Split warmtepomp: een slimme keuze? Kosten, soorten en troeven

Ontdek de slimme keuze voor jouw woning: de split warmtepomp. Met zijn compacte design en flexibele plaatsingsmogelijkheden biedt deze oplossing een optimale prijs-kwaliteitverhouding. Maar welke variant past het beste bij jou? Ontdek het in ons artikel, waar we kosten, soorten en voordelen van split warmtepompen uitlichten.

Wat is een split warmtepomp precies?

Als je in jouw woning geen ruimte hebt voor een grote monoblock, maar toch wilt profiteren van een optimale en betaalbare prijs-kwaliteitverhouding, dan biedt een split warmtepomp de ideale oplossing voor jou.

Dit type pomp bestaat uit een buitenunit met meerdere binnenunits. De buitenunit bevat de verdamper met koelvloeistof, terwijl de binnenunits de condensor bevatten.

De buitenunit haalt warmte uit de buitenlucht, terwijl de binnenunits zorgen voor een efficiënte warmteverdeling in de woning.

Single-split versus multi-split

Indien je in een appartement woont of een pomp nodig hebt voor jouw kantoorruimte, biedt een multiple split type een uitstekende oplossing.

Met deze configuratie kunnen meerdere binnenunits worden aangesloten op één buitenunit. Hierdoor kunnen alle binnenunits afzonderlijk worden geregeld en vrij worden gekozen.

Het is ook mogelijk om later een extra binnenunit toe te voegen aan een multiple split systeem, zolang het vermogen van de buitenunit dit toelaat. Het is belangrijk dat het vermogen van de buitenunit voldoende blijft om alle binnenunits te bedienen.

In tegenstelling tot een multiple split warmtepomp, bestaat een single split warmtepomp uit slechts één binnenunit en één buitenunit.

Een monoblock warmtepomp, daarentegen, integreert zowel de binnen- als buitencomponenten in één eenheid. Een single split systeem kan vrijwel in elke woning worden geïnstalleerd.

Wat is beter: monoblock of split?

Welke uitvoering van een warmtepomp het meest geschikt, hangt af van jouw situatie:

 • Monoblock warmtepomp: dit systeem is compact en bestaat uit één geïntegreerde eenheid die zowel de binnen- als buitencomponenten combineert. Het is ideaal voor kleinere ruimtes of renovaties vanwege de eenvoudige installatie en hogere aanvoertemperaturen.
 • Split warmtepomp: deze warmtepomp bestaat uit afzonderlijke binnen- en buitenunits die met elkaar verbonden zijn via leidingen. Het is geschikt voor grotere ruimtes en nieuwbouw vanwege de flexibiliteit in plaatsing en lagere aanvoertemperaturen. 

Kortom, kies een monoblock warmtepomp voor eenvoudige installatie en hogere aanvoertemperaturen in kleinere ruimtes, en een split warmtepomp voor flexibiliteit in plaatsing en efficiëntie bij lagere aanvoertemperaturen in grotere ruimtes of nieuwbouwprojecten.

Op zoek naar een specialist?
Vergelijk prijzen en kwaliteit.

Een split warmtepomp kopen: wat is de gemiddelde prijs?

Overweeg je een split unit warmtepomp aan te schaffen? De kosten hiervan variëren afhankelijk van het type warmtepomp, het vereiste vermogen, de moeilijkheidsgraad van de plaatsing, en andere factoren.

Hieronder vind je een beknopt overzicht van de richtprijzen per type split warmtepomp:

Soort split warmtepompGemiddelde prijs (excl. btw, incl. plaatsing)
Split lucht-water warmtepomp€ 5.000 à 9.000
Split lucht-lucht warmtepomp€ 4.000 à 7.000
Split hybride warmtepomp€ 8.000 à 15.000

Wil je een nauwkeurige prijs ontvangen voor jouw specifieke situatie? Dan is het raadzaam om meerdere offertes aan te vragen bij erkende installateurs in jouw regio. Zo kun je niet alleen prijzen vergelijken, maar ook advies, uitvoertermijnen en meer.

Plaatsing warmtepomp door installateurs

Drie soorten split warmtepompen

Er bestaan verschillende soorten split warmtepompen die warmte uit de buitenlucht halen om je huis en eventueel sanitair water te verwarmen.

De precieze werking van deze systemen varieert afhankelijk van het type. Hier zijn de drie meest voorkomende soorten:

1. Split lucht-water warmtepomp

De split lucht-water warmtepomp is een geavanceerd systeem dat warmte uit de buitenlucht haalt met behulp van een buitenunit. Deze warmte wordt vervolgens via een koelvloeistof in een gesloten circuit naar binnen getransporteerd.

Eenmaal binnen wordt de warmte overgedragen aan het cv-water, dat vervolgens wordt gebruikt voor diverse toepassingen zoals vloerverwarming en lage temperatuur radiatoren.

Dit systeem maakt efficiënt gebruik van hernieuwbare energiebronnen en biedt een duurzame oplossing voor het verwarmen van woningen en gebouwen.

Richtprijs: € 5.000 à € 9.000 (excl. btw en incl. plaatsing).

2. Split lucht-lucht warmtepomp

De split lucht-lucht warmtepomp werkt op een vergelijkbare manier als de luchtwater warmtepomp, maar heeft een andere toepassing. Ook hier wordt warmte uit de buitenlucht gehaald met behulp van een buitenunit.

Echter, in plaats van de warmte over te dragen aan het cv-water, wordt deze direct afgegeven aan de binnenlucht via één of meerdere binnenunits.

Deze binnenunits blazen warme lucht de woning in, waardoor deze op een efficiënte manier wordt verwarmd. Bovendien kan dit systeem op warme dagen worden omgekeerd en gebruikt worden als airconditioner, waarbij het de warme lucht uit de woning naar buiten afvoert, waardoor het binnen lekker koel blijft. 

Richtprijs: € 4.000 à € 7.000 (excl. btw en incl. plaatsing).

3. Split hybride warmtepomp

De split hybride warmtepomp is een geavanceerd systeem dat het beste van twee werelden combineert: een lucht-water model en een condensatieketel.

Deze combinatie maakt het mogelijk om automatisch de meest voordelige verwarmingsmethode te kiezen, afhankelijk van verschillende factoren zoals de buitentemperatuur en de energieprijzen.

Hoewel de split hybride warmtepomp vaak als één behuizing verkrijgbaar is, waarbij de pomp en de ketel in één unit zijn geïntegreerd, is het ook mogelijk om te kiezen voor een split-versie.

Bij deze configuratie zijn de warmtepomp en de ketel gescheiden, wat flexibiliteit biedt bij de plaatsing en installatie, vooral in situaties waarin ruimte beperkt is. 

Richtprijs: € 8.000 à € 15.000 (excl. btw en incl. plaatsing).

Welk split systeem kies ik best?

Het juiste type warmtepomp voor jou hangt voornamelijk af van jouw specifieke situatie en persoonlijke voorkeuren. Ben je op zoek naar een efficiënte airconditioner met een hoog rendement die ook kan dienen als aanvullende verwarming? Dan is een split lucht-lucht warmtepomp wellicht de meest geschikte optie voor jou.

Echter, als je je oude cv-ketel wilt vervangen zonder een grote renovatie, biedt een hybride warmtepomp een interessante mogelijkheid.

Enkele aandachtspunten voor een warmtepomp met binnenunit en buitenunit

Bij de keuze voor een warmtepomp met een binnenunit en buitenunit zijn er verschillende overwegingen om rekening mee te houden:

 • Locatie van de buitenunit: voor een monoblock warmtepomp moet de unit doorgaans binnen een korte afstand van de buitenmuur worden geplaatst. Gelukkig biedt een split unit warmtepomp meer flexibiliteit, maar het is nog steeds belangrijk om obstakels en schaduw te vermijden om een efficiënte werking en optimaal rendement te garanderen.
 • Hoofd of bijverwarming: als je de split warmtepomp als hoofdverwarming wilt gebruiken, is een lucht-water model, eventueel in combinatie met een condensatieketel (hybride), de beste keuze. Een lucht-lucht warmtepomp is geschikt als hoofdverwarming in kleine, goed geïsoleerde woningen zoals appartementen.
 • Correcte plaatsing: het installeren van deze pomp is een gespecialiseerde taak. Het is essentieel om de buitenunit op de juiste locatie te plaatsen en de koelleidingen correct aan te leggen voor een optimaal rendement. Daarom is het raadzaam om een ervaren en gecertificeerde installateur in te schakelen. Bovendien kom je hierdoor in aanmerking voor verschillende warmtepomp premies.
 • Vermogen op maat: het is belangrijk dat het vermogen van de warmtepomp nauwkeurig wordt afgestemd op de warmtevraag en de grootte en isolatieniveau van de te verwarmen ruimtes. Dit zorgt voor een efficiënt rendement en een snellere terugverdientijd.
 • Single split of multisplit: bij een lucht-water warmtepomp gaat het meestal om een single split met één binnen- en één buitenunit. Als je meerdere ruimtes wilt verwarmen en koelen, kies dan voor een multisplit warmtepomp met meerdere binnenunits.
 • Merk/garantie: er zijn verschillende gerenommeerde merken die split warmtepompen produceren, zoals Vaillant en Nefit. Het is belangrijk om te kiezen voor een betrouwbaar merk met goede garantievoorwaarden om ervoor te zorgen dat je investering duurzaam en betrouwbaar is.
Split lucht-lucht warmtepomp

Voordelen en nadelen van een split warmtepomp op een rij

Je hebt de keuze tussen een monoblock en een split warmtepomp voor jouw woning, en elk type heeft zijn eigen voor- en nadelen. Laten we hieronder de voordelen van een split warmtepomp bekijken:

Voordelen

 1. Compactere binnenen buitenunit: een split warmtepomp verdeelt de onderdelen over verschillende units, waardoor ze zeer compact zijn. In vergelijking hiermee neemt een monoblock warmtepomp automatisch meer ruimte in vanwege zijn grotere afmetingen.
 2. Minder breekwerk: het verbinden van de units vereist over het algemeen minder breekwerk. Bij een monoblock warmtepomp moeten de units dicht bij elkaar staan, wat mogelijk extra breekwerk vereist om ze op de juiste afstand te installeren.
 3. Minder geluidshinder: omdat er binnen geen bewegende elementen zijn, produceert de binnenunit van een split warmtepomp doorgaans weinig tot geen geluid.
 4. Kostenbesparend: fabrikanten produceren meer onderdelen voor split warmtepompen, wat de productie efficiënter maakt en de kosten kan drukken. Bovendien is de technologie van een split warmtepomp vaak minder complex dan die van een monoblock warmtepomp. Dit maakt het totale kostenplaatje gunstiger.
 5. Flexibiliteit qua locatie: bij een monoblock warmtepomp moet de buitenunit dicht bij de buitenmuur worden geplaatst om verbinding te maken met de binnenunit. Met een split warmtepomp is dit echter niet nodig. Dankzij nieuwe technologieën kan de afstand tussen de binnen- en buitenunit tot 20 à 25 meter bedragen. Daardoor heb je meer vrijheid bij het kiezen van de locatie van je buitenunit.

Nadelen 

Naast de talrijke voordelen van een split warmtepomp zijn er uiteraard ook enkele nadelen om rekening mee te houden:

 1. Meerdere units nodig: in tegenstelling tot een monoblock, vereist een split warmtepomp naast de buitenunit ook één of meer binnenunits. Hoewel deze binnenunits compact zijn, heb je zowel binnen als buiten ruimte nodig voor de installatie.
 2. Arbeidsintensieve plaatsing: de warmte tussen de binnen- en buitenunits wordt vervoerd via koelleidingen. Het aanleggen van deze leidingen vergt meer tijd tijdens de installatie dan bij een monoblock warmtepomp, wat kan resulteren in hogere arbeidskosten.
 3. Iets minder efficiënt: de grotere afmetingen van een monoblock warmtepomp zorgen over het algemeen voor een efficiëntere overdracht van warmte van de buitenlucht naar binnen. Een split warmtepomp daarentegen heeft een kleinere buitenunit, wat kan leiden tot een iets lager rendement.

Ook interessant voor jou:

Waarom een monoblock warmtepomp?

+
Een monoblock warmtepomp is vaak geschikt voor situaties waarin beperkte ruimte beschikbaar is. Dit vanwege de compacte vormgeving waarbij de binnen- en buitenunits zijn geïntegreerd.

Wat is op dit moment de beste warmtepomp?

+
De Remeha Elga Ace 4 kW, die door de Consumentenbond als de beste hybride warmtepomp wordt aanbevolen, is de opvolger van de Techneco Elga, de allereerste hybride warmtepomp ooit geproduceerd. Met een vergelijkbaar vermogen als de Atlantic Aurea, kan deze warmtepomp naast elke cv-ketel worden geplaatst.

Is een split warmtepomp iets voor jouw woning? Vergelijk info, advies en offertes van deskundigen

Na het overwegen van alle informatie en advies, ben je wellicht nieuwsgierig geworden naar de mogelijkheden van dit model voor jouw woning.

Vergelijk offertes van ervaren installateurs om de beste optie voor jouw behoeften te vinden. Een duurzame toekomst voor jouw woning begint vandaag nog met de juiste keuzes.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Warmtepomp – Vraag advies & offertes om te vergelijken
1*. Welk type warmtepomp wens je te laten installeren?
2*. Waarvoor wil je de warmtepomp gebruiken?
3*. Wanneer wens je de werken te laten uitvoeren?
4. Beschrijf uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.