Brine water warmtepomp: wat is het precies? Soorten, kosten en praktische voordelen

Wat is een brinewater warmtepomp precies? Ontdek de soorten, kosten en praktische voordelen. Leer hoe ze gebruikmaken van aardwarmte voor efficiënte verwarming en koeling. Benieuwd naar prijzen? En wanneer is het de beste keuze voor jou? Ontdek het allemaal in dit artikel.

Hoe werkt een brine water warmtepomp?

Een brine-warmtepomp maakt slim gebruik van de natuurlijke warmte in de aarde als een hernieuwbare energiebron. Door deze energie uit de aardbodem te benutten, biedt de warmtepomp efficiënte en milieuvriendelijke verwarming, warmwatervoorziening en zelfs koeling voor je huis.

De werking van de warmtepomp draait om een bodemwarmtewisselaar, die de warmte uit de grond haalt en gebruikt om een constant en comfortabel binnenklimaat te handhaven.

Het mooie is dat de warmtepomp zelf bij voorkeur wordt aangedreven door zonnepanelen. Hierdoor wordt het gasverbruik tot wel 60% verminderd, wat een aanzienlijke stap is naar een duurzamere energievoorziening.

Waarom een water-glycol mengsel gebruiken?

In een brine-water warmtepomp wordt een mengsel van water en glycol gebruikt om te voorkomen dat het bronwater bevriest.

Er zijn diverse soorten antivries die met water kunnen worden gemengd, zoals propyleenglycol, ethyleenglycol, enzovoort. Opmerkelijk genoeg wordt in de praktijk zelfs bietensap gebruikt als antivriesmiddel.

Brine water versus water water

Het onderscheid tussen een brine-water warmtepomp en een water-water warmtepomp zit hem in de broninhoud. Bij een brine-water warmtepomp wordt water samen met een antivriesmiddel gebruikt, terwijl bij een water/water warmtepomp alleen water wordt gebruikt.

Warmtepompen vergelijken?
Vind snel een vakman bij jou in de buurt.

Wat kost een brine water warmtepomp? [Prijs 2024]

Een brine-warmtepomp heeft doorgaans een hogere prijs dan andere warmtepompen, met kosten variërend tussen de 13.500 en 20.500 euro, inclusief installatie. Dit prijsverschil wordt voornamelijk veroorzaakt door de arbeidsintensieve installatie.

De installatie van een brine-water warmtepomp vereist diepteboringen of het boren van gaten in de grond voor het plaatsen van horizontale of verticale buizen. De kosten voor een horizontaal systeem liggen over het algemeen lager, omdat er minder diepe boringen nodig zijn.

Hieronder een overzicht van de gemiddelde prijzen per type brine-water warmtepompsysteem, inclusief installatie:

 • Horizontale bodemcollectoren: € 13.500 tot € 15.000.
 • Verticale bodemcollectoren: € 17.000 tot € 20.500.

Houd rekening met het rendement en je huis zelf

De kosten van een warmtepomp worden beïnvloed door verschillende keuzes die je maakt bij de aanschaf ervan. Hier zijn enkele van die keuzes:

Rendement

Het rendement van een warmtepomp speelt een grote rol bij het bepalen van de prijs. Een brinewater warmtepomp heeft over het algemeen een hoog rendement. Deze warmtepomp onttrekt warmte uit de aardlaag op zo’n 110 meter diepte via gaten in de grond.

Bij een verticaal systeem is het rendement doorgaans hoger dan bij een horizontaal systeem, omdat de grondtemperatuur kouder wordt naarmate je minder diep gaat, wat betekent dat er meer verwarming nodig is.

Huisomstandigheden

De situatie van je huis speelt ook een rol. Als je een grote tuin hebt en bereid bent deze aan te passen voor een brine-warmtepomp, kun je kiezen voor een horizontaal buizenstelsel.

Als je echter geen grote tuin hebt of niet van plan bent deze aan te passen, is een verticaal systeem wellicht een betere optie voor jou.

Warmtepomp installateur

Verschillende soorten brine water warmtepompen

Er zijn twee manieren om leidingsystemen voor brine-warmtepomp aan te leggen: horizontaal of verticaal. Hierdoor zijn er ook twee typen brine-warmtepomp beschikbaar:

1. Horizontale collectoren in de grond

Horizontale bodemcollectoren bestaan uit kunststofbuizen die op een diepte van 1 tot 2 meter onder de grond worden geplaatst, horizontaal. Ze hebben het voordeel dat ze snel warmte van de bodem opnemen tijdens het tussenseizoen.

Dit type collector is vooral ideaal voor huishoudens met veel ruimte, zoals een grote tuin of veel eigen grond, vanwege de eenvoudiger installatie doordat de leidingen dichter bij het oppervlak liggen.

2. Verticale bodemcollector

Bij een brine-warmtepomp met zonnepanelen en een verticaal buizensysteem als bron is het rendement minder afhankelijk van weersomstandigheden. Dit dankzij de stabielere warmteafgifte van de bron voor de warmtepomp.

De verticale buizen worden door middel van gaten in de grond op dieptes van 25 tot 110 meter geplaatst, waardoor dit systeem geschikt is voor kleinere oppervlakken waar minder grondoppervlak beschikbaar is. Echter, de installatie van een verticaal systeem is complexer en duurder.

Tip: Als je een klein grondoppervlak hebt, is een verticaal buizensysteem de beste keuze. Voor een grote tuin is een horizontaal buizensysteem meer geschikt.

Wanneer kies je best voor een brine water warmtepomp?

Als je op zoek bent naar een milieuvriendelijke oplossing voor het verwarmen van je huis en het leveren van warm tapwater, dan kan een brine-water warmtepomp een aantrekkelijke optie zijn! Echter, het is belangrijk om te weten dat een brine-warmtepomp niet voor elk huishouden geschikt is.

Er zijn verschillende overwegingen waarmee rekening moet worden gehouden:

 1. Vergunning: voor het boren in de bodem is vaak een vergunning vereist. Dit is een belangrijke eerste stap om ervoor te zorgen dat de installatie van een brine-warmtepomp legaal en veilig kan worden uitgevoerd.
 2. Bodemgeschiktheid: niet alle bodems zijn geschikt voor het installeren van een brine-warmtepomp. De bodem mag bijvoorbeeld niet te hard zijn, zodat het boren mogelijk is.
 3. Warmtebeschikbaarheid: de bodem moet voldoende warmte bevatten om de warmtepomp efficiënt te laten werken.

Of een brine-water warmtepomp geschikt is voor jouw situatie hangt dus sterk af van de omgevingsfactoren.

Vul ons formulier in en laat je adviseren door specialisten

Ze kunnen je helpen bij het bepalen of een brine-warmtepomp een goede keuze is voor jouw woning en kunnen je begeleiden bij het verkrijgen van de benodigde vergunningen.

Voordelen en nadelen van een brine water warmtepomp

Net als andere soorten warmtepompen heeft de brine-water warmtepomp zowel voor- als nadelen. Laten we ze hieronder eens bekijken:

Voordelen

 1. Stabiel rendement: het rendement van een brine-water warmtepomp blijft het hele jaar door stabiel.
 2. Geen buitenunit nodig: in plaats daarvan maakt een brine-warmtepomp gebruik van een bron in de grond.
 3. Geluidloos: de werking van een brine-warmtepomp veroorzaakt nauwelijks geluid, wat zorgt voor een rustige omgeving.
 4. Passief koelen: naast verwarmen kan een brine-warmtepomp ook passief koelen door het omkeren van het warmtepomp-mechanisme.

Nadelen

 1. Hoge aanschafkosten: de installatie van een brine-warmtepomp is arbeidsintensief, wat resulteert in hogere aanschafkosten.
 2. Ruimtevereisten: vooral bij een horizontaal systeem is er veel ruimte nodig voor de installatie van de benodigde bodemcollectoren.
 3. Vergunning vereist: het plaatsen van een bron in de grond vereist vaak een vergunning, wat extra administratief werk met zich meebrengt.
Brine water warmtepomp installeren

Info, advies of prijzen op maat nodig? Kom in contact met specialisten in jouw regio

Op zoek naar informatie, persoonlijk advies, of prijsopgaven op maat voor een warmtepomp? Neem contact op met specialisten in jouw regio!

Onze experts staan klaar om je te helpen de juiste keuze te maken voor jouw woning. Ontdek de mogelijkheden en zorg voor een comfortabele en duurzame oplossing voor jouw verwarmingsbehoeften.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Warmtepomp – Vraag advies & offertes om te vergelijken
1*. Welk type warmtepomp wens je te laten installeren?
2*. Waarvoor wil je de warmtepomp gebruiken?
3*. Wanneer wens je de werken te laten uitvoeren?
4. Beschrijf uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.