Zelf warmtepomp installeren: stappenplan, advies en tips

Wil je zelf je warmtepomp installeren? Dit artikel biedt een stappenplan, inclusief handige tips en adviezen. Voor meer informatie en advies op maat van specialisten in jouw buurt, vul je ons offerteformulier in.

Mag ik zelf een (hybride) warmtepomp plaatsen?

Mag je in België wel zelf een (hybride) warmtepomp plaatsen of installeren? Ja, dat mag zeker. In België mag je alle soorten warmtepompen plaatsen, op twee uitzonderingen na:

Geothermische warmtepompen hebben namelijk een grote impact op de ondergrond. Er moeten boringen gebeuren. Om deze reden is er regulatie nodig hiervoor.

Een zware warmtepomp van 200 kW of meer kan voor de omgeving overlast bezorgen, om deze reden is ook hier regulatie voor nodig.

Is het moeilijk om zelf een warmtepomp te installeren?

Het plaatsen van een warmtepomp vergt een beetje handvaardigheid. Heb je twee linkerhanden? Dan is het nagenoeg onmogelijk om een warmtepomp te installeren. De handige Harry’s onder ons vinden dit namelijk al een heel karwei.

Er zijn echter wel heel wat risico’s verbonden aan een doehetzelfinstallatie van een warmtepomp. Wil je verzekerd zijn van een correcte installatie van je warmtepomp? Neem dan contact op met vakmannen in jouw buurt en vergelijk offertes via onderstaand formulier.

Wil je zelf een warmtepomp installeren?
Vind een specialist in jouw buurt voor advies en begeleiding.
arrow Ontvang offertes en advies op maat

De installatie hangt af van het type warmtepomp

De installatie is afhankelijk van het type warmtepomp. Je kan kiezen uit een aantal types warmtepompen:

Elk type heeft specifieke vereisten als het gaat over de installatie. We bespreken deze verschillende types warmtepompen en hun installatie hieronder voor jou.

Lucht-lucht warmtepomp

Een lucht-lucht warmtepomp functioneert als een omgekeerde airco. Er wordt hierbij lucht van buitenaf aangezogen. Deze gaat dan via de warmtewisselaar naar binnen. Bij de lucht-lucht warmtepomp wordt er dus gewoon warme lucht in jouw woning geblazen.

Dit type warmtepomp is relatief makkelijk te installeren.

Zwart warmtepomp

Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp maakt effectief deel uit van de verwarmingsinstallatie in jouw woning. De lucht wordt aangezogen om zo via een warmtewisselaar naar een boiler te gaan. Deze boiler stuurt het warm water aan in jouw woning.

Op deze manier wordt ook de verwarming aangestuurd. Deze warmtepomp heeft dus een dubbele functie. Het is echter een complex systeem en moet daarom ook daadwerkelijk worden aangelegd. Je kan er echter wel een aantal zaken bij uit handen nemen.

Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp pompt grondwater van een bepaalde temperatuur omhoog. Dit water wordt via de warmtewisselaar geleid naar de boiler, waar het verwarmd wordt.

Bij deze warmtepomp moet een bron worden geboord in de grond en er moet een leiding worden aangelegd naar een rivier. Het spreek bij deze voor zich dat je dit best door een vakman kan laten doen.

Brine–water warmtepomp

Een brine-water warmtepomp is één van de meest geavanceerde warmtepompen op de markt. De warmte wordt uit de grond omhoog gehaald via een leidingennetwerk.

Deze warmte wordt getransporteerd naar de warmtepomp. De warmte wordt daarna via een warmtewisselaar omgezet in warm tapwater of warmte voor de verwarming.

Ook voor deze warmtepomp is een bronboring nodig in de diepte en moet er een geleidingsnetwerk geplaatst worden in de grond in jouw tuin. Dit systeem moet dus door een professional worden aangelegd en kun je niet zelf uitvoeren.

Warmtepomp buitenunit installeren

Hoe installeer ik zelf een warmtepomp? [Stappenplan]

Een warmtepomp zelf installeren is een hele karwei, maar het is zeker mogelijk. Een handige Harry of een goede doe-het-zelver kan deze klus zeker klaren. Al is het aangeraden om een vakman te contacteren.

Om de klus zelf te klaren overloop je best 4 belangrijke stappen:

  • Stap 1: plannen en voorbereiden voor installatie warmtepomp.
  • Stap 2: warmtepomp plaatsen en aansluiten.
  • Stap 3: instellen en controleren van de warmtepomp.
  • Stap 4: de warmtepomp is gereed voor gebruik.

We bespreken deze verschillen stappen in meer detail voor jou hieronder.

Stap 1: plannen en voorbereiden voor installatie warmtepomp

De eerste stap is het plannen en voorbereiden voordat je een warmtepomp kunt installeren. Het is belangrijk dat je de juiste keuze maakt qua type warmtepomp en je woning ook voorbereidt op deze upgrade. Er zijn een aantal zaken waarmee je rekening moet houden bij het bestellen en installeren van een warmtepomp.

Alle benodigdheden

Zorg er eerst en vooral voor dat je alle benodigdheden in huis hebt om aan de installatie te kunnen beginnen. Het installeren van een warmtepomp vraagt namelijk om een hele hoop gereedschap en verschillende sleutels, vijzen en bouten.

Woning goed isoleren

Het isoleren van je woning is het allerbelangrijkste als je een warmtepomp goed wilt laten renderen. Een warmtepomp verwarmt je woning namelijk op lagere temperaturen dan klassieke ketels. Een slecht geïsoleerd huis dat veel warmte verliest zal dus niet opgewarmd geraken.

Heb je een slecht geïsoleerde woning maar wil je toch een warmtepomp installeren? Dan kan je kiezen voor een hybride warmtepomp als tussenoplossing. Zo kan je in de toekomste je woning beter isoleren en overschakelen naar een volledige warmtepomp plaatsing.

Kies de juiste warmtepomp

De keuze voor het type warmtepomp is heel belangrijk. Omdat iedereen andere noden heeft, is de keuze van een warmtepomp niet voor de hand liggend.

Zo worden warmtepompen niet enkel per soort ingedeeld maar ook per capaciteit, dit is belangrijk voor het rendement van de warmtepomp.

Wil je een grotere ruimte verwarmen, heb je een warmtepomp nodig met meer capaciteit. Een warmtepomp met een grote capaciteit voor een kleinere ruimte komt het rendement ook niet ten goede. De terugverdientijd zal in dit geval heel erg oplopen.

Vraag advies aan een erkende fabrikant in jouw buurt om je bij je keuze te helpen.

Op zoek naar een specialist?
Neem contact op met vakmannen in jouw buurt!

Controleer de meterkast en het ventilatiesysteem

De maximale capaciteit van jouw meterkast moet ook vooraf gecontroleerd worden. Deze moet namelijk overeenkomen met de gekozen warmtepomp. Daarbovenop is het belangrijk dat je zorgt voor voldoende marge.

Moet je de capaciteit van je meterkast aanpassen? Neem je best contact op met je netbeheerder.

Zorg ervoor dat je meterkast beschikt over een vrije enkel- of driefasige groep. Check dit zeker ook want niet elke meterkast is hier standaard mee uitgerust. Je neemt best contact op met de installateur van jouw meterkast.

De kosten voor het toevoegen van een vrije fase groep aan je meterkast kunnen rond de 500 euro liggen, maar neem voor een exacte prijsopgave contact op met een installateur.

Bodem-warmtepomp plaatsen? Dan vergunning aanvragen

Kies je voor een bodem-warmtepomp of een geothermische warmtepomp waarbij er grondboringen moeten gebeuren? Dan ben je verplicht een vergunning aan te vragen bij de Vlaamse overheid.

Aardwarmtepomp horizontaal systeem

Recht op premies en subsidies?

Wil je jouw woning energiezuiniger maken door een warmtepomp te installeren? De Vlaamse overheid voorziet hier een aantal premies voor waar je recht op hebt en die je dus kan aanvragen.

De Mijn VerbouwPremie kan je ook aanvragen voor een warmtepomp. Dit moet je dan wel combineren met het isoleren van je woning om hiervoor in aanmerking te komen.

Fluvius voorziet daarbovenop ook nog een premie voor het plaatsen van elektrische warmtevoorzieningen. Hiertoe behoort ook een warmtepomp.

Bestel de warmtepomp

Heb je alles goed bekeken en prijzen vergeleken? Dan kan je overgaan tot het bestellen van jouw keuze warmtepomp.

Stap 2: warmtepomp plaatsen en aansluiten

Nadat je de warmtepomp hebt besteld en deze geleverd is, kan het plaatsen en aansluiten ervan beginnen. De praktische installatie van een warmtepomp bevat over het algemeen 2 grote delen:

  • De installatie van de binnenunit.
  • De installatie van de buitenunit.

We bespreken deze twee delen hieronder in meer detail.

Installatie binnenunit versus buitenunit

Bij een renovatie kan de binnenunit de traditionele verwarmingsketel vervangen. Plaats deze dus het beste zo dicht mogelijk bij de aansluiting van het verwarmingsnet. Zorg daarnaast voor een aansluiting op de centrale verwarming en een verbinding met de buitenunit.

De installatie van de buitenunit is een complexere taak. Plaats deze het beste zo dicht mogelijk bij de binnenunit om warmteverlies in de leidingen te minimaliseren. Volg de handleiding zorgvuldig voor het installeren van de beugel, met aandacht voor wind en begroeiing.

Om de twee units met elkaar te verbinden, voorzie je het beste een opening. Zo kun je deze van elektriciteit voorzien. Plaats de buitenunit op een voetstuk. Omdat dit zware arbeid kan zijn, is het aan te raden om assistentie van meerdere personen te zoeken.

warmtepomp buitenunit

Stap 3: instellen en controleren van de warmtepomp

Het instellen en controleren van de warmtepomp laat je best over aan een ervaren installateur of fabrikant. Deze laat je best langskomen hiervoor.

Stap 4: de warmtepomp is gereed voor gebruik

Na deze 4 stappen en een finale keuring van de automatische ontluchter is de warmtepomp helemaal klaar voor gebruik. Zo maak je je woning energiezuiniger.

Tip: wil je nog energiezuiniger jouw woning verwarmen of wil je nog meer energie besparen? Je kan je warmtepomp ook combineren met zonnepanelen voor een 100% groene energie.

Verkies je toch om de installatie over te laten aan een erkende vakman of installateur, om er zo zeker van te zijn dat je investering goed zal werken? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan bij vakmannen in jouw buurt via onderstaand offerteformulier.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vergelijk offertes van verschillende installateurs en kies de warmtepomp die het beste bij jouw woning past.
arrow Ontvang offertes

Zelf plaatsen of laten plaatsen door een specialist?

Heb je twee linkerhanden? Dan is het zelf plaatsen van een warmtepomp geen goed idee. Er zijn vele voordelen van het zelf plaatsen van je warmtepomp maar ook een aantal risico’s en valkuilen. We bespreken deze hieronder in meer detail.

Zelf plaatsen: waarop letten? [Aandachtspunten en valkuilen]

Wil je een warmtepomp zelf plaatsen in jouw woning? Dan hou je best rekening met een aantal risico’s en valkuilen:

  • Gevoelige onderdelen van de warmtepomp: een foutief gebruik van deze onderdelen zorgt ervoor dat ze beschadigd worden en onbruikbaar zijn.
  • Gevaar van de koelvloeistof: koelvloeistof bevat schadelijke gassen waar je dus mee moet oppassen.
  • Afwijkingen van de getoonde opstelling: een onderdeel op een andere plaats zetten of voor de hand liggende stappen overslaan.

Er zijn veel valkuilen bij de doe-het-zelfinstallatie van een warmtepomp.

Laten plaatsen: voordelen van een specialist

Wat je zelf doet, doe je beter. Deze uitspraak geldt in geen geval voor de installatie van een warmtepomp. We sommen hier een aantal voordelen op voor het inschakelen van een erkende vakman voor de installatie van jouw warmtepomp:

  • Indien de installateur een fout maakt, zijn de kosten meestal voor hem of haar.
  • Kwaliteitsvolle installatie is een garantie indien je kiest voor een vakman.
  • Gespecialiseerde training van de vakman is een must.
  • Je houdt fabrieksgarantie.
  • Je krijgt subsidies en premies van de overheid voor de installatie van een warmtepomp door een vakman.
Installateur inhuren voor warmtepomp

Vragen over installatie, prijs en subsidie? Vul het offerteformulier in en neem contact op met specialisten

Vragen over installatie, prijs en subsidie? Vul het offerteformulier in. Neem contact op met specialisten. Zo ontvang je gratis en vrijblijvende offertes.

Dit helpt bij het zelf installeren van je warmtepomp. Specialisten in jouw buurt geven meer informatie en nuttige tips. Vind de beste oplossing voor jouw situatie.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Warmtepomp – Vraag advies & offertes om te vergelijken
1*. Welk type warmtepomp wens je te laten installeren?

2*. Waarvoor wil je de warmtepomp gebruiken?

3*. Wanneer wens je de werken te laten uitvoeren?

4. Beschrijf uw project

5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.