Water-water warmtepomp: prijs, werking en rendement

Interesse in een waterwater warmtepomp? Als je op zoek bent naar een efficiënte, ecologische en duurzame manier om de centrale verwarming en het water in jouw woning te verwarmen, biedt een water-water warmtepomp tal van voordelen. In dit artikel vind je meer informatie over de prijs, de werking en het rendement van een water-water warmtepomp. Wil je extra advies of meer info? Vraag dan gerust advies en ontvang prijsvoorstellen van warmtepompinstallateurs in jouw regio via onze offertepagina.

Water-water warmtepomp prijs

Water-water warmtepompen zijn een serieuze investering. De prijs van dit type kan makkelijk oplopen tot 15.000 euro. Veel geld, maar door z’n efficiënte werking en constante rendement bespaar je sowieso op je jaarlijkse energiefactuur. Bijgevolg verdien je deze investering snel terug.

Door te investeren in groene, duurzame energie profiteer je bovendien van een belastingvoordeel en de premie voor warmtepompen van onder meer netbeheerder Fluvius.

Ook combineer je deze milieuvriendelijke technologie makkelijk met zonnepanelen. Wat je opnieuw een energiebesparing kan opleveren en dus een lagere energierekening.

Vergelijk prijzen van water-water warmtepompen
Ontvang offertes van verschillende specialisten en vergelijk de prijzen. Vraag hier gratis offertes.
arrow Ontvang offertes op maat

Water-water versus geothermische warmtepomp

Het belangrijkste verschil tussen geothermische en lucht-water warmtepompen is de energiebron. Terwijl een lucht-water warmtepomp warmte uit de lucht haalt, onttrekt een geothermische warmtepomp energie uit de grond.

Beide systemen zijn duurzaam en gebruiken ongeveer 70 – 80% duurzame energie, waarbij geothermische warmtepompen geschikter zijn voor strengere winters, terwijl lucht-water warmtepompen passen bij diverse Europese klimaten.

Luchtwater warmtepompen zijn eenvoudiger te installeren en veelzijdiger, terwijl geothermische warmtepompen meer ruimte en specifieke bodemomstandigheden vereisen.

Hoewel de installatiekosten van geothermische warmtepompen over het algemeen hoger liggen vanwege extra logistiek, dragen beide systemen bij aan lagere energiekosten, vergen ze minder onderhoud en verhogen ze de waarde van de woning.

Water-water warmtepomp installeren

Werking water-water warmtepompen – Grondboring

Water-water warmtepompen gebruiken een specifieke methode voor warmtewinning. Eerst worden twee putten in de grond geboord, nabij de toekomstige locatie van de warmtepompinstallatie. 

In de pompput stijgt water op, gaat naar de verdamper, en het afgekoelde water keert terug naar de retourput. Het is belangrijk om contact tussen het bronwater en de buitenlucht te vermijden, dus de putten worden goed afgesloten.

Met minimale elektriciteit haalt de water-water warmtepomp warmte uit het grondwater, wat resulteert in efficiënte energieopwekking voor het verwarmen van het huis en sanitair water.

Water-water warmtepomp oppervlaktewater

In veel gevallen kan je een water-water warmtepomp gebruiken die grondwater uit een bron zoals rivieren of meren in de buurt oppompt (en loost).

Je hebt speciale filters nodig en het is niet zonder zijn wettelijke regels, maar je hoeft dan geen grondboringen te doen.

Het proces kan andere kosten met zich meebrengen voor het oppompen van het water. Als jouw huis in de buurt van rivieren of meren ligt, kan je hier dus echt van profiteren.

Open of gesloten bron

Een open bron systeem voor water-water warmtepompen maakt gebruik van oppervlaktewater, zoals een meer of rivier, als warmtebron. Het haalt warmte direct uit het water en loost het vervolgens terug.

In een gesloten bron systeem circuleert een vloeistof, meestal een antivriesmiddel, door een gesloten buizensysteem in de grond. Het neemt warmte op uit de bodem en brengt deze naar de warmtepomp.

Water-water warmtepompboiler

Je kan water-water warmtepompen combineren met een boiler om je water op te warmen. Een warmtepompboiler is een toestel dat zowel als lucht-waterverwarmer en als elektrisch waterverwarmingssysteem kan worden beschouwd.

De omgevingswarmte van de buitenomgeving gaat door metalen spoelen om koel grondwater te verwarmen, dat vervolgens warm water wordt voor gebruik in jouw huis.

Water-water warmtepomp

Water-water warmtepomp kopen

Ben je van plan om een water-water warmtepomp te kopen? Overloop dan eerst de voordelen en nadelen die een water-water warmtepomp met zich meebrengt:

Voordelen

  • Hoog rendement door constante grondwatertemperatuur: water-water warmtepompen behalen een hoog rendement in vergelijking met andere systemen. Dit komt doordat ze afhankelijk zijn van grondwater, dat een stabiele en constante temperatuur behoudt.
  • Compact ontwerp en ruimtebesparing: het systeem heeft een compact ontwerp en neemt weinig ruimte in beslag. Hierdoor is het eenvoudig te installeren zonder aanzienlijke grondoppervlakken te vereisen.
  • Divers gebruik van opgepompt grondwater: het water dat uit de grond wordt opgepompt, kan op verschillende manieren worden benut. Het kan worden gebruikt voor het doorspoelen van het toilet, sproeien in de tuin en andere toepassingen, waardoor het een veelzijdige oplossing is.
  • Passieve koeling in de zomer: gedurende de zomermaanden biedt het systeem passieve koeling. Het opgepompte grondwater, dat koeler is dan de binnentemperatuur, kan worden gebruikt om de woning op natuurlijke wijze te koelen, waardoor de behoefte aan actieve koelingssystemen wordt verminderd.

Nadelen

  1. Hoge kosten voor putboringen: het boren van putten in de grond voor een water-water warmtepomp is kostbaar, met snel oplopende uitgaven, vaak rond € 8.000 voor twee putten. Niettemin worden deze initiële kosten na verloop van tijd gecompenseerd door de energieopbrengst van elke put.
  2. Toenemende kosten bij dieper grondwater: de kosten nemen toe naarmate je dieper in de grond boort. Diepere grondwatervoorraden vereisen meer elektriciteit om het water naar boven te pompen, wat resulteert in hogere operationele kosten.
  3. Vergunningen en heffingen voor grondwateronttrekking: het verkrijgen van vergunningen voor het oppompen van grondwater is een vereiste voor alle putten. Bovendien gaan deze vergunningen vaak gepaard met heffingen op het onttrokken water.

Hoewel vrijstellingen beschikbaar zijn, is het noodzakelijk om te voldoen aan bepaalde voorwaarden, zoals het terugvoeren van water in het milieu om vrijstellingen te verkrijgen.

Warmtepompen vergelijken?
Vind een vakman bij jou in de buurt.

Wat verbruikt een water-water warmtepomp? 

De water-water warmtepomp heeft een gemiddelde COP van minimaal 4, wat betekent dat het slechts 25% elektriciteit verbruikt om 75% gratis energie uit het grondwater te halen. Hiermee wordt efficiënt 100% verwarmingsvermogen geproduceerd.

Rendement

Met een hoge COP van minimaal 4 toont de water-water warmtepomp het hoogste rendement, waarbij elke verbruikte kWh elektriciteit resulteert in 4 kWh aan nuttige warmte. Dit maakt water-water warmtepompen duurzaam en energiezuinig op lange termijn.

Ook interessant voor jou:

Wat kost een Nibe water-water warmtepomp?

+
Je investeert minimaal € 10.000 in een Nibe water-water warmtepomp (tot 17 kW). Premies kunnen oplopen tot € 8.000. Houd rekening met € 8.000 tot € 20.000 voor de bron en het afgiftesysteem.

Hoe diep moet een water-water warmtepomp geïnstalleerd worden?

+
Voor een water-water warmtepomp moeten twee putten geboord worden op een diepte van 25 tot 150 meter, afhankelijk van de bodemsamenstelling.

Wat is beter: een lucht-water of een water-water warmtepomp?

+
De keuze tussen een lucht-water en een water-water warmtepomp hangt af van verschillende factoren. Een lucht-water warmtepomp is over het algemeen eenvoudiger te installeren en geschikt voor diverse klimaten. Aan de andere kant heeft een water-water warmtepomp vaak een hoger rendement, maar vereist het boren van putten, wat duurder kan zijn.

Water-water warmtepompen: zelf of laten installeren?

Het installeren van een water-water pomp laat je best over aan een vakman. Er moeten putten van een aantal meter diep in de grond worden geboord, en dit is moeilijk zelf te doen.

Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan en vergelijk verschillende vakmannen op basis van de beste prijs en installatie. Kies de vakman naar keuze en laat je water-water warmtepomp installeren zonder problemen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Warmtepomp – Vraag advies & offertes om te vergelijken
1*. Welk type warmtepomp wens je te laten installeren?
2*. Waarvoor wil je de warmtepomp gebruiken?
3*. Wanneer wens je de werken te laten uitvoeren?
4. Beschrijf uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.