Monoblock warmtepomp: welke soorten zijn er? Hoeveel kost het?

Sta je op het punt om over te stappen op een monoblock warmtepomp om je huis te verwarmen, maar weet je niet waar te beginnen? Ontdek in dit artikel alles wat je moet weten over monoblock warmtepompen: hoe ze werken, welke opties er zijn en wat de kosten zijn.

Hoe werkt een monoblock warmtepomp?

Met een monoblock warmtepomp haal je efficiënt warmte uit de buitenlucht om je huis te verwarmen, wat resulteert in energiezuinigheid. In tegenstelling tot de split warmtepomp bestaat de monoblock uit één unit in plaats van twee.

Dit betekent dat alle essentiële onderdelen, zoals de verdamper, compressor en condensor, geïntegreerd zijn in één unit, in plaats van dat ze verdeeld zijn over een binnen- en buitenunit.

Hoewel de monoblock variant iets duurder is dan de split-variant, biedt het een hoger rendement als voordelige tegenprestatie.

Lucht water monoblock warmtepomp

Een monoblock lucht-water warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht en gebruikt deze om je cv-water en mogelijk ook je sanitair water te verwarmen.

Meestal bestaat dit systeem uit één grote buitenunit. In tegenstelling tot een split-systeem zijn de leidingen die naar binnen lopen niet gevuld met koudemiddel, maar met water. Dit komt doordat de condensor van de warmtepomp ook in die ene buitenunit is geïntegreerd.

De richtprijs voor een dergelijk systeem ligt tussen € 8.000 en € 13.000, exclusief btw maar inclusief plaatsing.

Vloerverwarming

Met de lucht-water monoblock warmtepomp geniet je van efficiënte vloerverwarming. Dit slimme systeem haalt energie en warmte uit de buitenlucht en gebruikt deze om je cv-water te verwarmen.

Dit warme water circuleert vervolgens door je vloerverwarmingssysteem, waardoor je huis comfortabel en gelijkmatig wordt verwarmd. Met slechts één grote buitenunit is de installatie eenvoudig en ruimtebesparend.

Lucht lucht monoblock warmtepomp

Dit model haalt ook warmte uit de buitenlucht, maar in plaats daarvan geeft het deze af aan de lucht binnen je huis, niet aan je cv-water. Hierbij heb je slechts één grote binnenunit nodig die warme lucht afgeeft, wat betekent dat er geen buitenunit vereist is.

Je hoeft alleen maar een aan- en afvoerkanaal voor de lucht door je buitenmuur te hebben. Bovendien kun je op warme dagen de werking van deze warmtepomp omdraaien, waardoor je installatie als airconditioner fungeert.

De richtprijs voor een dergelijk systeem varieert tussen € 2.750 en € 8.500, exclusief btw maar inclusief plaatsing.

Hybride monoblock warmtepomp

Dit systeem combineert een lucht-water warmtepomp met een condensatieketel in één behuizing, geïnstalleerd binnen in je huis. Gedurende het grootste deel van het jaar wordt de verwarming verzorgd door de warmtepomp.

Echter, als het voordeliger is om te verwarmen met de cv-ketel, bijvoorbeeld bij zeer lage buitentemperaturen, neemt de condensatieketel het over.

Let op: de compressor van de warmtepomp produceert geluid, dus het is belangrijk om deze hybride monoblock warmtepomp op een voldoende afstand van de woonruimtes te plaatsen.

De richtprijs voor een dergelijk systeem varieert tussen € 5.500 en € 12.500, exclusief btw maar inclusief plaatsing.

Warmtepompen vergelijken?
Vind snel een vakman bij jou in de buurt!
arrow Ontvang offertes

Welk type monoblock past het beste bij jouw woning?

De keuze voor het beste type monoblock warmtepomp hangt voornamelijk af van jouw specifieke situatie en wensen. Bijvoorbeeld, als het gaat om een renovatieproject, kan een monoblock hybride warmtepomp een interessante optie zijn. Dan hoef je geen nieuwe leidingen of radiatoren te installeren.

Voor grondige energetische renovaties en nieuwbouw kunnen monoblock luchtwater warmtepompen geschikt zijn. Als je ook koeling in je huis wilt hebben, dan is een monoblock luchtlucht warmtepomp wellicht de beste keuze.

Voor gratis advies op maat kun je het beste contact opnemen met een erkende installateur. Zij kunnen je informeren over de verschillende mogelijkheden van monoblock warmtepompen die aansluiten bij jouw specifieke situatie.

Monoblock warmtepomp aansluiten

Hoeveel kost een monoblock warmtepomp gemiddeld?

De kosten van een monoblock systeem variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type monoblock warmtepomp, het benodigde vermogen, en de complexiteit van de installatiewerken. Over het algemeen kun je rekenen op de volgende richtprijzen per type:

 • Monoblock lucht-water warmtepomp: € 8.000 à € 13.000
 • Monoblock lucht-lucht warmtepomp: € 2.750 à € 8.500
 • Monoblock hybride warmtepomp: € 5.500 à € 12.500

Let op: deze prijzen zijn exclusief btw maar inclusief plaatsing.

Druk de prijs met de premie voor een monoblock warmtepomp

Het aanschaffen van een warmtepomp is vaak een aanzienlijke investering. Gelukkig zijn er in 2024 premies beschikbaar die kunnen helpen bij de financiering ervan.

Deze premies variëren afhankelijk van het inkomensniveau: lage inkomens ontvangen doorgaans hogere premies dan midden- en hoge inkomens.

Hier vind je meer informatie over de premies voor verschillende inkomensgroepen. Als je geïnteresseerd bent in een premie, kun je nu gratis offertes aanvragen voor een monoblock warmtepomp.

Hieronder vind je de kosten voor lage, midden en hoge inkomens, rekening houdend met de verrekende premie. (De kosten voor de hybride warmtepomp zijn exclusief de HR-condensatieketel.)

Type monoblockKosten (incl premie voor
Laag inkomen)
Kosten (incl premie voor
hoge / middeninkomens)
(Buiten) lucht/water€ 3.200€ 5.000
Hybride monoblock
lucht/water
(Excl. HR-condensatieketel)
€ 2.050€ 3.250
Lucht/lucht
warmtepomp
€ 1.720€ 1.900
Monoblock warmtepomp plaatsen

Wat is beter? Verschil tussen een monoblock en een split warmtepomp

Naast de monoblock warmtepomp bestaat ook de split warmtepomp. Het onderscheid tussen beide ligt voornamelijk in de werking van het apparaat en de locatie van de verschillende componenten.

Bij een monoblock wordt energie uit de buitenlucht gehaald en omgezet in warmte. Alle essentiële onderdelen, zoals de compressor, de condensor, het expansieventiel en de verdamper, zijn geïntegreerd in de buitenunit. Met andere woorden, de hele warmtepomp bevindt zich in deze buitenunit.

Een split warmtepomp werkt op een vergelijkbare manier, waarbij ook energie uit de buitenlucht wordt gehaald. Het verschil is dat er zowel een buitenunit als een binnenunit aanwezig is.

Deze units zijn verbonden door leidingen met koudemiddel. In de buitenunit bevinden zich de compressor en de verdamper, terwijl in de binnenunit het condensatieproces plaatsvindt met de condensor.

Voordelen van warmtepomp

Als je twijfelt tussen een pomp met één unit of met een binnen- en buitenunit, is het handig om de voor- en nadelen van een monoblock warmtepomp tegen elkaar af te wegen. Hier zijn de voordelen van monoblock warmtepompen op een rijtje:

 1. Betere prestaties: monoblock warmtepompen bieden over het algemeen een hoger haalbaar rendement. Dit wordt voornamelijk bereikt door het grotere verdamperoppervlak, wat zorgt voor efficiëntere energieoverdracht van de buitenlucht en een groter temperatuurbereik.
 2. Slechts één unit: een monoblock warmtepomp bestaat uit slechts één unit, die zowel binnen als buiten kan worden geplaatst, afhankelijk van het type. Dit bespaart ruimte en maakt de installatie eenvoudiger.
 3. Makkelijker te plaatsen: doordat het slechts één unit betreft, is de installatie van deze warmtepomp over het algemeen eenvoudiger. Er zijn geen koeltechnische leidingen nodig tussen binnen- en buitenunit, wat zorgt voor een vlotte montage en kostenbesparingen.
 4. Stillere werking: door de grotere ventilator draaien monoblock warmtepompen op een lager toerental, wat resulteert in een stillere werking in vergelijking met een split warmtepomp met twee units.

Nadelen van warmtepomp zonder buitenunit

Monoblock warmtepompen hebben echter ook wat nadelen die je in overweging moet nemen:

 1. Grotere afmetingen: doordat zowel de verdamping als de condensatie in één unit plaatsvinden, zijn monoblock warmtepompen over het algemeen groter dan de twee afzonderlijke units van een split-variant. Een monoblock unit kan bijvoorbeeld 140 cm hoog zijn, terwijl een unit van een split-systeem slechts 80 cm hoog is.
 2. Grotere investering: vanwege het technische ontwerp zijn monoblock systemen doorgaans duurder dan split-systemen. Ook speelt de productiemethode een rol bij de prijs. Bedrijven produceren de onderdelen van split-warmtepompen namelijk in grotere aantallen, ook voor airconditioningsystemen bijvoorbeeld, dan bij monoblock warmtepompen.
 3. Beperkingen bij de plaatsing: hoewel een installateur een monoblock warmtepomp over het algemeen vlotter kan plaatsen dan een split-systeem, zijn er enkele voorwaarden waaraan moet worden voldaan. Zo moet de unit op maximaal 1 à 2 meter van de buitenmuur worden geplaatst en ook zo dicht mogelijk bij je cv-installatie, bij voorkeur minder dan 4 meter. 
Heb je vragen over monoblock warmtepompen?
Installateurs staan klaar om je te helpen. Neem nu contact op.

Aandachtspunten bij het plaatsen van een warmtepomp met enkel binnenunit

Als je kiest voor een warmtepomp met slechts één unit, zijn er enkele belangrijke overwegingen om in gedachten te houden. Hier is een beknopt overzicht:

 1. Voldoende isolatie: de leidingen van een monoblock lucht-water warmtepomp zijn gevuld met water, niet met koudemiddel, wat ze gevoeliger maakt voor vorst. Het is daarom essentieel om de leidingen goed te isoleren en/of ondergronds te plaatsen.
 2. Hoofd- of bijverwarming: een monoblock lucht-water warmtepomp kan gemakkelijk worden gebruikt als hoofdverwarming, maar dit is minder vanzelfsprekend bij een lucht-lucht warmtepomp. Deze laatste verwarmt en koelt alleen de directe ruimte waarin hij is geplaatst, waardoor hij eerder geschikt is als bijverwarming of als hoofdverwarming in bijvoorbeeld een klein appartement.
 3. Lucht-water warmtepomp zonder buitenunit: hoewel het nog een opkomende technologie is, zijn er tegenwoordig lucht-water warmtepompen zonder buitenunit beschikbaar. Deze systemen bestaan uit een waterboiler, ventilatiesysteem en twee ventilatieroosters in de buitengevel. 

Hoe kan je de monoblock warmtepomp aansluiten en waar plaatsen?

Monoblock warmtepompen zijn over het algemeen vrij groot, dus een installateur besteedt veel aandacht aan de optimale plaatsing van deze unit.

Bij een buitenunit houdt hij bijvoorbeeld rekening met windbelasting. Bovendien moet een monoblock warmtepomp voldoende dicht bij de buitenmuur en de cv-installatie staan.

Monoblock warmtepomp

Stille monoblock warmtepomp

De Bosch Compress is een uitstekende keuze voor wie op zoek is naar een stille monoblock warmtepomp. De buitenunit van Bosch staat bekend om zijn fluisterstille werking, met een gemiddeld geluidsniveau van slechts 33 dB.

Dit maakt hem ideaal voor situaties waarin geluidsvermindering een prioriteit is, zoals bij woningen in rustige buurten of dicht bij buren.

Deze monoblock warmtepomp is verkrijgbaar in verschillende vermogens, waaronder 5 kW en 7 kW, zodat je de juiste capaciteit kunt kiezen die past bij de verwarmingsbehoeften van je huis.

Interesse in een monoblock warmtepomp? Vergelijk gratis offertes en bespaar kosten

Ontdek de voordelen van een monoblock warmtepomp voor jouw huis en ontvang gratis offertes van erkende installateurs.

Vergelijk prijzen en bespaar op de kosten van je installatie. Maak vandaag nog een slimme keuze voor een duurzamere en energiezuinigere verwarmingsoplossing!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Warmtepomp – Vraag advies & offertes om te vergelijken
1*. Welk type warmtepomp wens je te laten installeren?
2*. Waarvoor wil je de warmtepomp gebruiken?
3*. Wanneer wens je de werken te laten uitvoeren?
4. Beschrijf uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.