Warmtepomp warm water: werking, prijs en premie 2024

Ben je van plan om in 2024 over te schakelen van fossiele brandstoffen naar elektriciteit? Dan is een warmtepomp voor warm water een goed idee. Met een warmtepomp kan je tot wel 75% besparen op je energieverbruik. Maar dat is niet alles: je kan ook warm water voorzien met een warmtepomp. Wil je advies van een installateur? Stel je vragen en ontvang direct meerdere prijsoffertes via onze offertepagina.

Hoe water verwarmen met warmtepompboiler?

Een warmtepompboiler gebruikt elektriciteit om sanitair warm water te verwarmen door middel van een warmtepomp. Deze onttrekt warmte aan de omgeving, zoals lucht, grondwater of grond. De warmtepomp houdt het water in een buffervat op temperatuur en is tot drie keer zuiniger dan een elektrische boiler.

Hierdoor bespaar je tot 70% op je energiefactuur. Het systeem werkt onafhankelijk van het centrale verwarmingsnetwerk en slaat warm water op in een buffervat van ongeveer 180 liter, waarvan de temperatuur regelmatig wordt verhoogd tot 70 graden Celsius om bacterievorming te voorkomen.

Hoe snel heb je warm water met een warmtepomp?

Bij een warmtepompboiler heb je vrijwel direct warm water. Het warme water zit in een opslagvat met een gemiddelde temperatuur van 45 graden Celsius.

Het warme water wordt gemengd met koud water en koelt af, voordat het uit de kraan komt. Het hoeft dus niet te worden opgewarmd.

Hoelang duurt het voordat een boilervat opgewarmd is?

De opwarmtijd van een boiler hangt af van de grootte, het vermogen en de waaktemperatuur. Met een 6 kW vermogen kan een 180 liter boiler gevuld met 10 graden Celsius leidingwater binnen anderhalf uur opwarmen tot 50 graden Celsius.

Houd er rekening mee dat de boiler zelden tot 10 graden afkoelt, dus in de praktijk kan het iets korter duren.

Is er ook een warmtepomp voor sanitair warm water?

Een waterpompboiler is bedoeld om enkel het sanitair water te verwarmen. Je kunt die boiler dus ook combineren met een cv-ketel, of een lucht-lucht, lucht-water of grond-water warmtepomp. Zo zijn het sanitair warm water en de centrale verwarming onafhankelijk van elkaar.

Hoe lang kun je douchen met een warmtepomp?

Een warmtepompboiler heeft meestal een vat van 180 liter warm water, afhankelijk van factoren zoals de boileromvang, douchetype, pauzetijd en gezinsgrootte. Gemiddeld biedt dit genoeg warm water voor 20 25 minuten douchen.

Ondanks de complexe berekening door het mengen van heet en koud water, schat een vereenvoudigde formule de beschikbare hoeveelheid warm water. In noodgevallen kan een ingebouwde elektrische weerstand worden gebruikt wanneer het warme water op is.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul dan snel dit formulier in. Het is gratis en vrijblijvend.
arrow Ontvang offertes

Wat is het verschil tussen een cv-ketel en een warmtepomp?

Een cvketel warmt het sanitair warm water op met gas. Een warmtepomp met warm water gebruikt daarvoor elektriciteit. Daarnaast heeft een warmtepomp een hoger rendement. Bij het verwarmen op gas gaat veel warmte verloren, dat is bij een warmtepomp met warm water veel minder het geval.

Warmtepomp warm water

Wat kost het?

Een warmtepompboiler kost gemiddeld 3.500 euro (inclusief btw en plaatsingskosten). Een warmtepomp met warm water verbruikt wel veel minder energie dan een traditionele boiler. Het is dus een toekomstinvestering.

Daarnaast bieden energieleveranciers soms warmtepompen met speciale tarieven aan, die houden de energiekosten op een minimum. Als je je eigen elektriciteit opwekt, bijvoorbeeld met zonnepanelen, dan scheelt het zeker op je energierekening.

Premie en andere steun Vlaamse overheid

1. Mijn VerbouwPremie voor warmtepompen

Ben je eigenaar van een woning die vóór 2014 aangesloten is op het elektriciteitsdistributienet? Dan kun je aanspraak maken op een warmtepompboilerpremie van de Vlaamse overheid.

2. Premie voor sturingsapparaat voor elektrische warmte

Vandaag regelen veel woningen de elektrische accumulatieverwarming, elektrische boiler, warmtepomp of warmtepompboiler met een digitale meter. Daarmee bespaar je op elektriciteitskosten.

Wie investeert in zo’n sturingsapparaat kan een premie voor sturingsapparaten voor elektrische warmte aanvragen bij netbeheerder Fluvius.

3. Mijn VerbouwLening

Sinds 1 september 2022 kun je een Mijn VerbouwLening tot € 60.000 aanvragen bij de Vlaamse overheid. Deze lening is bedoeld voor renovaties die de woningkwaliteit of energieprestaties verbeteren. Ook voor toestellen als een warmtepomp met warm water kun je die premie aanvragen.

Advies nodig? Contacteer professionals en krijg gratis en vrijblijvend advies

Heb je vragen over de installatie van een warmtepomp met warm water of wil je meer informatie ontvangen en prijzen vergelijken? Neem contact met ons op via het onderstaande formulier en vraag gratis en vrijblijvende offertes aan.

Onze experts staan klaar om je te assisteren. Samen kunnen jullie de ideale optie voor jouw woning vinden, en de deskundige zal de installatie van je warmtepomp met warm water op een correcte en veilige wijze verzorgen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Warmtepomp – Vraag advies & offertes om te vergelijken
1*. Welk type warmtepomp wens je te laten installeren?
2*. Waarvoor wil je de warmtepomp gebruiken?
3*. Wanneer wens je de werken te laten uitvoeren?
4. Beschrijf uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.