Soorten warmtepomp: mogelijkheden en prijzen 2024

Verken in dit artikel alle soorten warmtepompen voor jouw alledaagse gebruiken. Op zoek naar een warmtepomp voor je woning, kraantjeswater of zelfs zwembad? Vind het juiste type voor jouw behoeften. Lees vooral verder voor antwoorden op al je vragen over de werking, toepassingen en bijbehorende prijzen.

Hoeveel en welke soorten warmtepompen bestaan er in België?

In België zijn verschillende types warmtepompen beschikbaar voor je huis. Ze dienen als energiezuinige verwarmingsoplossingen door energie uit de natuur te halen. Hieronder bespreken we de meestvoorkomende soorten:

1. Lucht-lucht warmtepomp

Een lucht-lucht warmtepomp haalt energie uit de buitenlucht en bestaat uit twee units: een binnenunit en een buitenunit.

De buitenunit dient als warmtebron en de binnenunit verdeelt de verwarmde of gekoelde lucht in de ruimte met behulp van een ventilator.

Je kan bovendien ook meerdere ruimtes verwarmen of afkoelen door verschillende binnenunits te koppelen met één buitenunit.

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp is een systeem dat de buitenlucht gebruikt voor verwarming op twee niveaus:

  1. Centrale verwarming: de warmtepomp geeft de warmte uit de lucht af aan het water dat je woning verwarmt.
  2. Sanitair warm water: de warmtevoorziening voor je douche, kranen en bad wordt eveneens geregeld door dit ingenieuze systeem.

3. Grond-water/bodem-water warmtepomp

Bodem-water warmtepompen vallen dan weer onder geothermische systemen met een gesloten systeem. Ze onttrekken energie en warmte uit zowel de bodem als het grondwater.

Op die manier voorzien ze warm water voor sanitair. Deze pompen kunnen ook dienen voor lage-temperatuurverwarming, zoals bijvoorbeeld vloerverwarming.

Er zijn twee methoden voor de werking van een bodem-water warmtepomp

  • Horizontale captatie: bij deze techniek wordt er een buizennetwerk op ongeveer 1,5 meter diepte geplaatst. De warmtepomp kan zo de warmte die dichtbij het grondoppervlak zit benutten. De buizen worden in grote lussen onder de grond gelegd, waardoor je dus wel voldoende ruimte nodig hebt voor dit systeem.
  • Verticale captatie: hierbij worden diepe putten geboord, waarin grondsondes en buizen worden geplaatst. Met dit systeem haalt de warmtepomp energie uit diepe grondlagen. Daar blijft de temperatuur altijd stabiel. Het is een geschikt alternatief als je minder beschikbare ruimte hebt.

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp levert net als de bodem-water warmtepomp warm water voor zowel sanitair als lage-temperatuurverwarming.

Echter, in tegenstelling tot de grond-water warmtepomp, haalt deze soort warmtepomp enkel energie uit grondwater. Bovendien gebruikt een water-waterpomp een open systeem.

Dit systeem vereist de boring van twee putten. De pompput haalt grondwater op, dat vervolgens naar de verdamper stroomt om warmte af te geven. Het afgekoelde water keert via de retourput terug naar de ondergrond.

In situaties waar woningen zich nabij een rivier of meer bevinden, kan de warmtepomp ook water uit deze natuurlijke bron oppompen.

5. Hybride warmtepomp

De hybride warmtepomp is een perfecte combinatie van een luchtwater warmtepomp met een gasgestookte hoogrendementsketel.

De pomp schakelt afwisselend tussen de verwarmingssystemen. Dit gebeurt afhankelijk van de temperatuur buiten en de warmtevraag.

De duurzame energie van de warmtepomp wordt zo benut, terwijl je gelijktijdig kan genieten van het hoge rendement van de condensatieketel.

Warmtepomp installeren

6. Elektrische warmtepomp

Een volledig elektrische warmtepomp gebruikt zoals de naam al zegt elektriciteit om warmte uit de omgeving te halen.

Dit kan uit de lucht, bodem of grondwater worden onttrokken. Dit type warmtepomp kan zowel voor verwarming als koeling dienen. Het systeem is veelzijdig en efficiënt.

7. Geothermische warmtepomp

De geothermische warmtepomp haalt warmte uit de grond via een gesloten buizensysteem met water en antivries. Er zijn horizontale varianten met buizen op het grondoppervlak en verticale varianten met diepe boringen.

Het water-antivriesmengsel transporteert warmte naar een verdamper, waar het in gas verandert. De compressor gebruikt elektriciteit om de gassen op te warmen. Die vrijgekomen warmte dient dan het verwarmingssysteem.

Op zoek naar een vakman?
Vergelijk tot 5 gratis offertes.

Wat zijn de meest gebruikte merken van warmtepompen in 2024?

Ontdek de toonaangevende merken van warmtepompen die in %%currentyear%% het meest worden gebruikt. 

Overzicht top 3 merken

1. Daikin

Daikin staat bekend om zijn warmtepompsystemen. Het bedrijf focust voornamelijk op innovatie en duurzaamheid. De warmtepompen leveren betrouwbare prestaties en dragen zo bij aan energiezuinige verwarming en koeling.

2. NIBE

NIBE is een gekend Zweeds merk dat zich heeft gevestigd als een van de leiders in duurzame verwarmingstechnologie.

Met een schat aan ervaring biedt NIBE warmtepompen van hoge kwaliteit. Hun systemen zijn beschikbaar voor zowel particuliere als commerciële gebouwen.

3. Viessmann

Viessmann is een Duits familiebedrijf met meer dan 40 jaar ervaring. Naast kwaliteit, betrouwbare werking en lange levensduur, zet Viessmann ook sterk in op het uiterlijk van hun pompen. Zo kenmerken hun warmtepompen zich door strakke en moderne designs.

Soorten warmtepomp

Wat is de gemiddelde prijs van een warmtepomp?

De gemiddelde prijs van een warmtepomp is niet zomaar toe te schrijven aan één factor. Type, installatie en vermogen bepalen de kost. 

Luchtlucht is budgetvriendelijk (rond € 2.500), terwijl grondwater minstens € 20.000 kost. Hybride systemen schommelen rond € 8.000 en luchtwater systemen tussen € 6.000 en € 12.000.

Hieronder vind je een overzicht van kosten:

Soort warmtepompGemiddelde prijs (incl. btw & plaatsing)
Lucht-lucht warmtepomp€ 4.000 – 7.000
Lucht-water warmtepomp€ 5.000 – 9.000
Hybride warmtepomp€ 8.000 – 15.000
Water-water warmtepomp€ 15.000 – 20.000
Grond-water warmtepomp€ 20.000 – 30.000
Warmtepompboiler€ 3.000 – 5.000
Vergelijk prijzen van verschillende soorten warmtepompen
Ontvang offertes van verschillende specialisten en kies de beste prijs voor jou.
arrow Ontvang offertes

Ook interessant voor jou:

Lucht water warmtepomp bij vorst
Lucht water warmtepomp bij vorst
Ontdek in dit artikel hoe een lucht-water warmtepomp ook in de winter perfect functioneert. Je komt te weten welke aspecten belangrijk zijn om rekening mee te houden en nog veel meer.
Warmtepomp en radiatoren combineren
Warmtepomp met radiatoren
In dit artikel ontdek je of je een warmtepomp kunt combineren met je bestaande radiatoren. We bespreken hoe deze combinatie werkt, welke aanpassingen mogelijk nodig zijn en geven installatieadvies.
Ventilatiewarmtepompen
Ventilatiewarmtepompen
In dit artikel lees je alles wat je moet weten over ventilatiewarmtepompen. Ontdek meer over de kosten, de verschillende mogelijkheden en de voordelen die ze bieden.
CO2-warmtepomp
CO2warmtepomp
In dit artikel ontdek je alles over de CO2-warmtepomp: wat het precies is, hoe het werkt en wanneer het een goede aankoop is.
Brine water warmtepomp
Brine water warmtepomp
Wil je meer weten over een brine-water warmtepomp? Dit artikel legt uit wat het is, gaat in op de kosten en helpt je bepalen wanneer het de juiste keuze voor jou is.
Kleine warmtepomp
Kleine warmtepomp
Ontdek in dit artikel de voordelen en prijzen van een kleine warmtepomp. Je komt ook meer te weten over de afmetingen en beschikbare alternatieven.
Monoblock warmtepomp
Monoblock warmtepomp
In dit artikel kom je alles te weten over de monoblock warmtepomp. We duiken in hoe het werkt, verkennen de beschikbare opties en bespreken de prijzen.
Installateurs zijn een warmtepomp aan het installeren
Split warmtepomp
Ontdek hier waarom een split warmtepomp een goede keuze voor jou kan zijn. Je leert meer over de verschillende soorten, de prijzen en de voordelen ervan.

Welke warmtepomp kiezen?

Bij het kiezen van de beste warmtepomp voor jouw situatie, overweeg dan de volgende factoren:

  1. Budget: kies een warmtepomp die past binnen jouw financiële mogelijkheden. Hybride en luchtwarmtepompen zijn vaak budgetvriendelijker dan aardwarmtepompen.
  2. Beschikbare ruimte: houd rekening met de benodigde ruimte voor installatie. Grond-water warmtepompen en luchtwarmtepompen met buitenunits vereisen specifieke ruimte.
  3. Isolatie van je woning: voor een optimaal rendement is goede woningisolatie essentieel. Bij minder goede isolatie is een hybride warmtepomp vaak de beste keuze.
  4. Verwarmingselementen: overweeg het type verwarmingselementen in je woning. Bij behoud van traditionele elementen is een hybride warmtepomp vaak de meest geschikte optie.

Voorwaarden voor het plaatsen van een warmtepomp

Bij de installatie van een warmtepomp zijn enkele voorwaarden te overwegen.

Isolatie

Je warmtepomp kan alleen goed werken als je ook een goed geïsoleerde woning hebt. Anders gaat je opgewekte warmte alleen maar verloren.

Met degelijke isolatie ben je zeker van een hoger rendement, wat automatisch resulteert in lagere energiekosten. Isoleer dus vooral je muren, vloeren en dak voor je een warmtepomp installeert.

Lage temperatuurverwarming

Warmtepompen presteren het best wanneer je ze combineert met lage temperatuurverwarmingssystemen, zoals vloerverwarming of wandverwarming. Bovendien hebben deze systemen hebben minder energie nodig om warmte te leveren.

Locatie

De locatie van je woning kan jouw keuze voor een bepaald type warmtepomp beperken. Heb je bijvoorbeeld wel voldoende buitenruimte voor een luchtwarmtepomp? Of voor een grond-water warmtepomp? Of is een water-water warmtepomp meer geschikt als je nabij een natuurlijke waterbron woont? Overweeg de ruimtelijke mogelijkheden en kies de warmtepomp die past bij de beschikbare locatie.

Vraag professioneel advies en vergelijk offertes

Interesse in een van de verschillende soorten warmtepompen of ben je op zoek naar specifiek advies? Vul onderstaand offerteformulier in en vergelijk de beste offertes voor jouw situatie en budget.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Warmtepomp – Vraag advies & offertes om te vergelijken
1*. Welk type warmtepomp wens je te laten installeren?
2*. Waarvoor wil je de warmtepomp gebruiken?
3*. Wanneer wens je de werken te laten uitvoeren?
4. Beschrijf uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.