CO2-warmtepomp: wat is het precies? Werking en troeven

De CO2warmtepomp, een verwarrende naam voor een milieuvriendelijk apparaat. Bij dit type warmtepomp dient CO2 als natuurlijk koudemiddel om je huis te verwarmen. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over de werking van een CO2-warmtepomp en in welke situatie je zo eentje beslist zou moeten aanschaffen.

Hoe werkt een CO2-warmtepomp?

Een CO2-warmtepomp maakt gebruik van CO2, aangeduid als R744, als natuurlijk koudemiddel. Dit is een speciale vloeistof die in een gesloten systeem binnen de warmtepomp wordt gebruikt om je huis mee te verwarmen.

Deze technologie, die al lange tijd wordt gebruikt voor het verwarmen van tapwater, wordt sinds kort ook toegepast in verwarmingssystemen.

Een van de unieke voordelen van een CO2-warmtepomp is dat het water dat het systeem aflevert aanzienlijk heter kan zijn dan dat van andere warmtepompen – tot wel 90 graden Celsius. Dit elimineert de noodzaak voor een traditionele CV-ketel.

Daarnaast maakt de hogere temperatuuroutput het minder noodzakelijk om je woning extra te isoleren, waardoor de installatie van een CO2-warmtepomp een minder ingrijpende aanpassing aan je huis vereist.

CO2 als natuurlijk koudemiddel (R744)

CO2 (R744) dient als een veilig en milieuvriendelijk koudemiddel in vergelijking met andere middelen zoals R134a of R404A. Het is niet alleen niet brandbaar en niet giftig, maar heeft ook geen nadelige effecten op de ozonlaag.

Dit onderstreept het duurzame karakter van CO2-warmtepompen, die volledig elektrisch opereren zonder CO2 in de atmosfeer te pompen.

We zien een schematische tekening van het traditionele verwarmingssysteem.

Welke toestellen zijn er al op de markt?

We nemen je mee langs vier warmtepompen die CO2 als koudemiddel gebruiken.

1. Renova

Als eerste hebben we Renova. Dit is een lucht-water warmtepomp met een vermogen van 4,5 of 8 kW. Dit type warmtepomp onttrekt lucht van buiten en verwarmt vervolgens het water van bijvoorbeeld je CV-ketel.

De warmtepomp van Renova heeft een CV-aanvoertemperatuur van 85 graden celsius. Hierdoor is het niet nodig om je klassieke radiator te vervangen, als je die hebt.

De warmtepomp werkt bij weersomstandigheden tussen de -25 en +43 graden celsius. Er kan eventueel een extra elektrisch verwarmingselement aan toegevoegd worden, mocht dat nodig zijn.

De warmtepomp van Renova kan gecombineerd worden met een PCMbuffervat. PCM staat voor Phase Change Materials.

In het buffervat wordt er dan gebruik gemaakt van fase-overgangsmaterialen, waardoor er thermische energie kan worden opgeslagen.

Hierdoor is dit systeem beter bestendig tegen piekvragen. De PCM-buffervatten hebben een inhoud van 270 liter of 440 liter.

2. MHI Q-ton

Dit is een warmtepomp van Mitsubishi Heavy Industries (MHI). En zoals de naam al doet vermoeden, is deze warmtepomp bestemd om grote hoeveelheden warm water produceren voor bijvoorbeeld zwembaden, woningblokken of verschillende industriële doeleindes.

Ook deze warmtepomp werkt bij buitentemperaturen tussen de -25 en +43 graden. Tot -7 graden wordt 100% van de capaciteit behouden. Het is een modulair systeem die je kan opschalen tot maximaal 16 eenheden.

Als gevolg heeft dit systeem een vermogen van tussen de 30 kW en 480 kW. En dagelijks kan er tussen de 3.000 en 100.000 liter aan warm tapwater worden geleverd.

Ontvang je graag persoonlijk advies op maat?
Vraag hier dan gratis en vrijblijvend offertes aan!
arrow Gratis offertes

3. Durocan

Deze warmtepomp heeft een vermogen van 4,5 kW. Het fijne aan dit apparaat is dat je drie buiteneenheden in een cascade-opstelling aan elkaar kan verbinden. Dat komt neer op een maximum vermogen van 13,5 kW.

Deze warmtepomp kan, met tot twee buitenunits, op het reguliere 230-voltstroomnet worden aangesloten. Wil je er drie? Dan zal je krachtstroom nodig moeten hebben.

Deze warmtepomp kan functioneren bij buitentemperaturen tussen de -31 en +63 graden Celsius. Daarnaast maakt hij relatief weinig geluid.

Een buitenunit maakt met z’n 37 dB (A) minder geluid dan een gemiddelde ijskast. Deze machine is verder ook te bedienen via het internet op afstand, handig voor een installateur of voor jezelf. De all-electric CO2-warmtepomp kan tevens worden voorzien van een boiler met een inhoud van 200 of 300 liter.

4. Interclima Greentech GeoHeat

De Interclima Greentech GeoHeat is een water-water warmtepomp. Dit apparaat is bedoeld voor commerciële en industriële doeleinden.

De warmtepomp is aangesloten op het bronwater. Aan de hand van de temperatuur van het bronwater verwarmt deze het tapwater dat door de leidingen wordt gevoerd.

De water-water warmtepomp is werkzaam bij bronwatertemperaturen tussen de -3 en +20 graden Celsius. De GeoHeat heeft modellen in 4 verschillende groottes en kunnen onderling aan elkaar bevestigd worden.

Hierdoor kan er een capaciteit aan tapwater worden geproduceerd tussen de 3.000 en 15.000 liter. Dit apparaat kan ook koude temperaturen opslaan om later weer tapwater mee af te koelen.

Hier zijn we in een bijkeuken een buffervat staan.

Voordelen van een CO2-warmtepomp op een rij

Er zijn genoeg voordelen op te noemen omtrent CO2-warmtepompen. We hebben de 5 belangrijke voordelen voor je op een rijtje gezet.

1. Bereikt snel een hoge temperatuur

CO2-warmtepompen staan vooral bekend om hun vermogen om tapwater snel te verwarmen. Dit is voordelig voor minder goed geïsoleerde woningen met traditionele radiatoren. 

2. Kan je aansluiten op bestaande radiatoren in je woning

Traditionele radiatoren moeten goed warm worden vooraleer ze een woning effectief kunnen verwarmen. CO2-warmtepompen zijn, in tegenstelling tot andere warmtepompen, hier goed geschikt voor.

Daarom worden CO2-warmtepompen nu ook gemaakt voor huishoudens, niet slechts meer voor de industrie of grootschalige waterverwarming. Het is een goede tussentijdse optie onderweg naar een emissievrije wereld in 2050.

3. Milieuvriendelijk (gebruikt CO2-uitstoot)

In tegenstelling tot andere middelen, is CO2 een natuurlijk koudemiddel waardoor deze stof minder schadelijk is voor het milieu.

De warmtepomp stoot ook geen CO2 uit. Het behoudt deze stof slechts binnen een gesloten systeem als koudemiddel.

4. Groot vermogen en rendement (cop)

Een CO2-warmtepomp kan zonder elektrische bijverwarming al temperaturen bereiken tot de 70 graden celsius. Dit toont aan dat deze soort warmtepomp een hoog rendement heeft. Dit wordt uitgedrukt in ‘cop’.

Omdat CO2 als koudemiddel echter een relatief hoge druk nodig heeft (binnen het gesloten systeem) om efficiënt te werken, ligt het rendement van dit type warmtepomp iets lager dan anderen.

5. Geen buitenunit

Een CO2-warmtepomp heeft tevens geen buitenunit nodig. Alles zit verwerkt in één kast van 120 cm bij 180 cm. Hierdoor hoef je niet per woning een buitenunit te installeren die tevens relatief veel lawaai maakt.

Is de CO2-warmtepomp geschikt voor zowel verwarming als warm tapwater?

Doordat de CO2-warmtepomp het water tot temperaturen van wel 90 graden kan verwarmen, is deze zowel geschikt voor verwarming als voor het produceren van warm tapwater.

Ook interessant voor jou:

Wat kost een CO2-warmtepomp in 2024?

+
De kosten van een CO2-warmtepomp kunnen variëren en hangen af van verschillende factoren. Variabelen zijn onder andere: merk, model, capaciteit (in kW) en de complexiteit van de installatie.

Daarnaast kunnen er ook nog onvoorziene, aanvullende werkzaamheden nodig zijn. Misschien moet er toch nog een kleine aanpassing gemaakt worden aan de radiatoren of klopt er iets niet in je huidige verwarmingssysteem.

Voor exacte prijzen kan je het beste een specialist raadplegen. Wij helpen je daar graag verder bij!

Waarom is een warmtepomp vervuilend?

+
Het is maar hoe je het bekijkt. Maar het produceren van een warmtepomp kost meer energie, en dus meer CO2-uitstoot, dan een traditioneel verwarmingssysteem.

Echter is een warmtepomp als je de totale levensduur van zo’n apparaat bekijkt, uiteindelijk energiezuiniger. Een warmtepomp is energiezuinig en kan aangesloten worden op hernieuwbare energiebronnen.

Hoeveel CO2-uitstoot veroorzaakt het gebruik van een warmtepomp?

+
Een CO2-warmtepomp stoot ongeveer per jaar 986 kg CO2 uit. Bij een traditionele aardgasketel is dit 3.662 kg CO2 per jaar.

Een aanzienlijk verschil dus, als je je ecologische voetafdruk wil verlagen. Dit getal kan je nog verder terugbrengen als je werkt met zonnepanelen en een thuisbatterij.
Hier zien we een warmtepomp op een dak met zonnepanelen.

Heb je nog meer vragen over de CO2-warmtepomp?

Wij hebben een heel netwerk aan specialisten voor je klaarstaan. Vul het onderstaande formulier in en vind de beste expert bij jou in de buurt.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Warmtepomp – Vraag advies & offertes om te vergelijken
1*. Welk type warmtepomp wens je te laten installeren?
2*. Waarvoor wil je de warmtepomp gebruiken?
3*. Wanneer wens je de werken te laten uitvoeren?
4. Beschrijf uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.