Hoe kies je tussen een warmtepomp of zonneboiler?

Ontdek in ons artikel hoe je de keuze kunt maken tussen een warmtepomp of zonneboiler. Onder andere de prijsvergelijking, energie-efficiëntie, hybride oplossingen en voordelen van warmtepompboilers komen aan bod. Leer hier of een zonneboiler vandaag nog steeds interessant is. Wil je liever advies op maat van specialisten? Vul ons offerteformulier in.

Wat is een warmtepomp en zonneboiler?

Een warmtepomp en een zonneboiler zijn beide systemen ontworpen om energie op een duurzame manier als verwarming te gebruiken.

Een warmtepomp haalt warmte uit de omgeving (lucht, bodem of grondwater) en gebruikt deze om je huis te verwarmen. Het vereist elektriciteit voor zijn werking, maar vermindert het gebruik van fossiele brandstoffen.

Een zonneboiler maakt gebruik van zonne-energie om water te verwarmen. Daarom is het een uitstekende optie voor sanitaire waterverwarming. Het vereist bijna geen elektriciteit en werkt optimaal op zonnige dagen.

Warmtepompen vergelijken?
Ontvang advies van professionals.

Wat zijn de voordelen en nadelen van een warmtepomp?

Warmtepompen bieden verschillende voordelen, maar er zijn ook enkele nadelen om in overweging te nemen.

Voordelen:

 • Energiebesparing: warmtepompen kunnen tot 75% minder energie verbruiken dan traditionele verwarmingssystemen, wat resulteert in aanzienlijke besparingen op je energierekening.
 • Milieuvriendelijk: ze verminderen de CO2-uitstoot en dragen bij aan de vermindering van fossiele brandstoffen. 
 • Veelzijdigheid: ze kunnen zowel voor verwarming als voor koeling gebruikt worden. Ze zijn met andere woorden het hele jaar nuttig.

Nadelen:

 • Initiële kosten: de installatie van een warmtepomp kan duur zijn, hoewel dit vaak gecompenseerd wordt door lagere operationele kosten en mogelijke subsidies.
 • Vereist aanpassingen: niet alle woningen zijn geschikt voor warmtepompen. Soms is het nodig om extra isolatie of een nieuw verwarmingssysteem te installeren.
 • Lagere prestaties bij koud weer: hoewel technologieën verbeteren, kunnen sommige soorten warmtepompen minder efficiënt zijn bij extreem koude temperaturen.

Warmtepomp en vloerverwarming

De combinatie van een warmtepomp en vloerverwarming zien veel mensen als een ideale optie. Vloerverwarming werkt op een lagere temperatuur dan traditionele radiatoren, rond de 35°C. In deze situatie haalt een warmtepomp zijn beste rendement.

De warmtepomp onttrekt warmte aan de omgeving. Dit kan zowel de lucht, het water als de bodem zijn. Vervolgens drijft de compressor de temperatuur op en brengt het de warmte naar het water in de vloerverwarming.

Er zijn verschillende soorten warmtepompen die je met vloerverwarming kunt combineren.

Welk type warmtepomp je kiest, hangt onder andere af van je specifieke situatie en behoeften.

Warmtepomp of zonneboiler

De werking van de zonneboiler

In het volgende deel gaan we dieper in op de werking van zonneboilers.

Soorten zonneboilers

Er bestaan diverse soorten zonneboilers die elk hun specifieke eigenschappen hebben:

 • Standaard zonneboiler: dit type zonneboiler bestaat uit een zonnecollector en een apart voorraadvat. Het is de meest voorkomende en eenvoudige vorm van zonneboilers.
 • Compacte zonneboiler: dit toestel combineert de collector en het voorraadvat. Daarom is het ideaal voor beperkte ruimtes.
 • CVzonneboiler: deze variant is aangesloten op de centrale verwarming. Naast sanitair water, draagt het ook bij aan de verwarming van je woning.
 • Zonneboilercombi: dit is een combinatie van een standaard zonneboiler en een CV-zonneboiler. Het kan zowel sanitair water als de woning verwarmen.

De keuze voor een specifieke soort zonneboiler hangt af van jouw persoonlijke behoeften en budget.

Voordelen en nadelen van zonneboilers

Zonneboilers hebben net als warmtepompen enkele voordelen en nadelen.

Voordelen:

 • Energiebesparing: zonneboilers kunnen een aanzienlijk deel van de energie voor de verwarming van water leveren, wat leidt tot aanzienlijke besparingen op je energiekosten.
 • Milieuvriendelijk: door gebruik te maken van zonne-energie, dragen zonneboilers bij aan de vermindering van CO2-uitstoot en het gebruik van fossiele brandstoffen.
 • Subsidies en financiële voordelen: er zijn verschillende subsidies en financiële voordelen beschikbaar voor de installatie van zonneboilers.

Nadelen:

 • Hoge initiële kosten: de aanschaf en installatie van een zonneboiler kunnen duur zijn, hoewel je dit op lange termijn wel compenseert door lagere operationele kosten.
 • Beperkte werking bij bewolkt weer: zonneboilers kunnen ook bij bewolkt weer functioneren, maar hun rendement is dan wel lager.
 • Ruimtebeslag: zonneboilers vereisen voldoende ruimte voor de installatie van de zonnecollectoren, wat bijvoorbeeld een probleem kan zijn voor woningen met beperkte ruimte.

Zonneboiler en vloerverwarming

Een zonneboiler kan je perfect integreren met vloerverwarming. Deze combinatie is vooral energiezuinig omdat vloerverwarming op een lagere temperatuur werkt dan traditionele radiatorsystemen.

De werking van een zonneboiler is vrij eenvoudig. De zonnecollector op het dak vangt het zonlicht op. Deze energie wordt omgezet in warmte en vervolgens aan een vloeistof overgedragen. Dit mengsel, meestal een combinatie van water en antivriesmiddel, slaat het toestel vervolgens op in een voorraadvat.

In combinatie met vloerverwarming is de warmtevloeistof een belangrijk element om de vloer van verwarming te voorzien. Dit resulteert in een zeer comfortabele warmte in huis.

Het rendement van een zonneboiler bij vloerverwarming varieert van 15% tot 20%, dit betekent dat de installatie ook een gunstige terugverdientijd heeft.

Buffervat zonneboiler warmtepomp

Een buffervat speelt een essentiële rol bij de integratie van een zonneboiler en warmtepomp. Dit vat slaat de opgewekte warmte (afkomstig van zowel de zonneboiler als de warmtepomp) op om een constante toevoer van warm water te garanderen.

Om het onnodige schakelen van de warmtepomp te voorkomen, optimaliseert het buffervat het energiegebruik en draagt het bij aan een efficiënte en kosteneffectieve werking van het systeem.

Het fungeert als de spil in het samenspel tussen de zonneboiler en warmtepomp. Zo creëert het een geïntegreerde oplossing voor duurzame verwarming.

Zonneboiler is een alternatief voor een warmtepomp

Is een zonneboiler nog interessant in 2024?

Ja, een zonneboiler blijft ook in 2024 een relevante en interessante investering. De komende jaren zul je aanzienlijke besparingen op je energiekosten realiseren, aangezien een zonneboiler gemiddeld 25 tot 30 jaar meegaat.

Bovendien draag je bij aan een milieuvriendelijke energieproductie, wat vandaag een steeds belangrijker aandachtspunt is.

Het rendement op zowel financieel als ecologisch vlak maakt de keuze voor een zonneboiler ook in 2024 een verstandige en duurzame beslissing.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul ons offerteformulier in en krijg gratis en vrijblijvend prijsvoorstellen van professionals.
arrow Ontvang offertes

Vergelijking: warmtepomp versus zonneboiler

In de wereld van duurzame verwarming spelen zowel warmtepompen als zonneboilers een prominente rol. Laten we deze twee technologieën vergelijken om inzicht te krijgen in hun respectieve voordelen en eigenschappen.

Verschil in prijs tussen warmtepomp en zonneboiler

Voor de prijsvergelijking tussen een warmtepomp en een zonneboiler neem je best verschillende factoren in overweging.

De kostprijs van een zonneboiler begint vanaf € 4.000 tot € 6.000, inclusief installatie. Dit is vooral afhankelijk van de capaciteit van de zonneboiler en het aantal en type zonnecollectoren. 

De kostprijs van een warmtepomp daarentegen varieert sterk, afhankelijk van het type en de capaciteit. Een lucht-lucht warmtepomp heeft prijzen die beginnen vanaf € 4.000 tot € 5.000, terwijl een warmtepompboiler een prijskaartje heeft van € 2.500 tot € 3.500.

Druk de kosten met premies

Er zijn verschillende premies beschikbaar voor zowel warmtepompen als zonneboilers. Deze kunnen je zeker helpen bij de initiële investeringskosten.

Energie-efficiëntie – Wat is beter: boiler of warmtepomp?

Wanneer je de energie-efficiëntie van een warmtepomp en een zonneboiler vergelijkt, overweeg je best een aantal factoren.

Een warmtepomp haalt energie uit de omgeving (lucht, grond of water) en heeft elektriciteit nodig om te functioneren. Het rendement kan variëren, maar gemiddeld genomen levert 1 kWh elektriciteit 3 tot 4 kWh warmte op.

Een zonneboiler daarentegen gebruikt de energie van de zon om water te verwarmen en heeft maar een minimale hoeveelheid elektriciteit nodig. Het rendement hangt af van de hoeveelheid zonlicht. Daarom kan het op zonnige dagen bijzonder efficiënt zijn.

Warmtepompen zijn doorgaans effectiever in gebieden met gematigde temperaturen, terwijl zonneboilers het best presteren in omgevingen met veel zonlicht. Bij weinig zonlicht kan een warmtepomp een betere keuze zijn.

Een combinatie van beide systemen is ook een goede optie voor een optimale energie-efficiëntie.

Hybride cv-ketel

Hybride oplossingen: combinatie van warmtepomp en zonneboiler

Hybride oplossingen, waarin warmtepompen en zonneboilers samenwerken, zijn een veelbelovende aanpak voor duurzame energie. Lees hieronder meer over de efficiëntie en voordelen van deze combinatie.

Hoe werkt een hybride systeem?

Een hybride systeem combineert de werking van een warmtepomp en een zonneboiler. De warmtepomp haalt warmte uit de omgeving, terwijl de zonneboiler zonnewarmte gebruikt om water te verwarmen.

Beide systemen werken samen voor een optimale energieefficiëntie. Bij weinig zonlicht draagt de warmtepomp meer bij, terwijl de zonneboiler tijdens zonnige periodes het water verwarmt.

Dit systeem omvat meestal een buffervat, zonnecollectoren en een warmtepomp. De zonnecollectoren vangen zonnewarmte op en sturen deze naar het buffervat, terwijl de warmtepomp warmte uit de omgeving haalt en naar het buffervat stuurt. Het buffervat slaat de warmte op en gebruikt deze voor de verwarming van sanitair water of van het huis.

Je kunt de werking eenvoudig zelf aanpassen

De werking van een hybride systeem kan je op basis van de energieprijzen of CO2uitstoot aanpassen. Zo kan je kiezen welke optie op dat moment het meest energiezuinig of milieuvriendelijk is.

Voordelen van een hybride systeem

Een hybride systeem biedt verschillende voordelen die de efficiëntie en duurzaamheid van je verwarmingssysteem verhogen:

 • Energiebesparing: doordat zowel de warmtepomp als de zonneboiler gebruikmaken van hernieuwbare energiebronnen, kan een hybride systeem aanzienlijke energiebesparingen opleveren.
 • Optimale benutting van natuurlijke bronnen: het systeem kan zich automatisch aanpassen aan de omstandigheden: het zet de zonneboiler in wanneer er voldoende zonlicht is en een warmtepomp wanneer dit niet het geval is.
 • Warme en koude seizoenen: tijdens de warmere maanden kan de zonneboiler het leeuwendeel van de verwarming voor zijn rekening nemen, terwijl de warmtepomp meer bijdraagt in de koudere maanden.
 • Minder afhankelijk van fossiele brandstoffen: door de combinatie van een warmtepomp en een zonneboiler ben je minder afhankelijk van fossiele brandstoffen voor verwarming.
 • Flexibiliteit: met een hybride systeem kan je kiezen welk onderdeel het meeste bijdraagt, afhankelijk van factoren zoals energieprijzen en milieuvriendelijkheid.
Op zoek naar een specialist?
Kom in contact met specialisten in jouw regio.

Warmtepompboiler: een alternatief voor de traditionele boiler

De warmtepompboiler vormt een mogelijk alternatief voor de traditionele boiler. Leer hieronder hoe deze innovatie een duurzame draai geeft aan warmwaterproductie.

Werking van een warmtepompboiler

Een warmtepompboiler is een apparaat dat de warmte uit de omgevingslucht of de afgevoerde ventilatielucht onttrekt om sanitair water te verwarmen.

Het systeem maakt gebruik van een koelvloeistof die al bij lage temperaturen kookt en gasvormig wordt. Dit proces verloopt in volgende stappen:

 1. Warmteonttrekking uit de lucht: de warmtepompboiler haalt warmte uit de omgevingslucht of de afgevoerde ventilatielucht.
 2. Verhitting van het koudemiddel: de verkregen warmte-energie verwarmt het vloeibare koudemiddel in de warmtepompboiler, waardoor het verdampt en gasvormig wordt.
 3. Compressie en warmteafgifte: een elektrisch aangedreven compressor drukt het gas samen, waardoor het nog warmer wordt. Het warme koelgas stroomt langs het waterreservoir, waar het zijn warmte afgeeft en weer vloeibaar wordt.

Dit proces, vergelijkbaar met de omgekeerde werking van een koelkast, is efficiënter wanneer de warmtepompboiler afgevoerde ventilatielucht gebruikt: deze heeft standaard een hogere temperatuur.

Prijs en rendement van een warmtepompboiler

De prijs van een warmtepompboiler varieert van € 1.500 tot € 3.500 (exclusief installatiekosten). De kosten zijn onder andere afhankelijk van het merk, het type en de capaciteit.

Het rendement van een warmtepompboiler, aangegeven met een COP-waarde (Coefficient of Performance), is driemaal hoger dan een elektrische boiler.

Voor modellen van 200 en 270 liter kan dit zelfs 3,5 keer hoger zijn. Dit betekent dat de warmtepompboiler minder elektriciteit verbruikt om dezelfde hoeveelheid warmte te produceren als een traditionele elektrische boiler.

Uiteindelijk kan je de hogere aanschafprijs van een warmtepompboiler dankzij de besparing op elektriciteitskosten binnen ongeveer 2,4 jaar terugverdienen.

Selectie van de beste warmtepompboilers op de markt

Bij je keuze van een warmtepompboiler hou je best rekening met enkele belangrijke factoren zoals de efficiëntie (COP), de prijs, de technische specificaties en de betrouwbaarheid van het merk.

Het is slim om prijzen, merken en modellen te vergelijken voordat je een definitieve beslissing neemt.

Warmtepomp boiler

Meer weten? Vul het formulier in en kom in contact met meerdere specialisten in je buurt

Ontvang gratis en deskundig advies en ontdek de mogelijkheden voor jouw project. Vergelijk verschillende specialisten en maak een weloverwogen en juiste keuze voor jouw woning. Verstuur je aanvraag en krijg gratis en vrijblijvend meerdere offertes met prijsvoorstellen en adviezen op maat.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Warmtepomp – Vraag advies & offertes om te vergelijken
1*. Welk type warmtepomp wens je te laten installeren?
2*. Waarvoor wil je de warmtepomp gebruiken?
3*. Wanneer wens je de werken te laten uitvoeren?
4. Beschrijf uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.