Warmtepomp buitenunit: kosten, aandachtspunten en hoe zelf plaatsen?

Ben je op zoek naar een energie-efficiënt en milieuvriendelijk verwarmings- of koelsysteem? Dan is de warmtepomp wellicht een goede keuze voor jou en je woning. Een essentieel onderdeel van de warmtepomp is de buitenunit. Ontdek hier alle info die jij nodig hebt over de warmtepomp buitenunit.

Hoe werkt de buitenunit van een warmtepomp precies?

Er bestaan twee soorten warmtepompen: de monoblock en het split systeem warmtepomp. Bij monoblock warmtepompen zit de binnenunit verwerkt in de buitenunit. Daardoor kan je heel wat plaats besparen. Een split system warmtepomp is de meest bekende indeling van een warmtepomp.

De meeste lucht-lucht– en lucht-water warmtepompen werken met een split systeem. Ze bestaan uit twee belangrijke delen: een binnenunit en een buitenunit.

Warmtepompen hebben altijd een natuurlijke bron nodig om energie uit te putten. De buitenunit is het deel van de warmtepomp dat buiten staat.

Het onttrekt warmte aan de lucht of water. Vervolgens geeft het de warmte door aan de verwarmingselementen en mogelijk ook het sanitair.

Warmtepomp buitenunit

Hoeveel kost de plaatsing van een warmtepomp buitenunit?

Voor een warmtepomp buitenunit in split configuratie betaal je ongeveer € 1.350. Voor een monoblock buitenunit warmtepomp betaal je € 6.000. Deze prijzen zijn inclusief btw, maar exclusief plaatsing en premie.

Zelf de buitenunit van een warmtepomp installeren: een handig stappenplan

De buitenunit is het makkelijkste onderdeel van de warmtepomp om te installeren, maar dat betekent niet dat het eenvoudig is. We geven je een kort stappenplan mee voor de plaatsing van de buitenunit van de warmtepomp.

Stap 1: kies een geschikte plaats

De eerste stap is het kiezen van een geschikte plaats voor de buitenunit. Het is belangrijk dat de ondergrond stevig genoeg is om het gewicht en de trillingen van de buitenunit te weerstaan. Om eventueel warmteverlies bij het transport zo laag mogelijk te houden, plaats je de buitenunit best zo dicht mogelijk bij de binnenunit. 

Tegelijk moet er ook voldoende plaats vrij zijn voor de luchtdoorstroming en voor het aansluiten van kabels en stroomkabels.

Het is ook aangewezen om de buitenunit niet in de buurt van een slaapkamer te installeren, om geluidsoverlast te voorkomen. Ten slotte is het belangrijk om te voorkomen dat er obstructies, zoals begroeiing, voor de ventilatie kunnen ontstaan.

Wat is de beste plaats voor de buitenunit van een warmtepomp?

Een warmtepomp haalt een hoog rendement als de plek van de buitenunit aan een aantal eisen voldoet:

  • Het is belangrijk dat de binnenunit en buitenunit zo dicht mogelijk bij elkaar staan.
  • Een ander punt om aan te denken is de afstand tot de leidingen van het cv-systeem. De buitenunit zo dicht mogelijk bij de leidingen plaatsen zorgt voor een beter rendement.
  • Voor een zo hoog mogelijk rendement en een optimale werking is het belangrijk dat de buitenunit beschikking heeft over een stabiele luchtaanvoer. Dat betekent dat de buitenunit zoveel mogelijk vrij moet staan.
  • Hoe ver de buitenunit van de erfgrens mag of moet staan, heeft te maken met het geluid. Om te voldoen aan de regels wordt het geluid gemeten op de erfgrens. Geluid neemt snel af naarmate de afstand tot de bron groter is, dus dit kan een belangrijke factor zijn bij het bepalen van de plaats voor de buitenunit.
  • De buitenunit op het (plat) dak plaatsen is een optie die de laatste jaren aan populariteit wint. Vanwege de leidingen van het cv-systeem die bij nieuwere huizen steeds vaker op zolder zitten, maar ook omdat het mooier is en het geluidsoverlast kan verminderen.
  • Een buitenunit die bevestigd is aan het huis kan het aangezicht van de straat veranderen. Daarom heb je in sommige gevallen een vergunning nodig voor de aanschaf van een warmtepomp met buitenunit. Vraag dus bij de gemeente na of dat ook voor jouw situatie geldt.

Hoe ver mag de buitenunit van de binnenunit staan?

De buitenunit mag zich niet meer dan 30 meter hoog en 40 meter ver van de binnenunit bevinden. Dit geldt als de buitenunit zich hoger of op dezelfde hoogte van de binnenunit bevindt.

Als de buitenunit zich lager dan de binnenunit bevindt, is het maximale hoogteverschil 10 meter en de maximale lengte 25 meter.

Laat je goed informeren door een specialist
Vul dan snel dit formulier in. Het is volledig gratis en vrijblijvend!
arrow Ontvang persoonlijk advies

Stap 2: monteer de unit

Om de optimale werking te verzekeren, is het belangrijk dat de buitenunit waterpas staat. Het is aan te raden de unit op een verhoging of blok te plaatsen om een betere afwatering te garanderen, waardoor je voorkomt dat de unit in een plas water komt te staan door condensatie en regen.

Met een afdak kan je de buitenunit beschermen tegen sneeuwval. Het is ook belangrijk dat de unit stevig vastgemaakt wordt met ankerbouten

Het is tenslotte ook belangrijk om steeds voldoende ruimte rondom de unit te laten. Op die manier behoud je eenvoudige toegang tot reinigingswerken en onderhoud.

Stap 3: installeer een aflaatplug

Het rendement van je warmtepomp kan je verlagen door overtollig water weg te werken. Daarom kan je een aflaatplug installeren om het overtollige water uit de pomp te krijgen. In koude gebieden kan een aflaatplug het rendement verminderen indien het water bevriest.

Stap 4: verbreed het uiteinde van de leiding

Voor je het toestel kan aansluiten, moeten de leidingen verbreed worden. Dat doe je door de leidingen op een gepaste lengte te knippen, het uiteinde te ontdoen van rafels en het tenslotte te verbreden met een wartelmoer.

Stap 5: bevestig de koelmiddelleiding

Vervolgens worden de koelmiddelleidingen bevestigd aan de warmtepomp door een erkend installateur. Daarvoor gebruikt hij de bovengenoemde wartelmoeren en een momentsleutel. Er mag geen onbevriesbare olie aan de binnenkant van de leidingen aangebracht worden om gaslekken te vermijden.

Stap 6: controleer op gaslekken

Nu alle buizen aangesloten zijn, controleert de installateur de installatie onmiddellijk op gaslekken tijdens het ontluchten van de leidingen. 

Stap 7: vul de buitenunit met koelmiddel

Daarna moeten de leidingen van de buitenunit gevuld worden via de gasbuis. Het juiste type koelvloeistof staat vermeld op het naamplaatje van de buitenunit. 

Stap 8: sluit de koelleidingen aan

Bij het aansluiten van de leidingen is het belangrijk dat er geen vocht of stof in de buis kan komen. Om de leidingen soepel te maken en bochten te creëren, gebruikt de installateur een speciale buisbuiger.

Stap 9: sluit de elektriciteit aan

De laatste stap vooraleer de warmtepomp in werking kan treden is het bedraden en aansluiten op de netstroom van de warmtepomp. In dit circuit plaats je ook een stroomonderbreker en een aardlekdetector. De installateur sluit de elektriciteit aan.

Stap 10: test de werking

Om zeker te zijn dat alles naar behoren werkt, voert de installateur een proefdraai uit. De installateur meet de voedingsspanning en kijkt of alle functies aan de vereisten voldoen.

Zodra de buitenunit volledig geïnstalleerd is, meet de installateur de voedingsspanning, test hij de installatie zowel in de stand ‘koelen’ als ‘verwarmen’ en gaat hij na of alles correct functioneert.

Installateur inhuren voor warmtepomp

Kan je de buitenunit van warmtepompen wegwerken?

Een buitenunit ontsiert meestal je gevel of tuin dus wil je die graag wegwerken. Dat kan op drie verschillende manieren:

1. Omkasting

De eerste optie betreft niet direct het wegwerken van je warmtepomp, maar eerder het beter integreren ervan binnen je esthetische voorkeuren.

Je voorziet een omkasting die past bij de stijl van je woning. Je warmtepomp blijft nog steeds zichtbaar maar is al wat plezieriger voor het oog.

Weet je van jezelf dat je gek wordt van continu brommende geluiden? Bedenk dan dat de warmtepomp niet 24 uur per dag geluid maakt en dat dit vooral gebeurt in de winter als jij lekker binnen zit met de ramen dicht.

Zoek je toch een oplossing om het geluid enigszins tegen te gaan? Dan is een omkasting van de buitenunit een slimme zet.

Hierbij breng je het geluid tot maximaal 15 decibel terug. Voor de kosten van een omkasting kom je tussen de € 400 en € 1.000 uit.

2. Scherm

Een tweede optie is nog wat eenvoudiger. Je plaatst simpelweg een scherm voor de warmtepomp buitenunit. Je kunt van deze ruimte dan ook meteen een algemene plek maken voor zaken die je liever niet zichtbaar hebt in je tuin.

Een scherm kan je van verschillende materialen maken of kopen. Bijvoorbeeld een bamboescherm of een gaaspaneel met klimop.

Naast het scherm kun je natuurlijk een omkasting om de buitenunit plaatsen tegen het geluid. Het blijft ook belangrijk dat de buitenunit van de warmtepomp vrijuit kan blazen.

3. Struiken of andere beplanting

De meest elegante optie is die van een natuurlijk scherm. Je plaatst de buitenunit zo dat die omgeven is door struiken of hagen die ook in de winter weinig bladverlies hebben. Minder bladverlies is niet alleen aan te raden voor het uitzicht maar dit voorkomt ook eventuele obstructies door bladval.

Twijfel je over de juiste plaats voor je buitenunit?
Vraag raad aan een vakman!

Geluid van een buitenunit voor de buren beperken: zo pak je het best aan

Een warmtepomp kan wel wat geluidsoverlast veroorzaken, daarom kan het verstandig zijn om eens te kijken naar een aantal manieren om dat lawaai te beperken.

Hoeveel geluid precies, dat hangt af van:

1. Omkadering

Een goede omkasting ontrekt de warmtepomp niet alleen aan het zicht, die zorgt er ook voor dat het geluid voor een groot stuk gedempt wordt.

2. Beperk trillingen

Een van de grootste oorzaken voor overmatig geluid bij een warmtepomp, is het trillen van onderdelen die niet horen te trillen. Zorg dat alles goed bevestigd is en je spaart al heel wat frustratie uit.

3. Buffervat

Naast een manier om de levensduur van de warmtepomp te verlengen, kan een buffervat geluidsoverlast tegengaan. Het buffervat zorgt voor een stabiele voorraad warm water zodat de warmtepomp minder vaak op vol vermogen hoeft te draaien.

4. Nachtstand of stille modus voorkomt lawaai

Wanneer alle bedrijvigheid ’s nachts tot rust komt, kan het geluid van een warmtepomp des te storender zijn. Daarom hebben de meeste warmtepompen een nachtstand of stillemodus waarin ze minder hard draaien en minder lawaai uitstoten.

Enkele aandachtspunten bij de buitenunit van een warmtepomp

We vatten het nog even voor je samen. Met volgende zaken hou je best rekening bij het plaatsen van een buitenunit warmtepomp:

1. Veilige plaats: gevel, tuin, (plat) dak…

Kies voor een veilige opstelplaats voor je buitenunit. Beschut voor extreme weersomstandigheden en toekomstige obstructies en met oog op een vlotte bereikbaarheid voor onderhoud.

2. Vrije plaatsing

Je hebt niet enkel ruimte nodig voor onderhoud maar je buitenunit warmtepomp moet ook voldoende kunnen ademen. In de handleiding van je warmtepomp zal vermeld staan aan welke vereisten je plaatsing moet voldoen voor een optimale werking.

3. Accessoires

Je kan je warmtepomp plaatsen op silent blocks. Deze rubberen voeten zorgen voor minder lawaai door het dempen van de trillingen.

Wat de montage betreft, zie je vaak een buitenunit tegen de gevel gemonteerd. Deze bevestiging gebeurt via een speciale warmtepompbeugel, die alleen geschikt is voor lichtere warmtepompen van 3, 5 of 7 kW, om de veiligheid te garanderen.

4. Installeer een goede condensafvoer

Een warmtepomp creëert heel wat condens in het proces. Als je geen goede afvoer voorziet kan je wel eens voor een gladde vloer komen te staan.

Buitenunit van een warmtepomp

Ook interessant voor jou:

Kan je een buitenunit in de kelder plaatsen?

+
Wil je liever je buitenunit binnen plaatsen, in bijvoorbeeld de schuur, garage, kruipruimte of kelder? Helaas is dit niet verstandig. De circulatie is niet voldoende waardoor het of te koud of te warm wordt in de ruimte.

Mag een buitenunit op een schuin dak staan?

+
Een buitenunit op een plat dak is een populaire plek. Maar is het ook mogelijk op een schuin dak? Ja, het is het mogelijk om met een speciaal frame de buitenunit op een schuin dak te plaatsen. Er zijn systemen waarbij de buitenunit liggend op het schuine dak ligt en frames waarbij de buitenunit rechtop staat.

Heeft een warmtepomp altijd een buitenunit?

+
Ook wanneer je liever geen buitenunit installeert, heb je nog genoeg keuzes uit verschillende warmtepompen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor de geothermische lucht warmtepomp of zelfs de hybride warmtepomp.

Wil je enkel je sanitair water met een warmtepomp verwarmen? Dan is een warmtepompboiler zonder buitenunit een goede optie.

In welke windrichting plaats je de buitenunit van een warmtepomp?

+
De buitenunit plaats je het beste op het noorden of noordoosten. Zo wordt de unit beter beschermd tegen de zon, wind en regen.

Interesse in de professionele plaatsing van een warmtepomp? Vind de juiste specialist in jouw regio voor vrijblijvende offertes

Ben je overtuigd van de meerwaarde van een warmtepomp met buitenunit? Of zou je toch graag nog wat extra informatie willen? Vraag dan een offerte aan bij een ervaren installateur.

Via onderstaand formulier kan je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen voor buitenunit warmtepompen. Door meer offertes aan te vragen, scoor jij de beste deal voor je renovatie- of bouwproject.

Werk voor al je projecten steeds samen met een specialist. Zo vermijd je onnodige kosten en krijg je te allen tijde persoonlijk advies.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Warmtepomp – Vraag advies & offertes om te vergelijken
1*. Welk type warmtepomp wens je te laten installeren?
2*. Waarvoor wil je de warmtepomp gebruiken?
3*. Wanneer wens je de werken te laten uitvoeren?
4. Beschrijf uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.