Warmtepomp met radiatoren: kan je ze combineren?

Ontdek of je een warmtepomp met je bestaande radiatoren kan combineren. Leer meer over de combinatie van warmtepompen en radiatoren, testmethoden, aanpassingen en installatieadvies van ervaren professionals. Lees verder en maak vandaag nog een duurzame keuze voor je huis.

Kan je radiatoren aansluiten op een warmtepomp?

Wil je je radiator aansluiten op je warmtepomp? Lees hieronder meer over onder welke voorwaarden dit kan.

Hoe werkt de combinatie warmtepomp – radiatoren?

Het wordt afgeraden om warmtepompen te combineren met oude, klassieke radiatoren die op hoge temperaturen werken, omdat dit het rendement van de warmtepomp sterk kan verminderen. Bij lage vertrektemperaturen kunnen dergelijke radiatoren hun volledige vermogen niet benutten.

Echter, goed geïsoleerde ruimtes met weinig warmteverlies kunnen wel geschikt zijn voor het aansluiten van bestaande radiatoren op een warmtepomp met lagere temperaturen. Het is belangrijk om per ruimte het warmteverlies te beoordelen voordat je beslist over de aansluiting.

Warmtepomp en radiatoren combineren

Welke radiator is geschikt?

Een handige tip om te testen of je radiatoren geschikt zijn voor lage temperaturen, is om in de winter de maximale temperatuur van je ketel tijdelijk op 50 °C te zetten en te controleren of je huis nog steeds voldoende warm wordt en blijft.

Als dat het geval is, dan zijn je radiatoren waarschijnlijk geschikt. Het kan zijn dat de opwarmtijd iets langer duurt, maar dat is geen probleem: je kunt de ketel gewoon wat eerder inschakelen.

Wil je zeker zijn?

Voor absolute zekerheid over de compatibiliteit van je radiatoren met een warmtepomp, is het raadzaam om een installateur in te schakelen. Deze kan nauwkeurig berekenen of je radiatoren geschikt zijn voor een warmtepompinstallatie.

Traditionele hogetemperatuurradiatoren

Hogetemperatuurradiatoren zijn de traditionele radiatoren die vaak worden gebruikt in oudere huizen. Ze werken met hoge temperaturen, tot wel 90°C, wat zorgt voor een snelle opwarming van de woning. Echter, deze radiatoren zijn minder energie-efficiënt en zuinig, vooral in slecht geïsoleerde huizen waar warmte gemakkelijk verloren gaat.

Lagetemperatuurradiatoren

Lagetemperatuurradiatoren winnen aan populariteit vanwege hun efficiëntie en energiebesparing. Door te werken met lagere temperaturen kunnen ze een beter rendement behalen, waardoor je bespaart op verwarmingskosten.

Systemen zoals warmtepompen en condensatieketels werken optimaal in combinatie met lagetemperatuurradiatoren, waardoor ze een ideale keuze zijn voor moderne, goed geïsoleerde woningen.

Vergelijk specialisten in jouw regio
Op zoek naar inspiratie voor jouw verwarmingssysteem? Vul ons offerteformulier in voor advies en kom in contact met specialisten.
arrow Ontvang offertes

Zijn je oude radiatoren geschikt voor een warmtepomp?

Er zijn verschillende manieren om te bepalen of je oude radiatoren geschikt zijn voor een warmtepomp.

Doe de test

Een handige manier om te controleren of je bestaande radiatoren geschikt zijn voor een warmtepomp met lagere temperaturen is als volgt:

step 1.png

Warmtetemperatuur instellen

Stel de watertemperatuur van je cv-ketel in op 50˚C. Als dit niet eenvoudig te doen is, vraag dan je installateur om hulp.

step 2.png

Houd thermostaat constant

Houd de thermostaat constant ingesteld op bijvoorbeeld 20˚C, met eventueel een lagere temperatuur ‘s nachts. Zo wordt je huis gelijkmatig verwarmd op een lagere temperatuur, vergelijkbaar met een warmtepomp.

step 3.png

Controleer isolatie

Controleer of je huis ook bij temperaturen onder het vriespunt voldoende warm blijft. Als dat zo is, kun je zonder problemen een warmtepomp laten installeren.

Pas je oude radiator aan

Met een radiatorventilator wordt een gewone radiator omgezet in een lage temperatuurradiator. Deze ventilator verspreidt de warmte efficiënter, waardoor de kamer comfortabel warm blijft bij lagere watertemperaturen.

Het is eenvoudig te installeren onderaan de radiator, wat vooral handig is in huizen met goede isolatie en warmtepomp. Dit bespaart kosten omdat het bestaande verwarmingssysteem niet hoeft te worden vervangen.

Hoge temperatuur warmtepomp

Voor bestaande radiatoren is een hoge temperatuur warmtepomp (HTV) vaak het meest geschikt, maar een lage temperatuur warmtepomp (LTV) is ook mogelijk. Cruciaal is dat er voldoende radiatoren zijn die geschikt zijn om het huis effectief te verwarmen bij lagere watertemperaturen.

Het vermogen van het afgiftesysteem, in dit geval de radiatoren, moet overeenkomen met de warmtebehoefte van de ruimte.

Warmtepomp aansluiten op radiatoren

Ook interessant voor jou:

Heeft een warmtepomp zonder vloerverwarming zin?

+
Een warmtepomp vereist niet altijd per se vloerverwarming. De basisregel voor een optimaal rendement en efficiëntie van een warmtepomp is eenvoudig: houd de bronwarmte zo hoog mogelijk en de uitvoertemperatuur van het verwarmingssysteem zo laag mogelijk.

Wat kost een lucht water warmtepomp voor radiatoren?

+
Deze warmtepompen zijn het meest betaalbaar. Voor een lucht/water-warmtepomp en een boiler kun je rekenen op een budget van € 6.000 tot € 10.000. Omdat deze warmtepomp warmte uit de buitenlucht haalt, is de installatie minder ingewikkeld: er zijn geen breekwerken of graafwerkzaamheden nodig.

Vervang je bestaande radiatoren best wanneer je verwarmt met een warmtepomp?

+
Bij bestaande radiatoren is zowel een hoge temperatuur warmtepomp (HTV) als een lage temperatuur warmtepomp (LTV) mogelijk, maar voldoende radiatoren zijn nodig voor een efficiënte verwarming.

Als het water op lagere temperatuur de radiatoren bereikt, moeten ze wel genoeg warmte afgeven om de ruimte te verwarmen, omdat het vermogen van het systeem hierop is afgestemd. Soms zijn aanpassingen aan de huidige radiatoren vereist.

Interesse in een warmtepomp met geschikte radiatoren? Contacteer ervaren installateurs

Voor wie geïnteresseerd is in een warmtepomp met geschikte radiatoren, is het raadzaam om contact op te nemen met ervaren installateurs.

Deze professionals kunnen niet alleen advies geven over welk type warmtepomp het beste past bij jouw situatie, maar ook welke aanpassingen eventueel nodig zijn aan de bestaande radiatoren.

Schakel vandaag nog een installateur in en maak een stap richting een energiezuinigere en milieuvriendelijkere verwarmingsoplossing voor je woning.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Warmtepomp – Vraag advies & offertes om te vergelijken
1*. Welk type warmtepomp wens je te laten installeren?

2*. Waarvoor wil je de warmtepomp gebruiken?

3*. Wanneer wens je de werken te laten uitvoeren?

4. Beschrijf uw project

5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.