Warmtepomp buffervat: werking, kosten en vereist aantal liter

Sta je op het punt om een warmtepomp aan te schaffen, maar twijfel je nog over de toegevoegde waarde van een buffervat voor je warmtepomp? Verken de voordelen, kosten en praktische toepassingen van buffervaten voor diverse huishoudelijke behoeften en verwarmingssystemen.

Hoe werkt een warmtepomp met buffervat?

Een buffervat is als een grote thermoskan voor warm water. Het wordt tussen de warmtepomp en het verwarmingssysteem geplaatst.

Wanneer de warmtepomp overtollige warmte produceert die op dat moment niet nodig is, wordt deze warmte in het buffervat opgeslagen voor later gebruik. 

Het buffervat houdt het water warm, meestal op ongeveer 40°C, en dit kost niet veel energie. Je kunt het buffervat opwarmen met elektriciteit van het net, maar ook met zonne-energie van zonnepanelen.

Vooral wanneer de zonnepanelen extra stroom produceren, kan deze extra energie worden gebruikt om het buffervat warm te houden.

Het warme water in het buffervat kan worden gebruikt wanneer je veel warmte nodig hebt, maar de zonnepanelen en warmtepomp niet veel energie produceren. Zo maakt het buffervat het gebruik van energie efficiënter en helpt het je om te besparen op je energierekening.

Buffervat versus boiler

Boilers en buffervaten worden vaak door elkaar gehaald, en dat is begrijpelijk. Ze zijn immers allebei ontworpen om warm water op te slaan.

Toch is er een belangrijk verschil tussen beide. Een boiler is specifiek bedoeld voor het opslaan van warm water voor sanitair gebruik, zoals voor douches, baden, en kraanwater. Een buffervat daarentegen ondersteunt het verwarmingssysteem van een gebouw.

In een buffervat wordt warm water opgeslagen dat op momenten van behoefte wordt gebruikt. Het fungeert als een soort reserve, waarbij het warme water wordt gebruikt voordat de warmtepomp of HR-condensatieketel wordt ingeschakeld om nieuw warm water te produceren.

Zo helpt het buffervat om pieken in de warmtevraag op te vangen en zorgt het voor een gelijkmatige en efficiënte werking van het verwarmingssysteem.

Tip: kies voor een hygiëne buffervat voor veilig tapwater

Als je niet alleen warm water wilt gebruiken voor het verwarmingssysteem, maar ook voor veilig gebruik van verwarmd tapwater en sanitair water, kan een hygiëne buffervat een goede oplossing zijn. Dit type buffervat bevat een speciale spiraal die het water geschikt maakt voor sanitair- en drinkwater.

In een hygiëne buffervat wordt het water verder opgewarmd tot ongeveer 60°C, waardoor de groei van bacteriën wordt voorkomen. Temperaturen tussen de 20°C en 50°C zijn ideaal voor bacteriën, maar boven de 60°C niet.

Het water wordt niet direct uit het buffervat gehaald, maar op het moment dat het nodig is, wordt het gebruikt om het tapwater op te warmen.

Het water stroomt door een spiraal, gemaakt van roestvrij staal om geschikt te zijn voor drinkwater, neemt de warmte op en kan zo veilig worden gebruikt.

Op zoek naar een specialist?
Vergelijk professioneel advies.

Wat kost een buffervat voor een warmtepomp? [Prijs 2024]

De kosten van een buffervat variëren afhankelijk van de grootte die je kiest. De grootte van het buffervat hangt samen met het vermogen van de warmtepomp: hoe krachtiger de warmtepomp, hoe groter het buffervat.

Over het algemeen kun je de volgende prijsklassen verwachten voor buffervaten:

Inhoud buffervatPrijsbereik
200 – 300 liter€ 1.100 – € 1.800
400 – 500 liter€ 1.600 – € 2.700
700 – 1.000 liter€ 3.700 – € 4.800

Wil je een precieze prijsinschatting? Via onderstaande knop kun je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen en vergelijken.

Zelf de inhoud berekenen

Hieronder vind je een uitleg over hoe je kunt bepalen welke maat buffervat je nodig hebt. Als je twijfelt over welk buffervat geschikt is voor jouw situatie, kunnen professionals je helpen bij het maken van de juiste keuze.

De grootte van een buffervat: afmetingen

Buffervaten zijn er in verschillende afmetingen, zowel voor industrieel als particulier gebruik. De ideale grootte hangt dus af van de specifieke situatie: waar wil je het voor gaan gebruiken en wat zijn de warmtebronnen die het buffervat gaan voorzien van warm water?

Hoeveel liter heeft een buffervat nodig?

Voor warmtepompen wordt doorgaans een aanbeveling gedaan van 10 tot 20 liter per 1 kW vermogen. Dit betekent dat voor elke kilowatt (kW) aan vermogen dat de warmtepomp kan leveren, er minimaal 10 tot 20 liter opslagruimte nodig is.

Bijvoorbeeld, voor een warmtepomp met een gemiddeld vermogen van 5 à 6 kW, zou een buffervat met een minimale systeeminhoud van 50 tot 120 liter ideaal zijn.

Buffervaten zijn echter ook verkrijgbaar in grotere maten, zoals 200 of 500 liter, voor situaties waarin meer warmwateropslag nodig is.

Waar plaats je het buffervat best?

Niet iedereen heeft binnenhuis voldoende ruimte voor een buffervat, vooral niet voor de grotere exemplaren. Tenzij er bij de bouw al rekening is gehouden met deze ruimte. Maar dit hoeft geen probleem te zijn.

Een buffervat kan eenvoudig buiten worden geplaatst, en sommige types kunnen zelfs ondergronds worden geïnstalleerd. Hierdoor blijven ze uit het zicht en nemen ze minder ruimte in beslag in de tuin.

Specialist sluit buffervat aan op warmtepomp

Een hybride warmtepomp: verplicht aansluiten op buffervat

Wanneer je een hybride warmtepomp installeert, is het aansluiten op een buffervat noodzakelijk. Een buffervat zorgt voor een constante toevoer van warmte en voorkomt pieken in je energieverbruik.

Bovendien hoeft de warmtepomp minder vaak te schakelen wanneer deze is gekoppeld aan een buffervat, waardoor de levensduur van de compressor wordt verlengd.

Doordat het water in het buffervat op ongeveer 40°C wordt gehouden, hoeft de warmtepomp minder energie te verbruiken om het water op te warmen wanneer je het nodig hebt. Hierdoor werkt het verwarmingssysteem een stuk efficiënter.

Ook andere verwarmingssystemen hebben baat bij een buffervat

Een buffervat is niet alleen handig bij het gebruik van een warmtepomp; het kan ook van pas komen bij andere toestellen of verwarmingssystemen. Bovendien is het mogelijk om meerdere warmtebronnen tegelijk aan te sluiten op een buffervat.

1. Zonneboiler

Een zonneboiler is een goed voorbeeld. In de zonnecollectoren wordt een speciale vloeistof verwarmd door de zon. Deze warme vloeistof stroomt vervolgens naar het buffervat, waar het zijn warmte afgeeft aan het water, waardoor warm water wordt geproduceerd voor gebruik wanneer nodig.

2. Houtkachel

Bij een houtkachel is een buffervat een goede optie. Door de warmte die wordt opgeslagen in het buffervat, hoef je slechts een paar uur per dag te stoken.

De opgeslagen warmte kan namelijk nog urenlang worden gebruikt om het huis te verwarmen, waardoor je minder afhankelijk bent van continu stoken.

Buffervat

Voordelen en nadelen van een buffervat op een rij

Uiteraard is het belangrijk alle informatie over een buffervat te krijgen om een weloverwogen keuze te maken. Hier zijn enkele voordelen en nadelen van het gebruik van een buffervat:

Voordelen

  1. Verhoogd rendement van de warmtepomp: een buffervat resulteert in een verhoogd rendement van de warmtepomp door een lager energieverbruik. De warmtepomp hoef je minder vaak aan en uit te schakelen, waardoor je energie bespaart en het opgewarmde water niet verspilt.
  2. Verlengde levensduur van de warmtepomp: minder frequent pendelen van de warmtepomp, dankzij het buffervat, vermindert de slijtage aan de compressor. Het vergroot zo de levensduur van de warmtepomp.
  3. Opvangen van pieken in energieverbruik: met een buffervat kan de warmtepomp pieken in het energieverbruik opvangen. Dit zorgt voor een stabiele aanvoer van warmte.
  4. Geen tekorten of overschot meer: door het buffervat is er altijd warm water beschikbaar, zonder verspilling of tekorten.
  5. Duurzame verwarming van zowel verwarming als tapwater: het buffervat maakt duurzame verwarming van zowel de verwarming als het tapwater mogelijk.
  6. Gebruik van meerdere warmtebronnen: een buffervat maakt het mogelijk om verschillende energiebronnen tegelijk aan te sluiten, zoals een hout- of pelletkachel en een zonneboiler.

Nadelen 

  1. Extra investering: een buffervat vereist een extra investering, wat op korte termijn kosten met zich meebrengt en de terugverdientijd van het warmtepompsysteem kan verlengen.
  2. Ruimte-inname: afhankelijk van het volume kan een buffervat behoorlijk wat ruimte in beslag nemen.

Wil je extra informatie of advies op maat van specialisten? Vul onderstaand offerteformulier in

Heb je behoefte aan meer informatie of advies op maat van specialisten? Vul dan onderstaand offerteformulier in en ontvang gratis offertes van experts. Laat je adviseren en kies voor de beste oplossing voor jouw situatie.

Kies voor de voordelen van een buffervat en optimaliseer de efficiëntie van je verwarmingssysteem. Neem de eerste stap naar een duurzamer en comfortabeler huis door contact op te nemen met warmtepomp specialisten.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Warmtepomp – Vraag advies & offertes om te vergelijken
1*. Welk type warmtepomp wens je te laten installeren?
2*. Waarvoor wil je de warmtepomp gebruiken?
3*. Wanneer wens je de werken te laten uitvoeren?
4. Beschrijf uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.