vermijd overventilatie: overmatig ventileren, in een poging om meer lucht naar de warmtepomp te sturen, is niet effectief en leidt alleen tot extra energieverbruik. Bovendien moet de extra koude lucht die wordt binnengebracht ook weer worden opgewarmd, wat resulteert in hogere verwarmingskosten.
 3. Grotere woningen: in grotere of minder goed geïsoleerde woningen kan de cv-ketel een groter deel van de warmteproductie op zich nemen. Dit komt doordat de hoeveelheid warmte die de ventilatiewarmtepomp kan leveren, beperkt is tot de hoeveelheid beschikbare ventilatielucht.
 4. Vervang ventilatorbox: als je nog een ventilatorbox op wisselstroom hebt, overweeg dan deze te vervangen door een ventilatiewarmtepomp. Dit bespaart niet alleen energie, maar maximaliseert ook de efficiëntie van je verwarmingssysteem.
Vergelijk specialisten
Wil je de beste deal voor een ventilatiewarmtepomp? Vergelijk specialisten in jouw regio via ons offerteformulier.

Extra mogelijkheden met ventilatiewarmtepompen

In de meeste gevallen werken ventilatiewarmtepompen samen met een cv-ketel, vergelijkbaar met een hybride warmtepomp met buitenunit. De cv-ketel springt bij wanneer extra warmte nodig is en zorgt voor warm water in de keuken en douche.

Enkele uitzonderingen zijn:

1. Gecombineerd systeem

Sommige warmtepompen zijn in staat om warmte te halen uit zowel de bodem of buitenlucht als uit ventilatielucht. Deze gecombineerde systemen kunnen het hele huis van warmte en warm water voorzien, waardoor ze bijzonder energiezuinig zijn.

Door meerdere warmtebronnen te benutten, kunnen deze systemen efficiënt werken in verschillende weersomstandigheden en seizoenen, wat resulteert in een constante en comfortabele verwarming en warmwatervoorziening.

2. Ventilatiewarmtepomp en boiler

Een ventilatiewarmtepomp kan de warmte leveren aan een boiler voor warm water, wat vooral gunstig is voor woningen die zijn aangesloten op een warmtenet, zoals stadsverwarming.

Door de warmte uit ventilatielucht te gebruiken om water te verwarmen, kan de behoefte aan externe energiebronnen worden verminderd, wat resulteert in lagere energiekosten en een milieuvriendelijkere warmwateroplossing.

3. Ventilatiewarmtepomp en zonneboiler

In zeer goed geïsoleerde woningen kunnen ventilatiewarmtepompen met elektrische naverwarmer de verwarming volledig verzorgen.

Een zonneboiler met elektrische naverwarming, samen met een douche-WTW (warmteterugwinning), kan het warmwatersysteem aanvullen, waardoor de hr-ketel op gas overbodig wordt.

Dankzij de zonne-energie en restwarmte uit ventilatielucht, kunnen deze systemen een duurzame en kosteneffectieve oplossing bieden voor het verwarmen van water in huis.

ventilatiewarmtepomp buiten

Kan je ook koelen met een ventilatiewarmtepomp?

De meeste ventilatiewarmtepompen bieden geen koelfunctie, met één uitzondering: de ModulAIR Blue van Inventum. Dit innovatieve systeem kan niet alleen verwarmen, ventileren en warm water leveren, maar ook actief koelen.

In tegenstelling hiermee kunnen andere warmtepompsystemen, zoals grond/water warmtepompen of (hybride) elektrische lucht/water warmtepompen, doorgaans wel passief of actief koelen.

Voordelen van een ventilatiewarmtepomp op een rij

 1. Efficiënt: de gerecyclede lucht uit het ventilatiesysteem begint gemiddeld op 20°C, waardoor er weinig extra energie nodig is om deze verder te verwarmen.
 2. Betaalbaar: de kosten voor een kwalitatieve ventilatiewarmtepomp liggen gemiddeld rond € 2.550, wat relatief betaalbaar is.
 3. Toekomstgericht: met de stijgende kosten en de afbouw van gas als energiebron is investeren in een warmtepomp een verstandige keuze voor de toekomst.
 4. Snelle terugverdientijd: dankzij de efficiëntie en het hoge rendement kun je de investering in een ventilatiewarmtepomp gemiddeld binnen 12 jaar terugverdienen.
 5. Energiebesparing: een ventilatiewarmtepomp kan het gasverbruik tot wel 75% verminderen, wat resulteert in aanzienlijke energiebesparingen.
 6. Milieuvriendelijk: door minder energie te verbruiken, draag je bij aan een lagere CO2-uitstoot, waardoor je milieuvriendelijk bezig bent.
 7. Verbeterd binnenklimaat: een ventilatiewarmtepomp zorgt voor een gezond binnenklimaat door de continue ventilatie terwijl de warmte binnen wordt gehouden.

Zijn er ook nadelen aan een warmtepomp met ventilatie?

 1. Afhankelijk van mechanische ventilatie: een bestaand mechanisch ventilatiesysteem is essentieel voor het functioneren van een ventilatiewarmtepomp.
 2. Hybride oplossing: een ventilatiewarmtepomp alleen kan niet altijd voldoende warmte leveren, vooral tijdens koudere periodes. Daarom wordt vaak een hybride systeem gebruikt in combinatie met een HR-ketel.
 3. Goede isolatie vereist: een degelijke isolatie is cruciaal voor de efficiënte werking van een warmtepomp. Zonder goede isolatie zal de warmtepomp niet optimaal functioneren.

Bijkomende info en advies op maat nodig? Stel je vragen aan specialisten en vergelijk gratis offertes

Wil je meer weten over ventilatiewarmtepompen of ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw woning? Aarzel dan niet om vragen te stellen aan specialisten en ontvang gratis offertes op maat. Zo kun je de beste beslissing maken voor een efficiënte en duurzame verwarmingsoplossing.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Warmtepomp – Vraag advies & offertes om te vergelijken
1*. Welk type warmtepomp wens je te laten installeren?
2*. Waarvoor wil je de warmtepomp gebruiken?
3*. Wanneer wens je de werken te laten uitvoeren?
4. Beschrijf uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.