Geluid warmtepomp: hoe vermijd je geluidsoverlast? Geluidsnormen en handige tips

Het geluid van een warmtepomp is een van de factoren die je best in overweging neemt bij je aankoop. In dit artikel bespreken we de precieze geluidsproductie van de binnen- en buitenunit, welke geluidsnormen momenteel in Europa gelden en de factoren die de geluidssterkte beïnvloeden. Verder geven we enkele tips en tricks zodat je zelf het zoemende lawaai van je warmtepomp kunt beperken. Wil je graag professioneel advies op maat? Vul ons offerteformulier in.

Hoeveel geluid produceert de buitenunit van een warmtepomp?

Hoeveel geluid een warmtepomp maakt, hangt in de eerste plaats af van het aantal toeren dat de compressor en ventilator moeten maken. Onder andere het type warmtepomp, het vermogen en de gewenste temperatuur beïnvloeden dit getal.

Een ding staat zeker vast: hoe meer toeren je warmtepomp moet maken, hoe harder het toestel moet opereren en hoe luider de werking wordt. 

Bovendien verschilt de geluidsproductie van de binnenunit en buitenunit van een warmtepomp: 

  • Buitenunit: hierin zitten zowel de ventilator als de compressor vervat. Omdat deze onderdelen het meeste geluid produceren, ligt het aantal decibel van de buitenunit tussen de 40 en 65. 
  • Binnenunit: de luidste onderdelen zitten in de buitenunit. Daarom is het geluid binnenshuis een stuk stiller. Over het algemeen zit het aantal decibel tussen de 35 en 50.
Op zoek naar een specialist?
Kom gratis in contact met specialisten in jouw regio.

Geluidsnormen en -eisen Europa

In Europa gelden enkele belangrijke geluidsnormen

  • Warmtepompen met een vermogen van 6 kW: maximaal 65 dB(A).
  • Warmtepompen met een vermogen van 6 kW tot 12 kW: maximaal 70 dB(A).

Verder is het verplicht dat het CElabel op het toestel het geluidsvermogen van de warmtepomp correct vermeldt. Zo heb je als consument een nauwkeurig zicht op de geluidsproductie. 

Heb je een lucht-water warmtepomp met een elektrisch vermogen hoger dan 5 kW?

Dan gelden er aparte regels die garanderen dat de buren geen geluidsoverlast hebben. Concreet zegt de regelgeving dat je in het Vlaamse gewest maximaal 30 dB op 0,5 meter van de naburige woning mag produceren. In het Waalse gewest is dit 40 dB. Het Brusselse gewest is iets strenger: maximaal 30 dB op 3,5 meter van de nabijgelegen woning.  

Welke factoren dragen bij tot de geluidsproductie?

We weten al dat het aantal toeren van de compressor en ventilator de geluidsproductie voor het grootste deel bepaalt. Maar wat zorgt ervoor dat deze onderdelen meer of minder toeren moeten draaien? 

Hieronder geven we alle factoren overzichtelijk weer. Onder andere het vermogen van de warmtepomp en ook het design van de ventilatorbladen spelen een niet te onderschatten rol. 

geluid warmtepomp

1. Soort warmtepomp

Het type warmtepomp heeft een sterke invloed op de hoeveelheid geluid. Alle soorten warmtepompen voldoen standaard aan de geldende Europese geluidsnormen. 

Geothermische warmtepompen

Grondwater warmtepompen halen warmte uit de aardbodem. Waterwater warmtepompen daarentegen onttrekken energie uit het grondwater.

Beide toestellen bevinden zich voor een groot deel ondergronds, wat betekent dat een onderdeel met ventilator buitenshuis ontbreekt. 

Met andere woorden: deze installaties maken amper geluid. Gemiddeld ligt het aantal decibel tussen de 35 en 50

Lucht-water en lucht-lucht warmtepomp (airco)

Zowel een luchtwater warmtepomp als luchtlucht warmtepomp nemen warmte op uit de buitenlucht via een buitenunit. Omdat de unit van een lucht-water warmtepomp een ventilator heeft, ligt de geluidsproductie over het algemeen hoger. 

De unit buitenshuis produceert gemiddeld gezien 45 tot 65 decibel

Hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp combineert een lucht-water warmtepomp met een verwarmingsketel. Het innovatieve toestel kiest wanneer welke energiebron het voordeligst is.

Hybride installaties hebben een hogere geluidsproductie dan geothermische toestellen, maar hebben wel het voordeel dat ze minder vaak moeten aanstaan. 

Over het algemeen komt de geluidsproductie neer op een 40 à 60 decibel

2. Merk

Ben je van plan een warmtepomp aan te schaffen? Neem dan zeker ook het merk in overweging. Amerken maken in de regel minder lawaai.

De toestellen genieten van een kwalitatieve opbouw en werking, waardoor ze minder hard moeten presteren om dezelfde hoeveelheid warmte te produceren. 

Om het concreet te maken: een A-merk produceert gemiddeld gezien 10 dB minder dan andere merken. 

3. Seizoen en temperatuur buiten

Ook het seizoen en de buitentemperatuur beïnvloeden hoe luid je warmtepomp werkt. Over het algemeen ligt de geluidsproductie een stuk hoger in de wintermaanden dan in de zomer.

De lagere temperaturen zorgen ervoor dat de warmtepomp krachtiger moet werken. Anders zou het kunnen dat je ventilator en compressor vastvriezen.  

Bovendien ligt ons warmteverbruik aanzienlijk hoger in de winter. Wanneer de buitentemperaturen aangenaam warm zijn, hoeft je warmtepomp niet te werken en is er bijgevolg geen lawaai. 

4. Locatie (plat dak, tuin…)

Een vierde belangrijke factor is de plaats van je warmtepomp. Denk aan bepaalde zaken zoals: 

  • De afstand van je warmtepomp tot de woning. 
  • De ondergrond waarop de buitenunit staat. 
  • De omgeving: tussen planten en gras, in een open ruimte, tegen de zijden van een muur, onder een raam, op een dak

Een slim uitgedachte locatie heeft een grote invloed op hoe sterk je het geluidsoverlast ervaart. 

5. Uitblaasrichting

Tot slot beïnvloedt de uitblaasrichting de geluidsproductie. Zet je toestel niet tegen een muur of in een hoek, anders weerkaatst het geluid zich voortdurend. Opteer altijd voor een zo vrij mogelijke ruimte waarin je de weerkaatsing kunt beperken. 

Hou bovendien rekening met je buren. Plaats de warmtepomp niet in de richting van hun woning. 

buitenunit warmtepomp planten

Hoe kan je het geluid van je warmtepomp verminderen/beperken?

Ook al zijn warmtepompen vandaag zo ontworpen dat ze erg stil functioneren, een geluidloze werking kan je moeilijk garanderen.

Toch is het aangenaam om het laagfrequente geluid van je warmtepomp zo laag mogelijk te houden. Hieronder geven we enkele handige tips en tricks die je eenvoudig zelf kunt toepassen. 

1. Schaf de correcte warmtepomp aan

Zorg dat je een warmtepomp koopt die volledig afgestemd is op jouw situatie. Denk onder andere aan het juiste benodigde vermogen, de kwaliteit en de geluidsproductie. Controleer dit zeker op voorhand. 

Wil je graag professionele hulp bij je keuze?

Vul ons offerteformulier in en krijg gratis en vrijblijvend advies op maat van erkende deskundigen. Zij kunnen met hun jarenlange ervaring, kennis en vaardigheden aanbevelingen op maat geven. Zo ben je gerust dat je een juiste en voordelige keuze maakt voor jouw woning. 

2. Zorg voor een geschikte locatie

Wanneer je een goede locatie zoekt, volg je best de volgende richtlijnen

  • Plaats de buitenunit op een verdere afstand van je woning. 
  • Zorg voor een stabiele ondergrond. 
  • Installeer de warmtepomp niet langs een muur of in een hoek. 
  • Opteer voor een open ruimte, eventueel omringd door planten die het geluid wat opvangen. 

Heel wat mensen plaatsen hun toestel op zolder of in de kelder. 

3. Installeer een kast/omkasting

Vandaag bestaan er heel wat soorten omkastingen voor de buitenunit van je warmtepomp. Deze bezitten akoestische eigenschappen en kunnen zo tot wel 15 dB van de geluidsproductie tegenhouden.

Je kunt ze makkelijk op maat laten ontwerpen, waardoor je zowel rekening kunt houden met de afmetingen als met het gewenste geluidsvermogen. 

4. Hou rekening met de uitblaasrichting

Denk zeker ook aan de uitblaasrichting van je warmtepomp. Zorg ervoor dat het toestel niet tegen muren of andere obstakels blaast. Zo bevorder je de werking van je warmtepomp en kan het geluid zich niet weerkaatsen. Een open ruimte is de beste optie. 

5. Plaats trillingdempers

Een eenvoudig, maar zeer effectief middel om geluidsoverlast te beperken, is een trillingsisolator. Plaats de trillingsdempers onder de poten van de buitenunit. Op die manier houd je trillingen en andere contactgeluiden tegen, wat de geluidsproductie aanzienlijk vermindert. 

6. Koop een warmtepomp aan met nachtmodus

Er zijn heel wat warmtepompen op de markt met een nachtmodus. Als je toestel in deze modus staat, werkt het ‘s nachts met een lager vermogen en minder geluid.  

7. Zorg voor lage temperatuurverwarming

Een warmtepomp levert de beste resultaten wanneer je het koppelt aan een warmteafgiftesysteem met lage temperaturen.

Vloerverwarming en lage temperatuur radiatoren zijn bekende en slimme opties. Op die manier hoeft je warmtepomp minder hard te werken en produceert het minder lawaai. 

Professional controleert buitenunit

Meer weten? Stel je vraag via het offerteformulier en krijg advies op maat

Vul ons offerteformulier in en kom in contact met erkende warmtepompen installateurs in jouw regio. Zij sturen jou gratis en vrijblijvend offertes met prijsvoorstellen en adviezen op maat op.

Zo kan je je beter informeren en vind je snel de voordeligste optie voor jouw woning. Verstuur je aanvraag en geniet van de jarenlange ervaring, kennis en vaardigheden van een professional.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Warmtepomp – Vraag advies & offertes om te vergelijken
1*. Welk type warmtepomp wens je te laten installeren?

2*. Waarvoor wil je de warmtepomp gebruiken?

3*. Wanneer wens je de werken te laten uitvoeren?

4. Beschrijf uw project

5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.