RESCert warmtepompen: Wat houdt het in? Is het verplicht voor installateurs?
RESCert lijkt misschien een zeer technische term, maar eigenlijk is het niet zo moeilijk om uit te leggen. In dit artikel leggen we uit wat het RESCert is, hoe je dit certificaat kunt krijgen en aan welke voorwaarden je moet voldoen.
INHOUDSTAFEL
Wat is een RESCert keuring en wat houdt het RESCert keurmerk precies in?
Over de drie gewesten heen wordt hetzelfde systeem gehanteerd voor de opleiding van betrouwbare en kwaliteitsvolle installateurs. Dit vertaalt zich in het RESCert of het certificaat van bekwaamheid.
Het RESCert is een tijdelijke vennootschap die certificaten uitreikt aan installateurs van energiesystemen, waaronder warmtepompen. Om het certificaat te verkrijgen, moet de installateur de volgende stappen ondernemen:
- Een erkende opleiding volgen.
- Slagen voor een erkend examen.
- Voldoen aan de toekenningsvoorwaarden.
Is de plaatsing van een warmtepomp door erkend installateur verplicht?
Wat betreft de vereisten voor de installatie van een warmtepomp, rijst de vraag: is de plaatsing door een erkend installateur verplicht? Het behalen van een RESCert is niet verplicht, maar toont wel aan dat de installateur over de nodige bekwaamheid beschikt om een warmtepomp te installeren.
Als klant heb je ook alleen recht op de Mijn VerbouwPremie voor de warmtepomp als de installateur een RESCert bezit. Het is daarom sterk aan te raden om het RESCert te behalen.
Voorwaarden certificaat van installateur hernieuwbare energie – warmtepompen
Wie het certificaat van bekwaamheid wil behalen, moet aan de volgende voorwaarden voldoen:
- Je hebt een opleiding gevolgd in een erkend opleidingscentrum door het Vlaams Gewest.
- Je slaagt voor een erkend examen en dient je certificaataanvraag binnen 12 maanden na datum van het slagen op het examen. Een basislijst van cursisten wordt regelmatig naar RESCert gestuurd.
- Je moet kunnen aantonen dat je voor minimaal 1 maand relevante en praktische beroepservaring hebt opgedaan in verband met de betrokken technologie. Voor warmtepompen is dit ervaring met elektrotechnische activiteiten of installatieactiviteiten voor centrale verwarming, klimaatregeling, gas en sanitair warm water. Je kan dit aantonen op verschillende manieren, zoals een vermelding van de activiteiten in het KBO of een getuigschrift van 1 maand praktische ervaring door een andere partij.
- Dit geldt enkel voor het certificaat met betrekking tot warmtepompen: je moet aantonen dat je één van deze basisberoepen uitoefent: elektrotechnische activiteiten, installatie-activiteiten voor centrale verwarming, klimaatregeling, gas en sanitair OF installateur-frigorist.
Met een RESCert-certificaat is het niet toegelaten om bepaalde activiteiten uit te voeren aan warmtepompen met gefluoreerde broeikasgassen of ozonlaagafbrekende stoffen waarbij er een risico op emissies van deze koelmiddelen bestaat. Dan is het bezit van een specifieke erkenning als koeltechnicus categorie I, II, III of IV en koeltechnisch bedrijf verplicht.
Hoe lang is het RESCert keurmerk geldig na opleiding?
In elk gewest geldt er een specifieke geldigheidsduur. In het Vlaamse en Waalse Gewest is het certificaat 7 jaar geldig, net als in het Brussels Hoofdstedelijke Gewest.
Je aanvraag voor het certificaat in het Waalse en Vlaamse Gewest moet ingediend worden binnen 1 jaar na het slagen voor het examen.
In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is dit 6 maanden na datum van slagen. Je kan de geldigheid van het certificaat verlengen in de laatste 2 jaar van de huidige geldigheid van het certificaat.
Om je certificaat te verlengen dien je een bijscholing te volgen. Als je die bijscholing volgt eerder dan 2 jaar voor de vervaldatum, dan heb je geen recht op verlenging via die bijscholing.
De bijscholing dient om de kennis op te frissen en recente veranderingen in het vakgebied te leren. De bijscholing ziet er als volgt uit:
- Inschrijven bij een erkende opleidingsinstelling.
- Het handboek in zelfstudie doornemen.
- Bijscholing volgen van 3 uur bij een erkende opleidingsinstelling.
- Slagen voor het bijscholingsexamen bij een erkende exameninstelling.
- Een aanvraag indienen tot verlenging van het certificaat bij het certificeringsorgaan.
Als je de verlenging niet op tijd aanvraagt, vervalt je RESCert certificaat en je certificaatnummer. Je naam zal niet meer zichtbaar zijn op de site van RESCert en de basisprocedure zal opnieuw gestart moeten worden, als je opnieuw gecertificeerd wil worden.
Waar vind je het RESCert-nummer van installateur?
Je kan makkelijk een lijst met installateurs terugvinden die een RESCert hebben voor de installatie van een warmtepomp. Die lijst vind je op de website van het RESCert.
Op die lijst vind je de contactgegevens en informatie van het bedrijf, inclusief het certificaatnummer. Op deze manier kun je gemakkelijk contact opnemen met een gecertificeerd installateur voor de installatie van je warmtepomp.
Het certificaatnummer is ook van groot belang bij het aanvragen van de premie: dat nummer moet vermeld staan op het attest dat je krijgt van de aannemer bij de online premie aanvraag.
Zonnepanelen: is dat hetzelfde certificaat voor de installateurs?
Het certificaat van bekwaamheid is hetzelfde voor installateurs van zonnepanelen. Ze moeten dezelfde opleiding volgen en aan dezelfde voorwaarden voldoen, maar de opleiding voor zonnepanelen is een andere categorie dan die voor de warmtepompen.
Installateurs van zowel zonnepanelen als warmtepompen beschikken dus over hetzelfde type certificaat, maar hebben de opleiding in een andere categorie gevolgd. Een installateur met een certificaat voor zonnepanelen kan dus geen warmtepomp plaatsen met dat certificaat.
Op zoek naar een gecertificeerde installateur? Contacteer ze hier gratis
Ben je op zoek naar een gecertificeerde installateur voor een warmtepomp? Vul dan onderstaand formulier in en kom in contact met gecertificeerde installateurs.
Hun certificaat getuigt van vakmanschap en verzekert kwalitatief hoogstaand werk. Daarnaast kunnen zij advies op maat geven en de ideale oplossing voor jouw situatie bieden.