Geothermische warmtepomp: prijs, werking en rendement

Een geothermische warmtepomp gebruikt de grond als warmtebron. Het is een zeer efficiënte en milieuvriendelijke keuze om je huis te verwarmen, maar ook een flinke investering. In dit artikel kom je meer te weten over de prijs die je kan verwachten bij de aankoop van een geothermische pomp, de werking en het rendement ervan.

Wat kost een geothermische warmtepomp [Prijs 2024]

Een geothermische warmtepomp kost tussen € 7.500 en € 15.000, wat gemiddeld € 3.000 tot € 5.000 meer is dan lucht-water warmtepompen.

Dit komt doordat bij geothermische warmtepompen extra kosten ontstaan voor het creëren van de bron, zoals grondwerken of geothermische boringen.

Ondanks de hogere initiële investering kan de aankoopprijs van een geothermische warmtepomp zichzelf terugverdienen in 7 tot 15 jaar.

Het voordeel is dat ze op lange termijn 5 keer minder energie verbruiken dan traditionele warmtepompen, wat resulteert in aanzienlijke besparingen.

Premie geothermie

Na de installatie van je geothermische warmtepomp kom je in aanmerking voor een premie van de netbeheerder van € 1.500 (label A+) of zelfs € 4.000 (label A++).

Je moet echter ook voldoen aan bepaalde voorwaarden om de premie effectief te krijgen

Zo moeten de werken uitgevoerd zijn door een erkende aannemer, de facturen maximum 1 jaar oud zijn en moet de installatie beschikken over minstens een A+ productielabel.

Ontdek de kosten van geothermische warmtepompen
Kom erachter hoeveel een geothermische warmtepomp kost en hoeveel je kunt besparen. Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan.
arrow Ontvang gratis offertes

Hoe werkt een geothermische warmtepomp?

Een geothermische warmtepomp haalt warmte uit de grond via een gesloten buizensysteem gevuld met water en antivries.

Er zijn twee typen: horizontale warmtepompen, waarbij het buizensysteem zich horizontaal in de grond bevindt, en verticale warmtepompen, die diep in de grond worden geboord.

In beide gevallen transporteert het water-antivriesmengsel warmte naar een verdamper. Door het lage kookpunt begint het te koken, en de verdamper zet het om in gassen.

Deze gassen gaan naar de compressor, die elektriciteit gebruikt om ze op te warmen, waardoor elektrische energie wordt omgezet in warmte.

De warmte kan vervolgens worden gebruikt voor het verwarmingssysteem. Na afkoeling van het antivriesmiddel begint het proces opnieuw.

Geothermische warmtepomp

Geothermische warmtepomp kopen

Een geothermische warmtepomp is een grote investering. Daarom is het belangrijk dat je de voor- en nadelen ervan kent om op lange termijn zeker te zijn van je aankoop.

Voordelen

Een geothermische warmtepomp is op lange termijn vooral interessant op financieel vlak. Maar wist je dat deze soort pompen veel meer te bieden hebben aan jou én aan de natuur?

  • Milieuvriendelijk: geothermische warmtepompen zijn niet schadelijk voor het milieu aangezien ze de warmte uit de grond nemen. De warmtebron is dus van natuurlijke oorsprong. Daarnaast zijn de cijfers van CO2-uitstoot veelzeggend over deze soort warmtepomp: ze stoten tot 50% minder CO2 dan andere systemen voor verwarmingsketels.
  • Geen onderhoud: verwarmingsketels hebben regelmatig onderhoud nodig, maar dat is niet het geval bij geothermische warmtepompen. Als ze correct worden geïnstalleerd, hoef je de komende 15 tot 20 jaar niet meer aan onderhoud te denken.
  • Geschikt voor koeling: geothermische warmtepompen met een verticale captatie zijn ook geschikt om je huis te koelen in de zomer. De temperatuur onder de grond ligt in dat geval lager dan de luchttemperatuur, waardoor de pomp kan afkoelen.

Nadelen

  • Prijzig: je betaalt al snel tussen de € 7.500 en € 15.000 (of meer) voor een geothermische warmtepomp.
  • Grondige werken nodig: Afhankelijk van het type geothermische warmtepomp (horizontaal of verticaal) zijn er geothermische boringen of andere soorten grondwerken nodig. Daarom zijn warmtepompen ook moeilijker te plaatsen in bestaande woningen.
  • Warmtepompen met een horizontaal captatienet kunnen niet koelen in de zomer: ze liggen te ondiep waardoor de grond te warm is in de zomer om te kunnen afkoelen.
Geothermische warmtepomp verticale boring

Rendement geothermische warmtepomp

Geothermische warmtepompen hebben over het algemeen een hoger rendement dan luchtwarmtepompen, vanwege de stabiele temperatuur van de grond gedurende de seizoenen. Bij hoge temperaturen presteert een luchtwarmtepomp echter beter.

Het energieverbruik van warmtepompen wordt gemeten met de Coefficient of Performance (COP), meestal variërend tussen 3 en 5.

Een hogere COP duidt op een efficiëntere warmtepomp. Geothermische warmtepompen hebben doorgaans een COP die 0,5 tot 1 punt hoger is dan die van luchtwarmtepompen.

Om het rendement van een geothermische warmtepomp te optimaliseren, is het belangrijk om een goed geïsoleerd huis te hebben.

Daarnaast is het plaatsen van de buizen onder leemgrond efficiënter dan onder zandgrond, omdat warmte niet weglekt via watervoerende lagen.

Terugverdientijd geothermische warmtepomp

Gemiddeld kan je rekenen op een terugverdientijd van 7 tot 15 jaar voor een geothermische pomp. Vroeger was dat veel langer (15 tot 20 jaar), maar ondertussen is de aankoopprijs gedaald en kan je ook rekenen op premies van de netbeheerder.

Ontvang deskundig advies over geothermische warmtepompen
Vraag hier je gratis advies aan.

Ook interessant voor jou:

Wat kost een grondboring voor een warmtepomp?

+
Een warmtepompboring kost meestal tussen de € 700 en € 1.000 per kW. Deze prijs dekt het volledige installatieproces, inclusief boringen, benodigde apparatuur, arbeid, materialen en het leggen van buizen van de boring naar de warmtepomp.

Hoe diep boren voor geothermische warmtepomp?

+
De diepte van een warmtepomp in de grond varieert op basis van de captatietechniek. Bij horizontale captatie is dit ongeveer 1,2 meter diep, verspreid over een groot gebied. Bij verticale captatie kan de diepte oplopen tot 150 meter, op één of meerdere boorpunten.

Hoe lang gaat een geothermische warmtepomp mee?

+
Een geothermische warmtepomp, bekend als aarde-water warmtepomp, heeft doorgaans een levensduur van 20 tot 30 jaar.

Zelf of laten installeren?

Een geothermische warmtepomp kan je niet zelf installeren. Er zijn factoren die meespelen, zoals bodemsoort en het type boringen en grondwerken die nodig zijn voor de installatie van de buizen.

Door een erkende aannemer in te schakelen weet je ook zeker dat je een premie zal krijgen van de netbeheerder. Denk ook aan het feit dat een juist geplaatste warmtepomp geen onderhoud nodig heeft op lange termijn.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Warmtepomp – Vraag advies & offertes om te vergelijken
1*. Welk type warmtepomp wens je te laten installeren?
2*. Waarvoor wil je de warmtepomp gebruiken?
3*. Wanneer wens je de werken te laten uitvoeren?
4. Beschrijf uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.