Installatie warmtepomp: prijs en stappenplan

Denk je erover om een warmtepomp te laten installeren in je huis, maar weet je niet precies wat het kost en hoe het werkt? Of ben je gewoon nieuwsgierig? Hoe dan ook is het kiezen voor een warmtepomp een milieuvriendelijke oplossing om jouw huis te voorzien van warmte. In dit artikel kom je te weten hoeveel geld het je zal kosten en wat je moet doen als je het wil laten installeren. Dit doen we voor jou stap per stap, zodat je alles zo goed mogelijk begrijpt.

Hoeveel kost het installeren van een warmtepomp?

Een warmtepomp kopen en laten installeren kost geld. Er zijn verschillende types, zoals een die de lucht gebruikt en een die warmte uit de grond haalt. Voor eentje die de lucht gebruikt, ben je ongeveer 2.500 euro kwijt.

Maar eentje die warmte uit de grond haalt, kan tussen de 12.500 en 22.000 euro kosten! Soms kun je geld krijgen om mee te betalen.

Het is mogelijk om tot 40 a 50% van de kosten terug te krijgen. Dit zal onder meer bepaald worden door jouw inkomen. Het geld dat je aan de warmtepomp hebt uitgegeven, heb je in de meeste gevallen in 7 à 15 jaar terugverdiend.

Warmtepomp installeren

Stappenplan: hoe installeer je een warmtepomp?

Hier zijn 4 belangrijke stappen als je een warmtepomp wil installeren:

Stap 1: voorbereiding

  • Zorg er eerst en vooral voor dat je huis goed warm kan blijven door goed geïsoleerd te zijn.
  • Kies daarna een warmtepomp die past bij jouw huis en jouw noden. Vraag hierbij hulp aan een van onze experten.
  • Ga na of je meterkast genoeg capaciteit heeft en genoeg vrije fases voor de warmtepomp.
  • Je zal eerst toestemming moeten krijgen van de Vlaamse overheid als je de warmtepomp in de grond wilt plaatsen. Ga na of je hulp van de overheid kunt krijgen om de warmtepomp te betalen.
  • Bestel ten slotte de warmtepomp die het beste bij je past.

Stap 2: plaatsing

  • Zet de binnenkant van de warmtepomp dichtbij de verwarming.
  • Sluit de binnenkant aan op de verwarming en de buitenkant.
  • Zet de buitenkant het liefst dichtbij de binnenkant om energie te besparen.
  • Zorg dat de buitenkant goed vast staat en stevig is gemonteerd volgens de instructies.

Stap 3: instelling en controle

  • Een ervaren vakman zal langskomen om de warmtepomp in te stellen en te controleren.

Stap 4: klaar voor gebruik

Goed gedaan! De warmtepomp zit er nu goed in en je huis is nu klaar om minder energie te gebruiken. Wil je nog meer besparen? Overweeg dan om zonnepanelen te installeren voor schone energie.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul dan snel dit formulier in. Het is volledig gratis en vrijblijvend!
arrow Ontvang offertes

De installatie varieert afhankelijk van het type warmtepomp

Lucht-lucht warmtepomp

Voor de installatie van een lucht-lucht warmtepomp zijn twee onderdelen nodig: een binnenen een buitengedeelte. Het is aan te raden de buitenunit te plaatsen in de tuin, op een plat dak, aan de achterzijde van het huis tegen de muur, of op het balkon.

Let op het geluidsniveau van de buitenunit; dit varieert per model. Kies zorgvuldig met het oog op geluidsoverlast.

Water-water warmtepomp

Je hebt een waterbron nodig om een water-water warmtepomp te kunnen installeren, zoals een waterput. Aangezien het water gebruikt om warmte te onttrekken en af te geven, is er hiervoor speciale kennis en ervaring nodig.

Lucht-water warmtepomp

Je hebt een lucht-water warmtepomp. Dat betekent dat je buiten een apparaat plaatst dat warmte uit de buitenlucht haalt.

Die warmte geeft het door aan water, dat je huis verwarmt. Zorg ervoor dat de warmtepomp goed werkt met het verwarmingssysteem van je huis.

Grond-water warmtepomp

Je hebt een bodemlus nodig om een grond-water warmtepomp te installeren. Bij dit systeem worden buizen in de grond geplaatst om warmte aan de grond te onttrekken. Er is speciale kennis en ervaring nodig om zo’n bodemlus correct te installeren.

Hybride warmtepomp

Men kijkt zowel naar je huidige cv-ketel als naar de warmtepomp bij de installatie van een hybride warmtepomp. Dat betekent dat je zowel de binnenals buitenkant van de warmtepomp moet installeren. Als het een hybride lucht/water-warmtepomp is, komt er ook een cv-ketel bij.

Installatie warmtepomp

Zelf plaatsen of laten plaatsen door een installateur?

Het is beter om geen warmtepomp zelf te installeren. Het is raadzaam om een expert in te schakelen die je persoonlijke situatie kan beoordelen en het beste advies kan geven over het installeren van de warmtepomp.

Dit is ook belangrijk omdat goede installateurs moeilijk te vinden zijn en er grote verschillen bestaan tussen de verschillende systemen.

Een installateur met ervaring in een specifiek merk kan de beste keuze zijn, omdat zij ook garanties kunnen bieden voor de prestaties van het systeem en ervoor kunnen zorgen dat het optimaal werkt in je huis.

Wat moet ik nog weten over de installatie van een warmtepomp?

1

Waar warmtepomp plaatsen?

Je kunt een warmtepomp op verschillende plekken installeren, zoals op je dak of zolder. Zelfs als je in een appartement woont, is het mogelijk om een warmtepomp te plaatsen.

2

Modellen met buitenunit of zonder buitenunit

Er zijn verschillende types beschikbaar, waaronder die met een buitenunit en die zonder een buitenunit. Het is verstandig om een specialist te raadplegen voor meer informatie, aangezien er diverse opties op de markt zijn.

3

Warmtepomp aansluiten op cv

Je kunt je warmtepomp aansluiten op je CV-systeem door deze te combineren met een splinternieuwe cv-ketel, wat mogelijk is met een hybride warmtepomp. Een andere optie is om te kiezen voor warmtepompen die werken met convectoren.

4

Warmtepomp of gasketel?

Als je erover nadenkt of je voor een warmtepomp of een gasketel moet gaan, is het goed om een paar dingen te overwegen. Een warmtepomp is een slimme zet als je huis al goed geïsoleerd is.

Ze werken het best met systemen die je huis efficiënt kunnen verwarmen op lagere temperaturen, zoals vloerverwarming of speciale radiatoren. Dat zie je vaak in nieuwere huizen.

Als dat allemaal niet op jou van toepassing is, dan kan een gasketel nog steeds een goede keuze zijn. Het is verstandig om even met een expert te praten; zij kunnen je het beste advies geven voor jouw situatie.

5

Warmtepomp nieuwbouw

Sinds 2023 is er een nieuwe standaard voor het bouwen van huizen: elke nieuwbouwwoning moet nu uitgerust zijn met minimaal een hybride warmtepompsysteem. Dit systeem combineert het beste van twee werelden – een warmtepomp samen met een condensatieketel – om je huis op een efficiënte en duurzame manier te verwarmen.

6

Warmtepomp met boiler

Een warmtepompboiler is een topkeuze voor wie milieubewust is. Het gebruikt warmte uit de lucht, waardoor het veel minder CO2 uitstoot dan traditionele systemen. Bovendien bespaar je energie en is de installatie eenvoudig. Voor grote gezinnen is het ideaal; het levert voldoende warm water voor wel 6 personen. Een slimme en duurzame oplossing voor je huis.

Ook interessant voor jou:

Hoe lang duurt installatie van een warmtepomp?

+
Het duurt meestal één tot een paar dagen om een warmtepomp te installeren. Voor de installatie contacteer je het best een installateur, zodat de warmtepomp correct functioneert. Fabrikanten kunnen installateurs aanbevelen die ervaren zijn met hun systemen.

Hoe werkt een warmtepomp?

+
Een warmtepomp werkt als een speciale machine die je huis verwarmt en voor warm water zorgt. Het onttrekt warmte uit de lucht, de grond of water om water te verwarmen.

De keuze voor een specifieke warmtepomp hangt af van de grootte van je huis en de beschikbare ruimte voor het apparaat.

Kun je zomaar een warmtepomp installeren?

+
Niet zomaar! Eerst moet je nagaan of je huis geschikt is voor de installatie. Warmtepompen presteren het best in huizen die goed geïsoleerd zijn en mogelijk vloer- of muurverwarming hebben. Zorg ook dat er voldoende ruimte beschikbaar is en dat de elektrische installatie van het huis toereikend is.

Meer te weten komen over het aansluiten van een warmtepomp? Vul het offerteformulier in en ontvang offertes

Wil je meer informatie over het aansluiten van een warmtepomp? Vul dan het offerteformulier in om offertes te ontvangen van professionele installateurs.

Zo vind je de beste oplossing voor jouw situatie, met een hoge efficiëntie en de juiste keuze voor je huis. Vertrouw op een professionele installateur voor de installatie en profiteer van de voordelen van een efficiënt verwarmingssysteem.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Warmtepomp – Vraag advies & offertes om te vergelijken
1*. Welk type warmtepomp wens je te laten installeren?
2*. Waarvoor wil je de warmtepomp gebruiken?
3*. Wanneer wens je de werken te laten uitvoeren?
4. Beschrijf uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.