Vermogen warmtepomp: hoe pak je de berekening aan?

Als je besloten hebt een warmtepomp aan te kopen, is het cruciaal dat je rekening houdt met het vermogen. Zo vermijd je dat het toestel je woning onvoldoende verwarmt. In dit artikel bespreken we hoe je het benodigde vermogen voor je warmtepomp kunt berekenen. We gaan onder andere in op de totale bewoonbare oppervlakte van het gebouw en de transmissieberekening. Wanneer je het vermogen uiteindelijk kent, kan je het type warmtepomp kiezen met het juiste verbruik. Wil je graag ook professioneel advies op maat ontvangen? Vul ons offerteformulier in. 

Wat is het (elektrisch) vermogen van een warmtepomp?

Het vermogen van een warmtepomp is de maximale hoeveelheid energie die het per tijdseenheid kan opwekken of overdragen. Het getal druk je uit in kW of kilowatt.

Als je gezin bijvoorbeeld 5.000 kW aan energie verbruikt, is het belangrijk dat je warmtepomp aan deze vraag kan beantwoorden.

Schiet het toestel tekort, dan moet je op een andere manier aan energie geraken. Je kunt bijvoorbeeld elektriciteit van het net gebruiken of zelf stroom opwekken met je zonnepaneleninstallatie. 

Je warmtepomp moet ook de piekmomenten van je energieverbruik goed aankunnen. Een toestel dat enkel de totale waarde evenaart, is onvoldoende. 

Op zoek naar een specialist?
Kom gratis in contact met specialisten in jouw regio.

Verbruikt vermogen versus geleverd vermogen

Het vermogen van een warmtepomp kan je als volgt indelen: 

  • Verbruikt vermogen: de hoeveelheid elektriciteit die de warmtepomp voor zijn werking verbruikt. 
  • Geleverd vermogen: de hoeveelheid warmte die de warmtepomp opwekt. 

We geven een voorbeeld om het verschil duidelijk te maken. Stel dat je warmtepomp een rendement of COP heeft van 5. Concreet betekent dit dat het toestel 4 kW energie uit de omgeving haalt (geleverd vermogen) en voor dit proces ongeveer 1 kW stroom verbruikt (verbruikt vermogen). 

Omdat de compressor elektrische energie verbruikt, levert het ook extra warmte op. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat de warmtepomp 5 kW aan warmte levert, 4 kW aan gratis stroom uit de omgeving haalt en voor dit proces 1 kW elektriciteit heeft verbruikt. 

Vermogen warmtepomp

De pluspunten van modulerend vermogen

Naast verbruikt en geleverd vermogen bestaat er ook modulerend vermogen. Zo’n type warmtepomp zorgt voor heel wat voordelen. 

Vroegere toestellen konden ofwel ingeschakeld ofwel uitgeschakeld worden. Vandaag kunnen heel wat toestellen ook moduleren. Dit betekent dat ze zich aanpassen aan de verwarmingsbehoefte van je woning

Vooral in het voor- en najaar is dit erg handig: het maximale vermogen heb je in zo’n periodes niet nodig. De grote troef is dat ze voor een lange periode een gelijke hoeveelheid energie leveren zonder telkens in- en uit te schakelen. Piekvermogens komen zo ook niet aan bod. 

Niet alleen op vlak van energie heb je pluspunten. De volgende voordelen zijn ook interessant: 

  • De levensduur van je warmtepomp wordt verlengd. 
  • Het is gunstig voor het toekomstige capaciteitstarief van je energiefactuur. 
  • Er is geen behoefte aan extra buffercapaciteit. 
  • Het rendement ligt tot wel 30% hoger dan niet-modulerende warmtepompen. 

Hoeveel kW heb je nodig om je huis te verwarmen? [Formule]

Om het piekvermogen van je warmtepomp te kennen, is het belangrijk dat je een transmissieberekening of warmteverliesberekening maakt.

Hieronder leggen we uit wat dit precies inhoudt en welke formule(s) je gebruikt. Bovendien geven we een rekenvoorbeeld zodat je een beter zicht hebt op de berekeningen voor jouw warmtepomp. 

Transmissieberekening of warmteverliesberekening

Een transmissieberekening gaat na hoeveel warmte in je woning verloren gaat. Elk gebouw heeft een bepaalde hoeveelheid energie nodig om warm te blijven. 

Iedere woning heeft standaard last van warmteverlies door: 

  • Ventilatie.
  • Warmteverlies door je dak en/of gevel. Hoe beter je dak geïsoleerd is, hoe minder warmte uit je woning ontsnapt. 
  • Warmteverlies door het binnendringen van koude buitenlucht in je woning. 

Rekenvoorbeeld voor gemiddelde en grote woningen

Voordat je een warmteverliesberekening kunt maken, heb je een aantal gegevens nodig. Zo is het belangrijk dat je de totale bewoonbare oppervlakte van je woning kent.

Zorg dat je alle kamers opmeet en de uitkomsten bij elkaar optelt. Neem enkel de gegevens van bewoonbare ruimtes op: de garage, kelder of niet gebruikte zolder reken je niet mee. 

Een groot huis heeft al snel 200 vierkante meter bewoonbare oppervlakte. Een kleine rijwoning of appartement komt over het algemeen aan 75 vierkante meter

Nu je deze gegevens bij de hand hebt, kan je het vermogen van je warmtepomp berekenen. Vermenigvuldig de totale bewoonbare oppervlakte met een waarde in Watt (op basis van de isolatiewaarde van het gebouw). Dit laatste getal verschilt afhankelijk van het bouwjaar van je woning: 

Bouwjaar Waarde in Watt 
Voor 2000 80 Watt
Tussen 2000 en 2010 60 Watt
Tussen 2010 en 2017 50 Watt
Na 2017 40 Watt 

Deze tabel maakt onder meer duidelijk dat een warmtepomp in een oude woning twee keer zoveel vermogen nodig heeft dan in een nieuwbouwwoning. 

Nu kunnen we op basis van onze algemene gegevens de formules uitwerken: 

Totale bewoonbare oppervlakte Waarde in Watt op basis van het bouwjaar Benodigde vermogen (formule) 
Grote woning: 200 vierkante meter Gebouwd voor 2000: 80 Watt200 x 80 = 16.000 Watt of 16 kW
Grote woning: 200 vierkante meter Gebouwd in 2018: 40 Watt  200 x 40 = 8.000 Watt of 8 kW
Appartement of rijwoning: 75 vierkante meter Gebouwd voor 200: 80 Watt 75 x 80 = 6.000 Watt of 6 kW
Appartement of rijwoning: 75 vierkante meter Gebouwd in 2018: 40 Watt75 x 40 = 3.000 Watt of 3 kW

Hou er rekening mee dat deze berekeningen gebaseerd zijn op gemiddelde gegevens. Wil je een exacte uitkomst, dan is het essentieel dat je over exacte waarden beschikt. Verder is het berekende vermogen ook voor een groot deel afhankelijk van de binnentemperatuur die je wenst te hebben. Hoe hoger de temperatuur, hoe meer vermogen je nodig hebt. 

Laat je je liever bijstaan door een specialist?

Via ons offerteformulier kom je in contact met meerdere erkende deskundigen uit jouw regio. Zij adviseren je over het vereiste vermogen voor jouw woning. Zo ben je zeker dat je het juiste type warmtepomp in huis haalt. Verder geven ze je prijsvoorstellen op maat en verzekeren ze een professionele plaatsing met kwalitatieve materialen. 

Aandachtspunten bij het bepalen van de capaciteit

Wanneer je de capaciteit van de warmtepomp bepaalt, houd je best met enkele aspecten rekening. We sommen ze hieronder voor je op. 

Witte buitenunit in tuin

1. Vereiste vermogen voor verwarming

In België gaan we bij de berekening van het vermogen uit van een buitentemperatuur de gemiddelde laagste temperatuur tijdens de wintermaanden.

Dit komt niet zo vaak voor, maar toch is het belangrijk dat je woning ook in extreem koude temperaturen goed verwarmd is. 

Heb je een nieuwbouwwoning? Dan kan je het benodigde vermogen snel en nauwkeurig berekenen: je hebt immers alle informatie over de isolatie, bouwmaterialen en technieken.

Door het transmissieverlies (verlies aan warmte door de bouwschil) op te tellen met het ventilatieverlies (verlies aan warmte door te ventileren), bekom je het benodigde vermogen. 

Voor bestaande woningen is het al moeilijker om het benodigde vermogen te bepalen. Hierboven hebben we een berekening uitgewerkt, maar dat was eerder een schatting dan een nauwkeurig resultaat. 

Niet alleen het transmissieverlies en ventilatieverlies zijn bepalend, ook de ruimteverwarming is een cruciaal element. De warmwaterbehoefte speelt hier geen rol. 

2. Afgiftesysteem en benodigde temperaturen

Om het vermogen van je warmtepomp efficiënt naar je woning over te dragen, kies je afgiftesysteem voor de centrale verwarming. Je hebt de keuze uit vloerverwarming, radiatoren, convectoren of een combinatie van deze elementen. 

Wil je sanitair water verwarmen? Dan heb je sowieso een boilervat nodig. 

Het vermogen van deze onderdelen is bovendien van meerdere factoren afhankelijk: 

  • Temperatuur van het verwarmingswater (de aanvoertemperatuur).   
  • De hoeveelheid water die in de installatie zit. 
  • Andere technische eigenschappen. 

Bij radiatoren vind je het vermogen bij een bepaalde aanvoer- en retourtemperatuur. Bij vloerverwarming daarentegen baseert de berekening zich op het afgiftevermogen per vierkante meter. De tussenafstand van de buizen en de aanvoertemperatuur spelen hier een grote rol. 

Als je vervolgens de vermogens van alle componenten van het afgiftesysteem optelt, ken je het maximale vermogen. Zorg dat deze waarde ongeveer overeenkomt met het benodigde verwarmingsvermogen van je woning. 

Wil je het exacte vermogen kennen?
Verstuur je aanvraag en ontvang advies op maat.

3. All-electric of hybride installatie

Nieuwbouwwoningen krijgen in de praktijk meestal een allelectric warmtepompinstallatie. Voor een bestaande woning is een hybride warmtepomp een interessante mogelijkheid. Zo’n installatie bestaat uit een warmtepomp en een verwarmingsketel op stookolie of gas

De ketel springt meestal enkel bij voor de opwarming van sanitair water of op koude dagen wanneer de warmtepomp zelf niet genoeg energie aanlevert. Het vermogen van de pomp is met andere woorden niet zo groot, wat betekent dat je altijd afhankelijk bent van de stookketel. 

Wat je bijvoorbeeld kunt doen, is een lucht-water warmtepomp met een (hoog) vermogen van 5 à 6 kW voor een bepaalde periode als hybride warmtepomp gebruiken. Wanneer je woning later beter geïsoleerd is, kan je de ketel verwijderen en is de warmtepompinstallatie prima in staat je woning alleen te verwarmen.

Bovendien kan het grootste deel van de warmtepompen ook een boilervat opwarmen. Zo kan je volledig milieuvriendelijk in stroom en warm water voorzien. 

4. Type warmtepomp

Over het algemeen spreken we van vier soorten warmtepompen

Elke soort warmtepomp komt in meerdere uitvoeringen voor en bezit verschillende vermogens. Zodra je het exacte benodigde vermogen voor jouw woning kent, kan je de geschikte warmtepomp kiezen.

Natuurlijk is niet enkel het vermogen belangrijk voor je keuze. Ook je budget, praktische mogelijkheden en persoonlijke voorkeur spelen een rol. 

Profesionals plaatsen warmtepomp

Meer weten? Stel je vraag via het offerteformulier en krijg advies op maat

Vul ons offerteformulier in en kom in contact met meerdere erkende professionals in jouw regio. Zij sturen je gratis en vrijblijvend offertes met prijsvoorstellen op. Zo kan je meerdere tarieven met elkaar vergelijken en de voordeligste optie kiezen.

Verder geven ze professioneel advies op maat. Hierdoor kies je een warmtepomp die bij je woning past en het benodigde vermogen levert. Verstuur nu je aanvraag en geniet van de meerwaarde van een specialist. 

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Warmtepomp – Vraag advies & offertes om te vergelijken
1*. Welk type warmtepomp wens je te laten installeren?

2*. Waarvoor wil je de warmtepomp gebruiken?

3*. Wanneer wens je de werken te laten uitvoeren?

4. Beschrijf uw project

5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.