Warmtepomp onderhoud: wat houdt het precies in? Werkwijze, kosten en tips

Ook al zijn warmtepompen onderhoudsarm en is het niet wettelijk verplicht om ze periodiek te reinigen, toch is een occasionele controle sterk aan te bevelen. In dit artikel gaan we dieper in op het onderhoud per type warmtepomp en welke kosten daarbij komen kijken. Tot slot geven we ook enkele tips zodat je zelf de goede werking van je installatie kan garanderen. Wil je graag in contact komen met een erkend onderhoudstechnicus? Vul ons offerteformulier in. 

Heeft een warmtepomp verplicht onderhoud nodig? 

Een cv-ketel op aardgas of stookolie moet je verplicht laten onderhouden omwille van het verbrandingsproces. Dit is niet het geval bij een warmtepomp: tijdens de werking komt er geen rook vrij die bepaalde defecten veroorzaakt. Daarom is het onderhoud niet verplicht

Bij grote warmtepompinstallaties die evenveel F-gas uitstoten als 5 ton CO2 is het wettelijk verplicht een lektest uit te laten voeren. Op basis van de inhoud van je toestel vindt de test jaarlijks, halfjaarlijks of driemaandelijks plaats. In de eerste plaats heeft dit onderhoud een preventieve functie: je voorkomt dat schadelijke gassen vrijkomen.

Ook al is het onderhoud niet verplicht, toch doe je er goed aan je warmtepomp op regelmatige basis te laten controleren. Enkele voordelen zijn de volgende: 

  • Je verlengt de levensduur van je warmtepompinstallatie. Je voorkomt dat een bepaalde, onverwachte storing de conditie van je toestel aantast. Bovendien liggen de herstelkosten een stuk lager wanneer je het defect in een vroeg stadium opmerkt. 
  • Je houdt het verbruik zo laag mogelijk. Een vervuild systeem functioneert minder efficiënt en heeft daarom meer energie nodig voor dezelfde prestaties. Je zorgt er met andere woorden voor dat je rendement zo optimaal mogelijk blijft. 
  • Je kunt met een gerust hart van je warmtepomp genieten. Een goed onderhouden installatie is veiliger
  • De onderhoudsvereisten van een warmtepomp zijn minimaal. Dit betekent dat een controle maar een kleine moeite is die bovendien onaangename problemen in de toekomst ontwijkt. 
Op zoek naar een specialist?
Kom gratis in contact met specialisten in jouw regio.

Onderhoudscontract: jaarlijkse controle van je warmtepomp 

Een slimme en eenvoudige manier om een kwalitatief onderhoud van je warmtepomp te garanderen, is door een onderhoudscontract af te sluiten. Eenmaal ondertekend, hoef je zelf niets meer te doen. 

De onderhoudstechnicus komt jaarlijks je installatie controleren. Dit betekent dat hij of zij de werking van alle essentiële onderdelen nakijkt en ze eventueel vervangt of bijstelt. Soms moeten de parameters opnieuw bijgesteld worden. 

Kies voor een speciaal onderhoudscontract

vandaag kan je een onderhoudscontract kiezen waarbij het bedrijf je warmtepomp automatisch in de gaten houdt. Concreet wil dit zeggen dat de firma een melding krijgt wanneer je toestel niet meer naar behoren werkt. Vervolgens controleert de fabriek de gebruikersinstellingen en past ze eventueel aan. Soms is het nodig een onderhoudsmonteur te sturen.  

Onderhoud warmtepomp prijs: wat kost het?

Het is moeilijk een exacte prijs te geven voor het onderhoud van een warmtepomp. De kosten variëren aanzienlijk afhankelijk van: 

  • Het bedrijf zelf. 
  • De grootte van je warmtepomp. 
  • De materiaal-, arbeids- en voorrijkosten. 

We kunnen wel een richtprijs delen. Gemiddeld gezien kost het onderhoud van een lucht-water warmtepomp tussen de 150 en 220 euro

Wil je liefst een exacte prijs kennen?

Vul ons offerteformulier in en kom in contact met meerdere erkende warmtepompen installateurs uit jouw regio. Zij sturen je vervolgens offertes met adviezen en prijsvoorstellen op maat op. Zo kan je meerdere tarieven vergelijken en de voordeligste optie voor jouw woning kiezen. 

Verschillend onderhoud per type warmtepomp 

Afhankelijk van je type warmtepomp gaat de technicus verschillend te werk. Hieronder volgt een overzicht. 

1. Lucht-water 

Lucht-water warmtepompen hebben een buitenunit die af en toe een reiniging kan gebruiken. De ventilatie en filters raken door overmatig vuil verstopt. Door deze onderdelen schoon te maken, behoud je de goede werking. Ook de verdamper krijgt vaak een onderhoudsbeurt.  

2. Geothermische warmtepomp 

Grond-water warmtepompen hebben in theorie geen nood aan onderhoud. De bodemwarmtewisselaars bestaan uit HDPE-leidingen die een levenslange kwaliteit beloven. 

Enkel in heel uitzonderlijke gevallen is er onderhoud nodig: 

  • Gesloten systeem: filter vervangen. 
  • Open systeem: chemicaliën en andere resten vuil die zich in de leidingen en filters opeenhopen verwijderen. 

3. Lucht-lucht 

Het onderhoud van een lucht-lucht warmtepomp richt zich vooral op het ventilatiesysteem in de buitenunit. Omdat het toestel constant warmte uit de lucht onttrekt, is het niet ongewoon dat de filters last hebben van stof- en vuilophoping. Een specialist reinigt of vervangt ze. 

warmtepomp onderhoud

Wat kan je zelf doen? 

Je kan zelf ook voor een degelijke werking van je warmtepomp instaan. We sommen hieronder een aantal slimme tips op.    

1. Hou de buitenunit vrij 

Warmtepompen die hun warmte uit de lucht halen, hebben baat bij een vrije toevoer van lucht. Zorg ervoor dat bladeren, sneeuw, stof en ander vuil zo weinig mogelijk op en rond de buitenunit liggen. 

Op die manier sta je in voor een kwalitatieve werking met een optimaal rendement. Bovendien is het essentieel dat je warmtepomp tijdens vochtige periodes condens efficiënt kan afvoeren.

2. Zorg voor een periodieke reiniging van de unit 

Zorg ervoor dat je de buitenunit op een consistente basis reinigt. In de verdamper hoopt vuil zich snel en makkelijk op. Door de unit gewoon met een vochtige doek te reinigen, voorkom je heel wat onaangename problemen en hun bijbehorende kosten. 

Gebruik nooit een hogedrukreiniger of bijtende schoonmaakmiddelen. Anders beschadig je gegarandeerd (de onderdelen van) je warmtepomp. 

3. Ontlucht het warmteafgiftesysteem 

Controleer niet alleen de verschillende elementen van je warmtepomp zelf, maar ook het afgiftesysteem waaraan je het toestel gekoppeld hebt. Wanneer dit systeem problemen ondervindt, zakt het rendement van je warmtepomp aanzienlijk. 

Er mag zeker geen teveel aan lucht in de leidingen zitten. Is dit wel het geval, dan kan de geproduceerde warmte niet ingezet worden voor de verwarming in je woning. Lucht verhindert ook de circulatie van het cv-water in de kunststofleidingen van je vloerverwarming

4. Controleer de waterdruk 

Bij een lucht-water warmtepomp kijk je best ook de waterdruk na. Bij een te hoge druk heeft je installatie last van meerdere storingen. Een te lage druk stopt zelfs de werking van je warmtepomp.

Kijk naar het aantal draaiuren. Zie je dat deze hoger liggen dan gewoonlijk? Dan scheelt er iets aan je warmtepomp en contacteer je best een deskundige. 

5. Hybride warmtepomp: laat ook je cv-ketel regelmatig reinigen 

Heb je jouw warmtepomp verbonden aan een verwarmingsketel die op gas of stookolie werkt? Dan is het belangrijk dat je ook de ketel onderhoudt. Dit is bovendien wettelijk verplicht omwille van de verbranding die plaatsvindt. 

deskundige repareert warmtepomp

Info, advies of prijzen op maat nodig? Kom in contact met specialisten in jouw regio 

Vul ons offerteformulier in en kom in contact met meerdere erkende warmtepomp installateurs in jouw regio. Zij sturen je vervolgens offertes met exacte prijsvoorstellen op maat op. Zo kan je meerdere tarieven vergelijken en de optie kiezen die aan jouw budget en persoonlijke wensen beantwoordt. Verstuur je aanvraag nu en geniet van een professionele onderhoudsbeurt door specialisten met jarenlange kennis en ervaring. 

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Warmtepomp – Vraag advies & offertes om te vergelijken
1*. Welk type warmtepomp wens je te laten installeren?
2*. Waarvoor wil je de warmtepomp gebruiken?
3*. Wanneer wens je de werken te laten uitvoeren?
4. Beschrijf uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.